LONGREADS

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

Διαφωνείτε με τον τίτλο του longform; Κακώς. Και θα σας εξηγήσουμε το γιατί. Πρώτα βέβαια, θα σας πούμε ότι αν δεν είχε περάσει τον τραυματικό πρώτο χρόνο στη Manchester United ενδεχομένως να μην είχε κάνει τίποτα στη ζωή του.

Τέτοια ημέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν ο δακτυλοδεικτούμενος, ο τύπος που είχε δεχθεί ένα από τα πιο αστεία γκολ της ιστορίας. Είχε χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για να "χτυπήσουν" τον sir Alex Ferguson, που όχι μόνο είχε δώσει ένα καράβι λεφτά για να τον πάει στη Manchester United, αλλά είχε πει πως πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Edwin van der Sar. Στις 31/12 του 2015, ο David de Gea είναι "το ισπανικό τείχος", ο μονόφθαλμος μέσα στους τυφλούς των "κόκκινων διαβόλων" φέτος και εκ των καλύτερων του είδους που λέγεται "goalkeeper", αν όχι ο καλύτερος (και μη ξεχνάτε πως ο Manuel Neuer του "ρίχνει" τέσσερα χρόνια). Τι του συνέβη; Η ντροπιαστική πρώτη χρονιά στην Premier League. Ελάτε όμως, μαζί μας, να "πιάσουμε" την ιστορία από την αρχή.

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

Έπαιζε στην επίθεση και ήταν ο κύριος εκτελεστής μας". Και κάπως έτσι γκρεμίστηκε η θεωρία του Ruud Gullit, σύμφωνα με την οποία " όποιος αποφασίζει να γίνει τερματοφύλακας είναι γιατί δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο". Ο De Gea λάτρευε να τρέχει στο γήπεδο, να έρχεται αντιμέτωπος με την αντίπαλη εστία. Είχε καλό κοντρόλ, ισορροπία, φυσικά ψυχική ηρεμία και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ναι, από τότε. " Είχα μπει τόσο βαθιά στον αθλητισμό, από μικρός που δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα κάνω κάτι άλλο. Αν, ωστόσο, δεν είχα γίνει επαγγελματίας, θα πήγαινα σε πανεπιστήμιο και θα σπούδαζα κάτι σχετικό πάλι με τον αθλητισμό, για να μπορώ να δουλεύω σε αυτό το περιβάλλον", έχει πει.

Σε ερώτηση αν τώρα που το σκέφτεται, θα προτιμούσε να έχει συνεχίσει την καριέρα του ως επιθετικός, κατ' αρχάς γέλασε (με τη ψυχή του) και μετά σχολίασε: "Π ιστεύω ότι ήταν καλύτερο για όλους που έγινα τερματοφύλακας. Προτιμώ να σταματώ τα γκολ από το να τα βάζω. Βέβαια, ομολογώ ότι ήταν διασκεδαστικό όταν έπαιζα ως επιθετικός, αλλά μέχρι εκεί". Η τρέλα που είχε με την ασπρόμαυρη μπάλα ήταν τέτοια, που έστηνε ματς όπου κι αν βρισκόταν. Συχνά, βέβαια, ξεχνούσε να πάει για μάθημα. " Αλλά ξέραμε πού να τον ψάξουμε", διαβεβαιώνει η τότε δασκάλα του, Manuela Infante.

O πρώτος δάσκαλος που είχε στα αγγλικά διαβεβαιώνει πως είναι " λαμπρός άνθρωπος. Πρόσφατα του είχα ζητήσει κάτι για ένα φίλο μου που έχει καρκίνο και ανταποκρίθηκε άμεσα. Κάθε φορά που έρχεται στην πόλη, δεν ξεχνά να περνά από το σχολείο και να μιλά με όλους". Αυτά τα χρωστά στους γονείς του, τον Jose (πρώην τερματοφύλακα της Getafe) και τη Marivi. "Η μητέρα του φρόντιζε να ενημερώνεται τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα για την πρόοδο του γιου της. Αγχωνόταν για το πώς διαχειρίζεται τον χρόνο του, σχετικά με το ποδόσφαιρο και τα μαθήματα του", εξηγεί η Infante.

Ο Martin τον κάλεσε όταν ήταν 7 χρόνων, στην Escuela De Futbol Atletico Casarrubuelos - "θυγατρική" της Atlético. Τότε δούλευε με ομάδες έως πέντε παιδιών από χόμπι και σε ένα φιλικό με την Cadete B της Atlético, στο Cerro del Espino, τον είδε ο Emilio Garcia. "Στην ομάδα μας έπαιζε τερματοφύλακας. Με πλησίασε και με ρώτησε αν έχω να του συστήσω κάποιον τερματοφύλακα. Του είπα 'δεν χρειάζεται να ψάξεις. Έχω ένα όνομα'". Μετά, σύστησε τον Garcia με τον πατέρα του De Gea, ο οποίος μάθαινε τα μυστικά της θέσης στον μικρό με καθημερινές προπονήσεις " και είπα ένα ψεματάκι. Πως ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Rayo. Έπειτα από δυο ημέρες, ήλθε και μας βρήκε ο Ruso Diego, πρώην τερματοφύλακας της Atletico, για να τσεκάρει τον David. Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για να δώσει τη συγκατάθεση του, στη μεταγραφή".

