LONGREADS

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Το άγχος για τον υποβιβασμό και η ζωή δίπλα στον Αλαφούζο. Οι κατηγορίες για "βιτρίνα" και τα "καρφιά" σε Τουμαζάτο - Διαμαντόπουλο. Η πίκρα από τους συμπαίκτες του και η επίθεση των οπαδών. Οι ευθύνες των πολυμετοχικών, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Sport24.gr.

Ένας είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει ακούσει τα περισσότερα αναθέματα τον τελευταίο 1,5 χρόνο στον Παναθηναϊκό, με εξαίρεση τον Γιάννη Αλαφούζο. Αυτός είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Όταν οι υπόλοιποι συνεργάτες του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ (Παναγόπουλος, Μπαλωμένου), αποσύρθηκαν από το προσκήνιο από τον Σεπτέμβριο του 2017 και έπειτα, ο Κωνσταντίνου ήταν ο μόνος που αναβαθμίστηκε.

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας ανέλαβε την προεδρία και προΐστατο της διοίκησης στην περίοδο της στάσης πληρωμών. Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν τυπικά ο επικεφαλής και επί της ουσίας οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο γραφείο του Αλαφούζου. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνου εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο του Παναθηναϊκού και συχνά τον κατηγορούν ως "βιτρίνα" του Αλαφούζου ή ότι προσέφερε κάλυψη στον εφοπλιστή.

Ήταν τόσο μεγάλη η οργή για τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ, ώστε κάποιοι έσπασαν τις τζαμαρίες στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρεί στο Μαρούσι, έγραψαν υβριστικά συνθήματα στο σπίτι του στην ίδια περιοχή ή σε άλλα σημεία, ενώ τον προπηλάκισαν σε παιχνίδι στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Τι απαντάει εκείνος στις κατηγορίες και στις επιθέσεις;

Για πρώτη φορά, από τη μέρα που ο Κωνσταντίνου παραιτήθηκε από την προεδρία και άφησε τη θέση του στον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, αποφάσισε να ανοιχτεί στο Sport24.gr και να σχολιάσει τα πάντα. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας μίλησε για τους λόγους που δέχτηκε να βγει μπροστά, για τη σχέση του με τον Αλαφούζο, τις αντιδράσεις των οπαδών, τη συμβολή του στην παραμονή της ομάδας στη Super League, τη σύγκρουση με τους πρώην συμπαίκτες του στο Γουέμπλεϊ και τη ζωή του μετά την αποχώρηση του από το διοικητικό σχήμα.

Επιπροσθέτως, ο Κωνσταντίνου αφηγήθηκε τι συνέβη τη σεζόν 2017-2018, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση, απέδωσε ευθύνες στο δίδυμο Τουμαζάτου - Διαμαντόπουλου και εξήγησε γιατί ο Αλαφούζος επέλεξε να εξοφλήσει τον Βέμερ στο παραένα. Είπε πολλά και διάφορα ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ σε μία μεγάλη συνέντευξη σχεδόν 5.500 λέξεων.

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Πως είναι η ζωή σου μετά την παραίτηση σου από την προεδρία της ΠΑΕ; Πιο ήσυχη;

" Είναι πιο ήρεμη και πιο ήσυχη, γιατί βρήκα πάλι τους ρυθμούς που είχα πριν αναλάβω πρόεδρος. Το άγχος, το στρες, η πίεση που φέρνουν η προεδρία στον Παναθηναϊκού, δεν συγκρίνονται. Βέβαια, όταν αποφάσισα να φύγω από την προεδρία, πέρασα ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο. Τώρα συνήθισα, έχω ηρεμήσει. Παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό και αγχώνομαι για τα αποτελέσματα του, αλλά δεν είναι το ίδιο".

Σε ρωτάω γιατί εσύ ανέλαβες την προεδρία σε μία ταραγμένη και δύσκολη περίοδο. Θα ήταν πιο ήρεμα αν ο Παναθηναϊκός πήγαινε καλά;

" Είμαι 54 χρόνια στον Παναθηναϊκό και έχω ζήσει εξίσου δύσκολα χρόνια. Το σημαντικό στις προηγούμενες δύσκολες καταστάσεις που βίωνε ο Σύλλογος, ήταν η συσπείρωση του κόσμου. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Ο κόσμος είναι δύσπιστος και δεν στηρίζει. Αντιδράσεις υπήρχαν και τότε. Μας αποδοκίμαζαν, είχαν απαιτήσεις, μας περίμεναν έξω από το γήπεδο. Αλλά, δεν υπήρχαν ακρότητες. Τώρα είναι δύσκολο για τους παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές".

Ακούς περισσότερα τώρα που είσαι παράγοντας;

" Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας. Μόλις σταμάτησα το ποδόσφαιρο, ήθελα να γίνω προπονητής. Δούλεψα σε κάποιες ομάδες, αλλά δεν κατάφερα να συνεργαστώ με τους Έλληνες παράγοντες. Δεν μου άρεσε να είμαι παράγοντας".

Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση στον Γιάννη Αλαφούζο, έχει βάλει πολλά λεφτά στον Παναθηναϊκό

Πριν ανέφερες ότι αποχώρησες με δική σου πρωτοβουλία από την προεδρία της ΠΑΕ. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να το πιστέψω και το ίδιο πιστεύουν οι περισσότεροι. Θεωρούν ότι δεν έφυγες μόνος σου, αλλά ο Αλαφούζος αποφάσισε να σε αντικαταστήσει;

" Αυτό δεν ισχύει. Ο Αλαφούζος ήθελε να μείνω στην προεδρία. Έφυγα για δικούς μου λόγους. Θέλω να βοηθήσω το Μαρούσι να βρει την αθλητική ταυτότητα του. Είχα ασχοληθεί παλαιότερα με την ΚΑΕ Αμαρουσίου, συμμετέχοντας μετά τον Βωβό στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ομάδα στην Α1. Ήμουν αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη και επιστρατεύτηκα στην ΚΑΕ. Έφυγα οικειοθελώς από την ΠΑΕ και αυτή είναι η αλήθεια. Σίγουρα ήταν μία δύσκολη απόφαση για μένα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ποτέ δεν προσπάθησα να το παίξω πρόεδρος και να επιβάλλω τις απόψεις μου. Έλεγα την άποψη μου, αλλά μέχρι εκεί.

