LONGREADS

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας

Ο Barry Bennell κυκλοφορούσε ως ο καλύτερος προπονητής νέων της Μεγάλης Βρετανίας, τις δεκαετίες του '80 και του '90. Βάλε με το νου σου, πόσα παιδιά του εμπιστεύτηκαν το μέλλον τους. Στα 62 του βρίσκεται πάλι στη φυλακή, μετά την τρίτη καταδίκη για παιδοφιλία, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Στις 8 του περασμένου Ιουνίου, ο Sascha Lewandowski βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του , στο Bochum της Βεστφαλίας. Ήταν 44 χρόνων και η είδηση προκάλεσε ένα "μούδιασμα" στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, από αυτό που δημιουργεί η όποια είδηση αδυνατεί να κατανοήσει επαρκώς ο ανθρώπινος νους. Στις 10/6, η εφημερίδα " Westdeutsche Allgemeine Zeitung " αποκάλυψε ότι μια εβδομάδα νωρίτερα ο Γερμανός προπονητής είχε συλληφθεί στο Dortmund, με ένα 12χρονο αγόρι από τη Ρουμανία. Εκείνος ήταν μεθυσμένος και το παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, για εξετάσεις. Ήταν τότε που ο γερμανικός Τύπος συσχέτισε το όνομα του Lewandowski με σκάνδαλο για παιδεραστία. Ήταν τότε που το Sport24.gr σας θύμισε τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που είχαν αφαιρέσει την ίδια τους τη ζωή .

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας


Ο Barrell είναι τέρμα δεξιά

Στη λίστα υπήρχε και ο Gary Speed, ο οποίος είχε προβεί στο απονενοημένο το Νοέμβριο του 2011. Η ιστορία του είχε κοινή συνισταμένη με αυτή του Lewandowski. Μόνο που ο Ουαλός δεν ήταν ο θύτης, αλλά το θύμα του Barry Bennell, προπονητή που όπως αποκαλύπτεται τις τελευταίες ημέρες ευθύνεται για την κακοποίηση δεκάδων παιδιών που τέθηκαν υπό τις οδηγίες του στις ακαδημίες της Crewe Alexandra, τη δεκαετία του '80 και του '90 και είχε στενή συνεργασία με τη Manchester City, όπως και με τις εφηβικές ομάδες των Derbyshire, Staffordshire, Cheshire και Greater Manchester. Πρότεινε και παίκτες στην Leeds United και τη Stoke City. Σημείωσε κάπου εδώ πως γονείς είχαν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στη City, στην οποία τόνιζαν πως κατά τη διάρκεια καμπ του Bennell, οι γιοι τους ξενυχτούσαν στο δωμάτιο του. Οι υπεύθυνοι τον ρώτησαν σχετικά και εκείνος απάντησε "πώς τους αποκαλούν αυτούς τους τύπους; Piddyphiles (τύπου "δεν ξέρω καν τη λέξη"); Στο χώρο του αθλητισμού δεν υπάρχουν τέτοιοι. Είναι macho σπορ".

Για να σου ανεβάσω λίγο την πίεση (μη το ζω μόνη), ο Bennell δρούσε από το 1979

Το 1979 έπιασε δουλειά ως κοινωνικός λειτουργός σε ορφανοτροφείο, της περιοχής Derbyshire. Συνέχισε να απασχολείται εκεί και τη δεκαετία του '80, μολονότι είχε αρχίσει να ασχολείται με την προπονητική και την "κατασκοπεία" στη Crewe Alexandra.

Τον Ιούλιο του 1995 και ενώ βρισκόταν στη Florida, ο παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, Bennell συνελήφθη ως κατηγορούμενος για ασέλγεια σε 13χρονο, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι με 60 παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 χρόνων, σε καλοκαιρινή εκδρομή διάρκειας δύο μηνών της ομάδας Dominoes (με έδρα στο Staffordshire) στη Florida και τη Georgia. Η Interpol είχε ενημερώσει για το ποιόν του προπονητή και ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση (αφορούσε τα εγκλήματα που έκανε μόνο στις ΗΠΑ) τον καταδίκασε με τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Η εκπομπή "Dispatches" του Channel 4 έκανε τη δική της έρευνα και συγκέντρωσε στοιχεία, τα οποία προέβαλε στις 4/1 του 1996. Σύμφωνα με αυτά, τέσσερα αγόρια (που είχαν "κλείσει" πια τα 20) κατήγγειλαν στην αστυνομία περιστατικά παιδεραστίας, με θύτη τον Bennell, εντός Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που σήμαινε πως όταν αποφυλακιζόταν από τις ΗΠΑ και επέστρεφε στην πατρίδα του, θα συλλαμβανόταν εκ νέου. Η δημοσιογράφος Deborah Davies είχε επικοινωνήσει και με τη FA (ομοσπονδία ποδοσφαίρου), για να ζητήσει σχόλιο και μέτρα προφύλαξης των παιδιών. Δεν πήρε λέξη.

