LONGREADS

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Οι κορυφαίες θέσεις της λίστας με τους πιο ισχυρούς ατζέντηδες αθλητών έχει τα πάντα. Baseball, ΝΒΑ και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με ένα... troll να "κλέβει" τη δεύτερη θέση από τον Jorge Mendes. Τι εννοούμε; Διάβασε.

Αφού πρώτα ευχηθούμε χρόνια καλά (με υγεία), θα περάσουμε στην παρουσίαση των... πραγματικών Άγιων Βασίληδων. Των sports agents που διαχειρίζονται τα πιο ακριβά (ή τα περισσότερα) συμβόλαια στο χώρο του αθλητισμού. Αυτών που έχουν ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό, στο βασικό αξίωμα των αθλητών (a.k.a. οι πρωταγωνιστές των σπορ) που είναι το εξής:

#1 Scott Boras

Sports agent Scott Boras poses for a portrait in the lobby of the Boras Corporation headquarters in Newport Beach, Calif., on Friday, Sep. 5, 2008. (AP Photo/Carlos Delgado)
Sports agent Scott Boras poses for a portrait in the lobby of the Boras Corporation headquarters in Newport Beach, Calif., on Friday, Sep. 5, 2008. (AP Photo/Carlos Delgado) ASSOCIATED PRESS

Από το 2013 είναι “ο πιο δυνατός αθλητικής ατζέντης του πλανήτη”. Έτσι τον είχε χαρακτηρίσει το Forbes. Έτσι συνεχίζει να τον χαρακτηρίζει, έκτοτε. Το Baseball America τον ονόμασε ως τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο baseball, την τελευταία 25ετια, που δεν είναι παίκτης. Νίκησε τον κομισάριο της λίγκας, Bud Selig, ο οποίος ηγήθηκε της “χρυσής εποχής” του σπορ.

Ο γεννημένος στις 2/11 του 1952 Scott Dean Boras (στο Sacramento), έχει ειδικότητα στο baseball και το πελατολόγιο του διαθέτει 175 ονόματα. Μεταξύ αυτών κάποιοι εκ των κορυφαίων, αλλά και πολλοί που “διέλυσαν” τα ρεκόρ (σε ποσά συμβολαίων) από το 1982 μέχρι σήμερα. Ο πατέρας του ήταν γαλακτοπαραγωγός, εκείνος ασχολήθηκε ενεργά με το baseball στο University of the Pacific και μπορείτε να τον βρείτε -ακόμα και σήμερα- στις κορυφαίες θέσεις λιστών με καλύτερες επιδόσεις.

Είναι ο τύπος που ενέπνευσε τους διοικούντες να προσθέσουν στα ετήσια βραβεία, αυτό για τον πιο βελτιωμένο παίκτη (το έκαναν προς τιμήν του). Διέκοψε νωρίς την καριέρα, λόγω τραυματισμών -και χειρουργείων- στα γόνατα, πήρε πτυχίο φαρμακοποιού, πριν πάρει και δικηγόρου και τα συνδύασε όπως υπερασπιζόταν φαρμακευτικές εταιρίες, σε αγωγές πολιτών. Δεν έκλαιγε από συγκίνηση και άρχισε να αναζητά μια πιο ενδιαφέρουσα δουλειά. Πέρασε από συνεντεύξεις σε 12 διαφορετικές δικηγορικές εταιρίες.

“Σε όλες, μόλις έβλεπαν το βιογραφικό μου, με ρωτούσαν για το baseball. Τότε άρχισαν να με προσεγγίζουν και κάποιοι παίκτες για συμβουλές”. Τον Φλεβάρη του 1985 βοήθησε τον pitcher Bill Caudill να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο, για 7 εκατ. δολ. Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερους στην ιστορία της θέσης του. Ο Boras έγινε ο ατζέντης που όλοι ήθελαν να αποκτήσουν. Η εταιρία του Boras Corporation διαχειρίζεται συμβόλαια αξίας 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις προμήθειες να φτάνουν τα 92.000.000 εκατ. ευρώ

