LONGREADS

Ο ράφτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο "ακυρώνει" τη φόδρα του Τζίγκερ

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος, ο ράφτης των διάσημων, που εμπνεύστηκε τη φόδρα με τον Παρθενώνα στο σακάκι του Αντετοκούνμπο, μιλάει στο Sport24.gr. "Διορθώνει" το σακάκι του Γιάννη Βαρδινογιάννη, αποκαλύπτει πώς συνδέεται με τη φούστα του Σισέ και αποθεώνει τη μεγαλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας, τον "Greek Freak".

Οριστικοποιώντας το ραντεβού μου με τον Γιώργο Παπαδόγαμβρο στο ατελιέ του στην Κηφισιά, δεν σας κρύβω πως στο μεσοδιάστημα μέχρι την ημέρα που έγινε η συνέντευξη την οποία έχετε μπει στον κόπο να διαβάζετε, άκουσα πάνω από 500 φορές τον ύμνο του Τζέιμς Μπράουν: " It's A Man's Man's World " για να εμπνευστώ, να πάρω αυτοπεποίθηση, να νιώσω ωραίος ρε παιδί μου.

Είχα αγχωθεί (στο λόγο μου) τι θα φορέσω, πώς θα χτενιστώ, από πού ν' αρχίσω τις ερωτήσεις και πού να καταλήξω. Μαύρα μεσάνυχτα από μόδα και πολεμιστής των κλισέ ερωτήσεων έστυψα το κεφάλι μου για να κατεβάσω ιδέες. Στις 13:45 (μία ώρα πριν τη συνάντηση) από Καλλιθέα για τα Βόρεια προάστια, είπα κάτι θα κάνουμε, πάμε και ό,τι γίνει...

Τσάμπα άγχος! Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος είναι ο πιο απλός καλλιτέχνης που μπορείς να συναντήσεις εκεί έξω. Στην υποδοχή κιόλας, ο Τζέιμς Μπράουν πήγε βόλτα, τον νίκησε ο δικός μας Γιάννης Χρυσομάλλης κατά κόσμον Yanni. Ο λόγος του Παπαδόγαμβρου, η ηρεμία και το βαθύ του βλέμμα ήταν σαν ν' ακούω τη " Nostalgia".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Παπαδόγαμβρος μιλούσε και ήταν όπως όταν Yanni χτυπάει με αυτόν τον μαγικό του τρόπο τα πλήκτρα του πιάνου στη μελωδία της νοσταλγίας. Πράγματι, σου προκαλεί μία νοσταλγία, ένα πάθος να τον ακούς να σου μιλάει για υφάσματα, έστω κι αν μία ώρα μετά εσύ πρέπει να ασχοληθείς με το τι νούμερο παπούτσια φοράει ο Νέλσον Ολιβέιρα ή αν ο αγαπημένος Παναθηναϊκός του συνεντευξιαζόμενου θα κρατήσει τον Μπουζούκη και τον Χατζηγιοβάνη.

Αν έκανα εγώ τη φόδρα του Τζίγκερ...

"Πράσινος", λοιπόν, ο ράφτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο και άλλων σταρ του αθλητισμού εντός και εκτός συνόρων, όχι όμως οπαδός: " Αρχίζεις δύσκολα εσύ τώρα" μου λέει όταν τον ρώτησα τι ομάδα είναι " ...Εθνική Ελλάδος, όπως απαντάνε όλοι..." συνεχίζει και συμπληρώνει " ...Παναθηναϊκός είμαι απλώς έχω γνωρίσει πολλούς αθλητές, ράβω πολλούς απ' αυτούς και μου έφυγε πια το οπαδικό, είμαι περισσότερο φίλαθλος παρά οπαδός. Υποστηρίζω κάθε ομάδα που παίζει στην Ευρώπη και έχει καλά αποτελέσματα".

