LONGREADS

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

Ο άνθρωπος ο οποίος συστήθηκε εξ αρχής "ως ο ηγέτης που έψαχνε η Μπαρτσελόνα" είναι ο ίδιος τύπος ο οποίος πανηγύρισε με υψωμένα δάχτυλα το πρωτάθλημα στο Palau Blaugrana κόντρα στους Καταλανούς με τη φανέλα της Ρεάλ! To Sport24.gr γράφει για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς της Μπάρτσα (PHOTOS, VIDEOS).

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες όμως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς ότι η ζωή του πήρε τον δρόμο που διάλεξε εκείνος. Το μόνο που είχε να κάνει ο "Σάλε" ήταν να αφήσει να λάμψει το τεράστιο ταλέντο του και να το πιστέψει!

Ο άνθρωπος ο οποίος δήλωσε κατά την άφιξή του στη Βαρκελώνη πως "είμαι ο ηγέτης που έψαχνε η Μπαρτσελόνα" είναι ο ίδιος τύπος ο οποίος πανηγύρισε με τη ψυχή του το πρωτάθλημα στο Palau Blaugrana το 2000 κόντρα στους Καταλανούς, με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης! Ας όψεται ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες και η απόφασή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Τζόρτζεβιτς με την Μπάρτσα το προηγούμενο καλοκαίρι. "Δεν κρατώ κακία στον Ρενέσες, ούτε φυσικά έχω να του αποδείξω τίποτα! Εννοείται πως δεν περιμένω να με χειροκροτήσουν όταν επιστρέψω στη Βαρκελώνη. Θα ήμουν εντελώς βλάκας αν το πίστευα" εξήγησε πριν από την πρώτη επίσκεψή του στην Καταλονία ως παίκτης της Ρεάλ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε (29/10, 22:00) απέναντι στην Μπαρτσελόνα που μετρά οκτώ σερί νίκες στις αναμετρήσεις με τους "πράσινους" και το Sport24.gr γράφει για το πέρασμα του Σάσα Τζόρτζεβιτς από τη Βαρκελώνη.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στην ιταλική Serie A και αφού αγωνίστηκε σε 146 αγώνες με το Μιλάνο και την Φορτιτούντο Μπολόνια (22,5 πόντοι μ.ό.), ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποφάσισε να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο με τους Portland Trail Blazers.

Το αμερικάνικο όνειρο περιορίστηκε σε 8 ματς, 25 πόντους και 5/7 τρίποντα στην… σκιά του Κένι Άντερσον

Δεκέμβριος του 1996 και ο "Σάλε" επιστρέφει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα ως ο ηγέτης που έψαχναν οι Καταλανοί των χαμένων Final Four! Ο Σέρβος έκανε το ντεμπούτο του στις 3 Ιανουαρίου 1997, σκοράροντας 13 πόντους στο εκτός έδρας 85-90 επί της Γρανάδα. Η συγκεκριμένη επίδοση ήταν αρκετή για την Mundo Deportivo να κυκλοφορήσει την επόμενη ημέρα με τίτλο "Ο Τζόρτζεβιτς κερδίζει!". Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Κάχα Σαν Φερνάντο, o "Σάλε" έκανε double-double με 17 πόντους και 11 ασίστ ενώ η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 90-84. Ήταν το ιδανικό ξεκίνημα για έναν παίκτη που βελτίωνε σιωπηλά τα τελευταία χρόνια εκείνο το στοιχείο που τον έκανε ακαταμάχητο: Αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόταν να πάρει την ευθύνη, να σουτάρει και να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Το απέδειξε άλλωστε με την Παρτίζαν, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης με την Μπανταλόνα .

Η ζωή είναι ωραία με τις αναμνήσεις και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πρόσφερε ορισμένες σπουδαίες στιγμές στους Καταλανούς κατά τις πρώτες εβδομάδες της παρουσίας του στη Βαρκελώνη. Όπως, για παράδειγμα, το 115-110 επί της Ρεάλ έπειτα από δυο παρατάσεις στον προημιτελικό του Copa del Rey, στη Λεόν! Ο ισπανικός Τύπος της εποχής έκανε λόγο για τον "αγώνα του αιώνα". Από την μια πλευρά, η Μπαρτσελόνα των Χιμένεθ, Γιοφρέσα, Εστέγιερ, Αντρέου, Φερνάντεθ, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Ντουένιας, Μουστάφ (αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1994-95), Καρνισόβας. Από την άλλη, η "Βασίλισσα" με κόουτς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους Μποντιρόγκα, Ανγκούλο, Μικχαήλοφ, Πάμπλο Λάσο (σ.σ. ο νυν προπονητής της), Αρλάουκας, Αντούνιεθ, Ερέρος, Ορένγκα και Σμιθ. Ήταν το παιχνίδι όπου ο "Σάλε" άφησε το σημάδι του πριν κλείσει καλά-καλά δυο μήνες στη Βαρκελώνη! Τι έκανε; Πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα της δεύτερης παράτασης με τον Χοσέ Μιγκέλ Αντούνιεθ "κρεμασμένο" πάνω του ενώ ολοκλήρωσε τον προημιτελικό με 30 πόντους έχοντας 11/12 βολές, 5/11 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 44'39"!

