LONGREADS

ΟΦΗ: The project

ΟΦΗ: The project

Το Sport24.gr μπήκε στα άδυτα του ΟΦΗ και αποκαλύπτει όλες τις πτυχές ενός αμιγώς ποδοσφαιρικού project που ήρθε για να ταράξει τα νερά στην Ελλάδα: Το πλάνο, οι ρόλοι, το οργανόγραμμα, οι μεταγραφές, οι υποδομές και οι στόχοι.

Ένα από τα πιο ειλικρινή ποδοσφαιρικά project, ένα case study, ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι. Ο ΟΦΗ της σεζόν 2019/20 δεν είναι απλά μια ομάδα που εντυπωσιάζει στο τρέχον πρωτάθλημα της Super League, αλλά είναι όλα όσα βρίσκονται πίσω από αυτό. Ένα σχέδιο που άρχισε από την αρχή τον Οκτώβριο του 2018 για να φτάσουμε στο σήμερα που μιλά όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Μία ομάδα που θύμιζε τον "πύργο του Jenga", βυθισμένη στην εσωστρέφειά της, μία ομάδα που ζούσε με τις μνήμες του παρελθόντος. Ο αείμνηστος Ευγένιος Γκέραρντ, στην τελευταία του εμφάνιση στο Γεντί Κουλέ, στο συγκινητικό φιλικό προς τιμήν του, ήταν η φλόγα για να ανάψει η φωτιά που όλο μεγαλώνει, όπως λέει και το γνωστό ομιλίτικο σύνθημα. Ήταν η αφορμή για να επιστρέψει το παρελθόν και να αναλάβει δράση για το μέλλον. Και κάπου εκεί, από την Κρήτη ξεκινά το ταξίδι για τις ΗΠΑ για να αρχίσει να γράφεται ένα ποδοσφαιρικό σενάριο από ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται το σύλλογο και το άθλημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η σεζόν 2018-19 αρχίζει με την ορμή της ανόδου από τη Football League και τα όνειρα για μία καλή πορεία στην πρώτη χρονιά της επιστροφής. Ο ΟΦΗ με τον Νίκο Παπαδόπουλο στον πάγκο έχει στόχους, φορτσάρει στις μεταγραφές προσθέτοντας έμπειρους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει διοικητικό μέλλον. Στο Ηράκλειο γίνονται λόγος ακόμα και για "φούσκα" που θα σκάσει μέσα στη χρονιά, αφού δεν κρυβόταν ο φόβος ότι ο ΟΦΗ δεν θα αντέξει οικονομικά. Μην ξεχνάτε ότι λίγους μήνες νωρίτερα, στη δεύτερη κατηγορία, η κρητική ομάδα λίγο έλειψε να γίνει νέος "Τιτανικός". Το "παγόβουνο" ήταν εκεί μπροστά, κάποιοι πήδηξαν από το "καράβι", ο Νίκος Παπαδόπουλος έγινε και πρόεδρος και προπονητής και ψυχολόγος, όσοι έμειναν πίσω "έβαλαν πλάτη" για την άνοδο και η τραγωδία αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή.

Με τον ΟΦΗ να έχει επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία και να αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα, έλειπε ένα σημαντικό κομμάτι από το παζλ. Ένας άνθρωπος που θα βάλει τάξη, θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα και θα βάλει τέλος στη διοικητική αβεβαιότητα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προς Σικάγο μεριά, ξεκινά μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Γιώργος Σαμαράς - όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Sport24.gr και τον Παντελή Βλαχόπουλο- δεν αντέχει άλλο να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα να ταλανίζεται από προβλήματα και θέλει ένα σύλλογο με σίγουρο μέλλον. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Μιχάλης Μπούσης και τα ταξίδια στις ΗΠΑ δίνουν και παίρνουν. Πατήρ και υιός Σαμαράς είναι αυτοί που "σηκώνουν τη σημαία" της νέας εποχής, ελπίζοντας ότι ο ομογενής επιχειρηματίας θα πειστεί να ασχοληθεί με τον ΟΦΗ και να επενδύσει σε ένα -έτσι κι αλλιώς- προβληματικό ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσα του περιγράφουν είναι εντυπωσιακά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά άκρως φυσιολογικά για μία ποδοσφαιρική καθημερινότητα. Αφού βάζουν στην άκρη το οικονομικό κομμάτι, το σχέδιο "Αναγέννηση του ΟΦΗ" περιλαμβάνει ανθρώπους του ποδοσφαίρου στις κατάλληλες θέσεις, στελέχωση της ΠΑΕ με άτομα που γνωρίζουν και έχουν όρεξη, επαναλειτουργία των Ακαδημιών στα σωστά πρότυπα, δημιουργία ανταγωνιστικού ρόστερ, μάρκετινγκ, επικοινωνία, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να επιστρέψει ένας σύλλογος στην κανονικότητά του. Ο Μπούσης εντυπωσιάζεται, δείχνει εξ αρχής την επιθυμία του να επενδύσει στην Ελλάδα, εξετάζει τα οικονομικά για να είναι σίγουρος ότι δεν θα "χτίσει" σε σαθρό έδαφος και η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει σιγά-σιγά για να φτάσει μέσα σε λίγους μήνες στην κορύφωσή της.

