LONGREADS

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται
INTIME SPORTS

Η ΠΑΕ Πανιώνιος αναμένεται να αλλάξει χέρια, στη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη που θα συγκληθεί στις 17/6 και το Sport24.gr επικοινώνησε με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Από το 2010 η ΠΑΕ Πανιώνιος έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο χείλος του γκρεμού. Πάντα εμφανιζόταν κάποιος να αναλάβει, όχι απαραίτητα και να τη σώσει με τη γενικότερη έννοια. Αν και στο τέλος κάθε χρονιάς έμοιαζε υπεραρκετό ότι η ομάδα "έσωζε" την κατηγορία. Όλα αυτά μέχρι τις 17/6, οπότε ο Ερασιτέχνης -στον οποίον είχε περάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών- αναμένεται να παραδώσει το 77% σε άλλα χέρια: σε αυτά των Νίκου Ζαμάνη, Χρήστου Δάρα και Κυριάκου Σκούρα, οι οποίοι μεταξύ άλλων, θα διαχειριστούν και το άνοιγμα των 5.2 εκατομμυρίων ευρώ. Ας θυμηθούμε όμως, πώς έφτασε εκεί ο Ιστορικός.

Τον Μάιο του 2006, η ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος θα άλλαζε ιδιοκτήτη και έπειτα από 8 χρόνια, ο Αχιλλέας Μπέος θα περνούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (67%) στον -γεννημένο το 1971- Κωνσταντίνο Τσακίρη, υπεύθυνο του Ερασιτέχνη από το 2005, έναντι του ποσού των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προέβη, ήταν να επαναφέρει το "Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης".

Στην πρώτη του χρονιά, ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρίας Paradise Navigation SA (γόνος εκ των ιστορικότερων οικογενειών, με τον πατέρα του Γιάννο να δραστηριοποιείται πρώτος στη ναυτιλία από το 1968, μετέφερε την έδρα στον Πειραιά το '70 και πλέον ο στόλος διαθέτει πλοία, δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία) έκανε επένδυση της τάξεως των 5.000.000 ευρώ, ενώ συνήθιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια από τη Θύρα 3, παρέα με τους "Πάνθηρες". Κοντολογίς, έγινε αυτός που έδωσε στον Ιστορικό τη διοικητική σταθερότητα που έτεινε να ξεχάσει... πώς είναι.

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

Κάτοικος Ψυχικού, θα λέγατε πως δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την ομάδα της Νέας Σμύρνης -με την άλλη άκρη δηλαδή, της Αθήνας. Θα κάνατε λάθος, διότι όπως είχε πει ο ίδιος "έχω τρέλα με τον Πανιώνιο, του οποίου είμαι φίλαθλος 19 χρόνια". Νωρίτερα είχε διαρκείας στον Παναθηναϊκό, για να εγκαταλείψει " λόγω της μιζέριας του κόσμου". "Έγινα Πανιώνιος, γιατί ο παππούς μου ήταν από τη Σμύρνη. Γεννήθηκα Τσακίρογλου -οικογένεια που άρχισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έζησαν τον οικονομικό διωγμό του '60 και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, όπου και κόλλησαν το μικρόβιο της ναυτιλίας. Έμελλε να γίνει και κάτι άλλο. " Το 1979 ήταν ο πατέρας μου στο Παρίσι και τον ρώτησε ένας σε εστιατόριο πώς λέγεται και μόλις του είπε τον ρώτησε αν είναι Τούρκος. Έξι μήνες μετά υπήρχε ένα χαρτί υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που άλλαζε το επίθετο σε Τσακίρης".

