LONGREADS

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν στo "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για τη φάση των "16" του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ (14/2, 21:45). Ποια είναι τα σχέδια και οι πιθανές ενδεκάδες των Ζιντάν και Έμερι. Διαβάστε στο Sport24.gr την ιστορία των προηγούμενων έξι ευρωπαϊκών τους αναμετρήσεων.

Είναι χωρίς καμία αμφιβολία το πιο μεγάλο ζευγάρι που έβγαλε η κληρωτίδα τον περασμένο Δεκέμβριο για την φάση των "16" του φετινού Champions League. Τα νοκ άουτ της διοργάνωσης ξεκινούν με την διπλή αναμέτρηση δυο ομάδων που κάλλιστα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου αν δεν έπρεπε να "λογαριαστούν" τόσο νωρίς. Η εδώ και δυο χρόνια κάτοχος του τροπαίου, Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκινάει την υπεράσπιση των κεκτημένων της, απέναντι στην πρωταθλήτρια των μεταγραφών του καλοκαιριού, Παρί Σεν Ζερμέν. Την ημέρα των "ερωτευμένων" δεν θα υπάρξουν περιθώρια για "αγάπες" ανάμεσα σε Μαδριλένους και Παριζιάνους. Η πρώτη μάχη θα δοθεί στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (14/2, 21:45) και το σίγουρο είναι πως τα αστέρια των δυο ομάδων θα καθηλώσουν ολόκληρη την ποδοσφαιρική υφήλιο. Για τη Ρεάλ, είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσει τη σεζόν, αφού στο πρωτάθλημα έχει χάσει κάθε επαφή με την κορυφή, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τη Λεγανές. Από την άλλη μεριά, η Παρί, που "καλπάζει" προς την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία και συνεχίζει στο Κύπελλο, θέλει πρώτα να ξεχάσει το περσινό κάζο από την Μπαρτσελόνα και μετά να ξορκίσει τα νοκ άουτ στις φάσεις των "16" και - κυρίως - των "8", για να προχωρήσει όσο πιο μακριά γίνεται στη διοργάνωση. Το Sport24.gr, λίγες ώρες πριν τη σέντρα στη Μαδρίτη, παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στα δυο στρατόπεδα, τα σχέδια των δυο προπονητών, τις πιθανές ενδεκάδες και την ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων ανάμεσα σε Ρεάλ και Παρί, εκεί όπου οι Γάλλοι κυριαρχούν απόλυτα!

Ξεκινώντας από την γηπεδούχο, αλλά παράλληλα και την κάτοχο του τροπαίου τα δυο τελευταία χρόνια, πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται σε μια παρατεταμένη αγωνιστική κρίση, τόσο στην απόδοσή της, όσο και στα αποτελέσματα. Οι "μερένγκες" συνήθισαν φέτος τις γκέλες και δεν είναι ότι κάποια στιγμή έκαναν μια φυσιολογική "κοιλιά" για να επανέλθουν στη συνέχεια. Τα στραβοπατήματα έχουν "απλωθεί" στη διάρκεια όλου αυτού του εξαμήνου, από το ξεκίνημα της σεζόν τον Αύγουστο, μέχρι και σήμερα. Η Ρεάλ έχει χάσει βαθμούς στα 10 από τα 22 παιχνίδια στο πρωτάθλημα (6 ισοπαλίες & 4 ήττες) και βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Στο Κύπελλο, πριν αποκλειστεί από την Λεγανές μέσα στο "Μπερναμπέου", είχε προλάβει να παραχωρήσει δυο ισοπαλίες στην έδρα της, πρώτα με την Φουενλαμπράδα (Segunda División B) και μετά με την Νουμάνθια (Segunda División)! Το πρόβλημα των "μερένγκες" είναι σύνθετο. Η τριάδα του κέντρου (Κρόος, Μόντριτς, Κασεμίρο) που την προηγούμενη διετία πέταγε φωτιές, βρίσκεται σε αγωνιστική πτώση. Η επιθετική γραμμή, η περίφημη BBC, έχει πετύχει συνολικά μόλις 19 γκολ στο πρωτάθλημα (11 ο Κριστιάνο, 2 ο Μπενζεμά & 6 ο Μπέιλ), δηλαδή ένα λιγότερο από τον Μέσι! Πέρα από τους αριθμούς, αυτό που φέτος έχει αποδυναμωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι το Plan B, δηλαδή το βάθος του πάγκου, που πέρυσι έδωσε πολλές λύσεις στο rotation, πετυχαίνοντας νίκες και προσφέροντας θέαμα.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Η ενδεκάδα της Ρεάλ στο ματς με την Παρί στις 3/11/2015 στη Μαδρίτη. Πίσω από αριστερά, Νάβας, Ράμος, Κρόος, Βαράν, Ντανίλο, Κριστιάνο. Μπροστά από αριστερά, Χεσέ, Μαρσέλο, Ίσκο, Κασεμίρο, Μόντριτς. Αναμένεται να είναι ίδια κατά τα 8/11 και το βράδυ της Τετάρτης.