#2 Constantin Dumitrascu

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Έλα, παραδέξου το. Περίμενες να δεις εδώ τον Mino Raiola (Lukaku, Pogba, Ibrahimovic) ή τον Jorge Mendes (Ronaldo, Barnett, Mourinho). Και αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός ο τύπος που τους έφαγε την πρωτιά στη λίστα του πιο ισχυρού ατζέντη στο ποδόσφαιρο -βάσει των προμηθειών των συμβολαίων που 'χει δώσει στους πελάτες του. Ο Ρουμάνος έλαβε 91 εκατ. δολ., με τις μετακινήσεις που διαχειρίστηκε να ξεπερνούν τα 840 εκατ. ευρώ. Στη λίστα του υπάρχουν παιδιά όπως οι Cavani, Coutinho, Costa, Nemanja Matic, Dimitri Payet και N'Golo Kanté -αν και οι Γάλλοι που φέρονται να 'ναι πελάτες του, δεν τον ξέρουν.

Αν επιχειρήσεις να βρεις στοιχεία για αυτόν τον τύπο, θα δυσκολευτείς. Συμπεριφέρεται σαν να 'χει λόγους να κρύβεται. Η Gazeta Sporturilor της Ρουμανίας προσπάθησε να ερευνήσει το θέμα (τον 50χρονο) και επικοινώνησε με πρώην Ρουμάνους ποδοσφαιριστές για να ρωτήσει “τι ξέρετε για αυτόν;”. Δεν έμαθε πολλά. Αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια του Forbes να εξασφαλίσει δηλώσεις του, αφότου αναδείχθηκε “δεύτερος καλύτερος ατζέντης της χρονιάς”, με τον Raiola να λέει “δεν τον έχω δει ποτέ τον τύπο”.

Η Gazeta τελικά, κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον πείσει να μιλήσουν στο Skype, όπου ο πρώην μποξέρ κατ' αρχάς είπε “να μη σας νοιάζει πού είναι η έδρα της εταιρίας μου (Mondial Sport Management & Consulting). Κρύβομαι από την ιταλική μαφία. Μου ζήτησαν χρήματα για προστασία”. Τα στοιχεία της εφορίας στη Ρουμανία δείχνουν πως μια εταιρία που είχε πριν 12 χρόνια, ακόμα χρωστά 55.000 ευρώ, ενώ έρευνα στη Γαλλία (όπου φέρεται να εδρεύει η Mondial Sport) έδειξε πάλι, φοροδιαφυγή για επιχείρηση στην οποία υπάρχει το όνομα του.

Μετά, προέβη σε ομοφοβικές δηλώσεις, του τύπου που το Transfermarkt να τον “σβήσει” από τη βάση του. Δηλαδή, στους παίκτες του, εκεί όπου λέει “ατζέντης” έχει πια, κενό. Όπως αντιλαμβάνεσαι, ο ατζέντης αυτός μπορεί να 'ναι troll με το Forbes να ισχυρίζεται ότι “συγκεντρώσαμε τα στοιχεία για τους πελάτες του, από τo Transfermarkt” και να καταλήγει στο “αν χρειαστεί, θα τον αφαιρέσουμε από τη λίστα του χρόνου”. Έως τότε, θα είναι ο δεύτερος πλουσιότερος ατζέντης του πλανήτη και Νο1 στο ποδόσφαιρο.

#3 Jorge Μendes

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο Πορτογάλος βρισκόταν στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης λίστας -την οποία του “έφαγε” ο ατζέντης “φάντασμα”. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο εκπρόσωπος του Cristiano Ronaldo, του Angel di Maria, του James Rodriguez, του Diego Costa, του Jose Mourinho και πλήθους άλλων προσωπικοτήτων δραστηριοποιήθηκε στα νιάτα του ως DJ. Από εκεί, το να βγάζει 65 εκατ. ευρώ σε προμήθειες, ως ατζέντης και CEO της εταιρίας “Gestifute” προφανώς και δεν ήταν ένα τσιγάρο δρόμος. Το Sport24.gr σου είχε δώσει την ιστορία της ζωής του.