Παναθηναϊκός, ε; Ευκαιρία για μία ερώτηση που δεν είχα σκεφτεί. Από τη φόδρα του "Greek Freak" με τον Παρθενώνα και την Θεά Αθηνά στη περίφημη φόδρα του Γιάννη Βαρδινογιάννη επί πολυμετοχικότητας (η επιτομή της νοσταλγίας που λέγαμε παραπάνω).

Ο ράφτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο "ακυρώνει" τη φόδρα του Τζίγκερ

Ήμουν σίγουρος, για κάποιο δικό μου λόγο, ότι ο Παπαδόγαμβρος είχε κάποια σχέση με το σακάκι του Τζίγκερ. Παταγώδης αστοχία και πήρα την απάντηση που μου έπρεπε: " Δεν ήταν δική μου ιδέα. Αν το είχα κάνει εγώ θα είχα βάλει σήμα το τριφύλλι και όχι του ΟΤΕ..."

Εκανα πιο 'ανδρικό' το στιλ του Σισέ με τη φούστα

Εχει επιμεληθεί και επιμελείται "καράβια" αθλητών, κατάλαβα πάντως ότι πέραν του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος είναι στιλάτος και δύσκολος πελάτης, όπως μας αποκάλυψε ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος, τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας του.

Για να φτάσουμε στον σούπερ σταρ της "στρογγυλής θεάς" προηγήθηκε η ερώτηση για το αν οι αθλητές λόγω του μπάτζετ χάνουν την άποψη και τ' αφήνουν όλα στον ειδικό: "Οι αθλητές έχουν άποψη, κάποιοι έχουν. Ειδικά αυτοί στο εξωτερικό. Μου έχουν εμπιστοσύνη τα παιδιά και αφήνονται όλοι πάνω μου".

Και εδώ είναι το σημείο που ο γνωστός ράφτης αποθεώνει τον Τζιμπρίλ, γιατί όπως λέει ήταν εκείνος που ανέδειξε το ρούχο του στην αθλητική κοινωνία: "Ο Τζιμπρίλ ήταν αυτός που με ανέδειξε περισσότερο στους αθλητές. Έκανε περισσότερο γνωστό το ρούχο μου όταν..."

Από το "όταν" και μετά, γίνεται αναφορά στην φούστα που είχε φορέσει ο Σισέ, μία φούστα που κόντεψε να ξεπεράσει σε δημοφιλία ακόμα και εκείνη που είχε φτιάξει ο Βαλεντίνο για τον απόλυτο Έλληνα σταρ, Σάκη Ρουβά " ...όταν φόρεσε το άσπρο σακάκι με τη φούστα. Δεν ήταν δική μου, αλλά μιας Γιαπωνέζας σχεδιάστριας. Εγώ έφτιαξα το σακάκι και έκανα πιο 'αντρικό' το ντύσιμο. Από εκεί ανέδειξε τα ρούχα μου και έγινε μοντέλο μου για δύο καμπάνιες". Για τον Σισέ πελάτη μας είπε: "Με μπέρδεψε στην αρχή και μόλις είδα ότι ήθελε κάτι πιο ιδιαίτερο και πολύ καλή ποιότητα του έβγαλα τα 'κασμίρια' και τον κέρδισα ποιοτικά και σχεδιαστικά".