ΟΦΗ: The project

Οκτώβριος του 2018, Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0. Η "λευκή σελίδα" αρχίζει να "γράφεται" από τους επικεφαλής της "νέας εποχής". Ο Γιάννης Σαμαράς θυμάται, μιλώντας στην ιστοσελίδα Capitano.gr, τις πρώτες μέρες που επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα: "Πέρυσι τέτοιο καιρό ήμασταν κάπως έτσι (ακουμπά το κεφάλι του στο γραφείο σε στάση απόγνωσης). Η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση πήγε σύννεφο (γέλια). Έκανα προσωπικές συζητήσεις με όλους τους ποδοσφαιριστές. Το καλό είναι ότι με τη γνώση γνωρίζαμε πού ήμασταν ποδοσφαιρικά και πού θέλαμε να φτάσουμε. Από τη στιγμή που ξέραμε πού θέλουμε να φτάσουμε τότε πάνω σε αυτό δουλεύαμε".

Μη νομίζετε, όμως, ότι ήταν εξαρχής θετικός με την ιδέα του γιου του να ασχοληθούν με τον ΟΦΗ: "Ήμουν διστακτικός γιατί με φόβιζε η νοοτροπία. Εγώ είχα στο μυαλό μου τον δικό μου ΟΦΗ. Ήταν ένα συναίσθημα που το κουβαλούσα όπου κι αν πήγαινα. Είχα ζήσει την μεγάλη ομάδα, από μικρό παιδί είμαι εδώ. Έπρεπε, λοιπόν, να γυρίσω σε έναν άλλον ΟΦΗ, σε μία διαφορετική νοοτροπία από αυτή που ήξερα. Όλοι θέλαμε να προσφέρουμε. Ο Μπούσης θα μπορούσε να δώσει τα λεφτά του στον αντίστοιχο ΟΦΗ της Αμερικής, αλλά αποφάσισε να έρθει εδώ γιατί ήθελε να βοηθήσει. Ήξερε τις δυσκολίες, αλλά ήθελε να προσφέρει στη χώρα του".

Η περσινή χρονιά είναι μεταβατική. Τα δύσκολα βράδια στα γραφεία στο ΒΑΚ με τα φώτα αναμμένα μέχρι το ξημέρωμα, είναι εκείνες οι στιγμές που τα μυαλά γίνονται ένα και τα σχέδια επί χάρτου παίρνουν μορφή. Ο ΟΦΗ έχει να αντιμετωπίσει την απειλή του υποβιβασμού τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξαγωνιστικό επίπεδο (με την περιβόητη υπόθεση του αγώνα με τον Αιγινιακό), έχει να αντιμετωπίσει παίκτες απογοητευμένους και κουρασμένους, έχει να αντιμετωπίσει κόσμο φοβισμένο μπροστά στο φάσμα μίας ακόμα "πτώσης" στη δεύτερη κατηγορία.

Ο Μπούσης και τα υπόλοιπα στελέχη προσπαθούν να ηρεμήσουν την κατάσταση, ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα κι αν έρθει ο υποβιβασμός δεν πρόκειται να αλλάξει το πλάνο, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να κάνουν πολλά αν δεν ολοκληρωθεί η χρονιά. Το Ηράκλειο ζει μέρες... αλλοφροσύνης. Ο ΟΦΗ γνωρίζει τη μία ήττα μετά την άλλη και δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ενώ οι διοικούντες δείχνουν τα πρώτα δείγματα με χορηγικές συμφωνίες που ο ΟΦΗ αγνοούσε για πολλά χρόνια. Ο σύλλογος σαν μέγεθος και brand name αποκτά αργά, αλλά σταθερά, τη χαμένη του αίγλη, αλλά στο χορτάρι ούτε με την αλλαγή προπονητή (Βέρα-Ισις αντί Παπαδόπουλου) διαφοροποιείται η κατάσταση.