Ο Τζόρτζεβιτς πέτυχε τους 18 από τους 30 πόντους στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας και στις δυο παρατάσεις!

Εν συνεχεία η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Κάσερες όμως εκείνο το απίστευτο σόου του Σέρβου έμεινε εις το διηνεκές.

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

Το μεγάλο απωθημένο των Καταλανών ήταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η αρχή έγινε με την ήττα από τη Ρόμα το 1984 για να ακολουθήσει ο… κύκλος των χαμένων Final Four! Το εμπόδιο της Γιουγκοπλάστικα αποδείχτηκε αξεπέραστο στον ημιτελικό του 1989 για τους ''μπλαουγκράνα''. Ο Ντίνο Ράτζα, ο Τόνι Κούκοτς και τα υπόλοιπα τρομερά ''μωρά'' του Μάλκοβις επικράτησαν 87-77 κι εν συνεχεία κατέκτησαν τον τίτλο στον τελικό με τη Μακάμπι. Την επόμενη σεζόν στη Σαραγόσα, Μπαρτσελόνα και Γιουγκοπλάστικα αντάμωσαν ξανά, αυτή τη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν με 72-67 κι έκαναν το repeat παρά τους 18 πόντους και τα 10 ριμπάουντ του Όντι Νόρις! Το 1991 η Μπαρτσελόνα είχε στην άκρη του πάγκου τον Μάλκοβιτς ενώ η Γιουγκοπλάστικα παρουσιάζεται ως POP 84, στον πάγκο της βρίσκεται πλέον ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς ενώ είχε αποχωρήσει και ο Ντίνο Ράτζα. Ε, και; Η κατάληξη είναι η ίδια, ο Ζόραν Σάβιτς (27π.) κάνει τη διαφορά και οι Γιούγκοι ολοκληρώνουν ένα ανεπανάληπτο three-peat! Το 1994 οι Καταλανοί τερματίζουν 4οι στο διοργάνωση του Τελ Αβίβ ενώ το κόψιμο του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο το 1996 υποχρεώνει την Μπαρτσελόνα να περιμένει κι άλλο. Φτάνουμε, δηλαδή, στις έξι αποτυχημένες απόπειρες πριν από την άφιξη του Τζόρτζεβιτς, ο οποίος κλήθηκε να σηκώσει το τεράστιο βάρος.

Τη σεζόν 1996-97 η FIBA άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλητριών. Μέχρι τότε οι 16 ομάδες που συμμετείχαν στον θεσμό χωρίζονταν σε δυο γκρουπ των οκτώ. Εκείνη τη χρονιά, οι 24 ομάδες (μεταξύ αυτών οι πρωτοεμφανιζόμενες Στεφανέλ, Τιμσίστεμ, Ούλκερ, Πανιώνιος, Άλμπα κλπ.) χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ των έξι. Εν συνεχεία και ανάλογα με τη σειρά κατάταξης, χωρίζονταν σε τέσσερα νέα γκρουπ από όπου οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκρίνονταν στη νοκ άουτ φάση των 16. Η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στα προημιτελικά με δυο νίκες στη σειρά με την Άλμπα ενώ σφράγισε τη συμμετοχή της στο Final Four της Ρώμης, κάνοντας το 2-1 κόντρα στην Τιμσίστεμ Μπολόνια. Αντίπαλος στα ημιτελικά, η γαλλική Βιλερμπάν.

Ο Τζόρτζεβιτς σκοράρει 17 πόντους και στέλνει τους Καταλανούς στον τελικό, εκεί όμως ο υπερηχητικός Ντέιβιντ Ρίβερς κάνει ό,τι θέλει την άμυνα των ''μπλαουγκράνα''!

Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Palaeur ενώ ο ''Σάλε'' τελειώνει τον αγώνα έχοντας μόλις 2/11 σουτ και πραγματοποιώντας τη χειρότερη εμφάνισή του σε τελικό! Ο Σέρβος έχει 6 πόντους με 2/2 βολές, 2/9 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 4 λάθη σε 32 λεπτά. Τουλάχιστον η χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση του τίτλου στην ACB απέναντι στη Ρεάλ, με 3-2 νίκες.

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

"Κραυγές και κλωτσιές! Η Μπαρτσελόνα χάνει και ο Τζόρτζεβιτς κατηγορεί τον Αΐτο" είναι ο τίτλος του Gigantes del Basket την επομένη της ήττας από τον Ολυμπιακό

Η επόμενη σεζόν αποδείχτηκε… καταστροφική για την Μπαρτσελόνα! Ο ''σερίφης'' Μανέλ Κομάς ξεκίνησε τη χρονιά 1997-98 στον πάγκο όμως αντικαταστάθηκε από τον Τζοάν Μόντες, μέχρι πρότινος προπονητή στα τμήματα υποδομής. Εν συνεχεία οι Καταλανοί αποκλείστηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη φάση των ''16'' του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 2-1 νίκες ενώ η Τάου Κεράμικα του Σέρτζιο Σκαριόλο ''σκούπισε'' την ημιτελική σειρά των playoffs με την Μπαρτσελόνα που μετρούσε τρία σερί πρωταθλήματα στην ισπανική ACB.