Για να τα λέμε όλα, στον Παναθηναϊκό δεν ήμουν εγώ που αποφάσιζα. Αυτός ο οποίος αποφασίζει είναι ο ιδιοκτήτης. Κακώς έχω στοχοποιηθεί ότι ήμουν πιόνι ή τσάτσος. Εγώ προσπαθούσα να βοηθήσω και να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα για τον Παναθηναϊκό ή το Μαρούσι παλαιότερα. Κατηγορήθηκα ότι έπαιρνα πολλά χρήματα ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είμαι στη διάθεση του καθενός για να το αποδείξω. Τα πιο πολλά λεφτά τα πήρα ως ποδοσφαιριστής και όχι τώρα που ήμουν στη διοίκηση".

Ποια είναι η σχέση σου με τον Γιάννη Αλαφούζο;

" Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση στον Γιάννη Αλαφούζο, γιατί όσο και αν φανεί περίεργο, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βάλει πολλά λεφτά στον Παναθηναϊκό. Τα έβαζε με τον τρόπο που νόμιζε ότι θα κάνει αυτό που είχε στο μυαλό του. Σίγουρα στην αρχή, όπως και όλοι όσοι πρόεδροι πέρασαν, δεν ήξερε να διοικήσει μία ομάδα. Όταν έμαθε ήταν κάπως αργά. Ο Αλαφούζος δεν τα παράτησε και θα τα παρατήσει μόνο όταν ο Παναθηναϊκός θα γίνει βιώσιμος οικονομικά. Ξέρω ότι θέλει να βρει έναν επιχειρηματία ο οποίος θα μπορεί να ξανακάνει πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό και όταν τον βρει, θα του δώσει τις μετοχές του. Αλλιώς, ο Αλαφούζος θα ξεχρεώσει την ΠΑΕ και θα περιμένει.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Αλαφούζος ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί, όσοι ήμασταν γύρω του, σοκαριστήκαμε. Βέβαια, υπήρχαν άλλοι στην ΠΑΕ οι οποίοι έβρισκαν γλυκιά τη θέση τους και ήθελαν να παραμείνουν και δεν έλεγαν την πραγματικότητα στον Αλαφούζο. Δεν αναφέρομαι σε προπονητές, παρότι πέρασαν και κάποιοι που κοίταζαν το συμφέρον τους".

Δεν υπάρχει οικογένεια Βαρδινογιάννη

Η αναφορά σου για συγκεκριμένα άτομα στην ΠΑΕ, φωτογραφίζει τον Τουμαζάτο;

"Δεν θέλω να λέω ονόματα. Όμως, για όσο καιρό βρισκόμουν στη διοίκηση, έλεγα κάποια πράγματα στον Αλαφούζο, αλλά αυτός άκουγε άλλους συνεργάτες του. Υπήρχαν άτομα στη διοίκηση που υποτίθεται ότι έπρεπε να ελέγχουν το χρέος, να δίνουν λύσεις γιατί αυτό ήταν το αντικείμενο τους, αλλά δεν το έκαναν. Το χρέος της ΠΑΕ δεν δημιουργήθηκε αυθημερόν, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι οποίοι είχαν την ευθύνη, δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Αλαφούζο, αλλά έδιναν παράταση. Κάποια στιγμή το χρέος έφτασε στο απροχώρητο".

Αντιλαμβάνεσαι ότι στους πιο πολλούς ακούγεται παράξενο να λες καλά λόγια για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, επί των ημερών του οποίου έχουν επιβληθεί πρωτοφανείς κυρώσεις για χρέη. Πολλοί σε κατηγορούν για τα καλά λόγια που λες για τον Αλαφούζο;

" Δεν μπορώ να μην πω τα καλά και τα κακά του Αλαφούζου. Σίγουρα έχει κάνει λάθη. Αλλά δεν τα έκανε επίτηδες για να βλάψει τον Παναθηναϊκό. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εννοούσε ότι θα φύγει, αλλά δεν βρέθηκε κανένας. Από πέρυσι, ο Αλαφούζος έδωσε τρομακτικά ποσά για τα ελληνικά δεδομένα και πληρώνει τα λάθη του. Και εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν υπάρχει κάποιος. Όπως δεν ευσταθεί ότι ο Αλαφούζος δεν θέλει να δώσει τις μετοχές του και κερδίζει χρόνο. Δεν λέω ότι είναι τέλειος, αλλά όπως τον έζησα εγώ ξέρω ότι δεν ήθελε να συμβούν πολλά πράγματα.

"Εγώ κατά καιρούς είχα διαμάχες με διοικητικά στελέχη της ΠΑΕ και θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στους Γιώργο Στάμο και Αλέκο Σφυρή, αλλά στον προκάτοχο τους. Τους έλεγα την άποψη μου, προσπαθούσα να τους δώσω να καταλάβουν ένα άλλο σκεπτικό, αλλά όχι στον Αλαφούζο. Διότι ο Αλαφούζος άκουγε τους επιτελείς του. Σαφώς και ο Αλαφούζος έκανε λάθη, τα παραδέχτηκε και ο ίδιος. Το ανέφερε στη δήλωση του τον Σεπτέμβρη του 2017. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω, επειδή πολλά ακούγονται, είναι ότι ο Αλαφούζος έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και δεν υπάρχει δεύτερος, τρίτος κλπ". Δεν υπάρχει οικογένεια Βαρδινογιάννη. Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Η μόνη σχέση που έχει ο Παναθηναϊκός με Βαρδινογιάννη, είναι με τον Γιώργο για την Παιανία και την ακαδημία".

Θα έδινε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης την άδεια για να επιστρέψει η πρώτη ομάδα στην Παιανία; Κατά την εκτίμηση σου.

"Θεωρώ ότι θα την έδινε".

Είχα να κοιμηθώ έξι μήνες από το άγχος του υποβιβασμού

Επομένως, ισχυρίζεσαι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας σου έγινε ένα μεγάλο συμμάζεμα στα οικονομικά και μπήκαν σε μία σειρά;

"Εγώ είμαι στη διοίκηση από το 2012. Μπήκα στο Δ.Σ. πριν έρθει ο Αλαφούζος. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο προσπαθήσαμε πολύ για να μην διαλυθεί ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν θα περιαυτολογήσω. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα όσοι ήμασταν στη διοίκηση. Είχα να κοιμηθώ έξι μήνες από το άγχος του υποβιβασμού. Επειδή δεν αρκούσε η εισήγηση της Super League για να αλλάξουν οι ποινές του υποβιβασμού, χρειαζόμασταν την έγκριση της ΕΠΟ. Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα και μίλησα με παράγοντες Ενώσεων για να εξασφαλίσω τη συναίνεση τους. Πήγα παντού.