Όταν τώρα, επέστρεψε στην Αγγλία ο Bennell, το 1997, όντως προφυλακίστηκε με το που προσγειώθηκε και μετά δικάστηκε. Χαρακτηρίστηκε ως "παιδόφιλος" από δικαστή του Chester. Όπως είχε γράψει η Independent, στη δίκη ουκ ολίγοι μάρτυρες κατέθεσαν πως ο -κατά τα άλλα- ικανός προπονητής ποδοσφαίρου και ταλαντούχος "scout" (μεταξύ των παικτών που είχε ανακαλύψει ήταν ο Rob Jones) είχε παίξει με τις ελπίδες και τους φόβους νέων παιδιών, τα οποία πίστευαν πως ο εν λόγω μπορεί να τους "φτιάξει" την καριέρα ή να την καταστρέψει. Είχε πρωταγωνιστήσει σε σειρά αηδιαστικών σεξουαλικών πράξεων και τα περισσότερα αγόρια δεν κατήγγειλαν την κακοποίηση τους, υπό το φόβο ότι θα τους "γκρεμίσει" το όνειρο και δρούσε υπό τις όποιες συνθήκες -στις ομάδες που εργαζόταν, στα καμπ που διοργάνωνε με ομάδες επίλεκτων. Από τις καταθέσεις προέκυψαν πως είχε κακοποιήσει παιδιά στο γραφείο του, στα αποδυτήρια γηπέδων, στο σπίτι του ιδιοκτήτη της Crewe -εν αγνοία του Dario Gradi. Οι καταγγελίες για ασέλγεια ήταν αρχικά 45, εκ των οποίων μόνο οι 22 μπήκαν στο φάκελο της δίκης.

"Είσαι σοβαρός κίνδυνος για την κοινωνία"

Το 1988 ο τότε 44χρονος ομολόγησε πως είναι ένοχος 19 επιθέσεων, στις οποίες προέβη από το 1978 έως το 1992 και αφορούσαν παιδιά από 9 έως 14 χρόνων, με.. βάση τα καμπ που έκανε σε Ισπανία, Ουαλία, Αμερική, αλλά και εκεί όπου έμενε. Ο δικαστή Hew Daniel ήταν εκείνος που του είπε πως "είσαι σοβαρός κίνδυνος για την κοινωνία και ειδικά για να νέα αγόρια. Είσαι παιδόφιλος και για αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία επ' αυτού. Έχεις βλάψει πολλά αγόρια στην προεφηβεία και την εφηβεία, τα οποία έβλεπες ως "θηράματα", γνωρίζοντας ότι έχουν μηδενική γνώση επί των σεξουαλικών. Τα εκμεταλλεύτηκες, βάζοντας μπροστά την ιδιότητα σου και έκανες κατάχρηση της εμπιστοσύνης τους πως θα τα προστατέψεις και θα τα φροντίζεις. Έβρισκες τα πιο φιλόδοξα παιδιά και "έπαιζες" με τα όνειρα τους. Ήξερες πως είναι έτοιμα να κάνουν ό,τι τους ζητήσεις. Αυτό ήταν κατάφωρη παραβίαση της εμπιστοσύνης των ίδιων των παιδιών, αλλά και των γονιών τους που σου τα εμπιστεύονταν για να τα κάνεις καλούς ποδοσφαιριστές". Ο δικηγόρος του είπε πως "δήλωσε ένοχος των κατηγοριών, ώστε να γλιτώσει τα παιδιά από την περιπέτεια του να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου για να καταθέσουν.