Το θέμα είναι, μετά από αυτά τα προφανή συμπεράσματα, ότι η Ρεάλ βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της χρονιάς. Αν αποκλειστεί, στην ουσία θα έχει ολοκληρώσει τη σεζόν με απόλυτη αποτυχία, διατηρώντας ως μοναδικό στόχο την παραμονή της στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Αυτό είναι κάτι που προφανώς το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο Ζιντάν, όσο και οι παίκτες του, οι οποίοι, κυρίως μετά την απώλεια του πρωταθλήματος (χρονικά θα την τοποθετούσαμε τον Δεκέμβριο, μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα στο clásico), έχουν στρέψει την σκέψη και την προσοχή τους σε αυτά τα δυο παιχνίδια με την Παρί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σέρχιο Ράμος μετά την τελευταία γκέλα απέναντι στη Λεβάντε, "πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλό στο Champions League". Το ίδιο και ο Κασεμίρο ("δεν γίνεται να επαναλάβουμε τέτοια λάθη με την Παρί"), αλλά και ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο ("προσοχή γιατί στον ορίζοντα πλησιάζει όλο και περισσότερο η Παρί"). Η αλήθεια είναι ότι η Ρεάλ, εξαιρώντας την κακή της εμφάνιση απέναντι στην Τότεναμ μέσα στο "Γουέμπλεϊ", δεν τα πήγε άσχημα στον όμιλο. Βέβαια, εκεί, εκτός από τα "σπιρούνια", οι δυο άλλοι αντίπαλοι δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό, αφού τόσο ο ΑΠΟΕΛ όσο και η Ντόρτμουντ, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους δυο βαθμούς.

Το ενθαρρυντικό για τους "μερένγκες", είναι ότι αντίθετα με την Πριμέρα, στο Champions League ο Ρονάλντο φόρτωσε τις αντίπαλες εστίες με γκολ. Ο Πορτογάλος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που σκόραρε και στα έξι παιχνίδια, φτάνοντας συνολικά τα εννιά τέρματα! Δηλαδή πέτυχε μόλις δυο γκολ λιγότερα από τα έντεκα που έχει βάλει στο ισπανικό πρωτάθλημα, σε δώδεκα παιχνίδια λιγότερα! Δεν είναι όμως μόνο ο Κριστιάνο που κάνει τους φίλους της Ρεάλ να αισιοδοξούν. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης γνωρίζει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία τετραετία έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο, άρα ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτού του είδους τα παιχνίδια. Η ψυχολογία, το βάρος της φανέλας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, η εμπειρία των παικτών, αλλά και η θέληση να μην αφήσουν την τελευταία τους ευκαιρία να πάει χαμένη, είναι τα όπλα των "μπλάνκος". Ο Ζιντάν δεν θέλησε να κάνει καμία μεταγραφή τον Ιανουάριο για να ενισχύσει την ομάδα του, έφτασε μάλιστα να κοντραριστεί δημόσια με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, σταματώντας την μετακίνηση του Κέπα. Είναι φανερό ότι ο Ζιζού θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει στους παίκτες του ότι τους υπολογίζει, ότι τους πιστεύει, ότι μαζί τους "ή θα ζήσει ή θα πεθάνει". Με αυτούς κατέκτησε δυο Champions League, γιατί όχι και ένα τρίτο;

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Έμερι και Ζιντάν στο μοναδικό παιχνίδι που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι μέχρι σήμερα. Ρεάλ - Σεβίγια 4-0 στο "Μπερναμπέου" για το ισπανικό πρωτάθλημα (20/3/2016)