Όταν είχε πρωτοαναλάβει (" όχι για να κερδίσω χρήματα, αλλά επειδή έχω το μικρόβιο του οπαδού, καθώς παρακολουθώ όλα τα σπορ"), είχε πει πως "ο Πανιώνιος μοιάζει με το χωριό του Αστερίξ στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Γαλατία. Όλοι εμείς που αγαπάμε τον Ιστορικό διαφέρουμε από τους άλλους. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαφορετικότητά μας , αλλά και την αντίσταση που προβάλουμε όλα αυτά τα χρόνια".

Το 2009 θα δήλωνε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως "ναι, έχω μετανιώσει που μπήκα στον Πανιώνιο. Είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό βάρος και ο χρόνος που χρειάζεται να ασχολούμαι με την ομάδα. Κάποια στιγμή επέλεξα να μην ασχολούμαι, αλλά δεν προχωρούσε το πράγμα.

"Δεν μπορώ να ελέγχω εγώ πότε θα αποχωρήσω. Είναι γάμος και δεν μπορώ να πω πότε θα φύγω"

Την ίδια ημέρα, τον είχαν ρωτήσει αν μπορεί να γίνει υπέρβαση. Είχε ξεκαθαρίσει ότι "δεν μου αρέσει αυτή η λέξη (βλ. υπέρβαση), γιατί μας έχει οδηγήσει σε λάθη. Έτσι όπως είναι πια η οικονομία και η ναυτιλία, δεν νομίζω πως είμαι αρκετά πλούσιος για να έχω ποδοσφαιρική ομάδα. Υπάρχει "τρύπα" 2.5 εκατ. ευρώ. Κάποιος πρέπει να πουληθεί πάλι, για να βγει η χρονιά". Του είχε ζητηθεί να αποκαλύψει πόσα χρήματα είχε ήδη δώσει στην ομάδα (σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη). Είχε απαντήσει "30 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3 ήταν του ερασιτέχνη. Τα μισά είναι σε γη και εγκαταστάσεις στο Κορωπί ( είχε αγοράσει 40 στρέμματα, με το πλάνο να αφορά τρία γήπεδα, γυμναστήριο, γήπεδα τένις, φυσικοθεραπευτήριο που εν τέλει πούλησε προ διετίας στον Γιάννη Αλαφούζο -έναντι 9 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετίας-, ώστε να το εκμεταλλεύεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ). Τα υπόλοιπα έχουν "καεί". Δεν έχω πάρει τίποτα πίσω και δεν νομίζω πως μπορώ να κάνω περισσότερα".

Στο μυαλό του, για δυο λόγους θα μπορούσε κάποιος ισχυρός οικονομικός παράγοντας να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ("τ η δημοσιότητα ή τη δύναμη") και εκείνος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειαζόταν τίποτα από τα δύο. " Θα μπορούσα να είμαι στο Μονακό, λόγω της ναυτιλίας. Είμαι όμως, κοντά στον Πανιώνιο που είναι κάτι διαφορετικό από το τι γίνεται τη μέρα του αγώνα. Έχω φτάσει 9 στους 10 φίλους που συναναστρέφομαι να είναι Πανιώνιοι. Έχω όρεξη να βγαίνω μόνο με αυτούς. Είναι τρόπος ζωής ο Πανιώνιος, με έχει αφομοιώσει τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει γυρισμός. Πλέον μπορώ να φέρομαι πιο ψύχραιμα". Ώσπου... μπόρεσε.

Στις 9/12 του 2010, κουρασμένος από τις κόντρες με τους οπαδούς που πάντα ήθελαν περισσότερα, αλλά και με γεγονότα που όπως είχε πει " φθείρουν την αξιοπρέπεια μου", ενημέρωσε πως αποχωρεί. Προηγουμένως, έδωσε τις μετοχές στον Ερασιτέχνη (που βάσει νόμου είχε το 10% και με του Τσακίρη έφτασε το 77%) και άφησε στο ταμείο 1.000.000 ευρώ. Φεύγοντας, είπε πως "ήταν μια ρουλέτα, της οποίας το κόστος της αποτυχίας -το ψυχολογικό, όχι το οικονομικό- αρνούμαι να συνεχίσω να πληρώνω".