Το 2004 αποφυλακίστηκε και διαγνώστηκε με καρκίνο στη γλώσσα. Είχε απολέσει τη δυνατότητα της κατάποσις και σε όποια γειτονιά έβρισκε σπίτι, οι γείτονες τον έδιωχναν. Αυτό που έκανε ήταν να αλλάξει όνομα. Έγινε ο Richard Jones και συνέχισε τη δράση του. Το Σεπτέμβριο του 2012 ζούσε στα 200 μέτρα από δημοτικό σχολείο στο Milton Keynes. Είχε φτιάξει και πάλι το σπίτι του κατά τρόπο που να είναι η χαρά του παιδιού. Περίμενε και θα δεις τι σημαίνει αυτό.

Χειραγωγούσε τα θύματα του με το ποδόσφαιρο

Ήταν μεθοδικός ως προς τη διαστροφή του. Άπαξ και έκανε focus, συνέχιζε με διάφορες δοκιμές, για να διαπιστώσει αν τα υποψήφια θύματα ήταν δεκτικά στις αρρωστημένες ορέξεις του. Αποκαλούσε τα υποψήφια θύματα του "special kids". Tέτοιο ήταν ο Gary Speed, αλλά και ο Alan Davies ο οποίος είχε πεθάνει με μυστήριο τρόπο το 1992. Ο Bennell είχε δηλώσει πως δεν ακούμπησε ποτέ τους συγκεκριμένους, πριν προσθέσει "και να το είχα κάνει, προφανώς δεν θα το ομολογούσα". Τα "ιδιαίτερα παιδιά" ήταν αυτά που καλούσε στο σπίτι του, ώστε... να ελαφρώσει το πρόγραμμα των γονιών τους. Μετά κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι μαζί τους -αφού τα φόβιζε με ιστορίες για φαντάσματα και με ταινίες θρίλερ.

Στη συγκεκριμένη λίστα ήταν και ο Andy Woodward και στην αποκάλυψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Guardian, ανέλυσε τον τρόπο που κινείτο ο βιαστής. Αφού πρώτα ομολόγησε ότι "έζησα μια ζωή γεμάτη κρίσεις πανικού και σκέφτηκα τουλάχιστον 10 φορές να αυτοκτονήσω, ενόσω πολεμούσα με την κατάθλιψη και το άγχος. Η ζωή μου ήταν κατεστραμμένη έως τώρα. Στα 43 νιώθω πως μπορώ να ζήσω χωρίς το μυστικό, απαλλαγμένος από αυτό το τεράστιο βάρος, με την ελπίδα πως θα βοηθήσω κάποιον άλλον", εξήγησε πώς τον προσέγγισε ο Barrell "ο οποίος τότε είχε τη φήμη του καλύτερου προπονητή νέων στη χώρα".

Η περιπέτεια του ξεκίνησε όταν ήταν 11 χρόνων και έπαιζε στους Stockport Boys. Ο Bennell τον κάλεσε για μια προπόνηση σε μια από τις ομάδες του, στα γήπεδα της Manchester City. "Το μόνο που ήθελα ήταν να παίξω ποδόσφαιρο. Ήμουν συνεσταλμένο, ευαίσθητο παιδί και αυτά γίνονταν στόχοι του Bennell". Στην αρχή, του κανόνισε να μείνει στο σπίτι του που συμπτωματικά (;) ήταν δίπλα στα γήπεδα. "Το σπίτι του ήταν το όνειρο κάθε παιδιού. Με το που έμπαινες, έβλεπες "φρουτάκια", μετά ένα τραπέζι μπιλιάρδου, είχε μια μικρή μαϊμού, δύο σκυλιά και μια άγρια γάτα. Υπήρχε μεγάλη τηλεόραση και πολλά video games. Μου υποσχέθηκε πως μπορεί να με κάνει ποδοσφαιριστή. Τον είχα εμπιστευτεί απόλυτα".

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας

Ο θύτης δεν "χτύπησε" από την πρώτη ημέρα. Πρώτα βεβαιώθηκε πως ο μικρός τον εμπιστεύεται και μετά άρχισε την κακοποίηση. "Την ίδια στιγμή άρχισε και ο εκφοβισμός, ώστε να είναι σίγουρος πως δεν θα τον καταγγείλω. Αν έκανα οτιδήποτε που τον εκνεύριζε, με άφηνε εκτός ομάδας. Μια μέρα μου είπε "θα εξαφανιστείς και το όνειρο σου δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα". Όταν προφασιζόταν τραυματισμό για να γλιτώσει τα χειρότερα "γινόταν πιο επιθετικός".