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

O De Gea είναι τέταρτος από αριστερά, στην πάνω σειρά

Απ' όταν ο De Gea ήταν 9 χρόνων " ήταν ξεκάθαρο πως έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει μεγάλος τερματοφύλακας. Είναι κάποιοι άνθρωποι που γεννιούνται με χάρισμα και είναι αρκετά ευλογημένοι να το ανακαλύπτουν. Είχα δουλέψει με αρκετούς για να ξέρω πως είχε ό,τι χρειαζόταν, ώστε να ξεχωρίσει. Πράγματα, ασκήσεις, που για άλλους ήταν βουνό, για εκείνον δεν ήταν τίποτα. Ήταν όλα αστεία". Από τα πρώτα χρόνια ήταν ξεκάθαρο ότι "δεν τον ενδιέφερε τι γινόταν μπροστά του, δεν έχανε για κανέναν λόγο τη ψυχραιμία του. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν πώς δεν θα μπει η μπάλα στα δίχτυα του". Ήταν ψηλός και γρήγορος " και εξαιρετικός και στο μπάσκετ, ενώ έπαιζε και τένις" ενημερώνει ένας παιδικός φίλος, ο Javier Vara, πριν καταλήξει στο " πάντα, όμως, είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο".

21/01/10 reportaje foto historicas del portero del atletico de madrid de gea niño
PUBLICADA 23/01/10 NA MA14 1COL
21/01/10 reportaje foto historicas del portero del atletico de madrid de gea niño PUBLICADA 23/01/10 NA MA14 1COL DIARIO AS

καθώς είναι ο λόγος που βρίσκομαι όπου βρίσκομαι"-, οι τερματοφύλακες στους οποίους ήθελε να μοιάσει, ήταν ο Peter Schmeichel και ο Gigi Buffon. Ο Δανός είχε γίνει ο αγαπημένος του "Old Trafford" και είχε κερδίσει το treble του 1999. Παρεμπιπτόντως, ο Ferguson είχε δηλώσει κάποτε πως αν δεν είχε τον Schmeichel στο ρόστερ του '99, θα είχε πάρει τον Buffon. Πάμε, όμως, παρακάτω: από τις πρώτες στιγμές που έκανε αισθητή την παρουσία του ο De Gea, oι επαΐοντες τον φώναζαν "Van de Gea", γιατί είχε πολλά κοινά με τον Van der Sar. Ένα ήταν η... εκνευριστική ψυχραιμία τους -είχαν κυκλοφορήσει φήμες που τους ήθελαν να μην έχουν νευρικό σύστημα.

Στα 14 τον κάλεσαν στην ακαδημία της Atlético, την Cantera -με το συμβόλαιο του να διαρκεί έως το 2011. Ο άμεσος ανταγωνιστής του ήταν ο Joel Robles (νυν της Everton). Οι γονείς του ήταν πάντα δίπλα του, πράγμα που εκείνη την εποχή σήμαινε πως η μητέρα του έπρεπε να οδηγεί 50 χιλιόμετρα την ημέρα για να πηγαίνει το παιδί στις προπονήσεις. O Αlvarez Blanco, προπονητής τερματοφυλάκων που 'χει δουλέψει με τους Iker Casillas και Santiago Canizares, είχε πει " οι γονείς του τον βοηθούσαν πάντα και δεν νομίζω να σταματήσουν ποτέ να το κάνουν. Είναι απίστευτοι άνθρωποι. Ακόμα ζουν μαζί. Δεν γίνεται να 'σπάσει' αυτός ο δεσμός". Ο πατέρας του ήταν ανέκαθεν πολύ απαιτητικός και επειδή ήξερε τις δυσκολίες της θέσης, γνώριζε και πώς να τον βοηθήσει.

" Ήταν σε κάθε προπόνηση της ομάδας, είτε έβρεχε είτε χιόνιζε. Βοηθούσε ότι ήταν κοντά στο σπίτι. Βέβαια, και όταν ήταν στην εθνική πήγαιναν και τον έπαιρναν για να φάνε όλοι μαζί. Η μητέρα του μιλούσε για δυο ώρες! Στον ιδανικό κόσμο, η ομάδα του David θα άφηνε τον πατέρα του στις προπονήσεις, γιατί τον βοηθά. Δεν είναι φίλος ή δημοσιογράφος. Είναι πατέρας. Δεν τον νοιάζουν τα συστήματα, αλλά όλες τις μικρές λεπτομέρειες που αφορούν τον γιο του και μετά από τις προπονήσεις θα μπορούν να μιλούν στο αυτοκίνητο, επί των όσων συνέβησαν".