Ο Γιάννης εκτός από ταλέντο έχει και πολύ μυαλό

Αγγίξαμε Τζιμπρίλ και "Greek Freak", δύο σούπερ κορμιά, "αγάλματα" που θεωρούμε ότι ο ράφτης δημιουργεί στο μυαλό του πριν καν βγουν το υφάσματα. Είναι όμως τόσο εύκολο να εμπνευστείς από τους "Κούρους" ή μπαίνεις σε μπελά: "Στην παραλία τα θαυμάζεις αυτά τα κορμιά, όταν είναι για ρούχα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Λεπτές μέσες, μεγάλα στήθια, μεγάλες πλάτες. Εκεί, ναι, μου αρέσει ειδικά με για τον Γιάννη που όλοι οι μπασκετμπολίστες φοράνε τα... σακιά, δηλαδή τα φαρδιά ρούχα, εγώ το έκανα πιο μεσάτο και στιλάτο πάνω του".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Αναρωτηθήκαμε γενικά αν οι αθλητές - πελάτες έχουν κάτι συγκεκριμένο που ζητούν, και έπειτα αν ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος έχει ξεχωρίσει κάποιο από τα κομμάτια που έχει φτιάξει: "Κάνω κάτι ξεχωριστό για τον καθένα για να μην μοιάζουν, να είναι το δικό τους. Αθλητές είναι και κυκλοφορούν, δεν πρέπει να αντιγράφουν τους άλλους. Να είναι ξεχωριστοί. Όσον αφορά στο αν έχω ξεχωρίσει κάποιο κοστούμι, όχι όλα είναι σαν 'παιδιά' μου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω".

Δεν χρειάζεται περιουσία για να φτιάξεις κοστούμι

Έχω εμπειρία, ξέρω, ότι το πρώτο σχόλιο κάτω από τη συνέντευξη θα λέει: " Ρε Sport24 τι μας λες; Να ληστέψουμε τράπεζα για ένα κοστούμι μας λες. Μακάρι ΟΑΕΔ, ΑΡΔακια ". Για να αποφύγω τις κατάρες ρώτησα τον Γιώργο Παπαδόγαμβρο αν χρειάζεσαι βαρβάτο μπάτζετ για να φτιάξεις το δικό σου κοστούμι, παιδιά του μεροκάματου είμαστε και εμείς, αλλά όταν μπαίνεις στο "βασίλειο" του ράφτη και βλέπεις όλη αυτή τη λαμπρότητα, ένα κοστούμι ραμμένο για σένα το σκέφτεσαι οπότε έχουμε και λέμε: "Εννοείται πως μπορείς να φτιάξεις ένα κοστούμι και χωρίς αμύθητη περιουσία. Αμύθητη περιουσία στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Υπάρχουν υφάσματα που ο καθένας διαλέγει την ποιότητα που θέλει, σαν τ' αυτοκίνητα. Αρχίζουμε από την πιο απλή ποιότητα και πάμε στην κορυφαία, εκεί είναι που αλλάζει το κόστος".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Και το πιο ακριβό κοστούμι που έχει ράψει ποιος το έχει φορέσει: "Το πιο ακριβό πήγε στο εξωτερικό. Ήταν ιδιαίτερη ποιότητα υφάσματος που κυκλοφορεί για 60 κοστούμια σε όλο τον κόσμο. Ένα ήταν που έκανα εγώ για πελάτη μου που ζει στο Κουβέιτ".

Προτού μπούμε στο κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο να σας πούμε ότι λίγο έλειψε να συναντηθούμε με τον "Greek Freak" στο ατελιέ της Κηφισιάς, αλλά σταθήκαμε άτυχοι γιατί ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του NBA δεν πρόλαβε να έρθει στο αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού με τον Παπαδόγαμβρο και το "εκλεισε" για άλλη μέρα.

Και από την φόδρα του Τζίγκερ που δεν θα έφτιαχνε έτσι όπως παρουσιάστηκε ο Παπαδόγαμβρος, πάμε σε αυτές του Γιάννη με την Θεά Αθηνά και την Ακρόπολη (όταν ανέφερα τ' όνομα του Αντετοκούνμπο, ο Παπαδόγαμβρος συμπλήρωσε ΄κορυφαίος'): "Εχω πολλούς πελάτες από το εξωτερικό και πάντα μου αρέσει να έχω κάτι ελληνικό στα ρούχα μου, ένα στοιχείο. Αρέσει στους ανθρώπους του εξωτερικού και πουλάμε την ιστορία μας που πρέπει να την σεβόμαστε και να την εκμεταλλευόμαστε. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω ιστορικά στοιχεία σε κάποιους πελάτες και μόλις το είδαν φίλοι τους υπήρχε ζήτηση, οπότε σκέφτηκα να το κάνω και για τον Γιάννη που είναι η καλύτερή μας διαφήμιση στο εξωτερικό. Ο Γιάννης με πολύ έξυπνο τρόπο και μπράβο του το ανέδειξε. Ο Γιάννης εκτός από ταλέντο έχει και πολύ μυαλό".

