LONGREADS

Ο "άθλος" του Ζαρντίμ

Monaco players hold the trophy as they celebrate their French League One title after beating Saint Etienne during the League One soccer match Monaco against Saint Etienne, at the Louis II stadium in Monaco, Wednesday, May 17, 2017. Monaco clinched its first league title since 2000 and eighth overall, replacing Paris Saint-Germain as champion. (AP Photo/Claude Paris)
Monaco players hold the trophy as they celebrate their French League One title after beating Saint Etienne during the League One soccer match Monaco against Saint Etienne, at the Louis II stadium in Monaco, Wednesday, May 17, 2017. Monaco clinched its first league title since 2000 and eighth overall, replacing Paris Saint-Germain as champion. (AP Photo/Claude Paris) AP

Η Μονακό αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας με τον Ζαρντίμ να πετυχαίνει έναν άθλο, έχοντας να συναγωνιστεί τα εκατομμύρια της Παρί Σεν-Ζερμέν, η Νις με Μπαλοτέλι έκανε την έκπληξη, ενώ ο Εμ'Μπαπέ ήταν η αποκάλυψη. Διαβάστε την ανασκόπηση του Sport24.gr για τη Ligue 1 2016-17

Η σεζόν 2016-2017 για το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν ιδιαίτερη, ήταν ξεχωριστή και είχε την "σφραγίδα" του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Το μεγαλύτερο σερί τίτλων στη Γαλλία το έχει η Λιόν, με τις 7 κατακτήσεις από το 2002 έως το 2008, σερί που πολλοί πίστευαν πως θα ισοφαρίσει και θα καταρρίψει η Παρί Σεν-Σερμέν, καθώς πρόκειται για μία απ'τις ομάδες-κολοσσούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, βάσει φυσικά οικονομικών δεδομένων.

Η ομάδα της πρωτεύουσας είχε 4 σερί πρωταθλήματα και ήταν μεγαλύτερο φαβορί φέτος απ'την Μπάγερν στην Γερμανία και τη Γιουβέντους στην Ιταλία. Κι όμως, Μπάγερν και Γιουβέντους πήραν την κούπα, όχι όμως η Παρί, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερη οικονομική διαφορά από τους αντιπάλους της.

Η Μονακό πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από 17 χρόνια και αυτό είναι έργο Ζαρντίμ. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, του έδωσε... τα κλειδιά και οι Μονεγάσκοι απ'τη Ligue 2 του 2013 με Γιώργο Τζαβέλλα στην 11άδα, 4 χρόνια αργότερα κατέκτησαν τη Ligue 1 και έπαιξαν σε ημιτελικό Champions League για 4η φορά στην ιστορία.

Και στην Ευρώπη πήγαν καλύτερα απ'την Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία φέτος είχε εστιάσει εκεί. Βρέθηκε στα ουράνια με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα, αλλά πληγώθηκε με το 6-1 της Βαρκελώνης και τα έχασε όλα (φάση των "16").

Η Μονακό μάλιστα πέτυχε 107 γκολ στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα στη ιστορία έπειτα από το 1960 και τη Ρασίνγκ Παρί, με τον Ζαρντίμ κάποτε να έχει κατηγορηθεί στην Ελλάδα πως είναι πολύ... αμυντικός προπονητής, πως "σκοτώνει" το θέαμα και το καλό ποδόσφαιρο!

Αυτό που τα κατάφερε η Μονακό το είχε καταφέρει η Μονπελιέ το 2012 με πρώτο σκόρερ τον Ολιβιέ Ζιρού, να πάρει δηλαδή το πρωτάθλημα, αν και φαβορί ήταν η πλούσια Παρί. Τότε όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, οι Παριζιάνοι δεν είχαν τόσα αστέρια, δεν είχαν καν εμπειρία πρωταθλητισμού.

Ο πρωτευουσιάνοι γλίτωσαν τα χειρότερα, που ήταν να χάσουν και την δεύτερη θέση απ'τη Νις, η οποία έκανε φανταστική δουλειά με τον Ελβετό, Λουσιάν Φαβρ, στον πάγκο, ενώ προπονητικά σπουδαία ήταν και η επιτυχία του Σέρζιο Κονσεϊσάο στη Ναντ.