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

Το έτος που ο Πανιώνιος συμπλήρωσε 120 χρόνια ζωής (το 2011), ο Τσακίρης κατέθεσε πρόταση μομφής, κατά της διοίκησης του Γεράσιμου Βεντούρη -που τον είχε διαδεχθεί-, ζητώντας αλλαγή διοίκησης στην ΠΑΕ. Στην ίδια γενική συνέλευση, αποφασίστηκε η διακοπή των συζητήσεων με Κύπριους που ήθελαν να επενδύσουν (εκπρόσωπος των "Πανθήρων" και αυτού του γκρουπ ήταν ο Χάρης Σταμούλης) και ορίστηκε για μια εβδομάδα αργότερα (12/9) νέα γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη, για την εκλογή νέου ΔΣ της ΠΑΕ. Όπως θα έφευγε ο Βεντούρης, θα διαπιστωνόταν -σύμφωνα με πληροφορίες- και μια "άνοιγμα" τεσσάρων εκατομμυρίων.

Αρχικά, η διοίκηση Βεντούρη έχασε τις εκλογές των μελών -και το σύλλογο- από την Πανιώνια Κίνηση, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Βασίλης Τσάβαλος και μέλη απλούς ανθρώπους, απλούς Πανιώνιους που έκαναν ένα βήμα μπροστά, για να σώσουν την ομάδα. Πήραν πάνω τους τα χρέη του ερασιτέχνη και την ΠΑΕ με χρέη τότε 14 εκατ. ευρώ που έγιναν 4.500.000 ευρώ και αυτά του Ερασιτέχνη "έπεσαν" στο 1 εκατ. ευρώ -με το σύστημα των ΠΑΕ να τους αποδεκατίζει.

Στις εκλογές που ακολούθησαν, τον Αύγουστο του 2013, "βγήκε" η διοίκηση Τσάβαλου-Άρη Μισαλίδη -εξ ημισείας. Αυτή την εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε παρουσία του Αχιλλέα Μπέου, για να διακοπεί λόγω επεισοδίων που αφορούσαν και διαπληκτισμό με τον Νίκο Ζαμάνη, με τους "Πάνθηρες" να σώζουν την ημέρα -και κατ' επέκταση την ομάδα.

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

Ο Τσάβαλος ήταν τον πρώτο χρόνο (εγκατέλειψε τον Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από διαφωνίες με την ομάδα που θέλει να αναλάβει τώρα), ενώ το δεύτερο (φέτος) ανέλαβε ο Άρης Μισαηλίδης. Το Sport24.gr συναντήθηκε με τον πρώην γυμναστή του Πανιωνίου και γιο του αείμνηστου προέδρου των "κυανέρυθρων", Ηλία Μισαηλίδη (πρωταθλητή Ελλάδας στο στίβο, πάλαι ποτέ πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και εξ αυτών με τη μεγαλύτερη προσφορά στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό -με τους πανελλήνιους αγώνες να είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του) για να συζητήσουμε επί της επικείμενης ΓΣ, στην οποία αναμένεται να περάσουν οι μετοχές της ΠΑΕ στα χέρια των Νίκου Ζαμάνη, Χρήστου Δάρα και Κυριάκου Σκούρα. Άνθρωποι που έκαναν ένα βήμα μπροστά, στα τέλη της προηγούμενης σεζόν και " κράτησαν την ομάδα στην Super League".

Μια ένταση ομολογουμένως, είχε δημιουργηθεί μεταξύ των κ.κ. Ζαμάνη και Τσακίρη, που αφορούσε και ένα... πινγκ πονγκ δηλώσεων, με την ηρεμία να αποτελεί γεγονός την Παρασκευή 10/6. Εκείνη ήταν η ημέρα που ο Ζαμάνης εξήγησε τι εννοούσε δυο ημέρες νωρίτερα, όταν δήλωσε " οι δημόσιες δηλώσεις ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να βγουν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα φέρουν πολλούς σε δύσκολη θέση".

