LONGREADS

Πατέρας τελείωσε δυο πολλά υποσχόμενες καριέρες πριν ξεκινήσουν

Πατέρας τελείωσε δυο πολλά υποσχόμενες καριέρες πριν ξεκινήσουν

Ο LaVar Ball κατάφερε να "κόψει" την κολεγιακή καριέρα των δυο μικρότερων γιων του, πριν καν αυτή ξεκινήσει. Οι LiAngelo και LaMelo έχουν προταθεί σε όλη την Ευρώπη. Δεν τους θέλει κανείς. Διαβάστε το γιατί.

Tην οικογένεια Ball σου την είχε συστήσει ο Στέφανος Τριαντάφυλλος , πριν την κάνει trend ο πατέρας LaVar. Ή για την ακρίβεια, -λογικό- στόχο αρνητικών σχολίων.

Στη νέα εποχή, σε αυτήν που ο Lonzo παίζει στους Lakers -ομάδα που επέλεξε ο πατερούλης της, δηλώνοντας ότι το παιδί δεν θα κάνει προπόνηση με οποιονδήποτε άλλον οργανισμό- τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Για αρχή, δείτε την τελευταία δήλωση εκπροσώπου των “Λιμνανθρώπων”.

Δείτε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του... πόσο ομαδικός παίκτης -και συνάμα παλικάρι- είναι ο Lonzo.

Τώρα που είπαμε τα βασικά, ας προχωρήσουμε στα αδέλφια του. Που είχαν τις προϋποθέσεις να ακολουθήσουν τον πρωτότοκο στο ΝΒΑ, αλλά αυτό δύσκολα θα συμβεί, πια.

Βroken commodities

Στις ΗΠΑ οι LiAngelo και LeMelo θεωρούνται broken commodities (κατεστραμμένα προϊόντα) και φυσικά έναν τεράστιο ρόλο, ως προς αυτό το γεγονός έχει παίξει ο LaVar. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε, με τη σύλληψη του LiAngelo στην Κίνα. Ας δούμε όμως, τι έγινε.

Ο LaVar πήρε τον LiAngelo και πήγαν στο "Today show" του CNN, για να... καταθέσουν τη δική τους άποψη επί των όσων είχαν συμβεί στην Κίνα και να εξηγήσουν (;) γιατί αποσύρθηκε ο 19χρονος από το UCLA (τη Δευτέρα 4/12).

Στις αρχές του Νοέμβρη ο 19χρονος συνελήφθη στην Κίνα, με την κατηγορία της κλοπής από κατάστημα, σε επίσκεψη του πανεπιστημίου του για παιχνίδια. Στην αρχή, ο LiAngelo αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ώσπου κυκλοφόρησε το video από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος που επισκέφτηκε με δυο άλλους πρωτοετείς του UCLA και άρπαξαν διάφορα προϊόντα, χωρίς να πληρώσουν. Όλοι είδαν ξεκάθαρα τι είχαν κάνει οι παίκτες/φοιτητές. Παρ' όλα αυτά, το πρώτο σχόλιο του -ας πούμε- πατέρα ήταν "δεν έγινε και κάτι". Συνέχισε με κατηγορία προς τους προπονητές του UCLA ("δηλαδή, δεν φταίνε πουθενά;") πριν καταλήξει στο ότι "έπρεπε να επιβάλουν πιο δυνατούς κανόνες, για αυτό το ταξίδι. Οι προπονητές "βγάζουν" αρκετά χρήματα. Πρέπει να τους αποδοθούν ευθύνες".

Πατέρας τελείωσε δυο πολλά υποσχόμενες καριέρες πριν ξεκινήσουν

Τι είπε όμως, on air ο εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας; "Βγήκαμε όλοι (ήταν τρεις πρωτοετείς) ένα βράδυ και πήγαμε στο εμπορικό κέντρο, δίπλα στο ξενοδοχείο μας. Μπήκαμε στο κατάστημα της Louis Vuitton και κάποιοι, ε, άρχισαν να παίρνουν πράγματα και μετά, ξέρετε, χωρίς να σκέφτομαι και επειδή ήμουν μαζί του, πήρα και εγώ κάποια πράγματα. Φύγαμε πιστεύοντας πως γλιτώσαμε -ξέρετε πώς σκέφτονται τα παιδιά. Δεν αντιλήφθηκα κάτι μέχρι να επιστρέψω στο ξενοδοχείο. Ήμουν στη φάση "αυτό που κάναμε ήταν ηλίθιο". Ήταν ήδη αργά και το επόμενο πρωί ήλθε η αστυνομία και μας συνέλαβε".