Η συνέχεια γνωστή και... δραματική. Τα μπαράζ με τον Πλατανιά γράφονται στην ποδοσφαιρική ιστορία αυτού του τόπου. Η ρεβάνς έχει ήδη τη θέση που της αναλογεί σε κάθε ποδοσφαιρικό βιβλίο. Το γκολ-φάουλ του Ναμπί στο 96' κρατά τον ΟΦΗ στη μεγάλη κατηγορία και δίνει το έναυσμα για την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά. Από το επόμενο πρωινό οι άνθρωποι της κρητικής ομάδας σχεδιάζουν τη νέα χρονιά από την αρχή: "Όταν τελειώσαμε στις 22 Μαΐου, έπρεπε σε δύο εβδομάδες να ετοιμάσουμε την επόμενη σεζόν. Προετοιμασία, μεταγραφές και το πλάνο που είχαμε. Να παίξουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε και να μας γνωρίσει η κατηγορία", δήλωνε ο Γιάννης Σαμαράς, ο οποίος "φορτώθηκε" στην πλάτη του το βάρος του σχεδιασμού. Με ατελείωτα ξενύχτια, δεκάδες τηλέφωνα, ανταλλαγή μέιλ, ατελείωτα βράδια μπροστά στον υπολογιστή. Και να ο Τσιλιανίδης και να ο Σεμέντο και να ο Νίκος Μαρινάκης και να ο Κουτρουμπής και να ο ΟΦΗ που ονειρευόταν και έβλεπε να "χτίζεται" από το παράθυρο του γραφείου του στο ΒΑΚ. Ο ΟΦΗ του Μπούση, των Σαμαράδων, του Πουρσανίδη και των λοιπών, είχε βρει τη ρότα του.

Ο Γιάννης Σαμαράς ανέλαβε και τις Ακαδημίες. Από την αρχή, από μία λευκή κόλλα χαρτί. Για να αρχίσει ο ΟΦΗ να βγάζει ξανά τα δικά του παιδιά και ο κόσμος να δει πάλι έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας με το εθνόσημο στο στήθος. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, ένας εκ των πολλών εκτός ΟΦΗ που αποθέωσαν την προσπάθεια, στάθηκε ακριβώς σε αυτό στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον SPORT24 RADIO 103,3: “Η προσπάθεια τώρα άρχισε και θα πάρει χρόνο. Υπομονή και όρεξη έχουν άπαντες και αυτό είναι δεδομένο. Είμαι, επίσης, σίγουρος πως θα βγουν νέα παιδιά από τον ΟΦΗ και δεν πρόκειται να αλλάξει το project. Έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο”.

Ακριβώς αυτό. Το σχέδιο. Εξαρχής στον Όμιλο οριοθέτησαν τα πλάνα τους για την κρητική ομάδα και έδειξαν τη σημασία που έχει η Ακαδημία. Το άλφα για να φτάσουν στο ωμέγα. Ένας ΟΦΗ στα επίπεδα του Άγιαξ. Μία ομάδα που θα σεβαστεί την ιστορία της και θα ακολουθήσει τον ορθολογικό ποδοσφαιρικό δρόμο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τον Σεπτέμβριο, παρουσία των Σαμαρά, Νιόπλια, Πατεμτζή και Κωφίδη, παρουσιάστηκε όλο αυτό. Το σχέδιο. "Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε στην ουσία, κάτι που είχαμε πριν από πολλά χρόνια και είχα την τύχη να δουλέψω και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το 1996. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αυτό που λέμε τμήματα υποδομής", είχε πει ο Γιάννης Σαμαράς για να δευτερολογήσει ο Σάββας Κωφίδης μιλώντας για αξίες της ζωής, εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου: “Εξασκούμε τους παίκτες σε συνδυασμό με τις αξίες της ζωής. Το γήπεδο δεν είναι ένας άδειος χώρος, κάθε στοιχείο που υπάρχει εκεί λειτουργεί ως μέσο ώστε να αναπτυχθεί ο αθλητής αγωνιστικά, συναισθηματικά και σωματικά. Εστιάζουμε την ανάπτυξη του ατόμου και του χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα ως μέλος μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο ως μέλος της κοινωνίας όμως δεν είναι ένα άθλημα αλλά τρόπος και σκέψης για εμάς”.

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΙΜΟΣ;

Και πάμε στο σημαντικό ερώτημα που γεννήθηκε το καλοκαίρι και απαντήθηκε μεσούσης της τρέχουσας σεζόν. Γιατί επιλέχθηκε ο "άγνωστος" και άπειρος σε πάγκο πρώτης ομάδας, Γιώργος Σίμος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ΟΦΗ ολοκληρώνει την περσινή σεζόν με το δίδυμο Βέρα-Ισις στον πάγκο και από πλευράς διοίκησης και Γιάννη Σαμαρά δεν υπήρχε πρόθεση να αλλάξει.

