LONGREADS

Στο Mississippi θέλουν να επιτρέψουν τα όπλα σε αθλητικά γεγονότα

Στο Mississippi θέλουν να επιτρέψουν τα όπλα σε αθλητικά γεγονότα

Στην Αμερική κάθε μήνα ανοίγουν πυρ σε σχολικούς χώρους, κατά μ.ο. πέντε φορές. Τα θύματα έχουν φτάσει τα 138 και οι τραυματίες τους 300, στα 239 περιστατικά από το 2012 έως σήμερα. Παρ' όλα αυτά, στο Mississippi όπου δεν υπάρχει έλεγχος για όπλα, θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Ένας νέος άνδρας, ηλικίας 19 χρόνων, ονόματι Nikolas Cruz πήρε το AR-15 του (βλ. ντουφέκι), όρμησε στο Marjory Stoneman Douglas High School της Florida και σκότωσε 17 ανθρώπους -16 είναι οι τραυματίες-, σε αυτό που εξελίχθηκε στην πιο αιματηρή επίθεση σε σχολείο , μετά εκείνης του 20χρονου Adam Lanza, το 2012, σε νηπιαγωγείο του Connecticut -σκότωσε 20 παιδιά και 6 ενήλικες, πριν επιστρέψει σπίτι του και δολοφονήσει και τη μητέρα του. Από τον Lanza έως τον Cruz σημειώθηκαν 239 πυροβολισμού σε σχολεία των ΗΠΑ, 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 138 έχασαν τη ζωή τους.

Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Gun Violence Archive, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός που δημιουργήθηκε μετά το συμβάν στο νηπιαγωγείο Sandy Hook -εκεί όπου έδρασε ο Lanza- φαίνεται πως οι θύτες επιλέγουν αθλητικά γεγονότα και πάρκινγκ, καφετέριες, διαδρόμους και τάξεις. Όταν οι πυροβολισμοί αφορούν περισσότερα από 4 θύματα, κατατάσσονται στην κατηγορία “mass shootings” (πυροβολισμοί κατά πλήθους).

Κατά μέσο όρο οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι πέντε τον μήνα

Εξ ου και έχει δημιουργηθεί ειδική κατηγορία, με τίτλο “school shootings”. Εκεί τοποθετούνται οι σχετικές επιθέσεις σε νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση που αφορούν τραυματίες ή θύματα -όχι τραυματισμοί πάνω στην τρέλα της διαφυγής. Αισθάνεσαι πως σου έχει διαφύγει κάτι; Ότι κάτι δεν καταλαβαίνεις; Καλωσήλθες στην παράνοια της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο Cruz είχε εκνευριστεί, διότι είχε αποβληθεί από το σχολείο -για προβλήματα συμπεριφοράς και απειθαρχία- στο οποίο επιτέθηκε. Στο μεσοδιάστημα (από την αποβολή, στην επίθεση) είχε γράψει στα social networks για την αγάπη που είχε για τα όπλα, όπως και την απόφαση του “να σκοτώσω όσους περισσότερους μπορώ”. Παρ' όλα αυτά, ουδείς έκανε κάτι. Συνελήφθη στο χώρο του σχολείου και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Μετά μάθαμε πως η θετή του μητέρα πέθανε, τον περασμένο Νοέμβριο και ότι ανέκαθεν ήταν φαν των όπλων. Δεν αρκέστηκε στο να τα λατρεύει, αλλά είχε αγοράσει και κάμποσα. Συνήθιζε δε, να πυροβολεί τις κότες του γείτονα. Οι γείτονες λένε τώρα πως ήταν πάντα σαν να είχε κατάθλιψη. Πάλι δεν έκανε κάποιος κάτι.

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον Steve Kerr, για το γεγονός , πριν το ματς των Warriors με τους Blazers, εκείνος είπε πως "δεν έχει γίνει τίποτα για αυτό το θέμα. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση που σκοτώνοντας παιδιά από σφαίρες κάθε μέρα στα σχολεία. Δεν έχει σημασία που πυροβολούν ανθρώπους σε συναυλίες και σινεμά. Δεν είναι αρκετά αυτά προφανώς για να ενεργοποιηθεί η ηγεσία και η κυβέρνηση, οι άνθρωποι που κυβερνούν την χώρα, για να κάνουν κάτι. Αυτό είναι αποθαρρυντικό".