Και φέτος το γαλλικό πρωτάθλημα απέδειξε πως είναι αυτό το πλέον ιδανικό για την ανάδειξη νέων ταλέντων, ενώ πραγματικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμη σπουδαιότερη σεζόν τη νέα χρονιά.

Ο MVP

Είναι απ'τις περιπτώσεις που ο πιο πολύτιμος παίκτης δεν προέρχεται απ'τον πρωταθλητή. Φέτος έγινε αυτό που περίμενε καιρό ο Έντινσον Καβάνι, έφυγε δηλαδή απ'την Παρί Σεν-Ζερμέν ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και ο Ουρουγουανός επιτέλους έπαιξε στην φυσική του θέση, στην κορυφή της επίθεσης.

Έδειξε τον πραγματικό εαυτό του, τον λόγο για τον οποίο ο Νασέρ Ελ-Κχελαϊφί είχε δώσει 63.000.000 ευρώ το 2013 στη Νάπολι για να τον αποκτήσει.

Ο 30άχρονος επιθετικός πέτυχε 35 γκολ σε 36 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (49 γκολ σε 49 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις), στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, καθώς στις 3 χρονιές του στη Νάπολι είχε 26, 23 και 29 γκολ, ενώ σε καμία απ'τις 3 πρώτες του χρονιές στο Παρίσι δεν έφτασε τα 19 γκολ.

Δεν ήταν κακός σε αυτά τα 3 πρώτα χρόνια στην PSG, απλά υπήρχε ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και ο Ουρουγουανός αναγκαζόταν να παίξει ως εξτρέμ ή δεύτερος επιθετικός. Το κάνει και στην εθνική της χώρας του όταν χρειάζεται, ποτέ δεν παραπονιέται, απλά προσπαθεί.

Είχε και 4 ασίστς στο πρωτάθλημα, ενώ όσον αφορά στις τελικές προσπάθειες, είχε 4 ανά ματς. Ουσιαστικά έβαζε γκολ κάθε 4 τελικές προσπάθειες, καθώς είχε 35 γκολ σε 36 ματς, από τα οποία τα 35 ήταν στην 11άδα.

Paris Saint Germain's Edinson Roberto Cavani celebrates after he scored a goal against Lyon during their French League One soccer match in Decines, near Lyon, central France, Sunday, Nov. 27, 2016. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Paris Saint Germain's Edinson Roberto Cavani celebrates after he scored a goal against Lyon during their French League One soccer match in Decines, near Lyon, central France, Sunday, Nov. 27, 2016. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP

Στις 25 Απριλίου μάλιστα ο Ουρουγουανός υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Παρί μέχρι το 2020 και φέτος έφτασε τα 88 γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα, πέρασε στην 2η θέση όλων των εποχών για τον σύλλογο, με τον Ιμπραχίμοβιτς να είναι πρώτος με 113. Πέρασε επίσης στην 2η θέση των σκόρερς σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 130 γκολ και πρώτος είναι ο Ζλάταν με 156. Υπέγραψε λοιπόν έχοντας κίνητρο να ξεπεράσει σε όλα τον Σουηδό, ενώ φέτος θα μπορούσε με τα 35 γκολ στο πρωτάθλημα να διεκδικήσει το "Χρυσό Παπούτσι", το οποίο το πήρε ο Μέσι με 37, αλλά τα τέρματα στη Γαλλία είχαν πολλαπλασιαστή το 1.5 (από τη νέα σεζόν θα έχουν και πάλι πολλαπλασιαστή το 2, καθώς η Γαλλία επέστρεψε στην 5η θέση στην κατάταξη της UEFA).

Παίκτες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο του MVP είναι ο συμπαίκτης του στην Παρί Σεν-Ζερμέν, Μάρκο Βεράτι, απ'τη Μονακό οι Κιλιάν Εμ-Μπαπέ, Τομά Λεμάρ και Μπερνάρντο Σίλβα, απ'τη Νις ο Ουιλάν Σιπριάν που ήταν εξαιρετικός για 29 αγωνιστικές (μέχρι να τραυματιστεί), όπως και ο συμπαίκτης του, Ζαν-Μικαέλ Σερί. Φυσικά και ο Αλεξάντρ Λακαζέτ της Λιόν, ο οποίος ήταν δεύτερος σκόρερ με 28 γκολ.