Με κατηγορούν ότι έχω κάνει λάθη. Ναι, έχω κάνει λάθη. Δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας, ούτε οικονομολόγος, ούτε σπούδασα πολιτικές επιστήμες και αθλητικό μάνατζμεντ. Άρχισα από το Μαρούσι, από μία οικογένεια με 11 παιδιά και θεωρώ ότι στην πορεία έμαθα κάποια πράγματα για το ποδόσφαιρο. Έκανα καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και ξέρω τον Σύλλογο. Δεν εκβίασα κανέναν να με βάλει στη διοίκηση. Μου το πρότειναν. Ήταν τιμή μου να είμαι πρόεδρος ή αντιπρόεδρος στον Παναθηναϊκό και το έκανα για να βοηθήσω. Είμαι περήφανος που είμαι Παναθηναϊκός και πιστεύω ότι έδωσα ότι είχα. Δεν αδικώ όσους με κατηγορούν, γιατί έχουν την ανησυχία τους για την ομάδα και δεν ξέρουν όλα όσα γίνονται".

Για να μιλάμε ανοιχτά, σε κατηγορούν γιατί σε θεωρούν ως τη βιτρίνα του Αλαφούζου;

"Αυτό δεν το δέχομαι. Δεν είμαι η βιτρίνα του Αλαφούζου. Ποτέ δεν ήμουν η βιτρίνα κανενός. Το 1967 με κατηγορούσαν ότι είμαι η βιτρίνα του Μαντζαβελάκη. Αργότερα με χρέωναν στον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Επί Γιάννη Βαρδινογιάννη, όταν είχα ασκήσει κριτική, μου απαγόρευσαν την είσοδο στο γήπεδο της Λεωφόρου. Δεν ήμουν στο άρμα του Βγενόπουλου. Είμαι Παναθηναϊκός και μόνο. Καταλαβαίνω τους οπαδούς που με κατηγόρησαν, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τους πρώην συμπαίκτες μου από την ομάδα του Γουέμπλεϊ. Μου έδωσαν πίκρα και ήταν ότι χειρότερο".

Ποιες ήταν η πιο καλή στιγμή της προεδρίας του και η πιο καλή;

"Η χειρότερη στιγμή συνέβη πέρυσι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μίλαγα συνέχεια με τον Δημήτρη Κουρμπέλη, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της ομάδας και προσπαθούσα να πείσω τους παίκτες να μην κάνουν απεργία. Πήγα στο Κορωπί για να συζητήσω με τους ποδοσφαιριστές για τα οικονομικά, τότε που ο Αλαφούζος είχε πάψει να ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό και είχε αφήσει άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Όμως, εκείνοι κοίταζαν μόνο την προσωπική τους προβολή και τίποτα άλλο".

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Για άλλους ο Βασίλης Κωνσταντίνου είχε να πει καλά λόγια και για άλλους όχι. Σίγουρα, στη δεύτερη κατηγορία μπαίνουν ο Αγησίλαος Τουμαζάτος και ο Ντίνος Διαμαντόπουλος, στους οποίους ο Κωνσταντίνου χρεώνει ότι κοίταζαν την προβολή τους και τίποτα άλλο. Κοντά σε αυτούς, η μπάλα πήρε και τον Μαρίνο Ουζουνίδη...

Αυτό που λες είναι μομφή για τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τον Ντίνο Διαμαντόπουλο;

"Αυτούς τους δύο και τον Τουμαζάτο. Για τους τρεις. Είναι προς τιμήν των δύο αρχηγών, του Κουρμπέλη και του Χρήστου Δώνη, οι οποίοι έδειξαν κατανόηση, όσο ήταν εφικτό. Βέβαια, υπήρξαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν λανθασμένη συμπεριφορά, όμως ήταν ξένοι. Οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν καλύτερα. Αυτή ήταν η πιο άσχημη περίοδος. Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να πουλήσει τον Κουρμπέλη στην Σπάρτα Πράγας, επειδή δεν ήθελε να τον δώσει, αλλά ούτε και ο ποδοσφαιριστής να φύγει. Τότε είπα στον Κουρμπέλη ότι είναι ο στυλοβάτης του Παναθηναϊκού και θα είναι η βάση για την νέα ομάδα. Έτσι έχει γίνει και ο Κουρμπέλης θέλει να μείνει και θα αποτελέσει κεφάλαιο για τον Σύλλογο".

Θεωρώ ότι θα συμφωνήσεις πως το να μένει ο Παναθηναϊκός στη Super League χάρη στην παρέμβαση άλλων ομάδων και όχι με τις δυνατότητες του, δεν είναι ότι καλύτερο;

"Συμφωνώ, αλλά υπάρχει μία διαφορά. Και οι άλλες ομάδες δεν ήθελαν να πέσει ο Παναθηναϊκός. Είναι ένα αλληλένδετο κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός πρότεινε να αλλάξει η ποινή, το ήθελαν και άλλες ομάδες και έτσι έγινε. Πιστεύω ότι όλοι έψαχναν έναν τρόπο για να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό στη Super League. Εγώ είχα πολλές επαφές εκείνο το διάστημα και διαπίστωνα ότι όλοι συζητούσαν πως θα λυθεί το ζήτημα. Το ήθελαν άνθρωποι με αντίθετες απόψεις, που υποστήριζαν τελείως διαφορετικές θέσεις".

Δεν γίνεται ο μάνατζερ του προπονητή να είναι και τεχνικός διευθυντής στην ίδια ομάδα

Προηγουμένως αναφέρθηκες στον Ουζουνίδη και στον Διαμαντόπουλο. Τι δεν λειτούργησε καλά στη σχέση σας;

"Με τον Ουζουνίδη δεν είχαμε πολλές συζητήσεις, γιατί εγώ δεν επενέβαινα στη δουλειά του. Ούτε είχα τέτοια πρόθεση. Το πρόβλημα ήταν στη συνεργασία μας με τον Διαμαντόπουλο. Με τον τρόπο που λειτουργούσε. Ο Διαμαντόπουλος ενεργούσε σαν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, αλλά δεν είχε το πόστο. Μου τον παρουσίασε ο Τουμαζάτος λέγοντας μου ότι θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή, εγώ είπα να τον φέρει στο Δ.Σ. για να τον προσλάβουμε κανονικά, αυτό δεν έγινε ποτέ".

Γιατί δεν συνέβη αυτό; Δεν ήθελε ο ίδιος ο Διαμαντόπουλος να εργαστεί επίσημα στον Παναθηναϊκό; Έγινε κάτι άλλο; Τον απέρριψε το Δ.Σ.;

"Δεν ξέρω τι συνέβη. Δεν μου είπαν ποτέ τι ήθελαν. Ούτε ο Διαμαντόπουλος, ούτε ο Τουμαζάτος. Απλώς ο Τουμαζάτος τον παρουσίαζε, ο Διαμαντόπουλος είχε άποψη για διοικητικά θέματα και αυτό δεν ήταν σωστό. Για τα ποδοσφαιρικά, καλώς είχε γνώμη, γιατί είναι μάνατζερ και τα γνωρίζει καλύτερα. Όμως, δεν γίνεται ο μάνατζερ ενός προπονητή να είναι και τεχνικός διευθυντής στην ίδια ομάδα".