Ο ΟΦΗ αναχωρεί με προορισμό την Ολλανδία για το βασικό στάδιο προετοιμασίας και ο διευθυντής ποδοσφαίρου αναλαμβάνει προσωρινά την τεχνική ηγεσία, αφού το ανυπέρβλητο, όπως αποδείχθηκε, πρόβλημα με το δίπλωμα της UEFA, δεν επέτρεψε στο δίδυμο από τη Χίλη να συνεχίσει και τη νέα χρονιά. “Υπήρχαν δύο - τρεις λύσεις στο μυαλό μας με προπονητές που μπορούσαν να υπηρετήσουν το πλάνο”, δήλωσε ο πατήρ Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capitano.gr, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα: Γιατί ο Σίμος; Ανοίγει η παρένθεση και γυρίζει ο χρόνος πίσω: ο πρώην τεχνικός της U19 της ΑΕΚ είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Γιώργο Σαμαρά με άψογο τρόπο. Από εκείνη τη συνεργασία έως σήμερα, οι δύο πλευρές είχαν μόνο θετικές εντυπώσεις, ειδικά ο διευθυντής ποδοσφαίρου της κρητικής ομάδας που είχε ξεχωρίσει τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά και το γεγονός ότι είχαν τις ίδιες ποδοσφαιρικές αντιλήψεις. Κλείνει η παρένθεση, επιστρέφουμε στο καλοκαίρι.

Τον Ιούλιο, λοιπόν, ο πάγκος του ΟΦΗ μένει “ορφανός” και οι επικεφαλής δίνουν την ευκαιρία στον Σίμο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, προκαλώντας μούδιασμα στην πλειοψηφία των φιλάθλων. Ένας 41χρονος κόουτς χωρίς το λεγόμενο “βαρύ” βιογραφικό που έρχεται να ενσωματωθεί στη νέα εποχή και να οδηγήσει την ομάδα στο βήμα παραπέρα που κρινόταν ως επιτακτικό μετά την περσινή χρονιά-θρίλερ. Ο Σίμος ήρθε αθόρυβα, άρχισε τη δουλειά στην Ολλανδία, λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε η στελέχωση όλου του προπονητικού τιμ και 5 μήνες και ένα γύρο πρωταθλήματος μετά, το "πείραμα", όπως το χαρακτήριζαν πολλοί, κρίνεται ως επιτυχημένο. Όχι μόνο για τις δεδομένες ικανότητες του τεχνικού του ΟΦΗ, αλλά γιατί η επιλογή του ήταν η λογική εξέλιξη των πραγμάτων στη νέα "σελίδα" που έχει γυρίσει ο κρητικός σύλλογος και στο πώς, πλέον, σκέφτεται και λειτουργεί.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στον Όμιλο (όπως είναι το χαρακτηριστικό παρατσούκλι κάτω στο Ηράκλειο), έχουν τα κουκιά μοιρασμένα και ουδείς μπλέκεται στα πόδια του άλλου. Ηλίας Πουρσανίδης και Γιώργος Σαμαράς, οι δύο, δηλαδή, εκ των αντιπροέδρων, είναι των διοικητικών, με τον Γιώργο να ασχολείται και με το μεταγραφικό κομμάτι, κυρίως λόγω των γνωριμιών του από το εξωτερικό, ενώ Γιάννης Σαμαράς και Νίκος Νιόπλιας είναι επί των μεταγραφών. Την τελική απόφαση, σε συνεννόηση πάντα με το τεχνικό επιτελείο και δη τον Γιώργο Σίμο, θα την πάρει ο πατήρ Σαμαράς.

Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και την... ελληνική λογική, ο ΟΦΗ πλέον κινείται στο σωστό, ή για να το θέσουμε καλύτερα, ορθολογικό, πλαίσιο. Η πολυετής πείρα του Γιάννη Σαμαρά από το εξωτερικό και η εργασία του εκεί, έχει δημιουργήσει τη σχετική βάση δεδομένων για ποδοσφαιριστές που είτε είναι άμεσοι στόχοι, είτε μπορεί να προκύψουν για το μέλλον.

Το παράδειγμα με τον Λισάντρο Σεμέντο είναι το πιο χαρακτηριστικό. Ο 23χρονος εξτρέμ που έχει εντυπωσιάσει στο εφετινό πρωτάθλημα και ήδη ακούγεται εντόνως το όνομά του για άλλες ομάδες, δεν προέκυψε ξαφνικά στη μεταγραφική επικαιρότητα του ΟΦΗ. Ο Σαμαράς τον ήξερε, τον παρακολουθούσε, έβλεπε την πρόοδό του και κατέληξε ότι μπορεί να βοηθήσει την κρητική ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάστηκε ιδιαίτερο σκάουτινγκ, αφού για τους ξένους το background είναι διαφορετικό με αυτό του Έλληνα.

