LONGREADS

O Ινσούα στο Sport24: "Με πλήγωσε αυτό που έγινε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό"

O Ινσούα στο Sport24: "Με πλήγωσε αυτό που έγινε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό"

Ο Εμανουέλ Ινσούα μιλά αποκλειστικά στο Sport24.gr για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Οι διαπραγματεύσεις, ο Ολυμπιακός και οι προτάσεις. H σχέση του με τον Γιώργο Δώνη, το επεισόδιο στην προπόνηση πριν από το "αιώνιο" ντέρμπι και το ραντεβού που ήθελε με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 2017 όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Εμανουέλ Ινσούα. Ο Αργεντινός αριστερός μπακ με πέρασμα από την Μπόκα, τη Γρανάδα, τη Νιούελς και τη Ράσινγκ για τρία χρόνια ρίζωσε στο τριφύλλι.

Το παραδέχεται, άλλωστε, κι ο ίδιος δεν έχει καθίσει μεγαλύτερο διάστημα σε μια ομάδα. Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, ωστόσο, και ήλθε η ώρα του αποχωρισμού. Ένα αντίο που δεν ήθελε όπως τονίζει. Ένα αντίο που το φανταζόταν αλλιώς.

Ο "πότσο", όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, μιλά αποκλειστικά στο Sport24.gr για το τέλος της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και σε προσωπικό επίπεδο για τους Γιώργο Δώνη, Τσάβι Ρόκα, Νίκο Νταμπίζα, Μαρίνο Ουζουνίδη και Γιάννη Αλαφούζο.

O Ινσούα στο Sport24: "Με πλήγωσε αυτό που έγινε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό"

Συνέντευξη στον Βασίλη Τεμπέλη

Συναντήσαμε τον Ινσούα στη Γλυφάδα και το Bella Vespa. Η συζήτηση πήγε - θέλοντας και μη - στις άκαρπες διαπραγματεύσεις με το τριφύλλι και το παρασκήνιο των τελευταίων μηνών.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, το κεφάλαιο Ινσούα γράφτηκε σε σελίδες τριών σεζόν/ετών και είχε κι άλλες πτυχές. Οι δυο προτάσεις που έφθασαν, οι σχέσεις του με πρόσωπα - "κλειδιά' στον πράσινο οργανισμό, οι στιγμές που έκλαψε, η υπόσχεση που δίνει.

- Πέρασαν τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό, η περιπέτειά σου στο τριφύλλι φθάνει στο τέλος της. Είσαι δικαιωμένος ή μετανιωμένος για την επιλογή που έκανες το 2017;

"Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν έχω καθίσει τρία χρόνια σε μια ομάδα. Φθάνοντας στο τέλος του συμβολαίου μου μπορώ να πω ότι το να έρθω στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα στην καριέρα μου. Σε λίγες ημέρες τελειώνει το συμβόλαιό μου και θ' αρχίσω να σκέφτομαι το μέλλον μου. Είχα τρεις χρονιές γεμάτες και είμαι έτοιμος για τη νέα πρόκληση στην καριέρα μου, όπως ήμουν έτοιμος κι όταν ήλθα στον Παναθηναϊκό".

Τσακώθηκα με πολλούς ανθρώπους για να έρθω τζάμπα

- Θα μείνεις τελικά μέχρι το τέλος της σεζόν ή αποχωρείς βάσει του συμβολαίου σου την 30ή Ιουνίου;

"Είναι μια απόφαση που ελήφθη όταν δεν ανανέωσα το συμβόλαιο. Το ισχύον εκπνέει στις 30 Ιουνίου κι ως ποδοσφαιριστής πρέπει να βάλω προτεραιότητα την υγεία και την καριέρα μου. Λογικά, το καλύτερο θα ήταν μην επεκταθεί για λίγο καιρό το συμβόλαιο, για λίγες ημέρες. Δεν θα ήθελα να μείνω 20 ημέρες εδώ και το μυαλό μου να μην είναι 100% στον Παναθηναϊκό".

- Ο κόσμος σε αγάπησε πολύ. Δεν φοβάσαι μήπως αισθανθεί προδομένος από την αποχώρησή σου;

"Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει την αγάπη που μου έδειχνε πάντα στο γήπεδο, μετά από τα ματς, στα social media - εγώ έχω μόνο Twitter, αλλά έστελναν και στο λογαριασμό της συζύγου μου στο Instagram - κι αυτή η αγάπη είναι αληθινή. Όταν ένας παίζει και δίνει το 100% σε όλα τα γήπεδα ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Και είμαι υπερήφανος γι' αυτή την αγάπη".