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Στις 5 Ιουνίου 2012 αντικατέστησε τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού και δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή. Κάποιοι στην προετοιμασία τον αποκάλεσαν "καθηγητή" και τους δικαίωσε, όχι όμως στους "ερυθρόλευκους", από όπου και απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αν η ομάδα ήταν αήττητη και στην κορυφή με +10.

Δεν υπήρχε υπομονή στον Ολυμπιακό και τώρα απλά βλέπουν αυτόν που έδιωξαν να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στην Ευρώπη. Αυτό που πέτυχε φέτος ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι ασύλληπτο. Πρωταθλήτρια Γαλλίας η Μονακό μετά από 17 χρόνια, κόντρα στο μεγαθήριο που ονομάζεται Παρί Σεν-Ζερμέν, αλλά και παρουσία στα ημιτελικά του Champions League.

Πέρσι και πρόπερσι πούλησε τους Μαρσιάλ, Κοντογκμπιά, Κουρζαουά, Αμπντενούρ, Καράσκο, Οκάμπος και Ισιμά-Μιρέν. Και όμως, κατάφερε να έχει ακόμη καλύτερη ομάδα, χωρίς να κάνει ηχηρές μεταγραφές. Το καλοκαίρι του 2016 τον Κάμιλ Γκλικ απ'την Τορίνο και στα 29 του ο Πολωνός ήταν απλά ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Monaco's head coach Leonardo Jardim gestures during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Monaco and Dortmund at the Louis II stadium in Monaco, Wednesday April 19, 2017. (AP Photo/Claude Paris)
Monaco's head coach Leonardo Jardim gestures during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Monaco and Dortmund at the Louis II stadium in Monaco, Wednesday April 19, 2017. (AP Photo/Claude Paris) AP

Οι κύριες επενδύσεις του ήταν στα μπακ, δεξιά ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ απ'τη Λιλ και αριστερά ο Μπενζαμέν Μεντί απ'τη Μαρσέιγ. Μέχρι εκεί, δεν χρειαζόταν κάτι άλλο, είχε το ταλέντο απ'τις ακαδημίες και απλά είχε και ο ίδιος προπονητικό ταλέντο να το αναδείξει. Έκανε και τον Φαλκάο ξανά να πιστέψει στον εαυτό του, να θυμηθεί πως πριν τους τραυματισμούς του ήταν ο καλύτερος στράικερ στον πλανήτη και ο Κολομβιανός τον αντάμειψε με 21 γκολ στο πρωτάθλημα!

Από το πουθενά, έκανε τον Κιλιάν Εμ'Μπαπέ να θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο του πλανήτη και αν πουληθεί, ίσως να καταρριφθεί και φέτος το παγκόσμιο ρεκόρ δαπάνης. Ο 18άχρονος πέτυχε 15 στο πρωτάθλημα, μάγεψε στο Champions League και μαζί με τους Μπερνάρντο Σίλβα, Λεμάρ, Μπακαγιοκό, Φαμπίνιο, Σιντιμπέ, Ζέμερσον και Μεντί... πίνουν νερό στο όνομα του Ζαρντίμ, καθώς τους έκανε από τα πιο ακριβά ταλέντα στον πλανήτη.

Και επειδή έχει πλάνο, άσχετα αν θα μείνει στο Μονακό ή όχι, καθώς τον θέλουν όλες οι μεγάλες ομάδες που ψάχνουν προπονητή, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια τεράστια μεταγραφή. Απέκτησε με 25.000.000 ευρώ απ'την Άντερλεχτ τον Βέλγο κεντρικό μέσο, Γιούρι Τίλεμανς. Φανταστικός παίκτης ο 20άχρονος διεθνής Βέλγος και τα 25.000.000 ευρώ φαντάζουν λίγα.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Αφού ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ΕΠΡΕΠΕ να ανακηρυχθεί κορυφαίος προπονητής, ο Λουσιάν Φαβρ θα εξυμνηθεί μαζί με την ομάδα του, τη Νις.

Ίσως αν δεν είχε πάρει το πρωτάθλημα η Μονακό να είχε ανακηρυχθεί αυτός κορυφαίος προπονητής, με τον σύλλογο της Νίκαιας να είναι σίγουρα η μεγάλη έκπληξη της σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης το καλοκαίρι, όταν απέκτησε τον Μάριο Μπαλοτέλι και τελικά κατάφερε να έχει τα φώτα πάνω της μέχρι το φινάλε της χρονιάς.

