LONGREADS

Σλούκας στο Sport24.gr: "Μου λείπει μια διάκριση με την Εθνική"

24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ταξίδι στην Κίνα με στόχο τη διάκριση και το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη κι η πίεση για επιτυχία. Αυτό που του λείπει όσο τίποτα και η εμπιστοσύνη στον διπλανό του. Η ζωή στην Κωνσταντινούπολη και η συζήτηση με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που έδωσε τις απαντήσεις που έψαχνε. Ο Κώστας Σλούκας μίλησε στο Sport24.gr για το ταβάνι των... εθνικών του ονείρων και όσα έχει ζήσει στη Φενέρμπαχτσε την τελευταία τετραετία.

Για ακόμη ένα καλοκαίρι, ο Κώστας Σλούκας απασχόλησε έντονα τον Τύπο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη μία η Φενέρμπαχτσε, κι από την άλλοι όλοι οι κορυφαίοι σύλλογοι της EuroLeague, που... ορέγονταν τον διεθνή γκαρντ. Μεταξύ αυτών, κι ο Ολυμπιακός, που έκανε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσει να επιστρέψει. Τίποτα όμως, δεν φάνηκε ικανό να τον πάρει μακριά από την Ulker Sports Arena. Κι αυτό δεν είχε να κάνει με το οικονομικό, αλλά με το... προσωπικό. Μία συζήτηση αρκούσε για να παρθεί η απόφαση που αφορούσε στο μέλλον του -για την επόμενη τριετία. Κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και κατάλαβε πως έχει μόνο μία επιλογή: τη Φενέρμπαχτσε.

24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κάτι το οποίο παραδέχθηκε κι ο ίδιος στο Sport24.gr, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η κουβέντα άλλωστε με τον 29χρονο γκαρντ δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με ερώτηση αναφορικά με όσα έγιναν τον προηγούμενο μήνα, έως ότου φτάσουμε στην ανακοίνωση της τουρκικής ομάδας που αφορούσε στην ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

"Ο προπονητής παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρο αυτό" απάντησε δίχως να χρειαστεί να το σκεφτεί ή να πάρει λίγο χρόνο για να δώσει την καλύτερη δυνατή απάντηση. Κι αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου σχετικά με όσα σκέφτεται για τη Φενέρμπαχτσε. Με όσα έχει ήδη κάνει, κι αυτά που θέλει να πετύχει στο μέλλον.

"Η αλήθεια είναι ότι τα τέσσερα χρόνια που είμαι στη Φενέρμπαχτσε, νιώθω ότι έχω βάλει το λιθαράκι μου ώστε να γίνει η ομάδα μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και να διεκδικεί διαρκώς την EuroLeague. Όταν πήγα, ήταν ένας πολύ φιλόδοξος σύλλογος με υψηλούς στόχους. Πλέον έχει εδραιωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων της Ευρώπης. Είναι μια οικογένεια, στην οποία απολαμβάνω να βρίσκομαι. Χαίρομαι για τη συνεργασία που έχω με όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Φυσικά απολαμβάνω, αντίστοιχα, την εμπιστοσύνη του καλύτερου προπονητή της Ευρώπης".

- Ακούγεσαι σαν να νιώθεις πραγματικά άνετα στην Κωνσταντινούπολη.

"Ναι, έτσι είναι. Πλέον έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου, μετά από τόσα χρόνια".

Δεν σκέφτηκα πολύ την επιστροφή στην Ελλάδα

- Είναι πάντως ιδιαίτερο να απασχολείς κάθε καλοκαίρι σχεδόν τις ελληνικές ομάδες. Αυτό είναι κάτι που δημιουργείται θεωρείς περισσότερο από τον Τύπο, ή η επιστροφή σου είναι κάτι που μπορούσε να υλοποιηθεί. Τουλάχιστον φέτος.

"Ο Τύπος κάνει τη δουλειά του. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις μήπως επιστρέψω, αλλά μία κουβέντα με τον κόουτς, ουσιαστικά έλυσε τα πάντα. Η κατάσταση στην Ελλάδα επίσης δεν βοηθάει. Δεν ήταν τόσο έντονο το ενδεχόμενο να γυρίσω, δεν το σκέφτηκα δηλαδή τόσο πολύ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευτυχισμένος εκεί που είμαι".

- Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για την οποιαδήποτε σκέψη ή απόφαση επαναπατρισμού, δηλαδή.

"Προτεραιότητά μου ήταν η παραμονή στη Φενέρμπαχτσε. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν έχει να κάνει δηλαδή κατά βάση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως, είναι στενάχωρο αυτό που συμβαίνει. Να βλέπω το ελληνικό πρωτάθλημα να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση πέρσι. Δεν είναι ωραίο να ακούς στο εξωτερικό άσχημα σχόλια για το πρωτάθλημα, στο οποίο γαλουχήθηκα και μεγάλωσα. Μιλάμε για τη χώρα μου".

24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
24MEDIA / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Νέο συμβόλαιο, που συνεπάγεται μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα όμως και κίνητρο, να υποθέσω, δεδομένου ότι το φινάλε δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για εσάς.

"Ναι, κοίτα. Πήγαμε καλά ως ένα σημείο, αλλά ο τρόπος που ολοκληρώθηκε δεν μας άρεσε. Ήταν μια αποτυχημένη σεζόν, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κίνητρο για αυτή που έρχεται. Θέλω πολύ να βοηθήσω ακόμη περισσότερο ώστε τη νέα σεζόν να πάμε καλύτερα και να έχουμε πιο όμορφο φινάλε. Τα πρώτα χρόνια, η προσαρμογή μου δεν ήταν εύκολη. Πρέπει να είμαι ειλικρινής για αυτό, το έχω ξαναπεί άλλωστε στο παρελθόν. Αυτή την στιγμή, απολαμβάνω την εμπιστοσύνη του προπονητή και των συμπαικτών μου. Όλοι έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια που καταβάλω και την προσφορά μου. Ο κόσμος με σέβεται. Έχω δουλέψει πάρα πολύ για να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Χαίρομαι για όσα έχω "κατακτήσει" -πέρα από τίτλους- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει χαλάρωση. Συνεχίζεται η σκληρή δουλειά γιατί θέλω να δώσω ακόμη περισσότερα και να βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο για πολλά χρόνια ακόμα".

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κάπου εκεί, έκλεισε το κεφάλαιο της Φενέρμπαχτσε, για να ανοίξει αυτό που αφορά όλη την Ελλάδα. Αυτό της Εθνικής ομάδας, η οποία δίνει ραντεβού στην Κίνα με στόχο τη διάκριση. Ό,τι σημαίνει αυτό. Ο ίδιος ο Κώστας Σλούκας ξεκαθάρισε πως η μεγάλη εικόνα δεν περιορίζεται μόνο σε όσα γίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά σε αυτά που μπορεί να φέρει η Κίνα. Με σπουδαιότερο όλων τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Για να συμβεί αυτό, δίχως να υπάρχει η υποχρέωση του Προ-Ολυμπιακού Τουρνουά το επόμενο καλοκαίρι, είναι απαραίτητη η παρουσία εντός της επτάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κοινώς, προημιτελικά και... βλέπουμε.

Σλούκας στο Sport24.gr: "Μου λείπει μια διάκριση με την Εθνική"

"Ο στόχος είναι να βρούμε χημεία μεταξύ μας, έχουμε λίγες προπονήσεις να κάνουμε. Το υλικό σαφέστατα υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Από εκεί και πέρα, θέλουμε πολύ να πάρουμε από φέτος το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Θα παίξουμε τα ρέστα μας, για την τετράδα. Κρατάμε χαμηλά το κεφάλι, δεν υπάρχει υπεροψία ή κάτι τέτοιο. Αυτή η ομάδα σέβεται απόλυτα τον εαυτό της και δεν πρόκειται να παρουσιαστεί υπεροπτική, αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε τον καλύτερο παίκτη του κόσμου στη σύνθεσή μας, οι περισσότεροι είμαστε στην καλύτερη δυνατή ηλικία και κατάσταση, οπότε όλα είναι ευοίωνα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό φέτος".

- Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2009, στο EuroBasket της Πολωνίας. Ακολούθησαν αποτυχίες, κυρίως γιατί το "χιαστί" αποδεικνυόταν η αχίλλειος πτέρνα. Όλο αυτό αυξάνει την πίεση που υπάρχει στους ώμους σας;

"Για να σου είμαι ειλικρινής, μου λείπει μια διάκριση με την Εθνική ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχω έξτρα βάρος πάνω μου. Κακά τα ψέματα, όσοι είμαστε εδώ, έχουμε μάθει να ζούμε με την πίεση. Είναι μέρος της αθλητικής καθημερινότητάς μας. Παίζουμε σε μεγάλους συλλόγους και συμμετέχουμε σε κορυφαίες διοργανώσεις. Οπότε δεν είναι κάτι άγνωστο αυτό το "πρέπει" ή η πίεση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πλέον είναι να δείξουμε τι αξίζουμε".

Ο ΚΩΣΤΑΣ, Ο ΝΙΚ ΚΑΙ Ο GIANNIS

- Φέτος πάντως ο κόσμος σάς συζητάει περισσότερο. Από τη μία ο Γιάννης που είναι MVP του ΝΒΑ, από την άλλη εσύ κι ο Νικ Καλάθης που έρχεστε ως μέλη της καλύτερης πεντάδας της EuroLeague. Και φυσικά όλα τα παιδιά, με τη δεδομένη εμπειρία από υψηλές απαιτήσεις και αυξημένες υποχρεώσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

"Ναι, το υλικό είναι εξαιρετικό. Η Εθνική ομάδα πάντα απασχολούσε τον κόσμο, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Οι συζητήσεις είναι λίγο πιο απαιτητικές ίσως αυτή τη φορά, σε ό,τι έχει να κάνει με το μετάλλιο ή τη διάκριση. Θεωρώ όμως ότι πάντα υπήρχαν τέτοιες κουβέντες για την Εθνική ομάδα. Προσωπικά θα σου έλεγα πως σε σχέση με το EuroBasket του 2017, είμαι πιο έμπειρος, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είμαι στην καλύτερη δυνατή ηλικία. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι η ίδια. Φυσικά, μέσα σε όλα χρειάζεται και λίγη τύχη".

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÁËËÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - FRANCE (EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÁËËÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - FRANCE (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Πριν από μια δεκαετία, ίσως ένα μεγάλο συν της Εθνικής ομάδας ήταν ότι η βάση της αποτελούνταν από παίκτες που έπαιζαν για τον ίδιο σύλλογο. Είτε για τον Παναθηναϊκό είτε για τον Ολυμπιακό, κατά βάση. Αυτό πλέον έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύεις ότι επηρεάζει για το κομμάτι της χημείας;

"Δεν ξέρω τι να σου πω. Σίγουρα, αν με κάποιους συνεργάζεσαι επίσης σε συλλογικό επίπεδο, είναι πιο εύκολη η δουλειά το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα. Αν μπορώ να κρίνω, από την άλλη, από το γεγονός πως συνεργάζομαι τόσο καλά με τον Νικ (Καλάθη) τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, παρότι είμαστε σε διαφορετικούς συλλόγους, ίσως τελικά δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Ο Νικ είναι ένα παιδί, που μπορεί να κάνει πάρα πολλά μέσα στο γήπεδο. Τις κάνει και πολύ καλά. Μπορεί να είμαι λίγο καλύτερος στο εκτελεστικό, αυτός όμως είναι καλύτερος σε κάτι άλλο. Με την παρουσία του Γιάννη (Αντετοκούνμπο), δημιουργούμε ως ομάδα ένα μείγμα πολύ ιδιαίτερο και ανταγωνιστικό".

Κι ο επίλογος γράφτηκε με μία χειραψία και την ευχή η Εθνική ομάδα να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με στόχο το επόμενο καλοκαίρι τέτοιες ημέρες να γίνεται συζήτηση για την Ιαπωνία. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε, να δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να συνδέσει το όνομά του με κάτι τόσο... ιδιαίτερο από αθλητικής άποψης; Στα μέρη που γράφτηκε η (ίσως) μεγαλύτερη εθνική επιτυχία του αθλήματος, η νίκη επί της Team USA στη Σαϊτάμα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