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

Ο De Gea είναι τρίτος από αριστερά, στην πάνω σειρά, δίπλα στον Ivan Gonzalez

Ο Abel Resino του έδωσε την πρώτη ευκαιρία να παίξει με τη φανέλα της ομάδας όταν ήταν 18 χρόνων. Ο Emilio Alvarez Blanco, όμως, θα ήταν εκείνος που διέγνωσε το ταλέντο, στην πραγματική του διάσταση. Ο προπονητής τερματοφυλάκων των Colchoneros δούλεψε για πολλές ώρες μαζί του, για να τον βοηθήσει να φτάσει εκεί που μπορούσε. Σε τρεις μήνες έγινε από rookie, βασικός. Πότε ζούσε ως παιδί της ηλικίας του; " Η αλήθεια είναι πως κάνεις πολλές θυσίες, από μικρός, αν θες να καταφέρεις κάτι. Δεν πηγαίνεις βόλτες με τους φίλους σου, περνάς λίγο χρόνο με την οικογένεια σου. Το ποδόσφαιρο απαιτεί τον περισσότερο χρόνο σου, όπως μεγαλώνεις. Την ίδια ώρα όμως, είναι και μεγάλο προνόμιο".

Αρχικά, ήταν πίσω από τον Sergio Asenjo, τον οποίον αγόρασε η Valladolid και τον Roberto που είχε μεγαλύτερη εμπειρία. Την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας -στα βουνά της Sierra-, ο προπονητής της ομάδας, Quique Sanchez Flores, ζήτησε από τον άνθρωπο που δούλευε με τους τερματοφύλακες να του πει λεπτομέρειες. "Οι πρώτες μου λέξεις ήταν 'ο καλύτερος όλων είναι ο el nino'". Η πρόοδος ήταν ραγδαία με τον De Gea να δημιουργεί δεσμούς στενής φιλίας με τον Sergio Aguero -τον οποίον βρήκε απέναντι του στη Manchester City. "Μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο και δούλευαν μαζί". Ο Aguero ήταν η πρώτη επιλογή, έως τη σεζόν 2009-10, όταν έγινε η αποκάλυψη. Ήταν η χρονιά που η Atlético πήρε το Europa League, με νίκη επί της Liverpool στον ημιτελικό, με τον άνθρωπο μας να παρεμποδίζει τον Steven Gerrard από το να κάνει τη δουλειά του. Τον Αύγουστο που ακολούθησε απέκρουσε πέναλτι, στο Super Cup Ευρώπης -εναντίον της Inter.

Όταν είσαι Manchester United πρέπει να 'χεις μάτια παντού

Το "ESPN" είχε γράψει τον Μάρτιο του 2011 ότι "ο sir Alex Ferguson σκέφτεται το επόμενο κομμάτι του στο jigsaw που φτιάχνει, με στόχο να ανοικοδομήσει την αγαπημένη ομάδα της Αγγλίας και πρέπει να ξεκινήσει με τον αντικαταστάτη του Edwin van der Sar που έχει ενημερώσει πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση". Η πρώτη επιλογή ήταν ο Pepe Reina, αλλά από τη στιγμή που η Liverpool δεν επρόκειτο να δώσει ούτε... την ίωση της στην Man Utd, πήγε στο επόμενο όνομα: ήταν ο David de Gea της Atlético Madrid. Πώς; Είχε εγγυηθεί για αυτόν ο προπονητής των goalkeepers στην ομάδα, Eric Steele -είχε εκπλαγεί από την ψυχραιμία, τη σιγουριά και τα εντυπωσιακά reflex του. " Τον παρακολουθήσαμε 20 φορές, πριν κάνει ντεμπούτο στη La Liga και τον δουν όλοι", είχε σχολιάσει o Steele, ο οποίος απένειμε τα εύσημα στον chief scout της United, Jim Lawlor. Ο τελευταίος αρκέστηκε στο " όταν είσαι Manchester United πρέπει να 'χεις μάτια παντού. Τσεκάραμε τα πάντα και καταλήξαμε στον De Gea", αφού προηγουμένως τον είδε και ο Ferguson.

"Το φτωχό παιδί μόλις τελείωσε τη σεζόν, με σειρά τεσσάρων ντέρμπι στη Μαδρίτη και η ομάδα του έχασε όλα τα ματς, με εκείνον να δέχεται οκτώ γκολ", είχε γράψει το αμερικανικό αθλητικό site. Τι είχε προηγηθεί; Η αγωνιστική περίοδος είχε ξεκινήσει με τη Real να εναποθέτει στην εστία του τρία γκολ και κάπως έτσι είχε φτάσει τα πέντε παιχνίδια, στα οποία δεν είχε "σταυρώσει" νίκη. Αντιθέτως, είχε "φάει" και 11 γκολ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Cristiano Ronaldo τον είχε χαρακτηρίσει τον Ιανουάριο του 2011 "salchichon" δηλαδή "μεγάλο λουκάνικο" -μάλλον γιατί υψωνόταν ήδη στο 1.93 και ήταν μόλις 77 κιλά. Λίγους μήνες μετά, έπαθε μια μερική αμνησία, εξηγώντας πως ο νεαρός "είναι ένας λαμπρός τερματοφύλακας, ο οποίος κατά την άποψη μου πρέπει να επιλεγεί από την εθνική". Τι είχε πάθει; Ferguson, γιατί ήταν η εποχή που μιλούσαν πολύ τακτικά οι δυο τους.

