LONGREADS

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

Μια ημέρα πριν από το πρώτο τζάμπολ της σειράς Ρεάλ - Παναθηναϊκός για τα playoffs της EuroLeague, ο Ρικ Πιτίνο ξεδιπλώνει στο Sport24.gr τη μοναδική προσωπικότητά του εντός και εκτός παρκέ. Ο Τζόρνταν, ο Λεμπρόν, ο Giannis, ο Παναθηναϊκός, το μέλλον του, η Ρεάλ, οι Αγγελόπουλοι, οι Έλληνες προπονητές,το καλό φαγητό και το αγαπημένο ποτό του. Απολαύστε τον.

Όταν έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο σαν τον Ρικ Πιτίνο, ο οποίος έχει αγγίξει τα όρια του προπονητικού μύθου, εντός και εκτός συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα ήθελες να έχεις δυο τρεις ημέρες για να ρωτήσεις, να αναλύσεις και να πάρεις απαντήσεις. Εμείς δεν είχαμε δυο - τρεις ημέρες. Βασικά δεν είχαμε ούτε δυο - τρεις ώρες.

Βλέπετε όταν αποφασίζεις να κάνεις συνέντευξη ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη μιας σειράς παιχνιδιών όπως αυτή του Παναθηναϊκού με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την πρόκριση στο Final-4, όπως και να το κάνουμε, το μυαλό του κάθε προπονητή είναι αλλού.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρικ Πιτίνο ήρθε στο γραφείο του ευδιάθετος και ανανεωμένος. Είχε τελειώσει η προπόνηση της ομάδας, είχε τελειώσει την δική του προπόνηση και ήταν έτοιμος να μας αντιμετωπίσει. Εμείς είχαμε πάρει τις θέσεις μας από νωρίς, η Φραντζέσκα είχε φτιάξει τα φώτα, για να μην του τα αλλάξουμε και να μην μας τα αλλάξει και μόλις κάθισε στο γραφείο του, τα… μαγνητοφωνάκια πήραν φωτιά.

Όλα τα είπε. Με σειρά εμφανίσεως. Από την πρώτη του εμφάνιση στο Κολέγιο της Βοστώνης, τα πρωταθλήματα του NCAA, τον Παναθηναϊκό, το μέλλον του, την οικογένειά του, τον Ολυμπιακό, τον Μπλατ, τους Αγγελόπουλους… Καθίστε αναπαυτικά, βάλτε καφεδάκι ή ποτάκι (ανάλογα με την ώρα και αν είναι το δεύτερο αποφύγετε το bοurbon, θα καταλάβετε γιατί) και απολαύστε τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία που άφησε τις ΗΠΑ και ταξίδεψε στην Ευρώπη για να γράψει ένα ακόμα τεράστιο κεφάλαιο στην παραμυθένια του καριέρα.

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

Συνέντευξη στους Γιάννη Κουβόπουλο και Γιώργο Οικονόμου

Νόμος. Όταν ένα παραμύθι ξεκινά, ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί και τι θα συναντήσεις στις επόμενες σελίδες… "Όταν ξεκινάς να προπονείς, προσπαθείς να κερδίζεις, να κρατάς την δουλειά σου, να επεκτείνεις το συμβόλαιό σου και να προσπαθείς να στηρίζεις την οικογένειά σου. Δεν σκέφτεσαι το πού μπορείς να φτάσεις. Το σημαντικότερο είναι να παίρνεις το καλύτερο από τους παίκτες σου. Πρέπει να έχεις ευτυχισμένα αποδυτήρια, να διασκεδάζουν οι παίκτες σου και θα έχουν καλά αποτελέσματα. Αν αυτό είναι το κλίμα, αυτό θα είναι και το κλειδί των επιτυχιών".

Τι κι αν ο Πιτίνο είχε να κάνει με τεράστια ονόματα του NCAA και του ΝΒΑ. Ο άνθρωπος εκτός από το… άστρο είχε και τον τρόπο του να βάζει τους παίκτες του σε πρόγραμμα και να τους κάνει να πετυχαίνουν. "Δεν ήταν δύσκολο να κουμαντάρω τους παίκτες μου και να έχω τα αποδυτήρια που ήθελα. Τα γκρουπ παικτών που είχα, έκαναν τη δουλειά για μένα. Ήταν οι νέοι και οι παλιοί, με τους τελευταίους να βάζουν στο κλίμα τους καινούργιους. Οι παλιοί ουσιαστικά έλεγαν στους νέους ότι αυτοί είναι οι νόμοι του κόουτς, αυτά θέλει να κάνουμε και η δουλειά γινόταν μόνη της. Θα κερδίσουμε και θα έχουμε επιτυχία μόνο έτσι. Μετά από λίγο καιρό δεν χρειαζόταν να διδάσκω".