Οι ομογενείς θέλουν φόδρα με Παρθενώνα και Αθηνά

Κι αν ο Γιάννης με την ενέργειά του να δείξει τη φόδρα σε όλο τον κόσμο, μετά την ανάδειξή του σε MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ, έφερε πελάτες στον Γιώργο Παπαδόγαμβρο και του άνοιξε νέες πόρτες σας αποκαλύπτουμε ότι ο "δικός μας ράφτης" φεύγει για το Μιλγουόκι όπου θα ράψει για παίκτες των Μπακς, συμπαίκτες του Αντετοκούνμπο και στο Σακραμέντο για τον Πέτζα Στεγιάκοβιτς:

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

"Ου... Δέχομαι μηνύματα από Αυστραλία, Αμερική, από σάιτ που θέλουν συνεντεύξεις. Ξένοι και ομογενείς ζητάνε ρούχα που να έχουν μέσα τον Παρθενώνα και την Αθηνά. Κάνω μία κίνηση τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη και πάω στο Μιλγουόκι γιατί ο Γιάννης μου έχει κανονίσει να ράψω κάποιους συμπαίκτες του. Μετά έχω και τον Πέτζα στο Σακραμέντο. Θα αρχίσω με αυτές τις ομάδες".

Παραλλαγμένο το αιώνιο ερώτημα Μέσι ή Ρονάλντο για το ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, ζητήσαμε να μάθουμε για ποιον θα ήθελε να ράψει από τους δύο: " Θα έραβα για τον Ρονάλντο, το κορμί του μου αρέσει περισσότερο για κοστούμι".

Οταν είδα τον Σοφοκλή φοβήθηκα

Για τους μπασκετμπολίστες που έχουν τα δυσκολότερα κορμιά, ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος μας έφερε ως παράδειγμα τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, που θεωρεί το κοστούμι που του έφτιαξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: "Εχω ράψει πολλούς γαμπρούς μπασκετμπολίστες. Επιμελούμε τον Ολυμπιακό εδώ και 8 χρονιά και έχω εμπειρία. Τον Σοφοκλή, όμως, όταν τον είδα πρώτη φορά φοβήθηκα. Είπα αν δεν του κάνω σωστό κοστούμι θα φάω ξύλο. Ήταν μεγάλη επιτυχία στο τέλος, τον έδειξα -30 κιλά".

Κλείνουμε με μνεία στο κοστούμι και με τους πιο καλοντυμένους, ποιοι είναι; Η άποψη του Παπαδόγαμβρου " ...οι Ιταλοί, τους βοηθάει το κράτος, είναι η κουλτούρα τους. Καλό ντύσιμο, λάτρεις είναι και οι Γιαπωνέζοι. Το μπάτζετ πάντως, να ξέρετε ότι δεν αγοράζει το γούστο.

Δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει χρήματα είναι και στιλάτος, θέλει προσοχή και τη γνώμη του ειδικού για να μην βγαίνεις σαν τραγουδιστής φτιαγμένος για τα μπουζούκια. Όταν γύρισα το '98 από την Ιταλία με κοιτούσαν με μισό μάτι γιατί επικρατούσε το έτοιμο κοστούμι. Εγώ έφερε τη σχεδιαστική παραγγελία και βλέπεις τι γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο προσπαθούν να κάνουν παραγγελία κοστούμι, σαν μανιτάρια..."

Photo Credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / Tourette Photography & Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