Και από τη στιγμή που και ο ίδιος διαπίστωσε ότι το plan b δεν αποδίδει όπως πέρυσι, προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό των βασικών του, γνωρίζοντας ότι αυτοί θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα στα δυο ματς με την Παρί. Το καλό για την ομάδα είναι ότι παρά τα προβλήματα, το κλίμα παραμένει μια χαρά στα αποδυτήρια και είναι σίγουρο πως όλοι θα είναι μια γροθιά το βράδυ της Τετάρτης. Ας δούμε τώρα σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες της Ρεάλ και ποια ενδεκάδα αναμένεται να παρατάξει ο Ζιντάν. Τα καλά νέα για τον Γάλλο προπονητή έρχονται σαφώς από τον Κριστιάνο, ο οποίος το περασμένο Σάββατο πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ εναντίον της Ρεάλ Σοθιεδάδ, ενώ δείχνει να ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό, αφού στα τελευταία τέσσερα ματς των "μερένγκες" έχει σημειώσει επτά τέρματα. Στην άμυνα, ο Κέιλορ Νάβας έχει επίσης ανεβάσει την απόδοσή του και παρουσιάζεται πιο σίγουρος από όταν είχε επανέλθει από τον τραυματισμό του. Ο Νάτσο, που θα παίξει κατ' ανάγκη δεξιά, αντικαθιστώντας τον τιμωρημένο από την UEFA Καρβαχάλ, βρίσκεται σε καλή κατάσταση με ρυθμό και σιγουριά και φυσικά είναι εκείνος που είχε πετύχει το μοναδικό γκολ της ομάδας του απέναντι στην Παρί πριν δυο χρόνια.

Στα στόπερ, ο Σέρχιο Ράμος έχει ταλαιπωρηθεί από δυο σερί μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά πάντα είναι ηγέτης σε τέτοια ματς, ενώ ο Βαράν δείχνει γενικά σταθερός. Ο Μαρσέλο, που ήταν μέτριος έως αρνητικός μέχρι τις γιορτές, ανεβάζει συνεχώς "στροφές" τον τελευταίο μήνα, προς μεγάλη ικανοποίηση του Ζιντάν. Στο κέντρο, ο Κασεμίρο είναι σταθερός, χωρίς να εντυπωσιάζει όπως πέρυσι, όμως οι άλλοι δυο της τριάδας, Κρόος και Μόντριτς, παρουσιάζονται σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το πρώτο μισό της Λίγκας. Για τον Κριστιάνο τα είπαμε, το πρόβλημα όμως στην επιθετική γραμμή είναι ο αρνητικός φέτος Μπενζεμά (που για μια ακόμα φορά αποδοκιμάστηκε από τις κερκίδες του "Μπερναμπέου") και ο Μπέιλ με τα συνεχόμενα πάνω-κάτω στην απόδοσή του. Από εκεί και μετά, το ερώτημα είναι αν ο Ζιζού θα βγάλει από την ενδεκάδα τους Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ, οι οποίοι με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ ήταν από τους κορυφαίους. Είτε τους κρατήσει στο σχήμα, είτε τους "θυσιάσει" για χάρη των Κασεμίρο και Μπέιλ, το σχήμα δείχνει ότι θα είναι το κλασικό 4-3-3 (με πολύ λιγότερες πιθανότητες ένα 4-3-1-2 και τον Ίσκο - που όμως δεν χρησιμοποιείται πολύ τώρα τελευταία - πίσω από τους δυο επιθετικούς). Κλείνοντας, αν κάποιος από τους βασικούς "παίζεται", αυτός είναι σίγουρα ο Ουαλός, ο οποίος από τότε που επέστρεψε από τον τραυματισμό του, δεν έχει παίξει ούτε ένα ολόκληρο 90λεπτο (μόλις 17 λεπτά εναντίον της Ρεάλ Σοθιεδάδ).

Η ΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Η ενδεκάδα της Παρί στο ματς με τη Ρεάλ στις 3/11/2015 στη Μαδρίτη. Πίσω από αριστερά, Τραπ, Ιμπραχίμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Μότα, Νταβίντ Λουίζ, Οριέ. Μπροστά από αριστερά, Καβάνι, Ντι Μαρία, Ματουιντί, Μάξουελ, Βεράτι. Σε σχέση με αυτό το σχήμα, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές το βράδυ της Τετάρτης.