Άστρο, κοκαλάκι της νυχτερίδας, τύχη, ικανότητα, τετράγωνη λογική, σκληρή δουλειά, αφοσίωση. Ότι και να πείτε, μέσα θα πέσετε. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους για να ζήσει ο Ρικ Πιτίνο μεγάλες στιγμές, τεράστιες χαρές και να μπει στο Hall of Fame. Το τι ξεχωρίζει ο ίδιος δεν είναι και τόσο δύσκολο να το μαντέψει κανείς. "Τα δύο πρωταθλήματα του 1996 και το 2013. Τα επτά Final-4 ήταν πολύ σημαντικά. Η πορεία του Πρόβιντενς επίσης. Ήταν σαν το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Καταφέραμε να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα και να φτάσουμε μέχρι το Final-4. Πάντως είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως τίποτα δεν έγινε τυχαία. Τα πρωταθλήματα και τα Final-4 ήταν αποτελέσματα πολύ σκληρής δουλειάς".

Οι παίκτες φταίνε για την απόλυση του Πασκουάλ

Μετά από Κολέγια ήρθε και η ώρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. "Όταν δέχτηκα την πρόταση από τον Παναθηναϊκό δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Καθόμουν σπίτι, στον καναπέ μου και μου έλειπε το μπάσκετ. Δεν μου πήρε πολλή ώρα για να πάρω την απόφασή μου. Ήταν μια περιπέτεια για εμένα. Το μόνο που ήξερα για τον Παναθηναϊκό είναι πως πρόκειται για μια παθιασμένη ομάδα. Και ο σύλλογος και ο κόσμος. Και αυτό ήταν αρκετό για να πειστώ ότι ο γάμος μας θα πετύχει. Είμαι κι εγώ πάρα πολύ παθιασμένος σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας. Θα δέναμε σίγουρα. Ήταν εύκολη η απόφαση. Ήταν δύσκολη σε προσωπικό επίπεδο να αφήσω την οικογένειά μου και να έρθω στην Ελλάδα, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν εύκολο. Τουλάχιστον κάθε μήνα έρχεται και κάποιος από την οικογένειά μου και έτσι δεν με αφήνουν πολύ μόνο".

Αυτά πριν προσγειωθεί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Αφότου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο ΟΑΚΑ, ο Ρικ Πιτίνο θυμάται ότι ήταν πολύ σκληρός με τους παίκτες του. "Δεν μου άρεσε αυτό που είχα δει από την ομάδα σε βίντεο. Τους έδειξα όλα τα λάθη που έκαναν εκείνη την περίοδο και τους είπα. Είχατε έναν πολύ καλό προπονητή, ο οποίος απολύθηκε. Εσείς φταίτε που απολύθηκε. Ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορούσε να απολύσει 12 παίκτες. Οπότε απέλυσε τον προπονητή. Τον απέλυσε λόγω του κακού μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Οπότε με αυτά τα λόγια τους έθεσα κατευθείαν ενώπιον των ευθυνών τους. Και τους είπα ότι πλέον είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Άλλαξαν και προσπάθησαν πολύ περισσότερο. Ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Και οφείλω να τους το αναγνωρίσω".

"Όταν ήρθα, ένα πράγμα που δεν συνειδητοποίησα αμέσως (ανάμεσα σε τόσα άλλα) ήταν ότι είχαμε μόνο μία εκτός έδρας νίκη. Στο πρόγραμμα όμως είχαμε πολλά εκτός έδρας παιχνίδια (11), οπότε άμα το αντιλαμβανόμουν από την αρχή, ίσως να μην ερχόμουν καν (γελάει). Ο προπονητής που αντικατέστησα είναι ένας πολύ ικανός προπονητής, οπότε θα σκεφτόμουν ότι με μια νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ κάτι πάει στραβά και ενδεχομένως να έλεγα "όχι". Ήρθα με ανοιχτά μάτια λοιπόν και ευτυχώς πήραμε την πρόκριση στα playoffs. Άλλαξαν πολλά σε αυτό το διάστημα. Οι προπονήσεις μας έγιναν καλύτερες, γίναμε πιο τυπικοί στις υποχρεώσεις μας, αλλάξαμε τη συμπεριφορά μας. Κι έτσι φτάσαμε από το πουθενά στην οκτάδα".