Εν πάση περιπτώσει, οι κακοήθεις -που ήξεραν τη συνήθεια που είχε κάποτε η United να παίρνει τους χειρότερους τερματοφύλακες- εξηγούσαν ότι είναι προφανής ο λόγος που η ομάδα του σκέφτεται να τον πουλήσει. Εκείνος είχε προβληματιστεί, για το αν έπρεπε να αφήσει την ομάδα που τον "μεγάλωσε" και τη χώρα του, πριν καν συμπληρώσει δυο σεζόν στην πρώτη ομάδα. Επί της ουσίας, ο προβληματισμός του είχε να κάνει με το κατά πόσο έτοιμος ήταν να κάνει αυτό το άλμα. Τι είχε δει, όμως, ο Ferguson;

Ο De Gea είχε "σώσει" ένα πέναλτι στο Super Cup Ευρώπης με την Inter (το 2010), ενώ είχε κάνει μια επίδειξη της ηρεμίας του και στο European U17, που βρήκε την Ισπανία στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου, όταν "έπιασε" την προσπάθεια του Dimitri Daeseleire, στον ημιτελικό με το Βέλγιο. Παρένθεση: οι Ισπανοί έπαιζαν με 10 παίκτες και στον τελικό νίκησαν 1-0 την Αγγλία. Μολονότι λοιπόν, ο νεαρός προερχόταν από δύσκολη χρονιά -με την Atlético-, στα 20 είχε σηκώσει ήδη τρία μεγάλα τρόπαια: με την εθνική στο Ευρωπαϊκό U17, το Europa League και το Super Cup Ευρώπης. Είχε παίξει και σε άλλους δύο τελικούς: στου Παγκοσμίου U17 και του Copa del Rey. Είχε διαγνωστεί με υπερμετρωπία, αλλά σιγά το πρόβλημα. Το ταλέντο το είχε, τις ικανότητες τις είχε, άρα... γιατί να μην τον θέλει ο Sir; Όχι μόνο τον ήθελε, αλλά και τον πήρε στις 29 Ιουνίου του 2011, έναντι του ποσού των 25.500.000 ευρώ. Έγινε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακας, μετά από τον Gianluigi Buffon, που είχε κοστίσει στην Juventus 44 εκατ. ευρώ, το 2001.

O David de Gea είναι ο καλύτερος goalkeeper που υπάρχει εκεί έξω

" Αναζητούσαμε κάποιον που να είναι στον ίδιο τύπο με την Edwin, να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με πρώτα τη δυνατότητα να οργανώνει και τη ψυχραιμία", σχολίασε ο Ferguson την ημέρα της ανακοίνωσης, πριν ομολογήσει ότι "δούλευα επ' αυτής της μετακίνησης για αρκετό καιρό". Αυτό που δεν είπε ήταν ότι για να βοηθήσει τον De Gea προσέλαβε Ισπανό προπονητή τερματοφυλάκων και τον Anders Lindegaard, για να δημιουργήσει έναν ευγενή ανταγωνισμό, όταν είχε περάσει ένας μήνας και το νέο απόκτημα δεν έδειχνε σημάδια προσαρμογής. Φυσικά και το κόλπο έπιασε.

" Ήταν στο γυμναστήριο στις 9.30 το πρωί, τρεις φορές την εβδομάδα. Στην αρχή της εβδομάδας δούλευε τον κορμό και τη δύναμη. Σαράντα οκτώ ώρες πριν κάθε ματς, δούλευε την ταχύτητα και την έκρηξη. Δουλεύαμε και το απόγευμα, δυο φορές την εβδομάδα και μετά είχε μάθημα αγγλικών. Γενικά, προσέχαμε μην τον "κάψουμε", εξήγησε ο Steele, " δεν τον αφήναμε μόνο. Πηγαίναμε για φαγητό και κάναμε practice εκείνος στα αγγλικά και εγώ στα ισπανικά. Όλοι τον αγαπούσαν στα αποδυτήρια. Ο Chicharito, o Evra. Όλοι".

Οι γονείς του μετακόμισαν μαζί του στο Manchester και υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν σε μια νέα χώρα, μια νέα κουλτούρα, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, έναν διαφορετικό καιρό, σε διαφορετικό φαγητό. Όλα ήταν διαφορετικά. Και το μέγεθος της ομάδας που έπαιζε πια ο γιος τους. " Τα δυο πρώτα χρόνια στη United, που δεν ήταν τα καλύτερα του, οι γονείς του ήταν εκεί να τον προστατεύουν και να τον στηρίζουν. Και τώρα, είναι απίστευτος", λέει ο Emilio Alvarez, πριν προσθέσει ότι " για εμένα είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Καλύτερος του Neuer. Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν τερματοφύλακα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με δεδομένα ύψος, ευλυγισία, ρυθμό, μάκρος χεριών, μέγεθος χεριών κλπ, θα έβγαινε ο David".