- Υπήρχε κάτι που σε εκνεύρισε ή σε θύμωσε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση του συμβολαίου σου με τον Παναθηναϊκό;

"Αυτό που γράφτηκε ότι έκανα σύγκριση της πρότασης που μου έγινε με προτάσεις σε άλλους συμπαίκτες μου με πλήγωσε. Επίσης με πλήγωσε αυτό που έγινε πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ζήτησα συγγνώμη γι' αυτό που έγινε πριν από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Με πλήγωσε πολύ που είπαν ότι έχω υπογράψει σε άλλη ομάδα. Δεν έχω συμφωνήσει με καμία ομάδα. Πάντα ήμουν πιστός στον Παναθηναϊκό, ήθελα ν' ανανεώσω με τον Παναθηναϊκό, αυτό είναι το σπίτι μου. Μετά είναι αποφάσεις των ανθρώπων της ομάδας, δεν φθάσαμε σε συμφωνία. Είχα πάντα τη προδιάθεση να μείνω. Ο Παναθηναϊκός παίρνει αποφάσεις που τις σέβομαι και δεν έχει το μπάτζετ που είχε άλλα χρόνια".

- Πολύς κόσμος λέει ότι θα μπορούσες ν' απαντήσεις γρηγορότερα στη πρόταση του Παναθηναϊκού, να μην περιμένεις πρόταση από το εξωτερικό που δεν έχεις βρει ακόμη και πως κοίταζες τα συμβόλαια που παίρνουν οι νέες μεταγραφές...

"Όχι, όχι. Εγώ κοιτάζω τον εαυτό μου. Μετά είναι αποφάσεις του τεχνικού διευθυντή, του προέδρου, δεν θέλω να μιλάω για ποσά. Είχα τη διάθεση να μείνω στον Παναθηναϊκό για το ίδιο συμβόλαιο, η ομάδα πήρε μια απόφαση που τη σέβομαι. Θέλω να απλά να θυμίσω ότι εδώ ήλθα τζάμπα και τσακώθηκα με πολλούς ανθρώπους για να έλθω εδώ τζάμπα

Είπαν ότι ήθελα υψηλό συμβόλαιο, αλλά τους τελευταίους μήνες μίλησα με πολύ κόσμο μέσα στην ομάδα για να ανανεώσω το συμβόλαιο με τις ίδιες απολαβές και δεν μου απάντησαν ποτέ".

(Πατήστε στο εικόνιδιο CC κάτω δεξιά για να δείτε τους ελληνικούς υπότιτλους του video)

- Αλήθεια θες να μας πεις τι έγινε πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

"Ήταν δύσκολη εβδομάδα, είχαμε ένα ντέρμπι και ξέρουμε τι σημαίνει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι εγώ και οι συμπαίκτες μου. Δεν έχει σημασία εάν παίζεις και είσαι πρώτος ή τελευταίος. Νομίζω ότι αυτό που έγινε στην προπόνηση πριν από το ντέρμπι ήταν ένα από τα λίγα που βγήκαν με απόλυτη δόση αλήθειας στον Τύπο.

Πέταξα την μπάλα επειδή είχα νεύρα, βρήκα τον Ανδρέα (Αθανασακόπουλο) και φυσικά του ζήτησα συγγνώμη μετά από αυτό. Δεν τον έστειλα στο... νοσοκομείο, αλλά είχα νεύρα. Ο Δώνης είχε όλο το δίκιο του κόσμου που με έστειλε στ' αποδυτήρια. Μου άξιζε να είμαι εκτός ομάδας για το ντέρμπι, αλλά είναι πράγματα που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στις ομάδες".

- Ακούστηκαν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας για εσένα. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Έκανε κάποια από αυτές πρόταση;

"Μου έχει μιλήσει ο αδερφός μου, ο Εμιλιάνο, που είναι και ατζέντης μου για τις φήμες. Είναι καλό να φημολογείται ότι σε θέλουν κάποιες καλές ομάδες γιατί πάει να πει ότι κάνεις κάτι καλά. Άρχισα ν' ασχολούμαι με τις φήμες αυτές περισσότερο όταν έμεινα εκτός αποστολής στο ντέρμπι και ειπώθηκε ότι έγινε γιατί μιλούσα με τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό, ούτε σε εμένα, ούτε στην ομάδα. Στον Παναθηναϊκό δεν έφτασε ποτέ πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα".