Και περνάμε στο αντίπαλο στρατόπεδο, την "πρωταθλήτρια" των μεταγραφών το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως με την απόκτηση των Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα, Μπαπέ από την Μονακό και Ντάνι Άλβες από την Γιουβέντους. Η ομάδα του Έμερι έχει ανέβει σίγουρα επίπεδο, "καλπάζει" προς τον τίτλο έχοντας διψήφια διαφορά ασφαλείας από τις Μαρσέιγ και Μονακό, συνεχίζει στα προημιτελικά του γαλλικού Κυπέλλου, όμως αυτό που την ενδιαφέρει, αυτό για το οποίο ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί ξόδεψε ένα καράβι λεφτά, είναι το Champions League. Η Παρί θέλει να "ξορκίσει" το ευρωπαϊκό της παρελθόν στην διοργάνωση, ξεκινώντας από το περσινό τραυματικό 6-1 μέσα στο "Καμπ Νόου" και συνεχίζοντας προς τα πίσω, με τους διαδοχικούς αποκλεισμούς στα καταραμένα για αυτήν προημιτελικά, το 2016 από την Μάντσεστερ Σίτι, το 2015 από την Μπαρτσελόνα, το 2014 από την Τσέλσι και το 2013 ξανά από την Μπαρτσελόνα. Οι Παριζιάνοι φέτος είναι σίγουρα πιο ενισχυμένοι, πιο δυνατοί και οπωσδήποτε πιο φιλόδοξοι. Ο Έμερι βλέπει ότι λίγο πριν το πρώτο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, πάντως ο ίδιος, ήδη μετά το σαββατιάτικο ματς με την Τουλούζ, δήλωσε ότι έχει σχεδόν ξεκαθαρισμένη την αρχική ενδεκάδα στο μυαλό του. Ο Βάσκος τεχνικός φρόντισε να ξεκουράσει τους Κιρζαβά και Καβάνι, ενώ δεν ξεκίνησε ούτε τους Βεράτι και Τιάγκο Σίλβα. Η επιλογή αυτών που θα παίξουν στο κέντρο, δείχνει να είναι ο μοναδικός προβληματισμός. Ο Μότα έμεινε τελικά εκτός αποστολής αφού δεν είναι 100% έτοιμος μετά τον τραυματισμό του, ο Λο Σέλσο δεν έχει πείσει και ο Λας βρίσκεται ελάχιστες μέρες στο ρόστερ, άρα δεν έχει "μάθει" ακόμα τους συμπαίκτες του και το σύστημα.

Ξεκινώντας από τα μετόπισθεν, ο Αρεολά θα είναι λογικά η επιλογή για το τέρμα (αντί του Τραπ), όμως ο Γάλλος δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, γι' αυτό άλλωστε η Παρί έχει βάλει στο μάτι τον Όμπλακ της Ατλέτικο. Στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Ντάνι Άλβες, αν και όχι στην καλύτερη κατάστασή του, δείχνει να έχει καπαρωμένη τη θέση. Ο Βραζιλιάνος με την τεράστια εμπειρία τέτοιων παιχνιδιών, μπορεί να σκοράρει, να δημιουργήσει (έχει 7 ασίστ φέτος) και γενικά να καλύψει όλη την πλευρά δημιουργώντας κινδύνους. Αριστερά μάλλον θα δούμε τον Κιρζαβά, ο οποίος δεν αγωνίστηκε με την Τουλούζ για να είναι έτοιμος (σε αντίθετη περίπτωση θα παίξει ο Μπερτσίτσε), ενώ στα στόπερ η παρουσία των Μαρκίνιος και Τιάγκο Σίλβα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο πρώτος είναι πλέον αναντικατάστατος, ενώ ο δεύτερος είναι ο ηγέτης της ομάδας και παίκτης-κλειδί στην τακτική. Στα χαφ τώρα, εδώ που όπως είπαμε υπάρχουν τα περισσότερα ερωτηματικά, σίγουρη θέση φαίνεται να έχουν οι Βεράτι και Ραμπιό, ενώ υποψήφιος παρτενέρ τους μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους Λο Σέλσο, Λας ή Παστόρε, ανάλογα και με το πώς θα θελήσει να παρατάξει την ομάδα του ο Έμερι. Στην επιθετική γραμμή, που είναι και η μεγάλη δύναμη της Παρί, έχουμε καταρχήν στη θέση του φορ, τον Καβάνι, ο οποίος φέτος έχει σημειώσει 28 τέρματα και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας με τα 158 γκολ του τον Ιμπραχίμοβιτς (156). Αριστερά θα παίξει ο Νεϊμάρ, που παρά τα προβλήματά του κυρίως με τον Καβάνι, "πετάει" στην επίθεση με 28 τέρματα και 16 ασίστ, ενώ δεξιά θα δούμε είτε τον Μπαπέ (15 γκολ, 14 ασίστ), είτε τον πολύ ανεβασμένο Ντι Μαρία (13 γκολ, 14 ασίστ). Λογικά πάντως, ο Έμερι θα παρατάξει ένα 4-3-3 πρωτοβουλίας, αφού η Παρί αρέσκεται να έχει την κατοχή, προσέχοντας όμως να μην την πατήσει στο ανοιχτό γήπεδο από τις αντεπιθέσεις της Ρεάλ, που διαθέτει τους παίκτες για να κάνει τη ζημιά ανά πάσα στιγμή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Μίτσελ και Λαμά "ανταλλάσσουν απόψεις" στο ματς της Ρεάλ με την Παρί στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1993/94