ΟΦΗ: The project

Στην έτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή που είναι εκ των MVP, αυτή του Κοσμά Τσιλιανίδη, οι άνθρωποι του συλλόγου διαπίστωσαν ότι μπορεί να “κουμπώσει”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, στην ομάδα γιατί έχει εκείνα τα στοιχεία που επιζητά ο “νέος ΟΦΗ”. Για τον απλό κόσμο ο Τσιλιανίδης ήταν ίσως ο ποδοσφαιριστής που έμεινε στάσιμος, για τον Σαμαρά, όμως, ήταν ο ποδοσφαιριστής που στον ΟΦΗ θα μπορούσε να κάνει το “μπαμ” γιατί υπήρχαν οι κατάλληλες ποδοσφαιρικές συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κρητική ομάδα δεν είναι έτοιμη να “χτυπήσει” από τώρα τους παίκτες που θέλει για τον Γενάρη, αλλά είναι έτοιμη η προεργασία και για το ερχόμενο καλοκαίρι. “Όλο αυτό που βλέπετε στον ΟΦΗ δεν σταματάει καθόλου. Είμαστε focus 24 ώρες το 24ωρο”, έχει πει πολλές φορές ο "big Sam" και είναι το μότο της νέας εποχής.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Για να φτάσουμε στο σημείο -σήμερα- να μιλάμε για μία ομάδα που έχει Σαμαρά, Νιόπλια, Κωφίδη, Μάρκο, Αλεξούδη και τόσους άλλους στο οργανόγραμμά της, χρειάστηκαν αργά, αλλά σταθερά βήματα. Χωρίς βιασύνη, με προσήλωση στο στόχο, με ξεκάθαρες σκέψεις στο μυαλό των επικεφαλής. Και αφού προηγήθηκαν συσκέψεις, ζυμώσεις, συναντήσεις, ο ΟΦΗ είναι πλέον ίσως η μοναδική ομάδα στη Super League που έχει στελεχωθεί για το ποδόσφαιρο με ανθρώπους μέσα από το άθλημα. Χωρίς wannabe παράγοντες, αλλά μία ομάδα με γνώση του αντικειμένου. Από τα “ψηλά πατώματα” έως τα “χαμηλά”.

Έχουμε και λέμε:

ΤΟ Δ.Σ. ΠΑΕ ΟΦΗ:

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Μιχάλης Μπούσης

Α' Αντιπρόεδρος: Γιώργος Σαμαράς

Β' Αντιπρόεδρος: Ηλίας Πουρσανίδης

Γ' Αντιπρόεδρος: Άντζελο Παλυβός

Μέλη: Γκρέγκορι Παλυβός, Ιάσονας Παπαστεφανάκης, Παναγιώτης Σπυριδάκης (Εκπρόσωπος Ερασιτέχνη ΟΦΗ).

Αναπληρωματικό μέλος: Μιχάλης Μυλωνάκης

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΦΗ:

Εκτελεστικός Διευθυντής : Γιώργος Σαμαράς

Γενικός Διευθυντής: Ηλίας Πουρσανίδης

Εμπορικός Διευθυντής: Λεωνίδας Παπαβασιλάκης

Διευθυντής Επικοινωνίας: Μανώλης Βογιατζάκης

Υπεύθυνος Νομικού Τμήματος: Ιάσονας Παπαστεφανάκης

Υπεύθυνος Ασφαλείας: Νίκος Χριστοφάκης

Υπεύθυνος Λογιστηρίου: Μανώλης Βασιλάκης

ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Διευθυντής Ποδοσφαίρου: Γιάννης Σαμαράς

Συντονιστής Ποδοσφαίρου: Νίκος Νιόπλιας

Team Manager: Γρηγόρης Τσινός

Γραφείο Διασύνδεσης Ποδοσφαιρικού Τμήματος: Παύλος Αδάμος

Τεχνικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής: Μανώλης Πατεμτζής

Συντονιστής Τμημάτων Υποδομής: Σάββας Κωφίδης

Team Managers Τμημάτων Υποδομής: Μίλτος Ανδρεανίδης - Κώστας Σταυρακάκης

Τμήμα Scouting: Δημήτρης Μάρκος - Αλέξης Αλεξούδης

Recruiting Director: Στιβ Κιν

Υπεύθυνος ΒΑΚ: Στέφανος Βάβουλας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΙΜ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:

Προπονητής: Γιώργος Σίμος

Βοηθός: Περικλής Παπαπαναγής

Γυμναστής: Γιάννης Κεσόγλου

Γυμναστής Αποκατάστασης: Κωνσταντίνος Νομικός

Υπεύθυνος προπονητής τερματοφυλάκων Α' ομάδας και Ακαδημιών: Βαγγέλης Λάππας - συνεργάτης: Γιώργος Γαυγιωτάκης

Perfomance Analyst: Αναστάσιος Πρίτσας

ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ:

ΟΜΑΔΑ Κ19

Προπονητές: Μανώλης Πατεμτζής, Κυριάκος Πετράς

Προπονητής τερματοφυλάκων: Γιώργος Γαυγιωτάκης

ΟΜΑΔΑ Κ17

Προπονητής: Βασίλης Παπαδάκης

Προπονητής τερματοφυλάκων: Γιώργος Χατζημηνάς

ΟΜΑΔΕΣ Κ15, Κ14, Κ13

Προπονητές: Κώστας Δερμιτζάκης, Μανόλης Δερμιτζάκης, Μανόλης Kαρυωτάκης, Μανώλης Παπαδάκης, Παναγιώτης Πετράς

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οκτώβριος 2018: Ο Μιχάλης Μπούσης ταξιδεύει στην Ελλάδα και στην Κρήτη συγκεκριμένα για την ιστορική αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ ΟΦΗ. Παραχωρεί συνέντευξη Τύπου έχοντας στο πλευρό του τους Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά και Ηλία Πουρσανίδη.

Μάρτιος 2019: Παρουσία του Μιχάλη Μπούση λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, όπου οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση του Γεντί Κουλέ και του Βαρδινογιάννειου στην ΠΑΕ για 10 και 99 χρόνια αντίστοιχα.

Απρίλιος 2019: Ο ΟΦΗ δικαιώνεται από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και ως εκ τούτου δεν ισχύει η ποινή υποβιβασμού που είχε εισηγηθεί η επιτροπή δεοντολογίας για το περιβόητο ματς με τον Αιγινιακό.

Μάιος 2019: Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του περσινού πρωταθλήματος ο ΟΦΗ επικρατεί 3-2 του Πλατανιά στη ρεβάνς των μπαράζ με το γκολ του Ναμπί στο 96ο λεπτό. Η νίκη αυτή σημαίνει παραμονή της κρητικής ομάδας στη μεγάλη κατηγορία.

ΟΦΗ... ΞΑΝΑ

Για επιμύθιο, αυτό που ζητά... ο λαός. Ποιος είναι ο στόχος του ΟΦΗ; Αν φτάσατε έως εδώ και δεν έχετε την απάντηση, τότε δεν έχει καταλάβει το νόημα της δουλειάς που γίνεται στο Ηράκλειο. “Θέλουμε να μας γνωρίσει ξανά η κατηγορία”, είναι η ατάκα του Γιάννη Σαμαρά κάθε φορά που τον ρωτούν. Σε γενικό πλαίσιο, να χτιστεί ο ΟΦΗ από την αρχή, να γίνει το πρότυπο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το παράδειγμα προς μίμηση, το πρώτο ποδοσφαιρικό project που έγινε ποτέ στη χώρα μας.

ΟΦΗ: The project

Να γίνει selling club, να βγάζει ποδοσφαιρική υγεία, να βάζει πάνω απ' όλα το ποδόσφαιρο, να γίνει αυτό που ζηλεύουμε στο εξωτερικό, αλλά ουδέποτε δοκιμάσαμε στην Ελλάδα. Αλλά ο ΟΦΗ είναι και όλα τα άλλα. Είναι το εμπορικό τμήμα με τον Λεωνίδα Παπαβασιλάκη να ηγείται του... επανα-branding. Ο Μανώλης Βογιατζάκης που ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας εξωτερικεύοντας το μέγεθος και τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό της ομάδας. Ο Γιώργος Σαμαράς, ο σιωπηλός εργάτης του ΟΦΗ που μέσα στο γεμάτο 24ωρο πάντα θα βρει χρόνο και για το αγαπημένο του ΝΒΑ. Ο ευγενής Ηλίας Πουρσανίδης που θα περιμένει υπομονετικά τις αποστολές των αντιπάλων στο Γεντί Κουλέ για να τις καλωσορίσει. Ο Άντζελο Παλυβός που δεν του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά γεύεται κάθε χαρά που του προσφέρει ο ΟΦΗ. Μα πάνω απ' όλους κι όλα είναι ο Μιχάλης Μπούσης. Ο "Big Mike" μετέτρεψε το όνειρο των φιλάθλων της ομάδας σε πραγματικότητα και έκανε το Ηράκλειο τη νέα μεγάλη ποδοσφαιρική πόλη.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Μια στάση εδώ. Για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ζητήσαμε την άποψη ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών του ποδοσφαιρικού τμήματος, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Ξεκινήσαμε, φυσικά, από τον κόουτς της ομάδας, Γιώργο Σίμο:

Σίμος: “Να μας αισθανθεί ξανά η κατηγορία”

1. Πόσο βοηθά τη δουλειά ενός προπονητή στην Ελλάδα το γεγονός ότι εργάζεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, περιστοιχισμένος από ανθρώπους του ποδοσφαίρου και σε βάθος χρόνου, χωρίς το διαρκές άγχος του “χάνω-φεύγω”;

“Είναι εκπληκτικό το να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον, το οποίο αποπνέει σταθερότητα και αμοιβαίο σεβασμό, καθώς δίνεται ο χρόνος στο εκάστοτε τεχνικό επιτελείο να βελτιώσει και να αναπτύξει την ομάδα. Αυτό είναι σπουδαίο, όπως και το γεγονός ότι σε ένα περιβάλλον περιστοιχισμένο από ανθρώπους του ποδοσφαίρου υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, που διευκολύνουν τη δουλειά του τεχνικού επιτελείου”.

2. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του ΟΦΗ σε αγωνιστικό επίπεδο και πως θα επιτευχθεί;

“Ο στόχος είναι αυτός που έχει οριστεί από την αρχή από τη διοίκηση. Στόχος μας είναι να αισθανθεί και πάλι η κατηγορία τον ΟΦΗ. Μέσα από την πορεία μας στο πρωτάθλημα και το κύπελλο θέλουμε να δούμε τα όρια μας, ώστε από την νέα αγωνιστική περίοδο να ορίσουμε νέους στόχους”.

ΟΦΗ: The project

3. Ποια είναι η ποδοσφαιρική σας φιλοσοφία; Είναι αλήθεια ότι σας εκφράζει το “ολλανδικό μοντέλο”;

“Θέλουμε η ομάδα μας να είναι αυτή που ορίζει τι θα γίνει στο παιχνίδι, να κρατάμε την τύχη στα χέρια μας και να μην εξαρτόμαστε από το παιχνίδι του αντιπάλου, αλλά από τους εαυτούς μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Να παίζουμε ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται ολλανδικό, βελγικό ή αγγλικό μοντέλο. Θα προτιμούσα να μη βάλουμε ταμπέλα”.

4. Πόσο καιρό ακόμη θεωρείτε ότι χρειάζεται το project για να παρουσιάσει στο γήπεδο αυτό που εσείς δουλεύετε καθημερινά;

“Όσο περνά ο καιρός, τόσο το καλύτερο. Το ποδόσφαιρο που βλέπουμε θα προσπαθήσουμε να γίνεται όλο και καλύτερο, καθώς η σταθερότητα που επιδεικνύουμε επιθυμούμε να βελτιώσει την απόδοσή μας, κατοχυρώνοντας στοιχεία στο παιχνίδι μας. Επιπλέον οι προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στις μεταγραφικές περιόδους θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας. Ο χρόνος που περνά ωφελεί και εμάς στο τεχνικό επιτελείο, καθώς κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα, με νέες εμπειρίες για εμάς, οι οποίες μας βοηθούν να βελτιωνόμαστε όλο και περισσότερο. Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Όλοι στο τεχνικό επιτελείο ψάχνουμε καθημερινά πώς θα βελτιωθούμε και πώς θα βοηθήσουμε και θα εξελίξουμε τους ποδοσφαιριστές μας”.

5. Υπάρχει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια σε άλλη ελληνική ομάδα κι αν “ναι” σε ποια;

“Κάθε ομάδα έχει το δικό της τρόπο προσέγγισης και τη δική της φιλοσοφία με βάση τους στόχους που έχει θέσει, η οποία είναι σεβαστή. Αν αυτό που κάνουμε αρέσει και γίνει συνειδητά τρόπος παιχνιδιού και από άλλες ομάδες, θα ήταν χαρά μας”.