#4 Sam & Seth Levinson

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Tα αδέλφια αυτά κυκλοφορούν στο χώρο τους ως οι ατζέντηδες που επαναπροσδιόρισαν τη δουλειά αυτή, με την εταιρία ACES (Athletes’ Careers Enhanced and Secured Inc.). Σε κείμενο που είχε δημοσιεύσει το Forbes, το Σεπτέμβρη του 2016, είχε τονιστεί πως η λέξη “hustle” θα 'χει σε μελλοντικά λεξικά τη φωτογραφία τους. Γενικά, τους αρέσει η... μανούρα, να “κλέβουν” παίκτες, ενώ από τους 19 αθλητές που ενεπλάκησαν το 2013 σε σκάνδαλο με κλινική της Florida που παρείχε φάρμακα για βελτιωμένη απόδοση, οι 13 ήταν δικοί τους. Παρ' όλα αυτά, δεν τιμωρήθηκαν.

Τα παιδιά μεγάλωσαν στους δρόμους του Brooklyn και ήθελαν να γίνουν παίκτες του baseball. Δεν έγιναν. Ο Seth σπούδασε νομική. Στα 23 δούλευε και έκανε οικονομίες, ενόσω ο 19χρονος Sam (φοιτητής του Brooklyn College) έκανε τηλέφωνα από τον κοιτώνα του, σε αθλητές για να τους πείσει πως είναι ο άνθρωπος που θέλουν να τους εκπροσωπήσει. Σύντομα, έπαιρναν το αυτοκίνητο και “όργωναν” την Αμερική, για να “κλείσουν” συμφωνίες με prospects.

Ο πρώτος πελάτης τους, που έκανε καλό συμβόλαιο ήταν ο Keith Miller. Τον είχαν στείλει στους New York Mets. Όταν έγινε ανταλλαγή στο Kansas City, η ομάδα του ζήτησε να μειώσει το μισθό. Εκείνος έδωσε 200 σελίδες με στοιχεία για τα στατιστικά του, εν συγκρίσει με εκείνα των άλλων παικτών. Ναι, τα είχαν ετοιμάσει οι Levinson, οι οποίοι κέρδισαν το 1994 τη δεύτερη μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη παίκτη του baseball με οργανισμό (3.9 εκατ. ευρώ). Το 2017 “έβγαλαν” 54.8 εκατ. ευρώ, με τους πελάτες τους να πήραν 1 δισ. ευρώ.

#5 Casey Close

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Το ΤΟΡ5 συμπληρώνει ένας ακόμα ατζέντης του baseball, της δεύτερης πιο πλούσιας λίγκας στις ΗΠΑ -μετά το NFL-, με έσοδα που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 54χρονος Casey Close υπήρξε επίσης, πρώην αθλητής, σε κολεγιακό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι αντίπαλοι του έχουν πει πως "είχε τη δύναμη, αλλά όχι την ταχύτητα που χρειαζόταν για να κάνει δουλειά με το μπαστούνι". Το 1992 έγινε συνεργάτης της IMG, στο τμήμα του baseball -που τότε είχε χάσει όλους τους βετεράνους agents του σπορ και δεν είχε έναν πελάτη. Ένα χρόνο μετά, ανέλαβε τον Derek Jeter και το 2006 αποφάσισε να πάει -με το αζημίωτο- στην Creative Artists Agency. Ένα χρόνο μετά, τον ζήτησε ο MVP της λίγκας, Ryan Howard.

Από τις καλύτερες συμφωνίες που έχει κλείσει, είναι πέντε χρόνια επέκτασης, για 120 εκατ. ευρώ του Howard και το δεκαετές συμβόλαιο του Jeter (το 2000), για 180 εκατ. ευρώ. Ήταν τότε το δεύτερο μεγαλύτερο, στην ιστορία του σπορ. Το 2011 άφησε την CAA και ανέλαβε τη δημιουργία και το "τρέξιμο" του τμήματος baseball στην Excel Sports Management. Έχει παντρευτεί τη Miss America του 1989 και διδάσκουν μαζί, κάθε Κυριακή, σε κατηχητικό. Οι προμήθιες φέτος, έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ, ενώ οι παίκτες του πήραν -όλοι μαζί- 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