" Λόγω του ότι από την τελευταία μου δήλωση, δημιουργήθηκαν κάποιες παρερμηνείες, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: όσον αφορά στην διαχείριση της ομάδας, η περίοδος στην οποία αναφέρθηκα αφορά τις διοικήσεις που προέκυψαν στην ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ, μετά την παράδοση των μετοχών από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη και άρα τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Αναγνωρίζω τη μεγάλη συμβολή του και πάντοτε ήμουν και θα είμαι δίπλα του. Όπως δίπλα στην ομάδα είναι και ο ίδιος και όποτε του έχει ζητηθεί έχει συνεισφέρει τη βοήθειά του.Η περίοδος που διανύουμε δεν επιτρέπει να υπάρχουν διχόνοιες μεταξύ των ΠΑΝΙΩΝΙΩΝ και το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το καλό της ομάδας και η επιστροφή της στη θέση που δικαιωματικά της ανήκει στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Ακολούθησε τοποθέτηση του Τσακίρης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη διευκρίνηση και μετά εξήγησε πως " θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι πέρσι τέτοια εποχή, πέταξε έξω από την ΠΑΕ τους Τσάβαλους και μπήκε μπροστά αυτός μαζί με τον κ. Δάρα και άλλους. Αυτό έγινε με την στήριξη του ΔΣ του Ερασιτέχνη αλλά και των υπολοίπων μετόχων της ΠΑΕ, περιλαμβανομένου και εμού. Πιστεύω ότι η παρέμβαση αυτή υπήρξε σωτήρια, καθώς η ΠΑΕ πορευόταν στα βράχια υπό μία διοίκηση η οποία ήταν ουσιαστικά παράλυτη, ή απούσα.

Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι μια τέτοια αλλαγή διοίκησης θα ήταν αδύνατη εάν η ΠΑΕ ανήκε στους Γκλεζάκους και όχι στον Ερασιτέχνη. Ακόμα και εάν διαφωνεί μαζί μου, ελπίζω να κατανοήσει γιατί είμαι αρνητικός -επί της αρχής- να φύγει η ΠΑΕ από την ιδιοκτησία του Ερασιτέχνη και να πάει σε ιδιώτες και να μην λαμβάνει τον προβληματισμό μου αυτόν επί προσωπικού".

Ενημέρωσε πως σε ένδειξη καλής θέλησης, αλλά και επειδή θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο του στα διοικητικά του συλλόγου

Π ροσφέρω το 18% της ΠΑΕ που κατέχω σε αυτόν και στον κ. Δάρα (από 9% στον καθένα), έναντι ενός ευρώ και τους φόρους μεταβίβασης.

Κατέληξε στο " επαναλαμβάνω ότι θα προσυπογράψω οποιαδήποτε απόφαση της ΓΣ του Ερασιτέχνη, αλλά επιθυμώ ζωντανή παρουσία με εποικοδομητικό διάλογο και όχι αδιαφορία του κόσμου, ή αδιαφανείς διαδικασίες".

Ζητήσαμε από τον κ. Μισαηλίδη να εξηγήσει πώς θα είναι οι διαδικασίες της 17ης του μήνα, οπότε θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη. Με την ευκαιρία, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την περίοδο που ο Ερασιτέχνης έγινε και μεγαλομέτοχος στην ΚΑΕ, όπως και για όσα έπονται.