Η ιστορία των παιχνιδιών ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, κυρίως επειδή οι δυο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες μόνο σε τρεις περιπτώσεις, εκ των οποίων οι δυο πρώτες στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '90. Οι αναμετρήσεις τους καλύπτουν και τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πρώτο ζευγάρωμα ήρθε στο Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1992/93 στην προημιτελική φάση, με τους Παριζιάνους να πετυχαίνουν μια τεράστια ανατροπή και να παίρνουν την πρόκριση. Την επόμενη χρονιά (1993/94), οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με την Παρί να αποκλείει και πάλι τους "μερένγκες". Και το τελευταίο ραντεβού ήρθε στη σεζόν 2015/16, στους ομίλους του Champions League, με μια ισοπαλία και μία νίκη της Ρεάλ, από όπου προκρίθηκαν και οι δυο για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Όπως βλέπουμε, στις νοκ άουτ αναμετρήσεις, η Παρί έχει το απόλυτο, με δυο στις δυο προκρίσεις, άρα υπερέχει της αντιπάλου της στην παράδοση αλλά και στην ουσία. Στα έξι συνολικά παιχνίδια, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού η Ρεάλ έχει πετύχει δυο νίκες, άλλες τόσες η Παρί και δυο ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Στην επίθεση έχουμε οριακό προβάδισμα των Γάλλων, που έχουν σκοράρει επτά φορές, έναντι έξι των Ισπανών. Να συμπληρώσουμε ότι σε όλα τα ματς έχουν σημειωθεί γκολ, εκτός από το 0-0 του "Παρκ ντε Πρενς" στο παιχνίδι του ομίλου στο Champions League της σεζόν 2015/16. Ας δούμε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις συγκεντρωτικά στον επόμενο πίνακα και στη συνέχεια θα τις θυμηθούμε αναλυτικά.

01. Ρεάλ Μαδρίτης - Παρί Σεν Ζερμέν 3-1 2-3-1993 UEFA, 1/4
02. Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 18-3-1993 UEFA, 1/4
03. Ρεάλ Μαδρίτης - Παρί Σεν Ζερμέν 0-1 3-3-1994 Κυπελλούχων, 1/4
04. Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 15-3-1994 Κυπελλούχων, 1/4
05. Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης 0-0 21-10-2015 ChL, όμιλοι
06. Ρεάλ Μαδρίτης - Παρί Σεν Ζερμέν 1-0 3-11-2015 ChL, όμιλοι

1. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA 1992/93 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ)

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Φάση μπροστά στην εστία της Παρί, με τον Μπουτραγκένιο και τον Λαμά στο "Μπερναμπέου" (2/3/1993)