Δεν είναι ευθύνη της διοίκησης όταν επιτρέπει σε έναν μάνατζερ να λειτουργεί ως τεχνικός διευθυντής; Δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης για αυτή την παραδοξότητα;

"Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Όταν ρώτησα σχετικά τον Τουμαζάτο, πήρα την απάντηση ότι ο Διαμαντόπουλος ξέρει περισσότερα. Εγώ του είπα τότε ότι αφού είναι έτσι, ας τον φέρει στο Δ.Σ. για να επισφραγίσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά δεν ήρθε ποτέ. Ο Τουμαζάτος δεν τον πρότεινε στο Δ.Σ. και ούτε ο Διαμαντόπουλος μας ανέφερε ποτέ ότι θέλει να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Όμως, δεν το είχε τυπικά, αλλά ουσιαστικά δούλευε σαν τεχνικός διευθυντής μας".

Τελικά, που στράβωσε το πράγμα και αποπέμφθηκε ο Τουμαζάτος;

"Ήταν πολλά τα πράγματα που στράβωσαν. Δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν εννοώ για θέματα που αφορούν τον προπονητή, όπως τη σύνθεση ή την τακτική. Αλλά, σε θέματα μεταγραφικά και οικονομικά. Εγώ έβαζα την υπογραφή μου στα συμβόλαια και ως πρόεδρος, ήθελα μία ενημέρωση. Να τεθεί υπόψη της διοίκησης ένα ζήτημα και να παρθεί μία απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι για τρεις μέρες και εγώ να μην γνωρίζω τίποτα. Δεν ενημερωνόμασταν καθόλου. Για αυτό είχαμε κόντρα με τον Τουμαζάτο και τον Διαμαντόπουλο. Αν ήταν εντολή του ιδιοκτήτη να μην ενημερώνομαι, ας μου το έλεγαν. Ότι ο Αλαφούζος τους ζήτησε να μην μου αποκαλύπτουν τίποτα. Ωστόσο, δεν υπήρχε τέτοια εντολή.

Το αντίθετο συνέβαινε, είχα το ΟΚ του Αλαφούζου για να ζητάω ενημέρωση. Δεν είναι δυνατόν να είμαι ο πρόεδρος, να διαβάζω στον Τύπο ότι έκλεισε ο τάδε ποδοσφαιριστής για τόσα χρόνια και με τόσα χρήματα, οι αρμόδιοι στην ομάδα να μου λένε ότι είναι ψέματα και δεν ισχύει και την άλλη μέρα, να μου φέρνουν να υπογράψω το συμβόλαιο εκείνου του παίκτη που με διαβεβαίωναν ότι δεν θα τον πάρουμε! Δεν ήταν το μόνο πρόβλημα, αλλά η λογική στα περισσότερα προβλήματα ήταν αυτή".

Τουμαζάτος - Διαμαντόπουλος νόμιζαν ότι τα ξέρουν όλα και δεν έπρεπε να ρωτήσουν κανέναν

Η σχέση σου με το τωρινό δίδυμο που τρέχει την ομάδα ήταν καλύτερη;

"Ευτυχώς, είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Τον Νταμπίζα τον ήξερα από την προηγούμενη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Θέλω να πω ότι υπήρξαν μερικά πολύ άσχημα δημοσιεύματα για μένα, που δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω. Έγραφαν ψέματα. Εγώ ρωτήθηκα για τον Νταμπίζα και η άποψη μου εκτιμήθηκε δεόντως. Όπως, είπα την άποψη μου για τον Δώνη και είπα τα καλύτερα. Έχουμε μία σχέση σεβασμού και αλληλοεκτίμησης".

Άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, φέτος το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει καλύτερη λειτουργία σε σχέση με πέρυσι, στο επίπεδο των επικεφαλής;

"Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Φέτος τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Βέβαια, πάντα υπάρχουν οι λεπτομέρειες που μπορούν να βελτιωθούν, αλλά η γενική εικόνα είναι εξαιρετική. Στην εποχή των Τουμαζάτου - Διαμαντόπουλου, μας χώριζαν ουσιώδεις διαφορές".

Πρακτικά, με τον Τουμαζάτο και τον Διαμαντόπουλο έχετε άλλο τρόπο λειτουργίας. Δεν τους χρεώνεις κάτι άλλο, ούτε σε ενοχλεί ο χαρακτήρας τους;

"Αυτοί νόμιζαν ότι τα ξέρουν όλα και δεν έπρεπε να ρωτήσουν κανέναν".

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Εκτός από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο μοναδικός Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ωστόσο, μόλις δημοσιοποιήθηκε το εγχείρημα του, μετά από λίγες ώρες ο ιδιοκτήτης της Chipita υπαναχώρησε. Ο Κωνσταντίνου δίνει τη δική του οπτική καταλογίζοντας ευθύνες στους παλαίμαχους, ενώ εκφράζει την άποψη που επικρατεί στο Μαρούσι για το "Athens Alive" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Αλαφούζος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ, οι παλαίμαχοι της φουρνιάς του Γουέμπλεϊ είχαν ανακοινώσει μία πρωτοβουλία για την κινητοποίηση των οπαδών. Γιατί αυτό το ενωτικό κλίμα των πρώτων ημερών, οδηγήθηκε στο απόλυτο αδιέξοδο;

"Δυστυχώς, είναι λυπηρό άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν μαζί, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ, ήταν 20 χρόνια φίλοι και μας ενώνουν τόσα καλά, να μην μιλάμε μεταξύ μας. Δεν μιλάμε γιατί κατά την άποψη μου, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή η συμπεριφορά των παλαιμάχων στο πρόσωπο μου, ιδίως από την περίοδο που ανέλαβα την προεδρία της ΠΑΕ. Αντί να με στηρίξουν, με κακοχάρακτηρισαν. Εγώ τους στήριξα με κάθε τρόπο από την πρώτη μέρα που μπήκα στην ΠΑΕ. Βοηθούσα όσο μπορούσα.