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

"Έχουμε το 10% του μπάσκετ και ένα ποσοστό μετοχών στην ΠΑΕ Πανιώνιος. Το 67% που μας έχουν δώσει και το 10% δια νόμου. Τα έφερε λοιπόν, η μοίρα να έχουμε το πλειοψηφικό πακέτο. Δεχθήκαμε μια πρόταση, να δώσουμε τις μετοχές. Βρέθηκαν κάποιοι που θέλουν να τις αγοράσουν. Πρέπει να πάμε σε ΓΣ. Βάσει καταστατικού, είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου. Θα πάμε εκεί, να έλθουν οι ενδιαφερόμενοι, να παρουσιάσουν το πλάνο τους και από εκεί και πέρα να ψηφίσουμε. Το αποτέλεσμα θα προκύψει την ίδια ημέρα -εφ όσον δεν... αλλάξει η μορφή της ΓΣ. Πιστεύω πως θα έχουμε αποτέλεσμα ".

Στον καιρό που διαχειρίζεστε τον Ερασιτέχνη, υπήρχαν ουκ ολίγα προβλήματα

Η ΠΑΕ είχε προβλήματα για πολλά χρόνια. Έως ότου πάρουμε το πακέτο, δεν είχαμε ανάμειξη. Μετά, υποχρεωθήκαμε να "τρέξουμε" την ποδοσφαιρική ομάδα. Τα πράγματα από εκεί και πέρα άλλαξαν".

Τι κατάσταση βρήκατε;

"Δεν θέλω να μιλώ για το παρελθόν. Και να μιλήσω, δεν θα αλλάξει κάτι, οπότε επικεντρωνόμαστε στο μέλλον"

Ισχύει πως τα χρέη της ΠΑΕ έχουν φτάσει στα 5.2 εκατομμύρια;

"Ναι, αλλά δεν τα διαχειριζόμαστε εμείς. Υπήρχε ΔΣ Πρωτοδικείου και εκείνο έκανε τη διαχείριση και όλες τις διαδικασίες. Εμείς ήμασταν απλά μέτοχοι του πλειοψηφικού πακέτου".

Το βέβαιο είναι πως εφόσον καταλήξουν σε άλλα χέρια οι μετοχές, θα αισθανθείτε καλύτερα

"Χωρίς συζήτηση. Εμείς δεν μπορούμε μόνοι μας να το φέρουμε σε πέρας. Για εμάς, είναι σαν να 'χουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας. Δεν γίνεται να διαχειριστούμε αυτό το βουνό που λέγεται "ΠΑΕ". Είναι και τα χρέη πολλά. Υπάρχουν πολλά.

Τι εκτιμάτε πώς θα γίνει;

"Είναι θέμα ΓΣ, από εκεί και πέρα οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τις ευθύνες..."

Όποιος πάρει τις μετοχές, θα πρέπει να τακτοποιήσει και το χρέος των 5.2 εκατ. ευρώ

"Βεβαίως. Αν δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, θα έπεφτε σε εμάς το βάρος. Θα έπρεπε να το διαχειριστούμε εμείς, ως Ερασιτέχνης. Και αυτό θα ήταν για εμάς... βόμβα. Γιατί θα ήταν τα -5.2 εκατ. ευρω, συν τα τρέχοντα".

Την ίδια ώρα, έχετε το άνοιγμα των 600-700.000 ευρώ, στον Ερασιτέχνη

"Η προτεραιότητα μας είναι να μειώσουμε αυτό το "άνοιγμα" και να γίνει ο Πανιώνιος ένα σωματείο, παράδειγμα για όλους. Έγιναν κάποιες επενδύσεις με προοπτική, όπως έγιναν και άστοχες κινήσεις. Αλλιώς ήταν ο προγραμματισμός και αλλιώς "βγήκε". Πρέπει να μειώσουμε αυτά τα ποσά και για αυτό θα χρειαστεί να μειώσουμε τα έξοδα μας. Το οικονομικό και η οργάνωση, είναι οι προτεραιότητες μας. Έχουμε να διαχειριστούμε 3.500 παιδιά, στα 14 τμήματα που συντηρεί ο Ερασιτέχνης, 85 προπονητές και 25 υπαλλήλους. Επειδή πέρασα από το μετερίζι του γυμναστή στο ποδόσφαιρο και στο στίβο, ξέρω τι γίνεται. Εμείς θέλουμε να είμαστε οικονομικά αυτάρκεις. Αν μπορούμε να είμαστε συνεπείς σε όλους, θα μπορούν όλοι να θέλουν να έλθουν κοντά μας. Οι διακρίσεις του Ιστορικού βοηθούν σίγουρα στο να έρχονται περισσότερα παιδιά. Είναι τόσα τμήματα και τόσα παιδιά. Έχουμε ιστορική σχέση με την πόλη. Αποτελούμε ιστορικό κομμάτι και πολιτιστικό και αθλητικό. Είναι το καμάρι της Νέας Σμύρνης"