Έτσι θα περάσουμε την Ρεάλ

Και μετά από όλη αυτή τη… συγκλονιστική αλλαγή στην αγωνιστική του εικόνα, ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την είσοδό του στο Final-4 της Βιτόρια. Τελευταίο εμπόδιο η Ρεάλ. "Η Ρεάλ είναι η ομάδα με το περισσότερο ταλέντο στην διοργάνωση. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά σίγουρα έχει το περισσότερο ταλέντο. Πέρσι καταφέραμε να τους κερδίσουμε με 30 πόντους στο πρώτο ματς και στην συνέχεια μας σκούπισαν. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Πρέπει να καταλάβεις τα playoffs. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Πρέπει να προσπαθείς να κερδίσεις το momentum. Τις στιγμές από κάθε αγώνα. Όπως κάναμε στην Μόσχα, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Πρέπει να είσαι κοντά σε όλη την διάρκεια του αγώνα και να κερδίσεις στο τέλος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό".

"Το κλειδί θα είναι βασικά η άμυνα. Μας κοιτάς και βλέπεις ότι είμαστε ίσως η χειρότερη ομάδα της EuroLeague στα σουτ τριών πόντων. Είναι πολύ σπάνιο μια ομάδα με τα δικά μας ποσοστά στα τρίποντα να πάει στα playoffs. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να πάνε καλά για να έχουμε πιθανότητες. Είναι αλήθεια ότι στο ανοιχτό γήπεδο είμαστε σπουδαίοι. Στο μισό γήπεδο, όμως, παίζεται το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Κι εκεί παίζει ρόλο το σουτ. Οπότε πρέπει να τρέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν σουτάρουμε καλά, μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες".

Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου να μείνω και του χρόνου

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην χώρα μας ο Ρικ Πιτίνο έχει αναφερθεί στη σύζυγό του. Και μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου έχει πει ότι για να μείνει στην Ελλάδα πέραν του Ιουνίου θα πρέπει πρώτα να χωρίσει. Πάντως ο ίδιος αποκάλυψε στο Sport24.gr πώς έχει πάρει άδεια από την γυναίκα του να μείνει και του χρόνου στην χώρα μας, αν το θέλει. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο 66χρονος τεχνικός εξηγεί την σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και υπογραμμίζει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να συνεχίσει και τον Ιούλιο να είναι προπονητής του Παναθηναϊκού. "Ο Δημήτρης είναι εξαιρετικός απέναντί μου. Δεν έχουμε μεγάλη τριβή στην καθημερινότητά μας. Έχουμε πάει για φαγητό κάποια βράδια. Και αυτό είναι καλό. Είναι καλός άνθρωπος και έχει πολύ πάθος. Ο Δημήτρης τρέχει κάποιες επιχειρήσεις και παράλληλα έχει τον Παναθηναϊκό που χάνει λεφτά. Οπότε πρέπει να ασχολείται με τα υπόλοιπα για να βγάζει λεφτά. Έτσι έχει αφήσει ουσιαστικά την ομάδα στον Μάνο και σε εμένα, είναι πολύ υποστηρικτικός, αλλά για το καλό του Παναθηναϊκού πρέπει να βγάζει λεφτά από αλλού. Και αυτό το εκτιμούμε" λέει και αναφέρεται στο μέλλον του.