Ο ίδιος ο Ισπανός goalkeeper είχε παραδεχθεί ότι " στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Είχα μετακομίσει σε μια νέα χώρα, σε μια νέα λίγκα, είχα έλθει από ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Στην Αγγλία, όλα είναι πιο επιθετικά, υπάρχουν περισσότερες επαφές και αυτό, στην περίπτωση του τερματοφύλακα, σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα για εσένα. Ήταν δύσκολη φάση. Δυο χρόνια μετά, διάστημα πολύ μεγάλο για το ποδόσφαιρο, άρχισα να νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου, ήρεμος και τακτοποιημένος". Ο Steele θέλησε να συμπληρώσει ότι " στους πρώτους έξι μήνες του στην ομάδα, είχαμε να δουλεύει για εμάς ο καλύτερος ψυχολόγος στον κόσμο: ο Sir Alex Ferguson. Είχε τον τρόπο του να προστατεύει τον De Gea. Τον πίστευε και ήξερε πως χρειάζεται χρόνο. Οι τερματοφύλακες είναι το εύκολο θύμα. Όταν κάνεις σωστά τη δουλειά, κανείς δεν θυμάται. Όταν την κάνεις λάθος, κανείς δεν ξεχνά".

Προφανώς και μιλάμε για τη δεύτερη κατηγορία. Κάτι που ουδείς φανταζόταν στις 23/10 του 2011, οπότε η United υπέστη την πιο βαριά εντός έδρας ήττα, μετά από το 1955, οπότε έχασε 1-6 από τη Manchester City. Και μπορείτε να υποθέσετε πού εστίασαν οι φαν και τα media. Το ίδιο έγινε και στο 2-3 της Blackburn, στο "Old Trafford", ανήμερα των 70ών γενεθλίων του Ferguson, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει 2-2 με ισάριθμα γκολ του Dimitar Berbatov . Κυρίως για τον τρόπο που έφαγε το τελευταίο γκολ, στο 80', από τον Grant Hanley -δεν κατάφερε να νικήσει σε μια εναέρια μάχη και άφησε ακάλυπτη την εστία του. Εκείνος, ατάραχος δήλωσε " όλοι οι τερματοφύλακες κάνουν λάθη που και που και σε κανέναν μας δεν αρέσει όταν γίνονται τα λάθη. Έχω πρόθεση να περάσω πολλά χρόνια εδώ. Θέλω να γίνω ο καλύτερος goalkeeper που είχε ποτέ η ομάδα και να κερδίσω το σεβασμό όλων". Έχει όμως, ενδιαφέρον να δείτε τι είχε "φάει".

Δυο χρόνια μετά, όλα ήταν διαφορετικά, άρδην προς το καλύτερο. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Rio Ferdinand, στις 16/8 του 2013, στην ερώτηση "ποια είναι η τελευταία ανάμνηση που 'χεις από τον Ferguson και ποια ήταν η σχέση σου μαζί του;" είπε " πήγαινες στα ματς και αισθανόσουν ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο, ένεκα αυτού. Όλοι στον σύλλογο έτρεφαν απεριόριστο σεβασμό για εκείνον. Ό,τι δημιούργησε, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν ιδιαίτερο να ξέρω πως με καλύπτει πάντα, πως με στηρίζει. Ήταν ένας από τους λόγους που συνέχισα να εξελίσσομαι". Με τη Manchester United κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2013 και το FA Community Shield το 2011 και το 2013. Ειρήσθω εν παρόδω, οι συμπαίκτες του τον προτίμησαν για "καλύτερο παίκτη της United" τις σεζόν 2013-14 και 2014-15, ενώ έλαβε το βραβείο Sir Matt Busby (στην εξελεγκτική επιτροπή είναι οι φίλαθλοι της ομάδας) τις ίδιες περιόδους.

Το email που δεν "άνοιξε" ποτέ

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου του 2015 έληγε η προθεσμία μετακόμισης παικτών στην Ισπανία. Στην Αγγλία, το... παράθυρο επρόκειτο να κλείσει την 1η Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα). Όχι ότι αυτό το γεγονός έπαιξε κάποιο ρόλο στο θέμα μας, αλλά σας το δίνουμε για να 'χουμε όλοι μια γενικότερη γνώση. Ποιο όμως, είναι το θέμα μας: η Manchester United είχε συμφωνήσει να πουλήσει τον David De Gea στη Real Madrid, για το ουδόλως ευτελές ποσό των 29 εκατ. λιρών (αν το θέλετε σε ευρώ, είναι κοντά στα 40 εκατομμύρια). Στο πλαίσιο του deal, ο Keylor Navas θα ακολουθούσε την αντίθετη διαδρομή.