Εγώ πήγα και βρήκα τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όχι με τη θεσμική μου ιδιότητα αλλά ως Βασίλης Κωνσταντίνου, του ζήτησα να μας βοηθήσει, γιατί είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και έχει πείρα στην οργάνωση και αυτός με τους συνεργάτες του οργάνωσαν ένα σχέδιο για να το υλοποιήσουμε οι παλαίμαχοι. Ο κύριος Θεοδωρόπουλος μας κάλεσε να μας το παρουσιάσει και σε μένα ανέθεσε να καλέσω μερικούς παλιούς παίκτες απ' όλο το φάσμα των βετεράνων. Γιατί ο κύριος Θεοδωρόπουλος δεν ήθελε εκπροσώπους μόνο της ομάδας του Γουέμπλεϊ, αλλά και των επόμενων γενεών. Πίστευε ότι το κάλεσμα έπρεπε να είναι ευρύτερο. Δυστυχώς, δεν συνάντησα ανταπόκριση, αλλά δεν θα πω περισσότερα. Αυτό το εγχείρημα χάλασε εξαιτίας της συμπεριφοράς των παλαιμάχων. Όλων μας.

Εγώ έχω παράπονο ότι στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου, δεν με ψήφισαν. Έδιναν γραμμή να μην με ψηφίσουν για πρόεδρο των παλαιμάχων. Όταν έγινε η συνάντηση με τον Θεοδωρόπουλο στο Hilton, στράφηκαν εναντίον μου επειδή ήμουν πρόεδρος της ΠΑΕ και εναντίον του Αλαφούζου. Έλεγαν πράγματα που δεν ευσταθούσαν. Ο κύριος Θεοδωρόπουλος είδε το κλίμα που επικρατούσε και επισήμανε ότι υπό τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας. Μερικοί παλαίμαχοι επέμεναν σε προτάσεις που ήταν ανέφικτες, αλλά δεν ήθελαν να το καταλάβουν".

Ο Γιαννακόπουλος δεν ενημέρωσε τον Δήμο

Κατά την άποψη σου, γιατί κανένας ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται να μπει στον Παναθηναϊκό; Είναι δυνατόν να εμφανίζονται επενδυτές σε μικρότερα μεγέθη στο ποδόσφαιρο και όχι στον Παναθηναϊκό;

"Οι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν παρελθόν από τις προηγούμενες δεκαετίες. Αν εξαιρέσεις τον Σαββίδη που πήρε τον ΠΑΟΚ το 2012, ο Μελισσανίδης είναι παλιός γνωστός της ΑΕΚ, ο Μαρινάκης μπήκε προ κρίσης, ο Κομπότης είναι πολλά χρόνια, ο Σπανός το ίδιο, ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης, ο Κωστούλας, ο Πανόπουλος, βρίσκονται χρόνια στο χώρο. Δεν έρχονται νέοι παράγοντες. Στον Παναθηναϊκό δεν έρχεται κανείς γιατί δεν υπάρχει συσπείρωση. Πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος να ενώσει τον κόσμο. Αυτό δεν είναι εύκολο".

Είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος δραστηριοποιείται στα κοινά του Αμαρουσίου, ένας Δήμος που εκ των πραγμάτων σχετίζεται με το Athens Alive του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η γενικότερη διάθεση του Δήμου απέναντι στο συγκεκριμένο εγχείρημα ποια είναι; Απ' όλες τις παρατάξεις;

"Το γενικότερο παράπονο της δημοτικής αρχής και το μεταφέρω ως κάποιος που εμπλέκεται στον αθλητικό οργανισμό του Δήμου, είναι ότι κανένας δεν ήρθε να μας ενημερώσει επίσημα. Θα θέλαμε να παρουσιαστεί ένας εκπρόσωπος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μας ενημερώσει. Γιατί όλες οι παρατάξεις ζήτησαν από τον απερχόμενο Δήμαρχο, Γιώργο Πατούλη να ζητήσει θεσμική ενημέρωση για όσα γράφονται και λέγονται στον Τύπο. Επειδή μιλάμε για εκτάσεις που ανήκουν και στον Δήμο μας και ότι γίνει, πρέπει να έχει τη συνεργασία μας. Αυτό είναι το παράπονο, ότι σε κάτι τόσο σημαντικό, δεν έχουμε ενημέρωση. Δεν μπορώ να έχω συγκεκριμένη άποψη.

Προφανώς, πιστεύω ότι σε μία τόσο σημαντική επένδυση, ότι το Μαρούσι δεν θα ήταν αρνητικό. Το Μαρούσι είναι ένας Δήμος με αρκετά κενά και μία μεγάλη επένδυση θα βοηθούσε να καλυφθούν ορισμένα. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η οργανωτική επιτροπή πήρε το γήπεδο ποδοσφαίρου του Δήμου και το μετέτρεψε σε πάρκινγκ. Είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσει άλλο χώρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και τώρα η τοπική ομάδα δεν έχει γήπεδο. Αυτό θέλουμε να το διορθώσουμε. Θέλουμε στο ΟΑΚΑ να πάρουμε μία αίθουσα για μερικές ανάγκες μας και δεν το έχουμε".

Ναι, προφανώς το Μαρούσι έχει τις ανάγκες του. Αλλά δεν είναι δυνατόν ένα επενδυτικό γκρουπ που θα αναλάβει την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, να του ζητήσετε να φτιάξει το Μαρούσι...

"Συμφωνώ σε αυτό. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αλλά, ο Δήμος είχε ένα γήπεδο, του το πήραν και ζητάει αυτό που είχε. Εφόσον ο Δήμος θα δώσει κάτι, ζητάει μερικά αντισταθμιστικά. Διότι κανένας δεν διαφωνεί ότι μία τόσο μεγάλη επένδυση, θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής".

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Στις 25 Ιανουαρίου ο Βασίλης Κωνσταντίνου μετέβη στο κλειστό του ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει το παιχνίδι της Euroleague μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Ζαλγκίρις. Ωστόσο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει πρόωρα εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε από μερίδα οπαδών. Ο ίδιος θυμάται εκείνο το δυσάρεστο περιστατικό και απαντάει στην κατηγορία ότι καλύπτει τον Γιάννη Αλαφούζο...

Το περιστατικό που είχες με μερίδα οπαδών όταν πήγες να δεις ένα παιχνίδι μπάσκετ του Παναθηναϊκούστο ΟΑΚΑ , θα το χαρακτήριζες το πιο άσχημο από τη μέρα που μπήκες στο Σύλλογο;

"Ναι, γιατί για εμένα το μπάσκετ είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Μου αρέσει να βλέπω παιχνίδια και αναγκάστηκα να το κόψω. Δεν φοβάμαι να πάω, αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω θέματα στην ΚΑΕ για την ασφάλεια μου. Γιατί να έρχονται και να μου επιτίθενται, κάποιοι που νομίζουν ή πιστεύουν ότι είναι πιο Παναθηναϊκοί από μένα, δεν το δέχομαι. Εγώ και η οικογένεια μου είμαστε Παναθηναϊκοί. Αισθάνομαι και αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή πολύ άσχημα για αυτούς που με έβριζαν και ήθελαν να με χτυπήσουν. Αυτό ήταν ότι χειρότερο να συμβαίνει μεταξύ Παναθηναϊκών".