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

"Δεν θα πάω πίσω στο Κολέγιο. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου. Αλήθεια, περνάω πολύ καλά εδώ. Υπάρχουν καλά και κακά στην ομάδα. Αγαπώ τον κόσμο, τους συνεργάτες μου, τους παίκτες, την ιδιοκτησία, αλλά δεν μου αρέσουν οι εγκαταστάσεις. Το χειμώνα έχει κρύο δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση. Τα ταξίδια έχουν προβλήματα. Είμαι κακομαθημένος Αμερικανός βλέπετε. Όταν ξεκίνησα να προπονώ στην Βοστώνη δεν ταξιδεύαμε καλά, δεν μέναμε σε καλά ξενοδοχεία, δεν είχαμε καλές εγκαταστάσεις. Μετά πήγα σε άλλα Κολέγια και στο ΝΒΑ και άλλαξα επίπεδο. Είναι σαν να έχω επιστρέψει όταν ήμουν 25 ετών. Από την μία είναι καλό. Αν είναι να μείνω θα πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Όπως για παράδειγμα να βρούμε κάπου αλλού να κάνουμε προπόνηση για να μην έχει κρύο".

"Έχω σπουδαίους ανθρώπους δίπλα μου στον Παναθηναϊκό και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τους κακούς ανθρώπους δεν μπορείς να τους αλλάξεις. Τα υπόλοιπα μπορείς. Είναι αυτό που λέμε στην Αμερική πως τα γέρικα σκυλιά δεν μαθαίνουν νέα κόλπα. Πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα μας. Το ΟΑΚΑ δεν ανήκει στον Δημήτρη. Έχει πολλά προβλήματα. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι προτεραιότητά της. Προτεραιότητα για παράδειγμα είναι η μείωση της ανεργίας. Και το καταλαβαίνω απόλυτα. Η γυναίκα μου, μου είπε να κάνω ό,τι θέλω. Ότι δείχνω χαρούμενος εδώ και της είπα ότι είμαι. «Να κάνεις ό,τι θες» μου είπε. Μου έδωσε την άδεια της. Θα δούμε τι θα γίνει. Δεν το σκέφτομαι πολύ τώρα. Δεν σκέφτομαι να γυρίσω. Σκέφτομαι την δουλειά μου μέχρι τον Ιούνιο. Και μετά το βλέπουμε. Θα πρέπει να έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά σε πολλούς τομείς. Δεν μπορείς να εμφανιστείς τον Οκτώβριο για να προπονήσεις. Πρέπει να γίνουν πολλά".

Οι Αγγελόπουλοι ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση, θα άλλαζα το μίσος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Μετά από 41 χρόνια καριέρας στις ΗΠΑ, ο Ρικ Πιτίνο θεωρούσε ότι τα είχε δει όλα. Πίστευε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συναντήσει κάτι σε ένα γήπεδο που θα τον εκπλήξει. Coach Pitino welcome to Greece. Το ότι ο Ολυμπιακός έφυγε στο ημίχρονο, το ότι ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε να παίξει, το ότι το Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ για τον τελικό του Κυπέλλου έγινε παρουσία μαθητών, ούτε στους… εφιάλτες του. Και φυσικά για τα δύο πρώτα ο προπονητής του Παναθηναϊκού καταλογίζει ευθύνες στους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο πως σέβεται απόλυτα την ομάδα του Πειραιά, ενώ δεν διστάζει να αναλύσει και τι είναι αυτό που τον χαλάει στην χώρα μας. Και τον χαλάει πολύ.

"Έχουμε μια έκφραση στην Αμερική που λέει ότι οι Ρωμαίοι το κάνουν με τον δικό τους τρόπο και οι Έλληνες με τον δικό τους. Εγώ δεν είμαι εδώ για να αλλάξω την κουλτούρα των Ελλήνων. Αλλά αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα ήταν το μίσος που υπάρχει μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Την ασέβεια που υπάρχει. Θέλω να τους ξεσκίσω όταν παίζουμε. Όπως θέλω να το κάνω με όλους. Την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και όλους τους αντιπάλους μας. Αλλά με το τέλος του αγώνα, έχουν τον σεβασμό μου. Τον απόλυτο σεβασμό μου. Ήσουν καλύτερος, κέρδισες. Μπράβο σου. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Και όχι αυτό που γίνεται εδώ. Και όχι αυτό που έγινε με τον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν. Τέλος. Μικρά παιδιά μας έβλεπαν και πρέπει να τους μάθουμε να συμπεριφέρονται σωστά. Και για εμένα δεν έφταιγαν ούτε οι παίκτες, ούτε οι προπονητές. Έφταιγαν οι ιδιοκτήτες. Η ιδιοκτησία είναι υπεύθυνη γι' αυτήν τη συμπεριφορά. Δικιά της ήταν η απόφαση και ήταν μια 100% λανθασμένη απόφαση. Αν έχεις ένα πρόβλημα, πας στην Ομοσπονδία και το καταθέτεις με επιχειρήματα".