- Θα έπαιζες σε άλλη ελληνική ομάδα;

"Όχι. Όπως είπα θα ήθελα να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό και να κατακτήσω κάποιον τίτλο. Αποδέχομαι ότι δεν θα συνεχίσω και ίσως είναι ένα βήμα να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα άλλο πρωτάθλημα για να βρω το κίνητρο να συνεχίσω ν' αγωνίζομαι στο επίπεδο που μπορώ".

- Ο Μανόλο Χιμένεθ σε ήθελε τόσο στη Λας Πάλμας όσο και στην Αλ Ουάχντα...

"Οι δυο προτάσεις που είχα τα αυτά τα τρία χρόνια ήταν από τη Λας Πάλμας και την Αλ Ουάχντα. Η πρόταση από την Ισπανία ήταν συμφέρουσα τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα. Η απόφαση του Παναθηναϊκού ήταν να μην με πουλήσει. Έμεινα κι έκανα καλή σεζόν. Το ίδιο και με την Αλ Ουάχντα. Μου προσέφεραν καλό συμβόλαιο, αλλά επίσης καλά λεφτά προσφέρθηκαν και στον Παναθηναϊκό. Τις τελευταίες ημέρες έσκασε και η πρόταση από την Τουρκία και την Αλάνιασπορ, αυτή την απέρριψα εγώ. Γιατί περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή μήπως φθάσω σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό".

- Εξωτερικό ή επιστροφή στην Μπόκα η προτεραιότητα για το επόμενο βήμα σου;

"Η επιστροφή στην Μπόκα είναι ένα όνειρο. Η Μπόκα και ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι μου. Θα ήθελα να συνεχίσω στην Ευρώπη, θα ήθελα να βρω κίνητρο και πρότζεκτ να κερδίσω κάτι στην επόμενη ομάδα μου. Λογικά η προτεραιότητα θα ήταν η Ισπανία καθώς γνωρίζω το πρωτάθλημα. Η Γερμανία επίσης, όπου αγωνιζόταν ο αδελφός μου και μου έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το πρωτάθλημα της χώρας".

-Τι σχέση είχες με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Γιάννη Αλαφούζο;

"Με τον ιδιοκτήτη αυτά τα τρία χρόνια δεν είχα πολλή επαφή. Το καταλαβαίνω γιατί τα πρώτα χρόνια η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη. Πάντα μιλούσαμε μέσω τρίτων. Είναι ένας άνθρωπος που τον σέβομαι πολύ. Τον σέβομαι για την προσπάθεια που έκανε για τους παίκτες και την ομάδα, αργά ή γρήγορα μας πλήρωνε πάντα. Προσπάθησα να τον δω. Ζήτησα να τον δω, αλλά δεν ήταν εφικτό. Πάντα σέβομαι τη σχέση που είχαμε. Ελπίζω μια ημέρα να επιστρέψω και να μιλήσουμε καλύτερα".

- Πως τα πήγαινες με τον Μαρίνο Ουζουνίδη;

"Ήταν αυτός που με έφερε, αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία. Δεν είναι μόνο ότι με έφερε, αλλά με έβαλε και να παίξω. Τις τελευταίες ημέρες πριν φύγει μιλούσαμε αρκετά. Είμαι ευγνώμων και του εύχομαι τα καλύτερα στον ΑΠΟΕΛ"

Ο Δώνης μας είχε όλους το ίδιο, σαν παιδιά του

- Εν συνεχεία συνεργάστηκες για δύο χρόνια και με τον Γιώργο Δώνη, η άποψη σου;

"Ήταν διαφορετική η σχέση που είχα γιατί ο Δώνης με βρήκε στον Παναθηναϊκό. Πήρε την ομάδα με -6 βαθμούς και πολλούς νέους και τη δουλειά που έκανε μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση την κάνουν μεγάλοι προπονητές. Το έχω πει και στον ίδιο και στους ανθρώπους της ομάδας.

Μπορεί να μην κατακτήσαμε ένα Κύπελλο ή ένα πρωτάθλημα αλλά με πολλά νέα παιδιά και πολύ χαμηλότερο μπάτζετ παίξαμε σαν μεγάλη ομάδα κόντρα σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Μπορώ να πω ότι ήταν ο καλύτερος προπονητής στην καριέρα μου και ότι είμαστε περισσότερο φίλοι..."