Δεν ήταν εύκολη η διαδικασία που προηγήθηκε της συμφωνίας. Αρχικά, οι Άγγλοι δεν ήθελαν να πουλήσουν ένα ακόμα από τα περιουσιακά στοιχεία τους στους Μαδριλένους, που με τη σειρά τους δεν ήθελαν να πληρώσουν ακριβά για κάτι που θα μπορούσαν να πάρουν με λιγότερα χρήματα, κάποιους μήνες αργότερα. Βλέπετε, το συμβόλαιο του Ισπανού τερματοφύλακα με τους "κόκκινους διαβόλους" έληγε το καλοκαίρι του 2016. Και άρα, τότε θα μπορεί να πάει όπου γουστάρει, χωρίς η Man Utd να πάρει σεντ.

Έως ότου καταλήξει κάπου η ιστορία (και τελειώσει η περίοδος μεταγραφών) ο Louis van Gaal αρνείτο να τον χρησιμοποιήσει. Ώσπου άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος, στις 31/8 και εκεί που όλοι θεωρούσαν δεδομένη τη μεταγραφή, τα απαραίτητα έγγραφα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο email της FIFA. Για να είμαστε ακριβείς, τα γραφειοκρατικά ζητήματα έπρεπε να ολοκληρωθούν και να "ανέβουν" στο Transfer Matching System της FIFA. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Γιατί; Ο Θανάσης Κρεκούκιας τα είχε εξηγήσει ωραία .

Η United διερρήγνυε τα ιμάτια της πως "ανέβασε" ό,τι χρειαζόταν, στην ώρα της και έχει τις αποδείξεις. Οπότε έφταιγε η Real, σωστά; Λάθος. Γιατί και οι Μαδριλένοι επιμένουν πως έκαναν επίσης, ό,τι έπρεπε. Μετά βέβαια, είπαν πως ένα από τα απεσταλμένα έγγραφα ήταν σε format που δεν "άνοιγε". Η "AS" επικαλέστηκε πηγή στην ισπανική λίγκα, που ενημέρωνε ότι η αποστολή έγινε 28 λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα -χωρίς όμως, να ονοματίσει το φταίχτη της καθυστέρησης. Η "Marca" έγραψε πως οι "Blancos" έχουν αποδεικτικά στοιχεία που θέλουν τη Manchester United να έστειλε ό,τι έπρεπε να στείλει, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Η απάντηση των Άγγλων ήταν πως "ο John Alexander έχει τεράστια εμπειρία -πριν δούλευε στη Tottenham- που δεν γίνεται να έχασε την προθεσμία".

Το timeline είχε ως εξής: η προσφορά των Blancos κατατέθηκε στις 13.00 (CET) της 31ης του Αυγούστου. Στις 13.39 έστειλαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη Manchester United που... απάντησε στις 21.42 (οι κακεντρεχείς έλεγαν πως ο Ed Woodward -αντιπρόεδρος του οργανισμού- είχε πέσει για μεσημεριανό ύπνο). Τότε ήταν που οι Βρετανοί έστειλαν όλα τα ντοκουμέντα, με κάποιες μικρές αλλαγές που είχαν γίνει αποδεκτές. Στις 23.32 η Real επέστρεψε τα έγγραφα στη United, γιατί έπρεπε να υπάρχουν οι υπογραφές και των δυο παικτών που αφορούσε η συμφωνία.

Είκοσι λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας, η United είπε πως βρήκε στα συμβόλαια αλλαγές με τις οποίες δεν είχε συμφωνήσει και στις 23.44 είπε πως δεν είχε λάβει τίποτα που να αφορά τον Navas. Στις 23.58 οι Άγγλοι ανέβασαν όλο το χαρτομάνι στο TMS της FIFA. Ή τουλάχιστον αυτό είπαν, με τους Blancos να υποστηρίζουν ότι το upload είχε τελειώσει μετά από τα μεσάνυχτα και δεν είχε τίποτα για τον Navas. Στις 00.02 πρόσθεσαν πως είχαν στην κατοχή τους τα πάντα, δυο λεπτά μετά από το πέρας της προθεσμίας και όταν επιχείρησαν να κάνουν το δικό τους upload, δεν τα κατάφεραν γιατί το σύστημα είχε "κλείσει" από τη FIFA. Στις 00.26, η FIFA και η ισπανική λίγκα ομολόγησαν πως έλαβαν τον ολοκληρωμένο φάκελο, μετά από το... κλείσιμο του παραθύρου. Η La Liga αποκάλυψε ότι η Real ήταν εκείνη που δεν έκανε ό,τι έπρεπε, όταν έπρεπε και στις 00.30 έγινε γνωστό πως ο De Gea μένει στο Manchester.

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για πλήγμα στο γόητρο και των δυο οργανισμών που ανήκουν μεταξύ των καλύτερων. Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, προέκυψαν τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη United να μην έχει ακριβώς υπερβάλει εαυτόν, για να προλάβει την προθεσμία -γιατί δεν είχε καταφέρει να βρει κάποιον ικανό να παίξει στη θέση του. Για την ιστορία, η σύντροφος του De Gea (από το 2010), Edurne Garcia (pop singer και παρουσιάστρια, στην Ισπανία -εκπροσώπησε τη χώρα της στον τελευταίο διαγωνισμό Eurovision) είχε ενημερώσει πως ήθελε να ζήσει στη Μαδρίτη.