Η πρώτη φορά που Ρεάλ και Παρί τέθηκαν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1992/93. Το πρώτο ματς διεξήχθη στη Μαδρίτη, με την Παρί να μπαίνει στο "Μπερναμπέου" αήττητη, αφού είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, τη Νάπολι και την Άντερλεχτ χωρίς να χάσει κανένα παιχνίδι. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, οι "μερένγκες" προηγήθηκαν 2-0 με γκολ των Μπουτραγκένιο (30') και Σαμοράνο (34'). Οι Γάλλοι μείωσαν στο 49' με τον Ζινολά και όλα "παίχτηκαν" στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης. Ο Αλέν Ρος σταμάτησε με το χέρι το πλασέ του Μίτσελ, αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και ο πρώην προπονητής των "ερυθρόλευκων" ανέλαβε την εκτέλεση. Ο Λαμά απέκρουσε στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, όμως ο Μίτσελ έκανε βουτιά στην επαναφορά και με το σώμα του πέτυχε το τελικό 3-1, δίνοντας μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα του. Κορυφαίος των "μερένγκες" ήταν ο Πάκο Μπούγιο, που με τις επεμβάσεις του σταμάτησε τις επιθετικές προσπάθειες των παικτών της Παρί. Στον επαναληπτικό του "Παρκ ντε Πρενς", οι Γάλλοι μπήκαν επιθετικά στο ματς, κυριαρχώντας στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκαν στο 34' με κεφαλιά του Γουεά ύστερα από αποτυχημένη έξοδο του Μπούγιο σε κόρνερ. Μέχρι το 80' το σκορ δεν άλλαξε, όμως από εκεί και μετά, έγιναν τα πάντα! Στο 81' ο Ζινολά έγραψε το 2-0 με εκπληκτικό βολέ και στο 88' ο Βάλντο με σουτ μέσα από την περιοχή ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 μέσα σε ντελίριο. Η Παρί είχε την πρόκριση στο τσεπάκι της, όμως στο 93' ο Σαμοράνο με κοντινή προβολή μείωσε σε 3-1, δίνοντας ανάσα ζωής στους "μερένγκες". Και ενώ όλοι περίμεναν την παράταση, οι Γάλλοι κέρδισαν στο 96' ένα φάουλ έξω από την περιοχή της Ρεάλ. Το εκτέλεσε ο Βάλντο και ο Κομπουαρέ με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, σφραγίζοντας την νίκη-πρόκριση των Παριζιάνων, οι οποίοι προχώρησαν στον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκαν από την μετέπειτα κάτοχο Γιουβέντους. Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον επαναληπτικό:

- Paris Saint Germain (Artur Jorge): Lama, Sassus (77' Germain), Colleter, Ricardo Raymundo, Kombouaré, Le Guen, Simba (73' Bravo), Guerin, Weah, Valdo, Ginola.

- Real Madrid (Benito Floro): Buyo, Ricardo Rocha, Lasa, Muñoz, Ramis, Hierro, Prosinecki, Butragueño (65' Villarroya), Michel, Zamorano, Luis Enrique (81' Alfonso).

2. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1993/94 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΑΡΙ Σ. Ζ.)

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Μπουτραγκένιο και Λε Γκεν (15/3/1994) διεκδικούν τη μπάλα στο "Παρκ ντε Πρενς" (AP Photo/Lionel Cironneau)

Μόλις έναν χρόνο μετά, οι δυο ομάδες κληρώθηκαν και πάλι στην προημιτελική φάση, αυτή τη φορά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το πρώτο ματς έγινε ξανά στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", σε μια πολύ άσχημη βραδιά της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία απέφυγε την συντριβή, λόγω μιας ακόμα εκπληκτικής εμφάνισης του Πάκο Μπούγιο. Κορυφαίος του γηπέδου, μαζί με τον τερματοφύλακα της Ρεάλ, ήταν ο Νταβίντ Ζινολά, ο οποίος με τις ενέργειές του, εξέθεσε τους αντιπάλους του και δημιούργησε πολλούς κινδύνους, με αποκορύφωμα την εκπληκτική του κούρσα στο 32', όταν πέρασε σαν σταματημένους τους Σαντσίς και Τσέντο και στη συνέχεια έβγαλε συστημένη σέντρα στον Γουεά, ο οποίος πέτυχε με πλασέ το μοναδικό τέρμα της συνάντησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φίλοι της Ρεάλ χειροκρότησαν θερμά τον Ζινολά στο 89', όταν έγινε αλλαγή. Οι "μερένγκες" προσπάθησαν, αλλά εκτός από το δοκάρι του Σαμοράνο στο 17', δεν μπόρεσαν να απειλήσουν περισσότερο την εστία του Λαμά. Στον επαναληπτικό του "Παρκ ντε Πρενς", η Παρί ξεκίνησε και πάλι επιθετικά, έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες με τους Γουεά και Γκερέν και τελικά είδε τη Ρεάλ να προηγείται στο 20' με το τυχερό γκολ του Μπουτραγκένιο. Οι "μερένγκες" παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν. Οι Γάλλοι ισοφάρισαν στο 50' με τον Ρικάρντο, ύστερα από τραγικό λάθος του Μπούγιο μετά από εκτέλεση κόρνερ. Το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του αγώνα, με την Παρί να παίρνει την πρόκριση για τους "4", όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο Άρσεναλ. Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον επαναληπτικό:

- Paris Saint Germain (Artur Jorge): Lama, Sassus, Colleter, Ricardo Raymundo, Roche, Fournier, Le Guen, Guerin, Weah (89' Gravelaine), Valdo, Ginola (77' Bravo).