- Πολύ λόγος έγινε και για τον Χρήστο Δώνη και τη χρησιμοποίηση του. Πόσο θεωρείς ότι επηρέασε τον συμπαίκτη σου όλη αυτή η συζήτηση, η συνύπαρξη με τον πατέρα του και πώς το βίωσες κι εσύ;

"Δεν είναι νορμάλ κατάσταση σίγουρα και γι' αμφότερους ήταν δύσκολη. Δεν είναι μόνο για τον Χρήστο, αλλά και για τον μίστερ. Ο Χρήστος μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε θέση στο γήπεδο. Είπαν πολλά πράγματα που δεν είναι αλήθεια.

Πάντα άκουγε ότι έπαιζε λόγω του πατέρα, αλλά εγώ ξέρω ότι η ομάδα κέρδιζε. Εγώ σαν παίκτης της ομάδας δεν είδα να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Χρήστο και τους υπόλοιπους. Ο Γιώργος μας είχε όλους το ίδιο. Σαν παιδιά του".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

-Συνυπήρξες και με δύο τεχνικούς διευθυντές, ο πρώτος ο Νίκος Νταμπίζας. Η άποψή σου;

"Ο Νίκος έφθασε όταν ήλθε η πρόταση από τη Λας Πάλμας. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να φύγω όπως σου είπα, νόμιζα ότι ήταν καλύτερο να φύγω. Ως τεχνικός διευθυντής δεν ήθελε να φύγει κάποιος παίκτης σε εκείνο το χρονικό σημείο.

Υπάρχουν και κάποια άλλα επαγγελματικά ζητήματα που θα ήθελα να τα κρατήσω μεταξύ μας. Πιστεύω ότι ήταν τίμιος, ρεαλιστής. Δεν συμφωνούσαμε σε πολλά πράγματα, είχαμε διαφορετικές σκέψεις, αλλά σου έλεγε ό,τι ήθελε να σου πει στα μούτρα".

-Και για λίγους μήνες συνεργάστηκες με τον Τσάβι Ρόκα με τον οποίο μίλησες και για την ανανέωση σου;

"Βοήθησε και η κοινή γλώσσα που μιλούσαμε με τον Ρόκα. Έδειξε ενδιαφέρον για να ανανεώσω. Ήθελε να μείνω.

Ίσως ήταν ο μοναδικός που έδειξε ενδιαφέρον για ν' ανανεώσω. Μετά απασχολήθηκε με άλλες υποθέσεις και πάγωσε το θέμα. Πολλοί λένε γιατί έφερε αυτόν, γιατί έδιωξε τον άλλον, γιατί έφερε αυτόν με αυτά τα χρήματα, γιατί άφησε αυτόν με αυτά τα χρήματα. Εγώ ξέρω ότι ο Τσάβι προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Έχω καλή σχέση και του εύχομαι καλή συνέχεια..."

- Φάνηκε ότι τους τελευταίους μήνες το κλίμα ανάμεσα στον Γιώργο Δώνη, τον Τσάβι Ρόκα και τη διοίκηση δεν ήταν καλό. Επηρέασε την ομάδα;

"Ναι μπορεί να επηρέασε την ομάδα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μια ομάδα δεν εξαρτάται από το τι κάνει ο τεχνικός διευθυντής ή ο παίκτης ή ο προπονητής, αλλά από το τι κάνει το σύνολο. Για μένα είπαν πράγματα που δεν είναι αλήθεια τόσο στους οπαδούς, όσο και στους ανθρώπους της ομάδας".

- Με τον Γιόχανσον μοιάζατε ως "διόσκουροι". Ο ένας Σουηδός, ο άλλος Αργεντινός. Πολλοί δεν το πίστευαν κι όμως ταιριάξατε. Πάνω-κάτω ίδιο αριθμό συμμετοχών, γκολ και ασίστ...

"Έχουμε πάνω κάτω τους ίδιους αριθμούς. Στην αρχή έπαιζε ο Κουλιμπαλί, αλλά νομίζω τα τελευταία 2,5 χρόνια ήμουν εγώ και ο Γιόχανσον στις δυο πλευρές. Έχουμε παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, δυναμικοί, πάνω στην μπάλα. Όταν ανέβαινα, αυτός έμενε πίσω. Όταν ανέβαινε αυτός, έμενα εγώ πίσω. Ξέραμε πότε να πιέσουμε, πότε να μείνουμε πίσω. Δεθήκαμε και γίναμε και φίλοι".