Όταν όλα τελείωσαν και τα πάντα χάθηκαν (μαζί με το χαρτί που δεν εμφανίστηκε ποτέ), ο εκπρόσωπος του παίκτη, Jorge Mendes (ναι, είναι ο ίδιος με εκείνον που εκπροσωπεί τους Jose Mourinho, Radamel Falcao και Cristiano Ronaldo, μεταξύ πολλών άλλων) ομολόγησε στο "BBC" και το "Sky Sports" που ήταν στην προπόνηση της Man United πως οι συζητήσεις συνεχίζονται, με προοπτική Δεκεμβρίου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πελάτης του να υπογράψει επέκταση με τους Άγγλους, με τη "Marca" να αποκαλύπτει πως η πρόταση είναι πενταετούς διάρκειας, για 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτή ήταν και η πρόταση που είχε κάνει η Manchester United, ενόσω η Real ήταν... στην πόρτα, ώσπου αντιλήφθηκαν πως ο De Gea δεν επρόκειτο να συμφωνήσει και έτσι τον "έβγαλαν" στην αγορά, 12 ώρες πριν από το τέλος της σχετικής προθεσμίας.

Λίγο μετά από την αποκάλυψη του ατζέντη, ο πρόεδρος της Real, Florentino Perez, εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης "Cadena Cope" πως δεν πρόκειται να γίνει κάποια κίνηση τον Γενάρη " γιατί ο παίκτης αναμένεται να υπογράψει επέκταση για να μείνει στο 'Old Trafford'". Επιπροσθέτως, εφόσον είχε παίξει με την ομάδα του στους ομίλους του Champions League, δεν θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τη φάση των knockout αγώνων. Οπότε... τι να τον κάνουν;

Ρώτησαν το αφεντικό προς τι η διάθεση της Real να δώσει ένα κάρο λεφτά για τύπο που ήταν στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου. Απάντησε " οι εξαιρετικοί παίκτες δεν είναι ποτέ ελεύθεροι. Μόνο όσοι κινούνται στη μετριότητα είναι". Αυτό που δεν είπε ο Perez, αλλά έγραψε η "Marca", ήταν πως η Real έχει ήδη τάξει 5 εκατ. ευρώ στον De Gea, για να μην υπογράψει επέκταση με την Man Utd. Το μόνο που σχολίασε επί του θέματος ο Ισπανός μεγιστάνας ήταν " δεν του είπαμε να μην ανανεώσει. Αναγνωρίζουμε πως θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για την καριέρα του", γιατί είχε μεσολαβήσει και η δήλωση του Vicente del Bosque, σύμφωνα με την οποία " αν συνεχίζει να είναι η δεύτερη επιλογή για την ομάδα του, θα είναι δύσκολο να τον καλέσω για το Euro".

Παρεμπιπτόντως, δέχθηκε την πρώτη κλήση στην εθνική ανδρών, στις 13/5 του 2014 και επελέγη για το Παγκόσμιο Κύπελλο, για να αντικαταστήσει τον Iker Casillas, στο 83ο λεπτό του φιλικού με το El Salvador και να κάνει το ντεμπούτο του. Στο World Cup ήταν η τρίτη επιλογή, πίσω από τους Casillas και Pepe Reina. Ήταν και ο μόνος που δεν είχε συμμετοχή, έως τον αποκλεισμό των Ισπανών στη φάση των ομίλων. Για πρώτη φορά έπαιξε ως βασικός στις 4/9 του 2014, εναντίον της Γαλλίας, στο Παρίσι και έκτοτε θεωρείται ο επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τον Casillas -κάτι που έχει πει και ο ίδιος ο τερματοφύλακας της Porto. Τώρα που "κλείσαμε" και αυτό το κεφάλαιο, να σας πούμε πως ο Van Gaal ενέταξε πρόσφατα τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, στους καλύτερους του κόσμου.

Οι άλλες συμφωνίες που... χάθηκαν στην εκπνοή

Ο De Gea δεν ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων της Manchester United, με τη Real, οι οποίες "χάλασαν" στην κόρνα της λήξης. Είχε προηγηθεί ο Fabio Coentrao, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 επρόκειτο να δοθεί δανεικός από τους Ισπανούς στους Βρετανούς, αλλά δεν πρόλαβαν τη λήξη της διαδικασίας. Εκτός αυτού, υπάρχει και ο Sergio Ramos, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι συζητούσε να αφήσει τη Real για τη United. Είχε συμφωνήσει προφορικά, με το νέο εργοδότη, πριν υπογράψει επέκταση με τους Μαδριλένους, έως το 2020. Ως προς αυτό, ο Perez επέμεινε ότι " δεν δεχθήκαμε καμία προσφορά για τον Ramos. Mόνο το ενδιαφέρον κάποιων". Τι είχε γίνει; Ο Ramos είχε χρησιμοποιήσει την United, για να ανανεώσει με τη Real. Σε ό,τι αφορά την πληροφορία πως η Manchester United διεκδίκησε και το δικαίωμα της στον Gareth Bale, ο εκπρόσωπος του, Jonathan Barnett, εξήγησε πως ο πελάτης του δεν σκέφτηκε καν το ενδεχόμενο να αλλάξει παραστάσεις. Τώρα, ας δούμε και τη λίστα με τις καλύτερες μεταγραφές που έγιναν... πριν χτυπήσει το κουδούνι -όπως τις έβαλε σε ένα video η "Τelegraph".