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

"Αυτό είχα κάνει κι εγώ. Και είχα ζητήσει την άποψή τους. Και περίμενα να μου δώσουν απαντήσεις. Υπάρχουν λύσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Τον σέβομαι απόλυτα. Και τον Σπανούλη και όλους τους παίκτες του. Θέλω να τους κερδίσω, αλλά στο τέλος δίνω το χέρι μου. Δεν μ' αρέσει να μισώ άλλους ανθρώπους. Στο παρκέ θες να τους διαλύσεις, μετά αλλάζει. Μετά δεν υπάρχουν κόντρες. Δεν έχει πλάκα αυτό που γίνεται εδώ. Πετάνε καρέκλες, χαλάνε ένα παιχνίδι και στο επόμενο δεν έχει κόσμο στο γήπεδο. Στην Αμερική δεν υπάρχουν αυτά. Αν γίνει κάτι τέτοιο σε συλλαμβάνουν. Αν δεν υπάρχει πειθαρχία, υπάρχει αναρχία. Σε όλη την κοινωνία. Και γι αυτό δεν έρχονται οικογένειες στα γήπεδα. Έχουμε κι εμείς προβλήματα, μικρότερα, αλλά τα έχουμε λύσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε δάσκαλοι. Σαν ενήλικες. Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να φέρονται".

"Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήθελε να παίξει, δεν ήταν δική του απόφαση όλο αυτό, αλλά των προέδρων. Ακολούθησε την επιθυμία τους, αν δεν το έκανε, δεν θα είχε δουλειά μετά. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Είναι ένας καλός άνθρωπος και προπονητής, αλλά νομίζω ότι η ιδιοκτησία πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν πάντα το σωστό μέρος και ο σωστός τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα. Και τότε δεν ήταν ούτε το σωστό μέρος, ούτε ο σωστός τρόπος".

Ο Καλάθης ξέρει κάθε στιγμή πού υπάρχει miss match

Ένας από τους παίκτες που ο Ρικ Πιτίνο έχει σε τεράστια εκτίμηση είναι ο Νικ Καλάθης. Και ο λόγος είναι προφανής. "Ο Καλάθης είναι ένας φανταστικός παίκτης. Σίγουρα δεν είναι καλύτερος πασέρ από τον Μάτζικ Τζόνσον ή τον Τζον Στόκτον. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που με εντυπωσιάζει όμως σε εκείνον είναι ότι βλέπει όλα τα miss matches. ΟΚ, στο pick n roll είναι εξαιρετικός, όπως κι άλλοι γκαρντ. Το θέμα είναι όμως ότι αυτός ξέρει ακριβώς ανά πάσα ώρα και στιγμή πού υπάρχει miss match. Όταν ξεκινάει ένα σύστημα, βλέπει κάθε βοήθεια που δίνει η αντίπαλη άμυνα. Δεν είναι απλά ένας τρομερός δημιουργός, είναι ένας παίκτης που παρατηρεί τα πάντα στο παρκέ".

Ο Ρικ Πιτίνο δεν έχει σε τεράστια υπόληψη μόνο τον προκάτοχό του, Τσάβι Πασκουάλ αλλά και τους Έλληνες προπονητές. Την ελληνική σχολή. Και αυτό δεν το έχει κρύψει όσους μήνες βρίσκεται στην χώρα μας. "Στις ΗΠΑ έχουμε τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Δεν είναι όλοι από τις ΗΠΑ, αλλά εκεί παίζουν οι καλύτεροι, με καταλαβαίνετε. Οι προπονητές στις ΗΠΑ όμως δεν είναι τόσο καλύτεροι από αυτούς στην EuroLeague. Πάνω σε αυτό, θα σας πω για παράδειγμα, ότι οι Έλληνες προπονητές είναι απίστευτοι. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν έχουν τόσο ταλέντο στις ομάδες τους, οπότε δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά σε κάθε λεπτομέρεια. Θα τους έβαζα λοιπόν στην ίδια κλίμακα με όλους τους προπονητές που έχω συναντήσει, τον Πατ Ράιλι, τον Φιλ Τζάκσον, τον Μάικ Σιζέφσκι".