- Αυτή η ομάδα άξιζε περισσότερα; Μια καλύτερη θέση, ένα τελικό Κυπέλλου;

"Πολλές φορές το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο, ή δεν παίρνεις πάντα ό,τι αξίζεις. Στο Κύπελλο θα μπορούσαμε να φθάσουμε πιο πάνω, παίξαμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Με τον ΠΑΟΚ αξίζαμε περισσότερα. Στην Τούμπα δεν παίξαμε καλά και μείναμε μακριά.

Στο πρωτάθλημα δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά με δουλειά και συγκέντρωση βελτιωθήκαμε. Για να κάνουμε και την αυτοκριτική, δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει άλλο στόχο από το πρωτάθλημα. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένας λογαριασμός που μένει ανοικτός. Είχαμε μια ομάδα που άξιζε περισσότερα".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Ήσουν από τους πιο έμπειρους της ομάδας. Ποιος από τους νέους σου άρεσε περισσότερο;

"Νομίζω ότι ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάννης δεν μπορούν να θεωρηθούν παιδιά γιατί είναι τρία χρόνια με την ομάδα. Αυτό το χρόνο μου άρεσε ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος και ο Βασίλης Ζαγαρίτης. Δεν έχουν εμπειρία, αλλά έχουν μεγάλο ταλέντο και σε μερικά χρόνια θα είναι έτοιμοι".

Ο Τσιμίκας είναι αρκετά καλύτερος του Γιαννούλη

- Ο Μπουζούκης γιατί δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν όλοι;

"Του έτυχε να παίξει σε μια θέση που δεν ήταν η φυσική του και ίσως να ήταν και νωρίς γι' αυτό. Δεν νομίζω ότι του έκανε και κακό όμως. Φανταστείτε έναν παίκτη να παίζει μία μόνο θέση. Στην Ισπανία και την Ιταλία ζητούν παίκτες που να μπορούν ν' ανταποκριθούν σε παραπάνω από μία θέσεις".

- Τους βλέπεις και τους δυο να μπορούν να παίξουν εξωτερικό;

"Τους βλέπω και τους δυο ως το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μόνο που χρειάζονται είναι ν' ακούν τους μεγαλύτερους. Είναι σημαντικό γιατί είναι 22 ετών και πρέπει ν' ακούν για να μάθουν και να κάνουν την καλύτερη επιλογή".

Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ, Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

- Τσιμίκας ή Γιαννούλης; Ποιος σου αρέσει περισσότερο;

"Είχα αυτή τη συζήτηση στ' αποδυτήρια του Παναθηναϊκού πριν από λίγες ημέρες. Νομίζω ότι αυτός που είναι αρκετά καλύτερος είναι ο Τσιμίκας".

- Χορός εκατομμυρίων και ευρωπαϊκών ομάδων γύρο από το όνομά του. Θεωρείς πως είναι έτοιμος να παίξει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

"Ναι, είναι. Και οι δυο είναι. Αυτό που έδειξε ο Τσιμίκας, αυτή η πρόοδος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αξιοθαύμαστη".

- Σου άρεσε περισσότερο ο Ολυμπιακός της τρέχουσας σεζόν ή ΠΑΟΚ της περυσινής;

"Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ της περυσινής σεζόν. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος φέτος. Ο ΠΑΟΚ μου άρεσε όμως γιατί ήταν πολύ συμπαγής. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ της περυσινής σεζόν είχε μεγαλύτερη διαφορά από τους άλλους".

- Το καλύτερο ματς σου στην Ελλάδα;

"Νομίζω αυτό με τον Άρη για το γκολ που πέτυχα".

- Το είχες δοκιμάσει στην προπόνηση;

"Ναι, το δοκιμάζεις στην προπόνηση, αλλά το έκανα αυτόματα. Μην με ρωτάς γιατί, δεν έχω τέτοια τεχνική, αλλά το έκανα γιατί έτσι μου ήρθε..."

- Η γνώμη σου για την ελληνική διαιτησία;

"Το βλέπετε κι από τα νεύρα που έχω όταν μου δείχνουν μια κίτρινη κάρτα που δεν αξίζω. Δεν έχω πρόβλημα να το πω ότι κάνουν λάθη σε πολλά ματς. Υπάρχουν φορές που δεν μπορώ να πιστέψω τα λάθη που γίνονται. Υπάρχουν λάθη που είναι ανθρώπινα, αλλά κι άλλες αποφάσεις που είναι εύκολες να τις λάβεις και...