Ο Πλανητάρχης τιτίβισε τα συλλυπητήρια του “στις οικογένειες των θυμάτων”, πριν προσθέσει “κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να νιώθει ανασφαλής στα αμερικανικά σχολεία”. Κάπου εκεί... τελείωσε η δράση του πρώτο πολίτη της χώρας που έχει περισσότερα καταστήματα πώλησης όπλων, από ό,τι supermarkets και ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό όπλων που υπάρχει εντός των συνόρων.

Κάτι που ξεκάθαρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει lobby που απαγορεύει ακόμα και σήμερα, την καταγραφή των όπλων και την database στην οποία θα εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης κάθε όπλου. Αυτά υπάρχουν μόνο στις ταινίες. Η NRA (Εθνική Ένωση Όπλων) κατάφερε να περάσει ομοσπονδιακό νόμο, το 1986, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η βάση δεδομένων για ιδιοκτήτες όπλων. Στην πραγματικότητα, υπάρχει το National Tracing Center, στο Texas, όπου θα βρεις βουνά από κούτες, μέσα στις οποίες υπάρχουν έγγραφα, πολλά εκ των οποίων έχουν μισά στοιχεία. Έχει υπολογιστεί πως υπάρχουν 2 εκατομμύρια χαρτιά, που αναφέρουν την πώληση ενός όπλου (ποιος το αγόρασε και πού) και... βαριά την απόδειξη.

Στο Mississippi θέλουν να επιτρέψουν τα όπλα σε αθλητικά γεγονότα

Το κέντρο έχει 15 υπαλλήλους και από ένα τηλέφωνο “σας παρακαλώ βρείτε τον ιδιοκτήτη του τάδε όπλου” μέχρι την εύρεση των στοιχείων περνούν τουλάχιστον 15 ημέρες και γίνονται τουλάχιστον 70 τηλεφωνήματα. Η αλήθεια βέβαια, είναι πως με το να βρεις τον ιδιοκτήτη δεν σημαίνει ότι έχεις βρει και τον ένοχο, αλλά αυτό αφορά την αστυνομία. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ‘χει κλείσει το κατάστημα πώλησης. Η έρευνα πηγαίνει στις κούτες που υπάρχουν στο κτίριο. Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 65% και κατά μέσο όρο χρειάζεται μια εβδομάδα, για να βρουν τον αγοραστή. Εκτός και αν το θέμα επείγει. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι δολοφονίες παιδιών. Μια στάση εδώ:

Η Every Town Research ενημέρωσε πως από το Δεκέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013, τουλάχιστον 100 παιδιά πέθαναν στις ΗΠΑ, από σφαίρα που δεν προοριζόταν για αυτά -λόγω της απροσεξίας των γονιών τους. Δηλαδή, δυο κάθε εβδομάδα, με το ποσοστό να είναι 61% υψηλότερο από εκείνο που εμφάνιζε η κυβέρνηση. Τα 2/3 αυτών των δολοφονιών έγιναν στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο της οικογενείας των θυμάτων. Τα όπλα άνηκαν νόμιμα στους γονείς τους. Κάνε το και εικόνα, πριν καταλήξω στο ότι το 70% δεν θα ‘χε συμβεί, αν τα όπλα ήταν άδεια και κλειδωμένα κάπου.

Μια στιγμή όμως, να σου πω για ένα νόμο που πέρασε στο Mississippi, μια από τις πολιτείες που έχουν βαθμολογηθεί από το Law Center to Prevent Gun Violence με F (από το failure), λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προκειμένου να αποτρέψουν τη βία των όπλων. Παρεμπιπτόντως, F έχουν πάρει 26 πολιτείες (το Mississippi είναι στο Νο1 των χειρότερων, καθώς δεν χρειάζεται καν να τα κρύβεις, όταν τα 'χεις πάνω σου, ακολουθεί το Kansas, η Arizona, η Alaska και το Wyoming).

Θέλουν νόμο να επιτρέπει τα όπλα σε αθλητικά γεγονότα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Mississippi (πολιτεία που είναι στην 5η θέση της λίστας με τους περισσότερους θανάτους, ανά πολιτεία) κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη (14/2) νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε “που έχει άδεια οπλοφορίας” (δεν χρειάζεται να σου πω πώς βγαίνει, έτσι;) να κρατά όπλο, σε δημόσιους χώρους. Οι ψήφοι υπέρ ήταν 80, οι κατά 29 και 11 δεν κατέθεσαν άποψη.