Όταν ο Woodward ήταν 14, ο Bennell σύναψε σχέσεις με την 16χρονη αδελφή του. "Μου είχε ξεκαθαρίσει πως αν έλεγα οτιδήποτε, δεν θα ξαναέπαιζα ποτέ ποδόσφαιρο. Φοβόμουν για τη ζωή μου. Με έλεγχε απόλυτα. Συνέχισε να με κακοποιεί και όταν ζούσε η αδελφή μου στο σπίτι. Όταν μαθεύτηκε η σχέση, ερχόταν στο πατρικό μου και τρώγαμε όλοι μαζί. Ήταν ευδιάθετος, η χαρά της παρέας. Εγώ δεν έβγαζα κιχ". Ο Bennell παντρεύτηκε την αδελφή του Woodward το 1991 "και ξαφνικά ο άνθρωπος που με βίαζε επί χρόνια έγινε γαμπρός μου. Ζούσα με ένα μυστικό από τα 11 και έπρεπε να είμαι στο γάμο και να παρακολουθώ την τελετή, ενώ αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να του βγάλω το λαρύγγι. Αν δείτε την καριέρα μου είχα ουκ ολίγους τραυματισμούς που σχετίζονται με το ψυχολογικό κομμάτι. Ένιωθα μεγάλο θυμό, ήμουν πολύ πληγωμένος που το παιχνίδι που αγαπούσα μου "αφαίρεσε" την παιδικότητα μου".

Το 1995 πήγε στην Bury και έπειτα από μια καλή πρώτη σεζόν, άρχισε πάλι να 'χει προβλήματα. Ένα από τα θύματα του Bennell είχε κάνει καταγγελία και η αστυνομία είχε αρχίσει να ερευνά το θέμα. "Πήγα στον τότε προπονητή μου, Stan Ternent και του τα είπα όλα". Μετά τη φυλάκιση του βιαστή του "έπαιξα το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας μου. Ένιωσα πως είμαι ελεύθερος". Ανήμερα της δημοσίευσης αυτής της συνέντευξης, έξι παίκτες επικοινώνησαν με την αστυνομία για να καταγγείλουν τη δική τους κακοποίηση από τον ίδιο άνθρωπο. Ένας κατήγγειλε το βιασμό του από συνεργάτη του Bennell. Ήταν ο Paul Stewart.

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας

Ο 52χρονος πρώην άσος της Manchester City, της Liverpool και της Tottenham (πρωταγωνιστής στο πλάι ποδοσφαιριστών όπως οι Lineker, Gascoigne, Waddle στους Spurs ή σε αυτό των Barnes και Rush, στους "Κόκκινους") αποφάσισε να ξεφορτωθεί το τεράστιο μυστικό που τον "έπνιγε" από όταν ήταν 11 χρόνων, αποκαλύπτοντας ό,τι είχε ζήσει στην Mirror. Μεταξύ αυτών που είπε, ήταν ότι "δεχόμουν τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε προπονητή μου καθημερινά, για διάστημα 4 ετών, με την απειλή ότι αν έλεγα κάτι, θα πάθαινε κακό η οικογένεια μου", στην οποία αποτάθηκε για να εξηγήσει πως έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να κάνει το γιο τους σταρ του σπορ. "Τους έλεγε ότι έπρεπε να δουλέψω εξτρά, για να βελτιώσω τομείς του παιχνιδιού μου, όπως το κοντρόλ και η πάσα, ως δικαιολογία για να με έχει μαζί του και να με κακοποιεί στο αυτοκίνητο ή το σπίτι του".

Όλα ξεκίνησαν "μια μέρα, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο. Τότε άρχισε να με αγγίζει. Τρόμαξα μέχρι θανάτου, δεν ήξερα τι να κάνω, προσπάθησα να το πω στους γονείς μου αλλά ήμουν μόλις 11 ετών. Από τότε, άρχισε να με κακοποιεί σεξουαλικά. Είπε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα, την μητέρα και τα δύο αδέρφια μου αν έλεγα έστω και μια λέξη. Όταν είσαι 11 χρονών, το πιστεύεις. Έλεγε"'θέλει κανείς να οδηγήσει το αυτοκίνητο;" και όποιος έλεγε "ναι" καθόταν με το ένα πόδι δίπλα στο τιμόνι και εκείνος τον χάιδευε".