Ωραία έως εδώ; Όμορφα. Την Παρασκευή, στις 11 Σεπτεμβρίου, η Man Utd ενημέρωσε ότι ο 24χρονος πορτιέρο υπέγραψε τετραετή επέκταση, με option ανανέωσης για ακόμα έναν χρόνο. Για κάθε εβδομάδα, θα έπαιρνε 270.000 ευρώ, ενώ ως buy out ορίστηκε το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος δήλωνε ενθουσιασμένος "για το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου στη United. Πάντα απολάμβανα να παίζω δίπλα σε αυτούς τους εκπληκτικούς παίκτες και ενώπιον των φανταστικών φιλάθλων μας". Τι είχε να πει ο Van Gaal; Α, τα καλύτερα. "Είναι ένας από τους καλύτερους goalkeepers του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο "καλύτερος παίκτης της χρονιάς" τις δυο τελευταίες σεζόν. Και είναι και νέος πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολλά χρόνια μπροστά του". Και τι διαβάσαμε στις 28/12; Πως η Real εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον Ισπανό. Όχι για τώρα. Για το καλοκαίρι.

Τι έχουν πει για εκείνον

" O David ήταν αρκετά καλός για το κορυφαίο επίπεδο, από τα 19. Από τότε τον εμπιστεύονταν οι συμπαίκτες του" -Diego Forlán, 2009.

" Το παιδί αυτό είναι ψυχρό, σαν λύκος. Έχει πάντα συγκέντρωση, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Τα πράγματα που ενδεχομένως δημιουργούν πίεση σε άλλους, δεν τον αγγίζουν" -Angel Mejias, προπονητής τερματοφυλάκων στους εφήβους της Atlético, το 2010.

" Μολονότι ακόμα μεγαλώνει, ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος, είναι καθ' οδόν για να γίνει εκ των καλύτερων goalkeeper στον κόσμο. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι απογοήτευση" -Diego Diaz Garrido, προπονητής τερματοφυλάκων στην Atlético, το 2010.

" O De Gea είναι ψηλός, έχει καλά πόδια, τη σωστή νοοτροπία και είναι ευκίνητος. Έχει τα πάντα, για να γίνει ένας από τους καλύτερους goalkeepers της επόμενης δεκαετίας" -Edwin van der Sar, ο τερματοφύλακας που αντικατέστησε ο de Gea στην Manchester United.

" Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως ο de Gea θα γίνει εκ των κορυφαίων, ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Στους 18 προσεχείς μήνες θα ωριμάσει, ενώ χρειάζεται και ένα πρωτάθλημα" -Gary Neville, 2013.

" Φέρνεις ένα παιδί στην Premier League, στα 20 και δεν είναι εύκολο. Μαθαίνει στο πιο δύσκολο περιβάλλον εκμάθησης που υπάρχει στον κόσμο. Αλλά έχει δείξει πως έχει μεγάλη εσωτερική δύναμη. Του έχουμε μάθει πως ο πιο ψύχραιμος άνθρωπος στο γήπεδο, πρέπει να είναι ο τερματοφύλακας και αυτό έγινε ένα από τα δυνατά του σημεία" -Eric Steele, προπονητής τερματοφυλάκων, 2013.

" Έχει τεράστια πίστη στον εαυτό του, που είναι πολύ σημαντική αρετή. Δεν αφήνει τίποτα να τον επηρεάσει. Όταν κάνει ένα λάθος, ξέρει τι έχει συμβεί, αλλά δεν το αφήνει να τον "βυθίσει". Χρησιμοποιεί την εμπειρία, για να είναι βέβαιος πως δεν θα κάνει το ίδιο λάθος. Αυτή είναι εκπληκτική ποιότητα" -Juan Mata, 2014.

" Tώρα βλέπουμε τεράστια βελτίωση στο παιχνίδι του. Και "παίρνει" το ένα ματς μετά το άλλο για τη United, κάτι που περιμένω από κάθε goalkeeper της ομάδας. Τώρα έχει γίνει ένας εκπληκτικός τερματοφύλακας" -Gary Neville, 2014.

" Ο De Gea είναι ο Νο1 goalkeeper στον πλανήτη και ο λόγος είναι γιατί υπέφερε στο ξεκίνημα της καριέρας του, στην Αγγλία"-Phin Jones, 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