Ο κομισάριος της περιφέρειας SEC (Southeastern Conference, μια από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ, στα κολεγιακά σπορ), Greg Sankey εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το νομοσχέδιο, εφόσον γίνει νόμος. “Φοβάμαι πως θα είναι πολλοί οι φίλαθλοι αθλητικών γεγονότων που θα εισέρχονται των σταδίων, με όπλα πάνω τους”. Μπήκε στη διαδικασία να στείλει επιστολές σε κορυφαία σχολεία, ζητώντας να εξαιρεθούν από τη λίστα των δημοσίων χώρων οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πριν ένα χρόνο, ανάλογο αίτημα είχαν απορρίψει οι νομοθέτες της Arizona, που έκριναν κακή ιδέα τα όπλα σε στάδια. Ο υπάρχον νόμος στο Mississippi απαγορεύει την κατοχή όπλων σε εκλογικά κέντρα, κυβερνητικούς χώρους, δικαστήρια, φυλακές και χώρους αεροδρομίων “εκτός και αν είναι συσκευασμένο για να σταλεί κάπου”. Πρόσφατα πρόσθεσαν και τα σχολεία, τα κολέγια και τα επαγγελματικά αθλητικά events που δεν σχετίζονται με τα όπλα”. Δηλαδή όλα πλην των αγώνων σκοποβολής. Σίγουρα δεν επιτρέπονται σε αγώνες football και μπάσκετ, με τους νομοθέτες να επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται σε παραθυράκι. Τι εννοώ;

Θέλουν να προσθέσουν στο νόμο την εξής παράγραφο: “Κάθε κανόνας, κανονισμός ή άλλη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των τοποθεσιών δημοσίας περιουσίας ή μέρους δημοσίας περιουσίας, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να έχει μαζί του -όχι σε κοινή θέα- όπλο, σύμφωνα με την ενισχυμένη νομοθεσία του Mississippi πέρα από τις εξαιρέσεις που περιγράφονται στο παρόν υποτμήμα, δεν έχουν ισχύ ή δύναμη”. Στο υποτμήμα θα βρεις στρατιωτικούς κλάδους. Αν ένα σχολείο προσπαθήσει να αποτρέψει κάποιον από το να μπει στους χώρους, έχοντας πάνω του όπλο, αυτό το άτομο μπορεί να κάνει μήνυση για παραβίαση του δικαιώματος του να μεταφέρει το όπλο του. Κοινώς, η προσθήκη που θα γίνει θα βγάλει τα σχολεία και τα κολέγια από τις εξαιρέσεις, μαζί και τα αθλητικά γεγονότα.

Για να γίνει νόμος πρέπει να το υπογράψουν ο επικεφαλής της συγκλήτου στην πολιτεία και στη βουλή, αλλά και ο κυβερνήτης, Phil Bryant.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχει χαθεί ο λογαριασμός των Αμερικανών που παίρνουν ένα όπλο και όποιον πάρει ο χάρος. Θα πεις “έχει τρελαθεί ο κόσμος”. Οι έρευνες δείχνουν πως μόνο το 4% των θανάτων από όπλο, αφορούν άτομα με διαταραγμένη ψυχική υγεία. Πριν λίγους μήνες, οι New York Times έγραψαν πως “τελευταία η αμερικανική κοινωνία είναι ασυνήθιστα βίαια. Ή οι φυλετικές διαιρέσεις έχουν καταστρέψει τους δεσμούς της κοινωνίας. Ή οι πολίτες της δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα για τη ψυχική τους υγεία, στο πλαίσιο συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που υπάρχει στο εξωτερικό. Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει την κατακόρυφη αύξηση των πυροβολισμών κατά πλήθους στις ΗΠΑ, είναι ο αστρονομικός αριθμός των όπλων”.

