FOOTBALL ANALYSIS

Το SPORT24 φέρνει την επανάσταση με την Opta στη Super League Interwetten

Το SPORT24 φέρνει την επανάσταση με την Opta στη Super League Interwetten

Το SPORT24 αρχίζει τη συνεργασία του με την Opta, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων και αλλάζει για πάντα τον τρόπο που βλέπετε την ομάδα σας και τους αγαπημένους σας παίκτες στη Super League.

Η μεγάλη συνεργασία ξεκινάει σήμερα. Το SPORT24, το Νο1 αθλητικό site της χώρας, εγκαινιάζει την κάλυψη της Super League Interwetten από την Opta, την κορυφαία εταιρεία στατιστικής αθλητικών γεγονότων στον κόσμο. Ο τρόπος που ενημερώνεσαι για την αγαπημένη σου ομάδα δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος.

Η Opta, η εταιρεία που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια μετράει τα γκολ του Ρονάλντο, τις ντρίμπλες και τις πάσες του Μέσι, αυτή που καταγράφει όλες τις εκπληκτικές επιδόσεις και τα μεγάλα ρεκόρ, είναι εδώ για να καταγράψει στο Sport24 όσα πετυχαίνει η δική σου ομάδα, οι δικοί σου αγαπημένοι παίκτες.

Η Super League Interwetten θα έχει πλέον μέσω του SPORT24 την καλύτερη δυνατή στατιστική κάλυψη. Μέσω της Opta, θα βρείτε στο SPORT24 το πιο προχωρημένο πακέτο κάλυψης που μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό πρωτάθλημα. Όχι στείρους και λανθασμένους αριθμούς, όχι νούμερα που δεν λένε τίποτα, αλλά άρτια και, το κυριότερο, χρήσιμη πληροφορία.

Γραφήματα που θα καθρεφτίζουν ξεκάθαρα τι έκανε και τι δεν έκανε στο χορτάρι ένας παίκτης, μια ομάδα, δυο αντίπαλοι σε ένα ντέρμπι. Όχι απλώς αριθμοί σε έναν πίνακα, αλλά αποτύπωση της δράσης πάνω στο χορτάρι, ώστε να βλέπετε με μια μια ματιά τι συνέβη μέσα στο γήπεδο και το κυριότερο, πού συνέβη.

Δεν θα μιλάμε για σκέτες εύστοχες πάσες, γιατί δεν λένε τίποτα σε κανέναν, αλλά για πάσες πάνω από τη σέντρα, πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, πάσες και σέντρες που βρίσκουν συμπαίκτη εντός περιοχής. Θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τις πάσες που κάνουν τη διαφορά και να δείτε από που προήλθαν και που κατέληξαν.

Δεν θα μετράμε απλές τελικές, γιατί δεν λένε τίποτα σε κανέναν, αλλά θα εξετάζουμε τα expected goals, την ποιότητα δηλαδή, την επικινδυνότητα των τελικών κάθε ομάδας. Κάθε ματς της Super League θα έχει προσεκτικά επιλεγμένα widget που θα σας βοηθούν να καταλάβετε καλύτερα τι έγινε στο παιχνίδι.

Θα έχετε τη δυνατότητα, αμέσως μετά τη λήξη, ακόμα και μέσα στα live blog των παιχνιδιών, να δείτε με μια ματιά πώς τα πήγε η ομάδα σας σε άμυνα και επίθεση. Πόσες καλές ευκαιρίες έφτιαξε, πόσες επέτρεψε στον αντίπαλο, πόσο “άξιζε” την νίκη ή πόσο “άδικη” ήταν η γκέλα της. Για το ίδιο παιχνίδι θα ακολουθούν επιπλέον θέματα που θα εστιάζουν σε αξιοπρόσεκτα γεγονότα, πάντα με την οπτική απεικόνιση των widget.

Και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν πια θα έχουμε πλήθος αγώνων στα χέρια μας, θα γίνονται αφιερώματα σε οτιδήποτε ξεχωρίζει. Παίκτες που λάμπουν ή προβληματίζουν, ομάδες που πετάνε ή έχουν ζητήματα, όλα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Με στοιχεία, με την καλύτερη δυνατή απεικόνιση, με την αξιοπιστία της Opta και την αναλυτική ματιά του SPORT24.

Θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να συζητάμε μαζί για τους κορυφαίους. Τους καλύτερους του πρωταθλήματος στις ντρίμπλες, στα τάκλινγκ, στα κλεψίματα. Τους top δημιουργούς της Super League, τους πιο απειλητικούς φορ, ακόμα και τους στόπερ με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις εναέριες μονομαχίες. Τις ομάδες που πιέζουν ψηλότερα και αποτελεσματικότερα, αυτές που φτιάχνουν ή δέχονται τις πιο επικίνδυνες τελικές.

Η ματιά μας δεν θα βασίζεται μόνο στην άποψη, αλλά στα γεγονότα, με αναλύσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απάντηση στη μάστιγα του να διαστρεβλώνεις τα γεγονότα ανάλογα με την άποψή σου, είναι να φέρουμε στο επίκεντρο τα γεγονότα και να αφήσουμε εκείνα να φτιάξουν την άποψη του αναγνώστη.

Μέχρι τότε, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που θα δείτε από σήμερα στα θέματα των αγώνων της Super League.