Υπήρξαν στιγμές που οι δικοί σου, σου είπαν “Βασίλη, παραχόντρυνε, φτάνει, παράτα το”;

"Πολλές φορές. Έχουν σπάσει και το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ μου, έβαψαν το σπίτι μου. Η οικογένεια μου ανησύχησε και φοβήθηκε. Όμως, επειδή ξέρει την αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό, δεν επέμεινε. Τα αδέρφια μου ξέρουν ότι αγαπώ τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν μου ζήτησαν επίμονα να φύγω γιατί είναι και αυτοί Παναθηναϊκοί. Αν δεν υπήρχε ο Παναθηναϊκός στη ζωή μου, η οικογένεια μου δεν θα είχε το βιοτικό επίπεδο που έχει. Αυτός ο Σύλλογος μας βοήθησε πολύ και δεν θα τον άφηνα. Ο αδερφός μου ο Κώστας ο οποίος πέθανε πριν λίγους μήνες, ήταν πυγμάχος και Βαλκανιονίκης με τον Παναθηναϊκό".

Πως αντιδράς όταν ακούς την ατάκα “Κωνσταντίνου, έγραψες ιστορία ως ποδοσφαιριστής, γιατί συνεχίζεις να καλύπτεις τον Αλαφούζο;”

"Το ξαναλέω και θα το λέω για πάντα και το ξέρει ο Αλαφούζος. Εγώ δεν είμαι κανενός. Είμαι Παναθηναϊκός, θα πεθάνω Παναθηναϊκός, η οικογένεια μου υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό και δεν διαπραγματεύομαι το ότι είμαι Παναθηναϊκός. Δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας και δεν ζήτησα να με βάλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού. Ούτε στη διοίκηση του Αμαρουσίου είχα ζητήσει να μπω".

Δηλαδή, πως προέκυψε για σένα το πόστο στον Παναθηναϊκό;

"Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Δημήτρης Γόντικας και μου ζήτησε να μπω στο ποδοσφαιρικό τμήμα και να βοηθήσω τον Φερέιρα. Τότε, είχα μπει μαζί με τον Κώστα Ελευθεράκη, ο οποίος ανέλαβε περισσότερες αρμοδιότητες. Απλώς έλεγα την άποψη και μου δεν επεδίωξα να έχω τον πρώτο λόγο".

Η συνεργασία με τον Φερέιρα πως ήταν; Είχατε ουσιαστικά καθήκοντα ο Ελευθεράκης και εσύ ή είχατε συμβουλευτικό ρόλο;

"Λέγαμε την άποψη μας. Ο Φερέιρα συζητούσε με τον Αλαφούζο και υπερίσχυε η γνώμη του προπονητή. Αυτό έπρεπε να γίνεται".

Η άποψη σου για τον Δημήτρη Γόντικα;

"Είναι ένα τρομερό παιδί. Είναι επαγγελματίας, έχει γνώσεις και βιογραφικό, που τον βοηθούσε να διαχειριστεί τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ήταν αθλητής, οπότε γνώριζε και αυτό το κομμάτι. Ο Γόντικας προσπάθησε να κάνει δουλειά στο οργανωτικό. Έχει ισχυρή προσωπικότητα και έκανε ότι μπορούσε σε μία δύσκολη περίοδο".

Θυμάσαι τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εκείνη την περίοδο; Ήσασταν πολλά άτομα και γινόταν... χάβρα;

"Γινόταν χάβρα γιατί υπήρχε αμφισβήτηση για τον Αλαφούζο. Δεν τον δέχτηκαν τον Αλαφούζο. Οι μέτοχοι που ήταν πριν, δεν τον δέχτηκαν. Αν τον είχαν βοηθήσει όταν πρωτομπήκε, θα ήταν αλλιώτικος ο Αλαφούζος και θα ήταν αλλιώτικος ο Παναθηναϊκός. Κανείς, μα κανείς εκτός του Γόντικα, δεν πήρε ένα τηλέφωνο τον Αλαφούζο για να του προσφέρει βοήθεια. Όλοι ήταν επιφυλακτικοί".

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΛΙΓΚΑ, Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ

Πολλοί απορούν ακόμα και σήμερα για την απόφαση του Αλαφούζου το 2012 να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό, διότι δεν είχε πρότερη ενασχόληση με τα "πράσινα" κοινά. Ακόμα περισσότεροι ενοχλούνται με τη σύμπραξη του Αλαφούζου με τον Μαρινάκη. Η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει πλέον ότι ο Αλαφούζος επίτηδες άφησε τον Παναθηναϊκό να "σκάσει" από τα χρέη για να επιβάλλει το Μνημόνιο. Ο Κωνσταντίνου δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα...

Εγώ δέχομαι αυτό που λες για την καχυποψία απέναντι στον Αλαφούζο. Εσένα δεν σε παραξενεύει το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας ο οποίος πριν το 2012 δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο ΟΑΚΑ ή στη Λεωφόρο, αποφάσισε εντελώς ξαφνικά να ασχοληθεί; Τον ρώτησες ποτέ για αυτό;

"Όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη πήρε τον Παναθηναϊκό, ποτέ δεν έκανα τέτοια ερώτηση. Ούτε στον Αλαφούζο έκανα τέτοια ερώτηση. Θυμάστε ότι οι μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη ήταν διαθέσιμες και πήγαμε πρώτοι εμείς οι παλαίμαχοι για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε. Είχαμε μιλήσει με τον Βαρδινογιάννη, τον Πατέρα, τον Πολέμη, τον Βγενόπουλο και ζητήσαμε τη βοήθεια τους.

Τελικά, δεν βγάλαμε άκρη. Τώρα, αν ο Αλαφούζος το σκέφτηκε μόνος του ή του το πρότεινε κάποιος να πάρει τις μετοχές, δεν το ξέρω. Ίσως ο Αλαφούζος να θέλησε να κάνει τη διαφορά στην επιχειρηματική πορεία του και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι θέμα δικό του. Αυτοί οι επιχειρηματίες δεν σου δίνουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους. Απλώς ένας άνθρωπος με την ιδιοσυγκρασία του Αλαφούζου, δεν ταίριαζε με το χώρο του ποδοσφαίρου. Γιατί ή μιλάς την ίδια γλώσσα με τους παράγοντες ή θα σε φάνε. Φαινόταν όταν ερχόταν στη Super League. Τους μιλούσε με άλλο τρόπο και του απαντούσαν σε άλλο ύφος".