- Real Madrid (Vicente del Bosque): Buyo, Velasco, Sanchís, Alcorta, Hierro, Martín Vázquez (72' Lasa), Prosinecki (64' Dubovsky), Butragueño, Michel, Zamorano, Luis Enrique.

3. ΟΜΙΛΟΙ CHAMPIONS LEAGUE 2015/16 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ)

Ρεάλ vs Παρί, game of thrones

Ο Νάτσο έχει ανοίξει το σκορ στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και πανηγυρίζει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (3/11/2015)

Και φτάνουμε στην τελευταία μέχρι σήμερα συνάντηση των δυο αντιπάλων, στους ομίλους του Champions League της σεζόν 2015/16. Εκεί, Ρεάλ και Παρί, κληρώθηκαν στο πρώτο γκρουπ, μαζί με τις Σαχτάρ Ντόνετσκ και Μάλμε. Τα δυο φαβορί "καθάρισαν" την πρόκριση στα νοκ άουτ, νικώντας όλα τα παιχνίδια τους μέσα-έξω με τους Ουκρανούς και τους Σουηδούς, οπότε απέμενε μόνο να κριθεί η πρώτη και η δεύτερη θέση. Στο πρώτο ματς, στο "Παρκ ντε Πρενς", η Ρεάλ παρατάχθηκε με πολλές απουσίες (Μπέιλ, Μπενζεμά, Χάμες, Μόντριτς), παρόλα αυτά έπαιξε σωστά και οργανωμένα απέναντι στους Γάλλους, που παρουσιάστηκαν "φλύαροι" στον αγωνιστικό χώρο. Οι Λούκας Βάθκεθ και Χεσέ αντικατέστησαν επάξια τους απόντες και ήταν οι κορυφαίοι του παιχνιδιού μαζί με τους Κασεμίρο και Βαράν. Οι ευκαιρίες και από τις δυο πλευρές ήταν ελάχιστες, οπότε το τελικό 0-0 ήρθε φυσιολογικά (το μοναδικό από τα έξι παιχνίδια στο οποίο δεν σημειώθηκε γκολ). Δυο εβδομάδες αργότερα, οι δυο ομάδες έπαιξαν στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να πραγματοποιεί μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση. Οι παίκτες της Παρί έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στο "Μπερναμπέου" στο πρώτο ημίχρονο, έχασαν ένα καράβι ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Κάτι που πέτυχε ο Νάτσο (αλλαγή στον τραυματία Μαρσέλο) στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα (35'), κάνοντας μια σέντρα, η οποία με πολλή τύχη κατέληξε στα δίχτυα του Τραπ. Οι Γάλλοι συνέχισαν να έχουν την υπεροχή, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, σημάδεψαν τρεις φορές τα δοκάρια του Νάβας (Ραμπιό και Ντι Μαρία), αλλά τελικά έφυγαν ηττημένοι από την Ισπανία. Η Παρί αποκλείστηκε στους "8" από την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Ρεάλ κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Ατλέτικο στη διαδικασία των πέναλτι. Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δυο ομάδων στο ματς της Μαδρίτης:

- Real Madrid (Rafa Benítez): Navas, Danilo, Varane, Ramos, Marcelo (33' Nacho), Casemiro, Modric, Kroos, Isco (82' Kovacic), Ronaldo, Jesé (63' Vázquez).

- Paris Saint Germain (Laurent Blanc): Trapp, Aurier, T. Silva, David Luiz, Maxwell, T. Motta, Verratti (17' Rabiot), Matuidi (75' Lucas), Di María, Ibrahimovic, Cavani.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo & uefa.com

Βίντεο: Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 (18-3-1993). Η ιστορική ανατροπή της Παρί μετά το 3-1 του "Μπερναμπέου" στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1992/93

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