ΤΑ EXPECTED GOALS ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που σας παρουσιάσαμε αναλυτικά το τι είναι τα Expected Goals ή xGoals όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται και πλέον ήρθε η ώρα να σας τα φέρουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το widget που θα βρίσκετε σε κάθε αγώνα της Super League και το παράδειγμα μας είναι από το περσινό ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στον δεύτερο γύρο.

Τι βλέπετε στο γράφημα; Κάθε κύκλος είναι μια τελική προσπάθεια: οι γαλάζιες είναι οι τελικές του Ολυμπιακού, οι σκούρες μπλε του Παναθηναϊκού. Με κίτρινο είναι το γκολ, αυτό του Αραμπί που έκανε το 1-0. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός λοιπόν πήρε το ματς με 1-0, αλλά είχε ευκαιρίες για τουλάχιστον ένα γκολ παραπάνω.

Γιατί εκτός από τα μακρινά, καταδικασμένα σουτ, είχε έξι τελικές από το ύψος του πέναλτι και ευκαιρίες που τελικά τον έφεραν στο συνολικό 1.68 xGoals, με μεγαλύτερη το τετ-α-τετ του Χριστοδουλόπουλου. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός είχε ελάχιστες τελικές και τελείωσε το ματς χωρίς ουσιαστική ευκαιρία.

Και δεν τελειώσαμε εκεί. Με τα δύο dropdown μενού μπορείτε να διαλέξετε τι θα δείτε. Να εμφανίσετε μόνο τις τελικές που βρήκαν εστία ή όχι, ενώ κάτω από το "Τρόπος επίθεσης" μπορείτε να το πάτε ακόμα παραπέρα και να δείτε τον τρόπο που απείλησε κάθε ομάδα.

Οι καλές ευκαιρίες ήρθαν στην κανονική ροή, από κόρνερ ή στις αντεπιθέσεις. Όλες οι απαντήσεις είναι μερικά κλικ μακριά.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ ΩΣ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ωραίοι και χρήσιμοι οι αριθμοί, αλλά δεν είναι για όλους. Η εικόνα πάνω στο πράσινο του χορταριού είναι πάντα πιο ελκυστική στο μάτι του αναγνώστη και, το κυριότερο, πιο εύκολα κατανοητή.

Παράδειγμα από την πρώτη αγωνιστική της φετινής Super League. Ο Ντιέγκο Μπίσβαρ αγωνίστηκε ως δεξί μπακ στο 3-4-3 του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ. Στο γράφημα βλέπετε με το πράσινο βέλος τις εύστοχες πάσες του, με το κόκκινο τις άστοχες μεταβιβάσεις και με το κίτρινο τις πάσες που έφεραν τελική των συμπαικτών του, όπως την ασίστ στο γκολ του Τζόλη.

Με μια ματιά βλέπετε από που και προς τα που έγιναν οι πάσες του Ολλανδού, που ήταν ο κορυφαίος δημιουργός τους ματς και έφτιαξε τρεις ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Με τα κουμπιά στο κάτω μέρος, μπορείτε να επιλέξετε να δείτε τις πάσες του Μπίσεσβαρ ανά ημίχρονο. Με ένα κλικ έχετε μια εικόνα του πόσο “έπεσε” η συμμετοχή του στην επανάληψη, παρότι έμεινε στο ματς μέχρι το 89’. Κούραση σε ένα ρόλο που απαιτεί πολλά πάνω-κάτω, συντήρηση ενόψει Μπενφίκα ή τακτική επιλογή της ομάδας;

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΓΚΟΛ

Καλά όλα αυτά, αλλά το γκολ πως μπήκε; Μένουμε στο ίδιο ματς και πάμε να δούμε την απεικόνιση της φάσης που έδωσε στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 1-0 επί της ΑΕΛ.

Με ένα κλικ πάνω στη "βούλα" της τελικής προσπάθειας μπορείτε να δείτε τις ενέργειες που έφεραν το γκολ του Τζόλη. Από την ανάκτηση της κατοχής κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, στη μετάβαση πάνω από τη σέντρα, στις εναλλαγές Μπίσεσβαρ-Σβαμπ που έφεραν το "σήκωμα" στην περιοχή και τη στόχευση του Τζόλη στην εστία.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μένουμε στην πρεμιέρα και επιστρέφουμε στην Τρίπολη για να δούμε κάτι άλλο. Τις ενέργειες των παικτών του Παναθηναϊκού στην αντίπαλη περιοχή. Εδώ να εξηγήσουμε πως ως ενέργεια καταγράφεται οτιδήποτε γίνεται με την μπάλα: πάσα, σουτ, ντρίμπλα, τάκλιν, κλέψιμο, κόψιμο, μπλοκ, κτλ.

Με την επιλογή ανά ημίχρονο μπορείτε να δείτε πως ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 45’ είχε τις ενέργειες και κυρίως τα σουτ ώστε να σκοράρει, όμως μετά την ανάπαυλα δεν πλησίασε ποτέ εξίσου κοντά στην εστία, αφού άλλωστε έμεινε και χωρίς έστω μία τελική, ακόμα κι από μακριά.

Τα παράδειγματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό που έρχεται. Το SPORT24 ήταν το site που έκανε το πρώτο βήμα κι ανέλυσε τις ομάδες τις Super League μέσω των advanced analytics. Τώρα ήρθε η ώρα για το άλμα προς το εμπρός. Με τα στοιχεία της Opta η ανάλυση της φετινής Super League θα είναι το γκολ που δεν έχετε δει να μπαίνει ποτέ ξανά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