Παραπονέθηκα στους παίκτες που δεν με κάλεσαν

Από τα πρώτα που είπε στην συνέντευξή μας ο Ρικ Πιτίνο είναι ότι θέλει πάντα να έχει χαρούμενα αποδυτήρια. Πως αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και ο ίδιος δουλεύει πάρα πολύ στο να «χτίζει» τις σχέσεις του με τους παίκτες του. Το έκανε στην Αμερική, το κάνει και στον Παναθηναϊκό. "Έχουμε τον Γκιστ, τον ΝτεΣον, τον Νικ που ξέρουν και από Ελλάδα και από Αμερική. Όλοι οι παίκτες μας τώρα βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση και αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει όλους. Η ομάδα που είχα στους Νικς και αυτή που έχω τώρα στον Παναθηναϊκό είναι οι δυο καλύτερες που είχα, εκτός παρκέ. Τις προάλλες, είδα τον Γκιστ με τη γυναίκα του σε ένα μαγαζί, σηκώθηκα από το τραπέζι μου και πήγα να καθίσω μαζί τους. Αυτό δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ με τους προπονητές του ΝΒΑ. Εμένα, όμως, μου βγήκε να το κάνω. Και τελικά καθίσαμε εκεί για δυο ώρες. Και κάτι ακόμα που πρέπει να το πω. Είναι το παράπονό μου. Όταν κερδίσαμε το Κύπελλο, οι παίκτες διασκέδασαν όλοι μαζί. Τους λέω εμένα γιατί δεν με καλέσατε και μου ζήτησαν συγγνώμη, λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα είμαστε κάπου όλοι μαζί".

Την στιγμή που ο Ρικ Πιτίνο γράφει ιστορία και στην Ευρώπη, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Πιτίνο junior ακολουθεί τα προπονητικά χνάρια του πατέρα του, με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού να ξεκαθαρίζει πως δε θα συμβούλευε τον γιο του να έρθει στην Ευρώπη.

"Το να κοουτσάρεις στην EuroLeague είναι μεγάλη δέσμευση. Ο γιος μου αυτή την στιγμή βγάζει πολλά λεφτά, δουλεύει σε μία ομάδα που οι αθλητικές της εγκαταστάσεις κοστίζουν 170 εκ. δολάρια, ταξιδεύει με ιδιωτικό αεροπλάνο για κάθε εκτός έδρας παιχνίδι. Οπότε θα έλεγα ότι είναι κακομαθημένος, δεν πρόκειται να έρθει στην EuroLeague".

ΕΝΑΣ BON VIVANT ΚΑΙ HATER ΤΟΥ BOURBON

Όσο κορυφαίος είναι εντός των τεσσάρων γραμμών ο Ρικ Πιτίνο, αλλά τόσο είναι και εκτός αυτών. Και η αλήθεια είναι πως η ζωή του στην Αθήνα το αποδεικνύει. Ο 66χρονος τεχνικός έχει ανακαλύψει τα στέκια του στην πρωτεύουσα. Πάντως αν ποτέ βρεθείτε στο ίδιο τραπέζι με τον coach Πιτίνο μην του προσφέρετε bourbon. Ο άνθρωπος το απεχθάνεται… "Αγαπώ την Αθήνα, τον κόσμο της, όλα. Τη λατρεύω, στο λέω ειλικρινά. Έχω μερικά αγαπημένα μέρη για να τρώω, εκεί που ξέρω περισσότερο κόσμο. Προσπαθώ όμως να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Μετά τα παιχνίδια, συνηθίζω να κάνω μια βόλτα. Στο Ψυχικό, στο Κολωνάκι. Βλέπω πολύ κόσμο και μαθαίνω νέα πράγματα. Ο κόσμος δεν με ενοχλεί, οπότε είναι όλα τέλεια. Κατά πάσα πιθανότητα θα μείνω εδώ ως τον Ιούνιο, οπότε προσπαθώ να το απολαύσω και να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα".