Μόνο όταν έπαιζα, αισθανόμουν ανακούφιση

Στην πορεία "ανάγκασε ένα συμπαίκτη του μου κι εμένα να κάνουμε σεξουαλικές κινήσεις επάνω του. Ένας άλλος συμπαίκτης μου, 4 χρόνια πιο μεγάλος από εμένα, μου είπε επίσης ότι είχε κακοποιηθεί. Μου το είπε αργότερα, όταν συναντηθήκαμε ως ενήλικοι πλέον. Οι ψυχολογικές ουλές με οδήγησαν σε άλλα προβλήματα. Το ποτό και τα ναρκωτικά, τα οποία χρησιμοποιούσα για να μπλοκάρω τις σκέψεις που είχα για αυτοκτονία. Ήξερα πλέον τι σήμαινε η διαδικασία. Το επίπεδο της κακοποίησης γινόταν ολοένα και χειρότερο". Και όταν δεν έπαιζε καλά "με απειλούσε με βία, εκτός από σεξουαλική κακοποίηση. Ήταν ένα τέρας. Παρ' όλα αυτά έβρισκα τη δύναμη και έπαιζα. Σύντομα, τα λεπτά που ήμουν στον αγωνιστικό χώρο ήταν η λύτρωση μου, τα μόνα που ζούσα σε ολοκληρωτική ανακούφιση".

Η συνέντευξη του Woodward "έβγαλε στην επιφάνεια πράγματα που πίστευα ότι είχα κρύψει καλά μέσα μου. Για χρόνια δεν μπορούσα να δείξω στοργή στην οικογένεια μου. Δεν μπορούσα να αγκαλιάσω τη γυναίκα μου ή τα παιδιά μου, να τους πω ότι τους αγαπώ. Θα γίνω παππούς σύντομα, το πρώτο εγγόνι έρχεται και θέλω να αλλάξω. Θέλω να μπορώ να δείξω στοργή, είναι το χειρότερο κομμάτι αυτό, να μην μπορεί η οικογένεια μου να έρθει πιο κοντά σε μένα. Η γυναίκα, τα παιδιά μου, οι οικείοι μου, πρέπει να ένιωθαν ότι απλά έτσι είμαι".

Παραδέχθηκε πως η εκδίκηση ήταν κάτι που σκέφτηκε "το να μιλήσω όμως, για όσα πέρασα δεν έχει να κάνει με εκδίκηση. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα εκεί έξω. Δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν παιδόφιλοι που φέρνουν τα παιδιά στον κόσμο των σπορ, υποσχόμενοι ότι θα τους κάνουν μεγάλα αστέρια. Δεν θα με εξέπληττε αν υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν ακόμη και τώρα. Ξέρουμε ότι υπήρχε ο άνθρωπος που με κακοποιούσε και ο Βennell, είχαν σύνδεση μεταξύ τους. Δεν πιστεύω ότι ήταν μόνο αυτοί οι δυο". Ακόμα και σήμερα, δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα του θύτη.

"Είμαι τέρας, δεν θυμάμαι τίποτα"

Πίσω στον Bennell, σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2012 στους Sunday Times, είχε πει και ότι "είμαι τέρας" και τόνισε πως "δεν θυμάμαι λεπτομέρειες από όσα έχω κάνει". Όταν ο δημοσιογράφος έθιξε το θέμα της αυτοκτονίας του Speed και του ζήτησε να πει αν νιώθει ήρεμος πια, εκείνος απάντησε "δεν υπάρχει ηρεμία για εμένα και ειρήνη στο μυαλό. Πώς μπορείς να νιώσεις έτσι, αν έχεις σκοτώσει κάποιον; Για εμένα, το να "σκοτώσεις" κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα να του αφαιρέσεις τη ζωή. Μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα, κακής φύσεως ώστε η ζωή του να μην είναι ποτέ η ίδια".

Το θύμα που τον μήνυσε το 2013

Τον Απρίλιο του 1980 ασέλγησε εις βάρος 12χρονου. Συνοδεία των γονιών του, το παιδί είχε πάρει μέρος σε προπονήσεις του καμπ του και ο Βennell του έδωσε το βραβείο του "καλύτερου παίκτη" για εκείνη την εβδομάδα. Ως δώρο κέρδισε τη συμμετοχή του σε μαθήματα στο Macclesfield, όπου δεν μπορούσαν να πάνε και οι γονείς του και εκείνος προσφέρθηκε να το φιλοξενήσει και το κακοποίησε. H ντετέκτιβ που ανέλαβε την υπόθεση, κατέθεσε πως "ο Bennell είχε στοργική και φιλική συμπεριφορά προς το νεαρό αγόρι και την οικογένεια του, με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει το παιδί να γίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής. Είναι ξεκάθαρο πως τους έκανε μεγάλη εντύπωση και το παιδί είχε ενθουσιαστεί με την προοπτική που ανοιγόταν μπροστά του. Δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο άνθρωπος που θαύμαζε θα τον εκμεταλλευόταν, θα έκανε κατάχρηση της ιδιότητας του και της εμπιστοσύνης που είχε κερδίσει".