Στις ΗΠΑ θα βρεις το 42% των όπλων του πλανήτη

Η επιτροπή που δίνει βαθμούς στις πολιτείες, ανάλογα με την προσπάθεια που κάνουν να σταματήσουν τη βία των όπλων, βαθμολόγησε με την καλύτερη επίδοση την California, όπου υπάρχουν εξουσιοδοτημένοι dealers, οι οποίοι χειρίζονται αγορές, πωλήσεις, μεταφορές, ακόμα και shows και πριν δώσουν κάπου ένα όπλο, ζητούν όνομα, διεύθυνση ημερομηνία γέννησης, ύψος, ηλικία, εθνικότητα, φυλή, φωτογραφία από κυβερνητική αρχή, έλεγχο ποινικού μητρώου και ένορκη βεβαίωση ότι ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις του ομοσπονδιακού κράτους, για να αγοράσει όπλο. Στις χειρότερες πολιτείες δεν ζητούν ούτε... όνομα.

Image #: 23247670    BIRMINGHAM, Alabama -- The Alabama Gun Collector Association Summer Gun Show is this weekend at the BJCC. The theme for this show is Western and vintage firearms. Show hours are Saturday 9 a.m. - 5 p.m. and Sunday 10 a.m. - 4 p.m. The big topic at this show was the shortage of .380, 9 mm and .22 cal. long rifle ammo.         AL.COM /Landov
Image #: 23247670 BIRMINGHAM, Alabama -- The Alabama Gun Collector Association Summer Gun Show is this weekend at the BJCC. The theme for this show is Western and vintage firearms. Show hours are Saturday 9 a.m. - 5 p.m. and Sunday 10 a.m. - 4 p.m. The big topic at this show was the shortage of .380, 9 mm and .22 cal. long rifle ammo. AL.COM /Landov AL.COM /LANDOV

Τα show των όπλων στις ΗΠΑ αφορούν αυτούς που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Κάθε χρόνο πωλούνται μέσω αυτών των διαδικασιών 5000 κομμάτια.

Θα διερωτάσαι "δεν υπάρχει νόμος για την οπλοκατοχή;". Θα σου πω ότι η πρώτη φορά που ασχολήθηκαν στην άλλη ακτή του Ατλαντικού με αυτό το ζήτημα, σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης, ήταν το 1963 μετά τη δολοφονία του Προέδρου John F. Kennedy. Διαπιστώθηκε ότι το όπλο του δολοφόνου είχε αγοραστεί με ταχυδρομική παραγγελία, από διαφήμιση που υπήρχε στο περιοδικό “American Rifleman”, το οποίο εξέδιδε τη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA που προκύπτει από το National Rifle Association). Συζητήθηκε η προοπτική να γίνει κάτι. Δεν έγινε έως ότου δολοφονηθούν οι Martin Luther King Jr. (τον Απρίλιο του ‘68) και Robert F. Kennedy (τον Ιούνιο του ‘68).

Ποιοι δεν είχαν δικαίωμα -νόμιμης- αγοράς όπλου

Στο νόμο αναφερόταν πως δεν έχουν δικαίωμα -νόμιμης- αγοράς όπλου οι εξής: υπόδικοι ή καταδικασμένοι ως εγκληματίες, φυγόδικοι, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, πιστοποιημένα ψυχολογικά διαταραγμένοι ή πρώην τρόφιμοι ψυχιατρείων, οι αλλοδαποί, παράνομοι στις ΗΠΑ -όσοι δεν είχαν έγγραφα άδειας παραμονής, όσοι αποσύρθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις, με ατιμωτικές συνθήκες, αυτοί που παραιτήθηκαν της αμερικανικής ιθαγένειας, όσοι τελούσαν υπό δικαστικής εντολής απομάκρυνσης από οικείους ή συνεργάτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, επικαλούμενοι φόβο ως συνέπεια απειλών και οι καταδικασμένοι για έγκλημα, σχετικό με ενδοοικογενειακή βία. Απαγορεύτηκε η αγορά όπλου από άλλη πολιτεία, η ταχυδρόμηση ή η αγορά μέσω αντιπροσώπων.

Συμπερασματικά, στις ΗΠΑ χάνονται 31.000 ζωές κατά μ.ο. το χρόνο, από όπλα, επιχείρηση αξίας 15 δισεκατομμύρια δολάρια που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Ξεκάθαρα αυτό συμβαίνει διότι εκείνοι που πουλούν κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να είναι ανεξέλεγκτη η αγορά. Όποιες και αν είναι οι συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