Γιαννούλης: "Πλάνο, νοοτροπία και δουλειά"

Στη συνέχεια, ανιχνεύσαμε τις σκέψεις ενός εκ των πιο έμπειρων παικτών και αρχηγών της ομάδας του ΟΦΗ, του Κώστα Γιαννούλη, ο οποίος αποτελεί βασικότατο γρανάζι στα 32 χρόνια του, έχοντας προϋπηρεσία, μεταξύ άλλων, σε Κολωνία, Ολυμπιακό, Ηρακλή, Ατρόμητο:

1. Πόσο εύκολο είναι για μια νέα ομάδα, να αποδώσει το ελκυστικό ποδόσφαιρο του ΟΦΗ;

“Είναι και εύκολο και δύσκολο, ανάλογα με το τι γίνεται στην προπόνηση. Για εμάς είναι πολύ εύκολο, καθώς είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε καθημερινά. Από το προηγούμενο καλοκαίρι στην περίοδο της προετοιμασίας, μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίζεται. Αυτό είναι το πλάνο μας και είναι ξεκάθαρο απ’ όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα”.

2. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

“Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Υπάρχει δουλειά απ' όλους. Κάποιες φορές θα έρχεται το αποτέλεσμα, κάποιες άλλες όχι, αλλά εμείς στο τέλος της ημέρας θα έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό. Σίγουρα το καλό κλίμα που υπάρχει σε όλη την ομάδα, η σιγουριά που εμπνέει η διοίκηση και οι γνώσεις των ανθρώπων που στελεχώνουν την ομάδα είναι σημαντικά στοιχεία. Σε ότι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, το ξεκάθαρο πλάνο και η νοοτροπία όλων των ανθρώπων της ομάδας αποτελεί ένα έξτρα εφόδιο για τους ποδοσφαιριστές”.

3. Τελικά είναι εύκολο ή δύσκολο για μια ελληνική ομάδα να μάθει τόσο καλά το build up στα πρότυπα μεγάλων ομάδων του εξωτερικού;

“Δεν είναι δύσκολο, όταν το θέλεις, το πιστεύεις και το δουλεύεις καθημερινά. Είμαστε ζωντανό παράδειγμα και θα συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι μας για να χαίρεται ο κόσμος μας που έρχεται στο γήπεδο ή μας βλέπει από την τηλεόραση”.

4. Ποιοι είναι οι στόχοι όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια;

“Στόχος είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο και να παίρνουμε θετικά αποτελέσματα. Ο πιο σημαντικός στόχος είναι να κάνουμε τους φιλάθλους μας που έρχονται στο γήπεδο να βλέπουν ωραία θέαμα και στο τέλος να αποχωρούν ευχαριστημένοι απ’ ότι είδαν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Στόχος επίσης είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο”.

Πατεμτζής: "Διδάσκουμε μπάλα και σεβασμό"

Ο κύκλος των τοποθετήσεων από ανθρώπους – κλειδιά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΟΦΗ, ολοκληρώνεται με την παλιά δόξα της ομάδας Μανώλη Πατεμτζή, ο οποίος είναι επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου:

1. Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείτε στα τμήματα υποδομής;

“Στα τμήματα υποδομής ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μέσα από αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε αγωνιστικά τα παιδιά, μαθαίνοντας τους το μοντέρνο ποδόσφαιρο. Συγχρόνως τα εκπαιδεύουμε όσον αφορά στη συμπεριφορά τους, διδάσκοντας τους το σεβασμό προς τον αντίπαλο, αλλά και προς όλους όσοι εμπλέκονται σε έναν αγώνα, σύμφωνα με όσα αντιπροσωπεύει η κουλτούρα της ομάδας μας”.

2. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί από τα σπλάχνα του συλλόγου να φτάσει στην επαγγελματική ομάδα και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο;

“Δεν είναι εύκολο, αλλά ευελπιστούμε μέσα από το μακροχρόνιο τρόπο εκπαίδευσης και με τη φιλοσοφία που επικρατεί στην πρώτη ομάδα, να μπορέσουν κάποια παιδιά να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολλή δουλειά, χρόνος, ταλέντο, τα οποία να συνοδεύονται με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ποδοσφαιριστή”.

3. Η δουλειά στα τμήματα υποδομής είναι προσαρμοσμένη 100% στο πλάνο της πρώτης ομάδας ή όχι και γιατί;

“Είναι προσαρμοσμένη σε μεγάλο βαθμό, όμως διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε το παιδί, περνώντας στην πρώτη ομάδα, να αναγνωρίσει πράγματα πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκε στις ακαδημίες, ώστε να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή του στο παιχνίδι της πρώτης ομάδας”.

4. Πόσα παιδιά έχετε στα τμήματα υποδομής, από πού προέρχονται και ποιος είναι ο στόχος;

“O αριθμός των παιδιών που απαρτίζουν τα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 ανέρχεται σε 93. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, ενώ 15 από αυτά έρχονται από άλλα μέρη της Κρήτης. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί η ομάδα από γηγενείς ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να ενισχυθεί το κρητικό στοιχείο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