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής-τέρας

Το θύμα κατήγγειλε το γεγονός το 2013 και ήταν παρών στη δίκη. Στην κατάθεση του αφηγήθηκε με λεπτομέρειες το συμβάν και περιέγραψε πώς επηρέασε όλες τις σχέσεις σε όλη του τη ζωή. Τόνισε πως "η εμπιστοσύνη έγινε ένα τεράστιο πρόβλημα για εμένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα μου έκανε. Ζω με αυτές τις αναμνήσεις κάθε μέρα της ζωής μου". Η ντετέκτιβ Alison Greenwood πρόσθεσε ότι "ο νεαρός φοβόταν να πει το παραμικρό σε οποιονδήποτε και έζησε με αυτό το μυστικό για πολλά χρόνια. Ήταν δύσκολο να αποδεχθεί, να διαχειριστεί και να αποκαλύψει την πραγματικότητα εξ ου και προέβη στην καταγγελία χρόνια μετά, όταν βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για αυτό που του συνέβη, να έλθει στο δικαστήριο και να δώσει αποδεικτικά στοιχεία, ξαναζώντας εκείνη τη μαύρη μέρα. Η ελπίδα του είναι πως όλο αυτό θα τον βοηθήσει να "κλείσει" το κεφάλαιο και να συνεχίσει τη ζωή του". H Greenwood ευχήθηκε "η υπόθεση αυτή να ενθαρρύνει και άλλα θύματα και προβούν σε καταγγελίες, όποτε και αν υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση" και έδωσε σχετικό τηλέφωνο.

Ο δικηγόρος του Bennell είπε πως "ο πελάτης μου έχει πλήρη επίγνωση των όσων έκανε και έχει ομολογήσει πως είναι τέρας. Το πρόβλημα του τον "νίκησε", με συνέπεια να καταστρέψει ζωές. Έχει δείξει μεταμέλεια". Θα σου πω αμέσως, τι μεταμέλεια έδειξε. Πρώτα θα σου πω ότι το Μάιο του 2015 οδηγήθηκε στη φυλακή, για άλλα δυο χρόνια. Είχε δηλώσει ένοχος για δυο επιθέσεις σε άνδρα και δυο κατηγορίες κακοποίησης ανήλικου, υπό το όνομα Richard Jones.

Τρομοκρατούσε και από τη φυλακή

Ακόμα και από τη φυλακή, ο Bennell είχε βρει τρόπους να "παίζει" με το μυαλό των θυμάτων του και να εξακολουθεί να τρομοκρατεί κόσμο. Άρχισε να γράφει γράμματα, τα οποία έστελνε σε πολλούς εκ των παικτών που είχε κοουτσάρει. Δεν αρκέστηκε σε ένα, δυο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολλοί λάμβαναν σημειώματα του, στα οποία δεν ασχολείτο με το να εξηγήσει γιατί έκανε ό,τι έκανε ή να ζητήσει συγγνώμη ή έστω να εκφράσει μια κάποια ντροπή. Τουναντίον, περιοριζόταν σε λίγες λέξεις στις οποίες τους ζητούσε κάποια χάρη και τους θύμιζε ότι ο παλιός τους προπονητής ("Benny") ξέρει πάντα πώς να έλθει σε επαφή μαζί τους. Ζητούσε χρήματα ή οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να του παρέχουν, για λόγους που δεν εξηγούσε. Όλοι όμως, αισθάνονταν το ίδιο τρομοκρατημένοι, όπως τότε που ήταν παιδιά και έρμαια των ορέξεων του.

Η Football Association του έχει απαγορεύσει την όποια ενασχόληση με το ποδόσφαιρο από την πρώτη του καταδίκη, ενώ τη Δευτέρα 22/11 η Crewe Alexandra αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της έρευνα επί του θέματος. Ναι, με κάτι δεκαετίες καθυστέρηση, αλλά από την άλλη ποτέ δεν είναι αργά. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να κρατήσεις για μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή έναν κατ' επανάληψη κακοποιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