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

Οι Καταλανοί επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί στα playoffs της ACB, κάνοντας τρία sweep στις σειρές με τις Τζιρόνα, Εστουδιάντες, Κάχα Σαν Φερνάντο και κατακτώντας πανηγυρικά το πρωτάθλημα!

Ήταν το δεύτερο πρωτάθλημα για τον Σάλε στην Ισπανία όμως το γυαλί στις σχέσεις του με τον Ρενέσες είχε ραγίσει από τον χαμένο τελικό στο Palaeur με τον Ολυμπιακό

Οι δυο άνδρες ήλθαν πολλές φορές σε ρήξη ενώ ο Μαδριλένος κόουτς απεφάνθη ότι ο Σέρβος δεν είχε θέση στα πλάνα του για την επόμενη χρονιά. Ο οργανισμός ευχαρίστησε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς για την προσφορά του στον σύλλογο και έφερε στο Palau Blaugrana τον Άντονι Γκόλντγουαϊρ από τον Ολυμπιακό (σ.σ. ο μεγάλος στόχος του Αΐτο ήταν ο Αντουάν Ριγκοντό). Έτσι, λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν αρνήθηκε το… δώρο που της έκανε η Μπαρτσελόνα, προσφέροντας συμβόλαιο στον Σέρβο! "Έκανα πολλούς φίλους και στις δυο ομάδες ωστόσο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ολοκλήρωσα την καριέρα μου στην Ισπανία φορώντας τα λευκά της Ρεάλ αφού η Μπαρτσελόνα δεν ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιό μου! Ό,τι έγινε εκείνη την εποχή έθιξε την αξιοπρέπειά μου! Ήθελα να τους αποδείξω ποιος είναι ο χαμένος από την απόφασή τους να με αφήσουν να φύγω" ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην AS ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, δικαιολογώντας την απόφασή του να παίξει στους "Blancos".

Η κατάκτηση του Palau!

Σύμφωνοι, η εκδίκηση είναι το καλύτερο κίνητρο και η στιγμή που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πανηγυρίζει με υψωμένες γροθιές ως παίκτης της Ρεάλ το πρωτάθλημα του 2000 στο Palau Blaugrana κόντρα στην πρώην ομάδα του επιβεβαιώνει απόλυτα το άνωθεν ρητό!

Για μένα δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι. Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζονται πολλά. Μπαίνει στη μέση το συναίσθημα και η αξιοπρέπεια

Νωρίτερα η Ρεάλ αποκλείστηκε στη φάση των 16 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 2-0 νίκες από τη Βιλερμπάν ενώ… αγκομάχησε να προκριθεί στους τελικούς της ACB, κερδίζοντας με το αγχωτικό 70-69 την Εστουδιάντες στο Game 5 των ημιτελικών. Έτσι ο 32χρονος Σέρβος γκαρντ είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην Μπαρτσελόνα (του Ευθύμη Ρεντζιά), την ώρα που ο Αλμπέρτο Ερέρος ήταν τραυματίας!

Η Ρεάλ με προπονητή τον Σέρτζιο Σκαριόλο προηγήθηκε με 2-1 νίκες ωστόσο ο Αλέν Ντιγμπέ ήταν εξαιρετικός στο τέταρτο παιχνίδι, οι Πάου Γκασόλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο έδωσαν λύσεις στην επίθεση (71-80) κι έτσι ο τίτλος του πρωταθλητή θα κρινόταν σε πέμπτο ματς στη Βαρκελώνη. Οι πόντοι του Ανγκούλο κρατούσαν όρθια τη Ρεάλ όμως οι Ντουένιας και Ναβάρο έστειλαν τη διαφορά στο +7 (64-57) για τους Καταλανούς στα 8'44'' για το τέλος πριν αναλάβει δράση ο Τζόρτζεβιτς!

Ο Σέρβος πέτυχε δυο κρίσιμα τρίποντα, η Μπαρτσελόνα κατέρρευσε, η Ρεάλ κέρδισε με 73-82 και οι φίλοι των "μπλαουγκράνα" μετέτρεψαν σε αρένα το Palau, εκτοξεύοντας αντικείμενα στο παρκέ μέσα σε πανδαιμόνιο! Οι Μαδριλένοι έτρεξαν στα αποδυτήρια όμως ο "Σάλε" έμεινε εκεί για να πανηγυρίσει μπροστά σε αυτούς που τον έδιωξαν το περασμένο καλοκαίρι ενώ ο Νάτσο Ροντρίγκεθ πήγε προς το μέρος του για να του ζητήσει τον λόγο!

Ο Τζόρτζεβιτς στα μπλαουγκράνα

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς υπέγραψε το τέλειο σενάριο…

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