#6 Jeff Schwartz

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Surprise, surprise, ο πρώτος εκπρόσωπος NBAers εντοπίζεται στην 6η θέση. Ο δικηγόρος Jeff Schwartz δούλεψε για πρώτη φορά, ως γραμματέας έδρας για ομοσπονδιακό δικαστή -ο οποίος μετά, τον προσέλαβε στο γραφείο του. Το 1992 δέχθηκε την πρόταση που του έκαναν από την IMG, για να γίνει ατζέντης αθλητών του τένις (Pete Sampras, Marcelo Rios, Martina Hingis). Επτά χρόνια μετά, πήγε στην Artists Management Group και "έφτιαξε" το αθλητικό τμήμα, το οποίο εν συνεχεία εκπροσώπησε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του τένις, του μπάσκετ, του γκολ, του χόκεϊ και του baseball. Το 2002 αποφάσισε... να φτιάξει κάτι δικό του.

Προέκυψε η Excel Sports Management που από την αρχή είχε ως στόχο να κυριαρχήσει στο μπάσκετ. Το 2011 προσέλαβε δυο πρώην συνεργάτες του στην IMG, τον Close και τον Mark Steinberg και σάρωσε την αγορά. "Θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα μεγαλύτεροι, αλλά κάποιοι παίκτες δεν ταιριάζουν στη νοοτροπία μας" έχει πει.

Στα 53 του συνεχίζει να ταξιδεύει 4 μήνες το χρόνο και διαχειρίζεται τα δικαιώματα παικτών όπως ο Andre Drummond, o Kevin Love, o LeMarcus Aldridge και ο Nikola Jokic. Φέτος "έβγαλε" 54 εκατ. ευρώ και εξηγεί πως "αν θες να 'χεις πρόγραμμα, μην ασχοληθείς ποτέ με οτιδήποτε έχει να κάνει με αθλητισμό. Αν θες να τα καταφέρεις, κάνε τη δουλειά σου τη ζωή σου".

#7 Jonathan Barnett

Οι Άγιοι Βασίληδες του αθλητισμού

Ο εκ Βρετανίας 68χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του ισχυρού Stellar Group Limited ήταν αυτός που έβαλε στο χώρο της πυγμαχίας τον Lennox Lewis, ενώ ο πρώτος του πελάτης ήταν ο θρύλος του cricket, Brian Lara. Από νωρίς, αφοσιώθηκε στο χώρο του ποδοσφαίρου (από το 1973, όταν ήταν εκπαιδευόμενος ατζέντης στην Curzon Group, εργαζόμενος σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς) και πλέον έχει στη λίστα παίκτες όπως ο Gareth Bale.

Ήταν εκείνος που πήγε τον Bale από την Tottenham στη Real Madrid, για 96 εκατ. ευρώ. Ο Joe Hart είναι δικός του, όπως και ο Luke Shaw, με την εταιρία του να έχει 10 γραφεία σε όλον τον κόσμο και να εκπροσωπεί κοντά στους 500 αθλητές. Ο Barnett φημίζεται για τον τρόπο που κάνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ πριν μια δεκαετία είχε τιμωρηθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη μετακίνηση του Ashley Cole από την Arsenal στην Chelsea (με 112.00 ευρώ). Φέτος μόνο "έβγαλε" 46.000.000 ευρώ.

Στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν επίσης, ένας ακόμα ατζέντης του baseball (Greg Genske, δικηγόρος που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικό κλάδο και διαπραγματεύτηκε πολύπλοκες συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για εταιρίες που ανήκουν στις πιο επιτυχημένες του πλανήτη. Είναι Chief Executive Officer στην Legacy Sports Group LLC, που διαχειρίζεται και πολλούς παίκτες του NFL. Φέτος πήρε από τις προμήθειες 41 εκατ. ευρώ), ένας του hockey (o Pat Brisson δουλεύει για το Creative Artists Agency, που είναι το πιο ισχυρό sports agency, με συμβόλαια συνολικής αξίας 7.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ο εν λόγω είναι επικεφαλής του τμήματος του hockey. Φέτος έγινε κατά 37 εκατ. ευρώ πλουσιότερος) και φυσικά, ο Mino Raiola, γνωστός ως " ο Messi των ατζέντηδων ". Φέτος έβαλε στο λογαριασμό του άλλα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, ας αναφέρουμε και το βασικό αξίωμα των super agents, όπως είχε διατυπωθεί από τον Jerry Maguire.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