Τώρα που λες για τη Super League, όλοι θυμόμαστε εκείνη τη συνεδρίαση με το επεισόδιο μεταξύ του Μαρινάκη και του Αλαφούζου. Εσύ είχες δεχτεί ένα χτύπημα, τότε η ένταση μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ήταν στα ύψη.

"Ήταν μετά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, τότε που είχε έρθει ο Μαρινάκης με την αποστολή του Ολυμπιακού. Πρώτος είχε πάρει το λόγο ο Μαρινάκης και έλεγε κάποια θέματα για τη λειτουργία της Λίγκας, σε ήρεμο τόνο. Μίλησε αρκετή ώρα και μόλις τελείωσε, ζήτησε να παρέμβει ο Αλαφούζος και είχε συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα λεγόμενα του Μαρινάκη.

Αμέσως μετά, ξαναμίλησε ο Μαρινάκης, ο οποίος ξαφνικά άρχισε να καταφέρεται κατά του Αλαφούζου. Πέταξε ένα ποτήρι νερό, το οποίο μας βρήκε, ήμασταν ο Αλαφούζος, η Μπαλωμένου και εγώ. Εγώ εξαγριώθηκα και άρχισα να βρίζω τον Μαρινάκη, αυτός ήρθε προς το μέρος μας για να τσακωθούμε, αλλά τον συγκράτησαν όσοι ήταν στη μέση. Εμένα με κρατούσε ο Αλαφούζος για να μην πάω εναντίον του. Δεν ξέρω πως έγινε μετά, άνοιξε η πόρτα, μπήκε ένα άτομο και με χαστούκισε. Αυτός έφυγε, εγώ παραπάτησα και έπεσα και διακόπηκε η συζήτηση. Μετά ακολούθησε ό,τι ακολούθησε.

Εγώ δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου για τον Παναθηναϊκό. Έχω τσακωθεί και με άλλους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για τον Παναθηναϊκό. Έχω τσακωθεί με τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο σε ένα ματς Παναθηναϊκός - ΑΕΚ που είχαμε νικήσει και η ΑΕΚ έχασε το πρωτάθλημα. Με τον Μπάρλο είχαμε καλή σχέση, αλλά μας κατηγορούσε για την απώλεια του τίτλου. Εγώ στη ζωή μου ποτέ δεν υπήρξα ρουφιάνος και τσάτσος. Αυτό δεν δέχομαι σαν κατηγορία".

"Έχω δει και χειρότερα πράγματα στη ζωή μου από τέτοιους τσακωμούς. Είμαι 54 χρόνια στον αθλητισμό και έχω κάνει παρέα με μεγάλους παράγοντες, δεν τους αδικώ. Ούτε τον απλό κόσμο, ούτε τους οργανωμένους. Η Θύρα 13 αποτελείται από Παναθηναϊκούς που πληρώνουν από το υστέρημα τους και έχουν απαιτήσεις. Απλώς, πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός και να αποφεύγονται οι υπερβολικές αντιδράσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα από τα επεισόδια, του έχουν αφαιρεθεί βαθμοί και έχει καλύψει ζημιές στην έδρα του. Ο Παναθηναϊκός είναι σε μία κατηφόρα και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στη διοίκηση, εγώ ή κάποιος άλλος. Όλοι έχουμε τα ίδια θέματα να αντιμετωπίσουμε και τις ίδιες ανησυχίες.

Όσο στενοχωριούνται οι οπαδοί, στενοχωριούνται και τα μέλη της διοίκησης. Οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι τεχνικοί διευθυντές, οι υπάλληλοι. Όλοι. Οι μόνοι που δεν στενοχωριούνται είναι οι παίκτες που έχουν φύγει και δεν βοήθησαν τον Παναθηναϊκό, δεχόμενοι έναν διακανονισμό και πίεσαν την κατάσταση. Τους είχαμε προτείνει να πάρουν τα χρήματα τους σε πολλούς μήνες, δεν δέχτηκαν και η ομάδα βρέθηκε κοντά στην καταστροφή. Μετά, αναγκάστηκε ο Αλαφούζος να κάνει τη συμμαχία για τα τηλεοπτικά και να αλλάξει τον κανονισμό για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ. Οι οποίες ήθελαν τον Παναθηναϊκό, γιατί ωφελήθηκαν από αυτόν. Χρησιμοποίησαν το όνομα του για να πάρουν καλά τηλεοπτικά συμβόλαια".

Επομένως, εσύ τώρα ισχυρίζεσαι ότι ο Αλαφούζος δεν άφησε την ομάδα να τιμωρηθεί, ώστε να εφαρμόσει πιο άνετα τη μνημονιακή πολιτική του;

"Ο Αλαφούζος έκανε ένα πλάνο και συμφώνησε η διοίκηση, να διοργανώσουμε δύο συναντήσεις με τους πιστωτές. Μία στην Ελβετία και μία στην Αθήνα. Καλέσαμε τους πιστωτές και προτείναμε ένα πλάνο αποπληρωμής, με μία περίοδο χάριτος. Ελάχιστοι το δέχτηκαν. Εκείνη ήταν η χειρότερη περίοδος, γιατί ο Αλαφούζος είχε έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Για αυτό έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο και αναγκάστηκε ο Αλαφούζος να πιέσει για την παραμονή του Παναθηναϊκού με άλλο τρόπο".

Ναι, αλλά για παράδειγμα τον Βέμερ, ο Αλαφούζος τον πλήρωσε στην κυριολεξία στο... παραένα. Φάνηκε να σαν το έχει γινάτι επειδή δεν έγινε αυτό που ήθελε;

"Εξόφλησε τον Βέμερ την τελευταία στιγμή, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα το έκαναν και άλλοι με τον ίδιο τρόπο. Να πιέσουν με τον υποβιβασμό, όπως έκανε ο Βέμερ".

Δεν προλάβαιναν εκείνη την περίοδο. Η εκδίκαση των προσφυγών ήθελε χρόνο. Για αυτό λέω ότι δεν φάνηκε σαν γινάτι του Αλαφούζου;

"Θα προλάβαιναν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. Υπήρχε πρόβλημα με την εγγυητική την ίδια περίοδο. Εγώ δεν υποστηρίζω ότι ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή, αλλά τότε αυτό είχε επιλέξει ο Αλαφούζος και δεν θα έκανε κάτι άλλο. Σαφώς, δέχομαι ότι και εμείς στη διοίκηση έχουμε την ευθύνη μας, επειδή δεχτήκαμε την πολιτική του μεγαλομετόχου".