Έχουν κάνει λάθη με όλες τις ομάδες, αλλά με τον Παναθηναϊκό έχουν κάνει πολλά πολλά λάθη αυτά τα τρία χρόνια. Θα πάρω το τελευταίο ματς με την ΑΕΚ. Είχαμε τρεις φάσεις πέναλτι που δεν έγινε έλεγχος από το VAR και μια εξ αυτών ήταν κραχτή.

Το πρώτο γκολ που πετύχαμε μας το ακύρωσαν γιατί υπήρχε φάουλ πριν. Δεν έγιναν μόνο κόντρα στον Παναθηναϊκό, αυτό σίγουρα είναι ένα στοιχείο που χρήζει βελτίωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

- Θεωρείς ότι οι Έλληνες διαιτητές είναι ένα βήμα πίσω από τους ξένους; Είσαι υπέρ των ξένων στα ντέρμπι;

"Πιστεύω ναι. Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί και να μην έχουν αμφιβολίες".

- Πάμε και λίγο στους συμπατριώτες σου. Αραούχο, Λοβέρα...

"Ο Αραούχο πέτυχε κρίσιμα γκολ. Πήρε πρωτάθλημα. Αισθάνεται καλά και φαίνεται στην ΑΕΚ. Είναι κλασικός επιθετικός που μπορεί να σου κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία. Με τον Λοβέρα δεν συναντηθήκαμε στην Αργεντινή. Τον γνώριζα όμως γιατί έβλεπα το πρωτάθλημα. Τώρα αρχίζει και παίρνει λεπτά συμμετοχής. Τον εμπιστεύεται σιγά-σιγά ο προπονητής".

- Ο Βιγιαφάνιες είναι προ των πυλών της επιστροφής στον Παναθηναϊκό, η άποψη σου;

"Είναι φίλος ο Λούκας. Μιλάω συνέχεια μαζί του. Μου λέει συνέχεια ότι θέλει να γυρίσει. Είναι σαν κι εμένα, νιώθει τον Παναθηναϊκό σαν το σπίτι του. Μακάρι να γυρίσει, θα είναι καλό και για την ομάδα και για τον ίδιο".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Υπήρχαν στιγμές που έκλαψες αυτά τα τρία χρόνια;

"Ναι. Η πρώτη φορά ήταν σε μια ήττα από τον ΠΑΟΚ. Είχαμε έξι ματς με νίκες και ξεκινήσαμε καλά, αλλά χάσαμε. Και τώρα στο Κύπελλο. Αυτό το χρόνο το Κύπελλο ήταν ο στόχος μας. Αυτό ήταν το τελευταίο ψυχολογικό χτύπημα που δέχθηκα στο ποδόσφαιρο".

- Το αγαπημένο σου φαγητό στην Ελλάδα;

"Μουσακάς. Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Δεν μιλάω για κρέας, γιατί στην Αργεντινή έχουμε καλύτερο"

- Το αγαπημένο σου μέρος στην Ελλάδα;

"Οι παραλίες της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Είμαι ταυτισμένος με την Ελλάδα. Εδώ γεννήθηκε η κόρη μου. Πέρασα τρία πανέμορφα χρόνια. Η Ελλάδα πάντα θα έχει μια θέση στην καρδιά μου".

- Το αγαπημένο σου τραγούδι;

"Όλα μοιάζουν καλοκαίρι..."

- Πότε θα ξέρουμε τον επόμενο σταθμό σου;

"Τον Ιούλιο θα κάνω διακοπές. Τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουμε τον επόμενο σταθμό μου".

- Θα άλλαζες κάτι από τους τελευταίους μήνες των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων;

"Θα ήθελα μόνο να έχω μια συνομιλία απευθείας με τον ιδιοκτήτη. Ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες, αρχηγός. Θα ήθελα πρώτα να του πω ευχαριστώ που με έφερε και έπειτα να μη μιλάμε για φήμες, αλλά ενώπιος ενωπίον. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στους οπαδούς".

- Η μάσκα έγινε σήμα-κατατεθέν σου...

"Ναι, έμοιαζα με πολεμιστής. Πέρα από την πλάκα με τη μάσκα έκανα και καλά παιχνίδια. Και χωρίς τη μάσκα ο κόσμος αναγνώρισε ότι έδινα το μάξιμουμ".

- Ένα μήνυμα στα ελληνικά....

"Καταλαβαίνω περισσότερα από όσα μπορώ να μιλήσω. Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο του Παναθηναϊκού, σας αγαπώ πολύ. Στην Ελλάδα μόνο Πανάθα πάντα".

* Videographer: Χρήστος Πανάγος / Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