Όσο για το ποτό που τον χαλαρώνει ή που προτιμάει μετά από μια μεγάλη νίκη; "Βότκα κράνμπερι με λίγη σόδα. Και φυσικά λατρεύω το κρασί. Με ζυμαρικά και κόκκινο κρέας πάω στο κόκκινο, με οτιδήποτε άλλο προτιμώ το λευκό. Πίνω τα πάντα, όχι σε μεγάλες ποσότητες όμως. Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι το bourbon. Στο Κεντάκι ο κόσμος το λατρεύει, εγώ όμως δεν το μπορώ, γιατί έχει πολύ ζάχαρη".

Τζόρνταν ο πιο φινετσάτος όλων

Δεν γίνεται να έχεις μπροστά στο τον Ρικ Πιτίνο και να μην τον κάνεις μέρος της ατέρμονης κόντρας όλων των μπασκετόφιλων ανά τον κόσμο. Ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών; Ο Τζόρνταν; Ο Μάτζικ; Ο Λεμπρόν; "Είναι πολύ δύσκολο να δώσεις μια ξεκάθαρη απάντησε πάνω σε αυτό το θέμα. Και νομίζω είναι και υποκειμενικό. Μιλάμε για διαφορετικές εποχές. Αν ήταν να συγκρίνουμε τον Χάρντεν με τον Γιάννη που παίζουν την ίδια περίοδο ΟΚ, αλλά τον Μάικ με τον Λεμπρόν δεν μπορείς να τους συγκρίνεις. Είναι διαφορετικές καταστάσεις. Όχι διαφορετικό μπάσκετ. Ο Λεμπρόν νομίζω είναι ό,τι καλύτερο έχει παίξει μπάσκετ από άποψη φυσικής κατάστασης και το πώς «δουλεύει» το κορμί του με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει πράγματα που στα… κυβικά του, άλλοι δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν. Ο Τζόρνταν ήταν ο πιο φινετσάτος. Νομίζω ότι απλά μπορούμε να αναδείξουμε το Top10 ή το To-5 των κορυφαίων παικτών, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών".

MVP και όνειρο κάθε προπονητή ο Giannis

ΟΚ, τότε πάμε, να μιλήσουμε για Χάρντεν και Αντετοκούνμπο, για τη φετινή σεζόν. "Ο Giannis είναι ο MVP. Το θεωρώ δεδομένο. Όχι μόνο γιατί παίζει εξαιρετικά ο ίδιος, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά κάνει και την ομάδα του να παίζει εξίσου εξαιρετικά. Κάτι που δεν γίνεται στην περίπτωση του Χάρντεν. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Είναι ταπεινός, κάνει ότι χρειάζεται η ομάδα του για να κερδίσει. Είναι ο παίκτης που θέλει ο κάθε προπονητής. Είναι το όνειρο του κάθε προπονητή".

Ρικ Πιτίνο στο Sport24.gr: "Μου έδωσε άδεια η γυναίκα μου, αλλά αυτό δεν αρκεί"

Και εκεί που νομίζαμε ότι η συνέντευξη έφτασε στο τέλος και είμαστε έτοιμοι να ευχαριστήσουμε τον Ρικ Πιτίνο για την φιλοξενία του αλλά και για τον χρόνο που μας διέθεσε, άρχισαν τα… καλύτερα. Η μπασκετοκουβέντα ξαφνικά άναψε και ο Πιτίνο έβγαλε χαρτί και στυλό και μας ανέλυε συστήματα. Για διάφορα πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως κάναμε ένα μίνι ταξίδι στον χρόνο, γυρίσαμε στα 90's όταν ήταν προπονητής στους Νικς και μας ανέλυε τι σκέφτηκε να κάνει για να αντιμετωπίσει την αστοχία του Όκλεϊ ο οποίος επέμενε να σουτάρει αν και δεν το είχε. "Όταν είχα τον Όκλεϊ στους Νικς, σχεδίαζα πάντα το πρώτο και το δεύτερο play μου να είναι για αυτόν. Δεν ήταν καλός σουτέρ, αλλά του έδινα τα πρώτα σουτ από το ύψος των βολών γιατί το πιθανότερο ήταν να τα χάσει. Κι αν τα έχανε, μετά δεν ξανασούταρε".

Ειπώθηκαν και άλλα και αναλύθηκαν ακόμα περισσότερα. Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι από εκείνες που τις χαρακτηρίζει η κλισέ ατάκα. "Λέγονται πράγματα που δεν γράφονται και γίνονται πράγματα που δεν λέγονται".

Photos: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