Το δικαστικό σύστημα της Κίνας είναι κάπως αργό, αλλά οι καταδίκες είναι πολύ υψηλές (για τις κλοπές από καταστήματα φτάνουν το 99%), με τις ποινές να είναι αυστηρές. Οι εν λόγω φοιτητές ήταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δεκαετούς φυλάκισης. Γλίτωσαν, κατόπιν παρεμβάσεως του Donald Trump, που έκανε σχετικό "τιτίβισμα" και γνώρισε την οργή του LaVar.

Ο Πλανητάρχης δεν εκτίμησε που ο πατέρας του συλληφθέντα δεν του είπε "ευχαριστώ" για το τηλεφώνημα που έκανε στον Πρόεδρο Xi Jinping (τον χαρακτήρισε "αχάριστο ηλίθιο") και ο τελευταίος δεν εκτίμησε το γεγονός ότι ο Trump δημοσιοποίησε τη χείρα βοηθείας που έδωσε, γιατί "όταν βοηθάς, δεν χρειάζεται να το λες. Αφήστε τον να κάνει τις πολιτικές σχέσεις και αφήστε εμένα να διαχειριστώ το γιο μου", εξήγησε... με ξεκάθαρα τα σημάδια αδυναμίας στη δική του αποστολή. Ολοκλήρωσε με το "και εγώ του έστειλα παπούτσια Big Baller Brand, αλλά δεν μου είπε ευχαριστώ", για να μας αποτελειώσει με το παρακάτω post.

Το CNN ρώτησε τον LiAngelo πώς ήταν όμως, τα πράγματα στη φυλακή; "Τραγικά. Πήραν τα ρούχα μας, βάλαμε, ξέρετε, αυτά που έχουν για εσένα, μια μικρή φόρμα ή οτιδήποτε, πήραν τα κορδόνια μας και μας έβαλαν να καθίσουμε στο τσιμεντένιο κελί για πολύ ώρα. Ήμασταν εμείς και οι φύλακες που δεν μιλούσαν αγγλικά". H αρχική εκτίμηση ήταν πως θα μείνουν κρατούμενοι για τουλάχιστον δυο εβδομάδες -σε ξενοδοχείο.

Τη δεύτερη ημέρα ενημερώθηκαν πως επιστρέφουν στη χώρα τους, καθώς οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί. Μετά ήλθε η τιμωρία από το UCLA (με επ' αόριστον αποβολή, του αφαίρεσαν την κάρτα για τα γεύματα και το ερμάριο) και η έξοδος του LiAngelo. Όχι για άλλο κολέγιο, αφού ο πατέρας του είχε αποφασίσει πως η κολεγιακή καριέρα αυτού του γιου θα τελείωνε, πριν καν αρχίσει. Είχε ήδη αμφισβητηθεί η δυνατότητα να αγωνιστεί ως ερασιτέχνης, από τη στιγμή που είχε αποκτήσει δικά του παπούτσια (ο πατερούλης του τον φρόντισε στην Big Baller Brand, χωρίς να νοιάζεται για τους κανονισμούς που παραβιάζει).

Δεν πρόκειται να καθίσουμε και να περιμένουμε να μας πει το NCAA τι θα κάνουμε!

Ο LaVar βλέπεις, έκρινε πως η συμπεριφορά του πανεπιστημίου ήταν απαράδεκτη. Όπως είπε στους Los Angeles Times όπου... έσπασε για εκατομμυριοστή φορά τη σιωπή του "ο γιος μου είναι πιστός σε εμένα. Προσπάθησα να αφήσω το κολέγιο του να διαχειριστεί την ιστορία και θα έπρεπε να επιστρέψει στο ρόστερ, την επόμενη εβδομάδα", κάτι που δεν έγινε.