Με την κρίση, ο Πανιώνιος απέκτησε κοινωνική πολιτική, κάτι που σημαίνει πως " προσέχουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σίγουρα οι συνδρομές δεν είναι εκείνες που περιμέναμε. Όλα αυτά οπωσδήποτε, έχουν επηρεάσει. Ο κόσμος δυσκολεύεται πια να είναι συνεπής και είναι φυσιολογικό να μην είναι τα έσοδα μας, αυτά που περιμέναμε".

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να συντηρείτε αυτά τα τμήματα

"Πρέπει να τα συντηρούμε, πρέπει να πληρώνονται οι προπονητές που εργάζονται, που προσφέρουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συνεπείς απέναντι τους. Το αυτό ισχύει και για όλους τους υπαλλήλους του συλλόγου. Ως συνταξιούχος γυμναστής, έχω χρόνο να αφιερώνω στον Πανιώνιο, σύλλογος με τον οποίον η οικογένεια μου έχει πολλή μεγάλη ιστορία. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Και το πρωί είμαι εδώ και το απόγευμα. Πρέπει να ασχολούμαι, να ενημερώνω τα μέλη, να βρίσκουμε λύσεις.

Ολοκληρώνοντας, του ζητήσαμε να μας διευκρινίσει κάτι, σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, που για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, βρέθηκε στην Α2, με τα προβλήματα να 'χουν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2014 . Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Μισαηλίδης εμφανίστηκε ενώπιον της ΕΕΑ, μαζί με τον αντιδήμαρχο, Ισίδωρο Συρίγο, που είχε πει πως έχει βρει λύση και ήταν ο κ. Μαργέτης .

"Ο μόνος λόγος που πήγα, ήταν για να ζητήσουμε αναβολή".

Να θυμίσουμε εδώ πως στις 23/9 του 2014, κατόπιν τοποθέτησης του Χρήστου Χριστοδούλου, σύμφωνα με την οποία ευθύνη για τα όσα περνούσε ο Πανιώνιος είχε και ο κ. Μισαηλίδης, ο τελευταίος είχε διευκρινίσει ότι " ο Ερασιτέχνης δεν εκτελεί χρέη μεσίτη, μεσολαβητή ή ορκωτού λογιστή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεταβίβαση μετοχών Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρίας ".

Νωρίτερα, ισχύει πως σας είχαν επισκεφτεί οι συνεργάτες του κ.. Λιανού, κ.κ. Καρτάλος και Κακκαβάς για να σας ζητήσουν να αναλάβετε και το μπάσκετ;

"Ναι, και είχαμε δηλώσει αδυναμία".

Με τον κ. Λιανό, είχατε έλθει σε επαφή;

"Ποτέ. Του είχα στείλει email, στο οποίο του ζητούσα να μας ενημερώσει για όσα ισχύουν, αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση".

Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται

Ήσασταν ενήμερος για τον κ. Σταμούλη;

" Όχι. Εμείς είμαστε θεσμικά στην ΚΑΕ, με το 10%. Δεν είχαμε άλλη εμπλοκή"

Στην προσπάθεια διάσωσης τότε, είχαν εμπλακεί και οι Ακαδημίες του Πανιωνίου

" Έπαιξαν στα πρώτα ματς οι μικροί. Μετά όμως, δημιουργήθηκε ομάδα με επαγγελματίες"

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι για χρόνια υπήρχε στον... αέρα μια αδυναμία στην επικοινωνία και στη συνεργασία, μεταξύ της ΚΑΕ, του Ερασιτέχνη και των ακαδημιών.

"Εμάς μας ενδιέφεραν οι υποδομές να πηγαίνουν καλά. Όχι η ΚΑΕ"

Ναι, αλλά για το καλό όλων όταν έχεις να κάνεις με ομάδα γειτονιάς, δεν είναι χρήσιμο να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης;

"Είναι σωστό αυτό, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει -ως Ερασιτέχνη- οι υποδομές να πηγαίνουν καλά. Με την ΚΑΕ και τον κ. Λιανό που ήταν παλιά, ήταν δικό του μαγαζί, για να το πω λαϊκά και εκείνος έκανε ό,τι ήθελε. Σίγουρα είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι μαζί, αλλά με 10% ο ρόλος μας είναι θεσμικός. Δεν μπορούμε να επέμβουμε".

Σε ό,τι αφορά τις Ακαδημίες που αν μη τι άλλο, είναι από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια του συλλόγου, είχαν προκύψει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δεν φέρνουν λεφτά στον Ερασιτέχνη και εσείς δεν είχατε τοποθετηθεί σχετικά

"Υπήρχε διαφορά φιλοσοφίας, όταν αναλάβαμε εμείς. Άλλα θεωρούσαμε σωστά εμείς και άλλα οι υποδομές μπάσκετ. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που είχε σημασία ήταν το συμφέρον του Πανιωνίου. Εκεί επικεντρώσαμε και οι δυο πλευρές και πλέον όλα είναι καλά. Έπρεπε να βρούμε λύση άμεσα και τη βρήκαμε. Υπήρχαν διαφωνίες, αρνήσεις, προβλήματα, αλλά τα βάλαμε κάτω, τα βρήκαμε και τώρα πάμε πολύ καλά. Δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι".

Ο έντιμος συμβιβασμός αφορούσε τα χρήματα των Ακαδημιών να πηγαίνουν στον Ερασιτέχνη -έως τώρα έδιναν 20.000 ευρώ το χρόνο συν τα λειτουργικά έξοδα. " Δεν αμφισβητούμε τη δουλειά τους, αλλά αλλιώς... δεν βγαίνει. Πρέπει όλα τα χρήματα να μπαίνουν στο κεντρικό ταμείο, ώστε να βάλουμε σε μια σειρά τα οικονομικά μας θέματα", εξήγησε ο κ. Μισαηλίδης.

Σε ό,τι αφορά τους "Πάνθηρες" που είναι μέρος του Ιστορικού και εσχάτως είχαν δημιουργήσει κάποια προβλήματα στις Ακαδημίες που... πάνε ντόμινο (αν πληγούν αυτές, εν τέλει ζημιώνεται ο Ερασιτέχνης), δεν συμφωνείτε πως είναι πάντα χρήσιμο να δρουν υπέρ της ομάδας -και όχι εναντίον της;

" Οι "Πάνθηρες" βγάζουν έναν Πανιώνιο αυθορμητισμό. Καμια φορά δημιουργεί αυτό κάποιες αστοχίες. Θέλουν πάντα το καλό του Πανιωνίου, αλλά καμια φορά δεν το εξωτερικεύουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Αν υπερβούν τα εσκαμμένα, είναι πάντα καλό να το συζητήσεις μαζί τους. Εμείς προσπαθούμε να ισορροπούμε την κατάσταση. Να βρίσκουμε λύσεις. Δεν είναι κι εύκολο, αλλά θέλει μια ισορροπία. Είναι πάντα πρόθυμοι να μας ακούσουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