Προτιμώ να με δείρουν, να με φτύσουν, παρά να καταγγείλω έναν οπαδό του Παναθηναϊκού

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα ακούει συχνά επειδή επέλεξε να συνεχίσει στη διοίκηση του Αλαφούζου και να μην παραιτηθεί. Ο "αγριόγατος" επιμένει ότι έπραξε το σωστό γιατί δεν ήθελε να αφήσει ακέφαλο τον Παναθηναϊκό και αποκαλύπτει την απάντηση που έδωσε στην αντιπροσωπεία της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" όταν του καταλόγισαν ότι μένει για χρήματα...

Αυτόματα δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: γιατί δεν παραιτήθηκες;

"Λογικό ερώτημα. Αλλά να έφευγα και να άφηνα έναν άνθρωπο ο οποίος έλεγε ότι δεν έχει άλλα λεφτά και δεν μπορεί να πληρώνει άλλο; Τι θα συνέβαινε αν η διοίκηση παραιτούνταν; Η ΠΑΕ έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί. Εξίσου εύκολα θα με κατηγορούσες ότι έφυγα αμέσως και δεν προσπάθησα να βοηθήσω. Άρα, τι κάνεις; Εγκαταλείπεις το πλοίο και βουλιάζει αύτανδρο; Εγώ προτίμησα να μην φύγω και θεωρώ ότι έχω συνεισφορά που η ΕΠΟ δέχτηκε την εισήγηση της Super League και άλλαξαν οι ποινές για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ. Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, είδα πολλούς παράγοντες και πίεσα για να δεχτούν την αλλαγή των ποινών. Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι το έκανα αυτό. Δύο πράγματα δεν μπορεί να μου αρνηθεί κανείς: ότι είμαι όσο Παναθηναϊκός είναι όλοι και ότι έκανα πολλά για να μείνει στην Super League ο Παναθηναϊκός".

Ως παράγοντας ποιο ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι που βίωσες; Που σε "έσκασε" όπως τελείωσε;

"Αυτό που με ενοχλούσε πιο πολύ είναι ότι αναγκαζόμουν να πηγαίνω και να φεύγω από το γήπεδο έχοντας συνοδούς. Είναι το χειρότερο συναίσθημα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνεται αυτό. Από τη Διεύθυνση Αθλητικής Βίας της Αστυνομίας μου είχαν πει ότι αν με απειλήσει κάποιος, να πάω να τον καταγγείλω και θα τον πιάσουν. Αλλά, εγώ δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα καταδώσω έναν φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Προτιμώ να με δείρουν, να με φτύσουν, παρά να καταγγείλω έναν οπαδό του Παναθηναϊκού".

Όταν σε ρωτάνε στον δρόμο για ποιο λόγο δεν έφυγες, τι απαντάς;

"Το ίδιο με είχε ρωτήσει η αντιπροσωπεία της Παναθηναϊκής Συμμαχίας σε μία από τις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις. Μου το είχε πει ο κύριος Μαραγκουδάκης, πως εγώ, ένας παίκτης της ομάδας του Γουέμπλεϊ, δέχομαι να συμμετέχω στη διοίκηση του Αλαφούζου. Με ρώτησε αν παίρνω πολλά λεφτά και για αυτό δεν παραιτούμαι. Εγώ πήγα στο λογιστήριο, πήρα την κατάσταση με τις πληρωμές και του έδειξα τα χρήματα που έχω πάρει. Μετά μου είπε ότι δεν με πιστεύει. Τι άλλο να κάνω; Έδειξα τα επίσημα έγγραφα.

Για το ίδιο με κατηγορούν οι άλλοι παλαίμαχοι. Όταν είχαν πόστα άλλοι παλαίμαχοι στην πολυμετοχικότητα και έπαιρναν τα δεκαπλάσια λεφτά, εγώ δεν είχα πει κουβέντα. Εγώ θέλησα να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό με τα λίγα που ήξερα. Κάτι κατάφερα και κάπου δεν πέτυχα. Αλλά δεν δέχομαι τις κατηγορίες ότι έβλαψα τον Παναθηναϊκό, ότι τα κονόμησα και ότι δεν είμαι Παναθηναϊκός".

Βασίλης Κωνσταντίνου: "Δεν είμαι τσάτσος κανενός"

Έζησες το τελευταίο στάδιο της πολυμετοχικότητας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ. Η άποψη σου ποια είναι; Η πολεμετοχικότητα ωφέλησε ή έβλαψε τον Παναθηναϊκό;

"Η πολυμετοχικότητα κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό. Από τα επίσημα στοιχεία που έχω δει για τα οικονομικά, η πολυμετοχικότητα έκανε μεγάλη ζημιά. Όσο και αν δεν αρέσει, η πολυμετοχικότητα έκανε κακό. Για να είμαι πιο σωστός, με τον τρόπο που εξελίχτηκε, έκανε ζημιά".

Επομένως, κάτι ήξερε τότε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος που έβγαινε από τα Δ.Σ. και έλεγε για Τιτανικό...

"Ξεκάθαρα. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε πείρα και έβλεπε τι ερχόταν. Επίσης, ο Παύλος Γιαννακόπουλος το έβλεπε και το έλεγε. Και οι δύο. Τους αγάπησα και με αγάπησαν. Ο Παύλος με βοήθησε πολύ. Μου έχουν κόψει το μπάσκετ και αδυνατώ να διανοηθώ ότι δεν μπορώ να πάω στο ΟΑΚΑ. Τι κακό έκανα στον Παναθηναϊκό; Επειδή δεν θέλησα να τον εγκαταλείψω σε μία δύσκολη περίοδο; Εγώ θα πλήρωνα και δεν πλήρωσα; Δεν έβαζα εγώ τα λεφτά. Εγώ υπέγραφα και έχω θέματα με αυτό, αλλά δεν τα λέω γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πάνω απ' όλους".

Ανδρέας Βγενόπουλος;

"Επειδή δεν ζει πια, δεν θέλω να πολλά. Σίγουρα έχει μεγάλη ευθύνη για τα χρέη που δημιουργήθηκαν".

Γιάννης Βαρδινογιάννης;

"Ένας άνθρωπος ο οποίος ήθελε να αλλάξει τη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Νικόλας Πατέρας;

"Υποστηρίζει φανατικά τον Παναθηναϊκό, έκανε πολλή δουλειά ως παράγοντας, αλλά στο τέλος δεν βοήθησε πολύ".

Αδαμάντιος Πολέμης;

"Δεν τον γνώρισα καλά, δεν έχω άποψη".

Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

"Πολύ Παναθηναϊκός. Έχει το όνειρο να μπει στην ΠΑΕ, αλλά είναι δύσκολο να έχει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μακάρι να τα καταφέρει".

Photo credits: sport24/Tourette Photography/Georgia Panagopoulou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