"Μετά πήγαμε στο NCAA, αλλά διαπιστώσαμε πως είχαν αναστολές. Δεν πρόκειται να καθίσουμε και να περιμένουμε να μας πει το NCAA τι θα κάνουμε! Δεν θα αφήσουμε το NCAA να μας κρατήσει πίσω.

Μας είπαν πως έπρεπε να περιμένουμε 2-3 μήνες, για να δούμε αν ο LiAngelo θα παίξει ή όχι. Ένας από τους κύριους λόγους που πήγαμε στο UCLA είναι για να παίξει μπάσκετ. Αυτό είναι το πάθος τους.

Το γεγονός ότι αυτοί επιμήκυναν την ιστορία και κρατούσαν καθυστερήσεις, είναι για εμένα γελοίο. Ο γιος μου δεν μπορούσε να περιμένει 2-3 μήνες για να παίξει και δεν μου άρεσε η προοπτική να γίνει αναπληρωματικός, με την επιστροφή του. Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να τον σταυρώσουν για αυτό που έκανε.

Το παιδί θέλει να παίξει μπάσκετ. Αυτό ήθελε σε όλη του τη ζωή. Δεν μπορείτε να του το πάρετε. Αυτό θα ήταν χειρότερο από το να έμπαινε στη φυλακή. Γιατί πρέπει εμείς, οι γονείς να συνεχίσουμε να τους τιμωρούμε; Και εμείς κάναμε λάθη. Η Κίνα συγχώρησε τα παιδιά και μας τα επέστρεψε. Γιατί να μην τους αφήνουν να παίξουν μπάσκετ ή να τρώνε δωρεάν στο κολέγιο; Το μήνυμα εστάλη, ζήτησαν συγγνώμη. Ποιο είναι λοιπόν, το θέμα;" είπε το -οτιδήποτε άλλο από- υπόδειγμα πατέρα.

Πατέρας τελείωσε δυο πολλά υποσχόμενες καριέρες πριν ξεκινήσουν
DAN MACMEDAN

“Δεν με νοιάζουν τα χρήματα. Θέλω να πάνε κάπου, όπου θα μπορούν να παίξουν μαζί, να είναι στο παρκέ μαζί. Αυτή είναι η προτεραιότητα για αυτά τα παιδιά” εξήγησε στο ESPN (ναι, μιλάει πολύ). Ο πληθυντικός δεν είναι ευγενείας, αφού ο πατέρας αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του LiAngelo και ο μικρότερος αδελφός, LaMelo, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο του (Chino Hills), μετά τις διαφωνίες -λέει- που είχε με τους προπονητές.

Ο 16χρονος κυκλοφορούσε στα σχολικά πρωταθλήματα ως “εξαιρετικό prospect” (είχε σκοράρει πέρυσι, ως δευτεροετής high school 92 πόντους, σε ένα ματς) και είχε δεσμευθεί ήδη με το UCLA (όπου περιττό να πω ότι είχε πάει και ο Lonzo).

Δέσμευση που προφανώς και δεν θα κρατήσει, μετά την ενημέρωση -ναι, από τη γνωστή πηγή- πως απέκτησε εκπρόσωπο και είναι ο ίδιος με αυτόν που έχει ο LiAngelo (ο Harrison Gaines). Σημείωση (για παν ενδεχόμενο): οι παίκτες του NCAA είναι ερασιτέχνες και άρα δεν μπορούν να 'χουν εκπρόσωπο ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε επαγγελματίες.

Φυσικά και τον διάλεξε ο πατερούλης τους και φυσικά έδωσε οδηγίες. Ποιες; Να τους βρει ομάδα στην Ευρώπη ή την Αυστραλία ή οπουδήποτε αλλού, πλην της Κίνας. Μετά, δήλωσε (ξέρω, σοκάρεσαι) πως “δεν ξέρω ποιες είναι οι προσφορές. Αφήνω τον ατζέντη τους να διαχειριστεί την κατάσταση. Αλλά ξέρω πως κάποιες ομάδες ενδιαφέρθηκαν. Το μόνο που με νοιάζει είναι να τους κάνω να παίξουν ξανά”.

Δεν μπλέκεις με LaVar

Ήδη υπάρχει πρόχειρο το “όχι” της λιθουανικής Lietkabelis, με τον προπονητή της ομάδας Arturs Stalbergs να τουιτάρει “έχουμε μια θέση “ανοιχτή” στο security staff, από τη στιγμή που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα”. Λίγο αργότερα το έσβησε, αλλά εντύπωση είχε προλάβει να κάνει.

Και η Andorra απάντησε “ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω”, όπως και η Avellino, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει γίνει διψήφιος ο αριθμός των συλλόγων που ενημέρωσαν ότι δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο (βασικά είπαν πως “δεν θέλουμε να έχουμε την παραμικρή σχέση μαζί τους”), γιατί αφενός δεν έχουν αποδείξει κάτι, αφετέρου... έχουν τον πατέρα που έχουν -και δεν μπλέκεις.

Ο Romeo Travis δήλωσε στο Bleacher Report πως “η Ευρώπη είναι επιχείρηση που... παίρνει κεφάλια. Οι μάνατζερ και οι GΜs δεν θέλουν να ασχολούνται με προβληματικούς ανθρώπους”. Πρότεινε στα αδέλφια “να αγωνιστούν σε χώρα όπου περιμένουν από τους Αμερικανούς να σουτάρουν με το που παίρνουν την μπάλα και όσο πιο συχνά μπορούν, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση του παιχνιδιού”.

Κάπου εδώ να πω ότι ο LiAngelo έχει βελτιωθεί μεν (το σώμα του για πάουερ φόργουορντ θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα), αλλά δεν ξεφορτώθηκε την εμμονή στο να κρατά για ώρα την μπάλα στα χέρια του και το 32% στο τρίποντο τον έχει κρατήσει μακριά από τη λίστα με τους νέους που θα επιλεγούν στο προσεχές ΝΒΑ draft.

Η μόνη προοπτική είναι ομάδα χωρίς το "πρέπει" της νίκης

Η μόνη προοπτική πια, για αυτά τα παιδιά είναι ομάδα μικρότερης κατηγορίας, που δεν θα 'χει το “πρέπει” της νίκης. Κάτι που συνήθως ισχύει στην Ευρώπη. Το Bleacher Report μίλησε με τον Errick McCollum, ο οποίος εξήγησε ότι “οι καλύτερες ομάδες, για να εξελιχθείς είναι στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη παντού υπάρχει το “πρέπει” της νίκης και οι προπονητές δεν έχουν το χρόνο να ρισκάρουν στην εξέλιξη ενός νέου όπως είναι ο LiAngelo ή ο LaMelo. Οφείλουν να νικούν, αλλιώς διακυβεύεται η δουλειά τους”.

Στην Ιταλία, για να δηλώσεις Aμερικανό παίκτη στη Lega Basket πρέπει να δώσεις 13.500 ευρώ, στη SerieA2 γίνεται 11.000 και στη SerieB 9.000. Στην περίπτωση των Ball το ποσό διπλασιάζεται και προφανώς ουδείς θέλει να δώσει αυτά τα χρήματα, για κάτι που δεν έχει την παραμικρή εγγύηση. Επίσης, στη γείτονα έχουν δικαίωμα έκδοσης βίζας για οκτώ παίκτες. Προφανώς και δεν υπάρχει κάποια προς.. θυσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί έφηβοι φεύγουν από τις ΗΠΑ, για να δοκιμάσουν να γίνουν επαγγελματίες στην Ευρώπη. Είναι πάντα πρόχειρο το παράδειγμα του Brandon Jennings, ο οποίος είχε παίξει στη Ρόμα το 2008 και μετά πήγε στο NBA, ως lottery pick, με τους Ιταλούς να βάζουν το NBA out στα ταμεία τους. Κάτι που δύσκολα θα προσφέρει ο LiAngelo -όπως δύσκολα θα τον δεχθούν στην αναπτυξιακή λίγκα, κάτι που συνέβη με τον Glen Rice Jr, όταν τον έδιωξαν από το Georgia Tech. Πιο πιθανό είναι να δώσει χρήματα ΝΒΑ out σε σύλλογο ο LaMelo, αν βρει τρόπο να δουλέψει και να γίνει όσο καλός μπορεί να γίνει. Αλλά... ο πατερούλης τους θέλει να παίξουν τώρα μαζί. Και από ό,τι φαίνεται, να καταστραφούν μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