Βρέθηκε και στην κορυφή για αρκετές αγωνιστικές (πρωταθλήτρια χειμώνα!), αλλά δεν μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλη υπέρβαση και να πάρει τον τίτλο, όμως και η τρίτη θέση είναι υπέρβαση, η οποία μάλιστα της δίνει την δυνατότητα να παίξει στα προκριματικά του Champions League και να διεκδικήσει την πρώτη της συμμετοχή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Νις έκανε μόνο 4 ήττες στο πρωτάθλημα και μάλιστα οι δύο από αυτές στην 36η και στην 37η αγωνιστική, όταν ουσιαστικά δεν μπορούσε πλέον να διεκδικήσει την 1η ή την 2η θέση, ενώ στη Νίκαια νίκησε και τη Μονακό και την Παρί Σεν-Ζερμέν και τη Μαρσέιγ και τη Λιόν. Η 3η θέση που κατέκτησε ήταν η καλύτερη της επίδοση απ'το το 1976 (έχει πάρει 4 πρωταθλήματα: 1951, 1952, 1956, 1959)!

Nice's players celebrate after Nice's defender Jean-Michael Seri scored against Lyon during the League One soccer match between Nice and Lyon, in Nice stadium, southeastern France, Friday, Oct. 14, 2016. (AP Photo/Claude Paris)
Nice's players celebrate after Nice's defender Jean-Michael Seri scored against Lyon during the League One soccer match between Nice and Lyon, in Nice stadium, southeastern France, Friday, Oct. 14, 2016. (AP Photo/Claude Paris) AP

Ο Μάριο Μπαλοτέλι πέτυχε 15 γκολ και ο Αλασάν Πλεά άλλα 11, ενώ 5 φορές σκόραρε ο Τάσος Δώνης, ο μοναδικός Έλληνας του γαλλικού πρωταθλήματος, ο οποίος έπαιξε ως δανεικός απ'τη Γιουβέντους, με δικαίωμα αγοράς, αλλά και δικαίωμα επαναγοράς απ'την "γηραιά κυρία".

Μεγάλη απώλεια τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω τραυματισμού, ήταν ο Ουιλάν Σιπριάν (22), ο οποίος έκανε όλη τη δουλειά στο κέντρο μαζί με με τον Ζαν-Μικαέλ Σερί (25), έχοντας συμπαραστάτες τους Ουαλτέρ (22), Ισερίκ (25) και Κοζιέλο (21), ενώ ο πιο δημιουργικός μέσος ήταν ο Γιουνές Μπελχαντά (άλλοτε αστέρι της Μονπελιέ).

Στο τέρμα ο 23άχρονος, Γιοάν Καρντινάλ, δημιούργημα των ακαδημιών, ενώ στην άμυνα ηγέτης ήταν ο Ντάντε (33), ο Βραζιλιάνος που έπαιξε 9 χρόνια στη Γερμανία με Γκλάντμπαχ, Μπάγερν και Βόλφσμπουγκ. Παρτενέρ του ήταν στα περισσότερα ματς ο 18άχρονος, Μαλάνγκ Σαρ, ενώ και στα μπακ υπήρχε βραζιλιάνικη δύναμη, αριστερά ο Ντάλμπερτ Ενρίκε και δεξιά ο Ρικάρντο Περέιρα (23), ο οποίος έπαιζε και εξτρέμ.

Τρομερό το επίτευγμα του Λουσιάν Φαβρ, δημιούργησε για εξαιρετική ομάδα γεμάτη νέα παιδιά, παίρνοντας το μέγιστο από έμπειρους παίκτες όπως οι Ντάντε και Μπελχαντά, αλλά κυρίως απ'τον Μπαλοτέλι. Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Η Μαρσέιγ ήταν προβληματική, κανείς δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτήν φέτος, έτσι χωρίς αμφιβολία η απογοήτευση της σεζόν στη Ligue 1 είναι η Λιόν.

Η ομάδα του Μπουνό Ζενεσιό είχε προφανώς πολύ πιο δυνατό ρόστερ, βάσει ονομάτων, απ'τη Μονακό και τη Νις, αλλά αγωνιστικά δεν είχε καμία σχέση με καμία απ'τις δύο, ήταν πολύ χειρότερη. Η Μονακό είχε 3 ήττες, η Νις είχε 5 και η Λιόν είχε 13, τερματίζοντας στην 4η θέση, έτσι δεν θα παίξει στο Champions League.

Έπαιξε σαφώς ρόλο το γεγονός πως ο Ναμπίλ Φεκίρ προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό και ξεκίνησε τη σεζόν με νέο τραυματισμό, ενώ στις 2 πρώτες αγωνιστικές η ομάδα είχε ισάριθμες νίκες με 5 γκολ του Αλεξάντρ Λακαζέτ.

Και φέτος ήταν ο κορυφαίος, αλλά δεν είχε την συμπαράσταση που περίμενε από έμπειρους παίκτες όπως οι Βαλμπουενά, Γκοναλόν και Μαπού Γιανγκά-Εμπιουά, έτσι μετά το τέλος της σεζόν ανακοίνωσε πως αποχωρεί, ψάχνοντας νέα πρόκληση στα 25 του χρόνια. Όταν λέμε νέα πρόκληση, εννοούμε καλύτερη ομάδα, σε καλύτερο πρωτάθλημα (πιθανότατα) και κυρίως στο Champions League.

Τα πράγματα τη νέα σεζόν για τη Λιόν θα είναι δηλαδή ακόμη πιο δύσκολα, όμως ταλέντο υπάρχει (Ντεπάι, Μαμάνα, Ντιακαμπί, Τολισό, Φεκίρ, Κορνέ, Τουσάρ) και το θέμα είναι ο Ζενεσιό να καταφέρει να το αναδείξει και τα φέρει τα αποτελέσματα, όπως ο Ζαρντίμ στη Μονακό και ο Φαβρ στη Νις.

RISING STAR

Πρόκειται για τον πλέον ανερχόμενο αστέρα της Ευρώπης ή και του πλανήτη, όχι απλά του γαλλικού πρωταθλήματος. Ο Κιλιάν Εμ'Μπαπέ έκανε ντεμπούτο τον Δεκέμβρη του 2015, σπάζοντας ρεκόρ του Τερί Ανρί και έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται με τη Μονακό σε ηλικία 16 ετών και 347 ημερών. Τον Φεβρουάριο σκόραρε και έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ του Ανρί, καθώς σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μονακό. Τελικά τον Μάιο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο για να ακολουθήσει η φετινή μαγική χρονιά!

Παίζοντας είτε ως εξτρέμ, είτε ως παρτενέρ του Φαλκάο στην επίθεση, πέτυχε 15 γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα και έγινε νεότερος παίκτης της Ligue 1 τα τελευταία 30 χρόνια με έστω 10 γκολ. Τεχνική, ταχύτητα, εκτέλεση. Τα συνδυάζει όλα, το έδειξε και στο Champions League, όπου στα νοκ-άουτ ματς πέτυχε 6 γκολ, σκοράροντας κόντρα σε όλους τους αντιπάλους (Μάντσεστερ Σίτι, Ντόρτμουντ και Γιουβέντους) και εκτόξευσε την αξία του στα ύψη. Τον θέλει η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όποιος και να τον αποκτήσει πιθανότατα θα κάνει ρεκόρ παγκόσμιας δαπάνης, πάνω από 105.000.000 ευρώ δηλαδή, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν βιάζεται, θέλει να μείνει στο Μονακό και να ωριμάσει περισσότερο για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Όλα αυτά βέβαια τον έφεραν και στην εθνική Γαλλίας, κάνοντας διεθνές ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών, 3 μηνών και 5 ημερών τον Μάρτιο, ενώ τον Αύγουστο είχε ξεκινήσει τη χρονιά παίζοντας 2 ματς στη Β' ομάδα της Μονακό! Ο πατέρας του κατάγεται απ'το Καμερούν και η μητέρα του απ'την Αλγερία, ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ τον χαρακτήρισε "τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο", προσθέτοντας πως "έχει πολλά κοινά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού του με τον Τιερί Ανρί".

H KAΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η Παρί Σεν-Ζερμέν είχε ξεπεράσει την κρίση που την... χτύπησε στις αρχές Δεκέμβρη με τις τρεις σερί αποτυχίες, οι οποίες ήταν οι ήττες στις έδρες των Μονπελιέ και Γκινγκάμπ, με ενδιάμεσα την ισοπαλία στο Παρίσι με τη Νις. Την ξεπέρασε με 3 σερί νίκες, το 5-0 επί της Λοριάν και το 1-0 στις έδρες των Ρεν και Ναντ. Ακολουθούσε το μεγάλο ντέρμπι με τη Μονακό στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, με τον Έντινσον Καβάνι με εκτέλεση πέναλτι να ανοίγει το σκορ στο 80', τέρμα που φάνταζε αρκετό να κάνει την διαφορά, αλλά δεν ήταν.

Ο Μπερνάρντο Σίλβα ισοφάρισε σε 1-1 στο 92', από ασίστ του Τζιμπίλ Σιντιμπέ και το γκολ αυτό σε μεγάλο βαθμό έδωσε τον τίτλο στους Μονεγάσκους.

Monaco's Bernardo Silva, second right, celebrates with teammates after scoring a goal during their League One soccer match against Paris Saint Germain, at the Parc des Princes stadium, in Paris, France, Sunday, Jan. 29, 2017. (AP Photo/Thibault Camus)
Monaco's Bernardo Silva, second right, celebrates with teammates after scoring a goal during their League One soccer match against Paris Saint Germain, at the Parc des Princes stadium, in Paris, France, Sunday, Jan. 29, 2017. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Έμειναν σε απόσταση βολής από την Παρί, ακολούθησε το 3-0 επί της Νις, το 2-1 στην έδρα της Μονπελιέ και το 5-0 επί της Μες (Μετς) με το παρθενικό χατ-τρικ του Εμ'Μπαπέ. Σε αυτό το ματς η Μονακό προσπέρασε τους Παριζιάνους, κάτι που δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε.

Ακολούθησε η ισοπαλία στην έδρα της Μπαστιά και μετά 12 σερί νίκες μέχρι το τέλος. Από το γκολ του Μπερνάρντο Σίλβα στις καθυστερήσεις του ματς του Παρισιού, η Μονακό είχε 15 νίκες και μία ισοπαλία!

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

Τα προπονητικά κατορθώματα των Λεονάρντο Ζαρντίμ (Μονακό) και Λουσιάν Φαβρ (Νις) έχουν δημιουργήσει μία μικρή αδικία όσον αφορά στον Σέρζιο Κονσεϊσάο. Ο Πορτογάλος ανέλαβε τη Ναντ τον Δεκέμβρη, όταν ήταν στην 18η θέση, για να την οδηγήσει στην αποφυγή του υποβιβασμού και όχι απλά τα κατάφερε, αλλά τερμάτισε στην 7η θέση, διεκδικώντας και έξοδο στην Ευρώπη.

Ήταν μια χρονιά με πολλά νέα ταλέντα, εκτός του Κιλιάν Εμ'Μπαπέ της Μονακό. Τρομερός ο 19άχρονος μέσος της Μαρσέιγ, Μαξίμ Λοπέζ, ο 18άχρονος αριστερός μπακ της Νανσί, Φετού Μαουσά και ο 18άχρονος στόπερ της Νις, Μαλάνγκ Σαρ. Όλοι τους στην πρώτη τους σεζόν στη Ligue 1 (o Εμ'Μπαπέ είχε παίξει και πέρσι), ενώ για πρώτη φορά έπαιζε και ο εξαιρετικός 24άχρονος επιθετικός της Ντιζόν, Λόις Ντιονί.

Ο κορυφαίος αμυντικός της σεζόν ήταν ο Κάμιλ Γκλικ της Μονακό, ο οποίος αποκτήθηκε στα 28 του χρόνια το περασμένο καλοκαίρι απ'την Τορίνο, έναντι 11.000.000 ευρώ και άξιζε κάθε ευρώ. Εκτός του Ντάντε, ξεχώρισε απ'τους κεντρικούς αμυντικούς και ο Λοΐκ Περέν της Σεντ-Ετιέν. Ο τερματοφύλακας που διακρίθηκε ήταν ο Γιοάν Καρντινάλ της Νις, ο καλύτερος αμυντικός μέσος ήταν ο Φαμπίνιο της Μονακό και ο καλύτερος δημιουργός ήταν ο Μοργκάν Σανσόν της Μαρσέιγ με 12 ασίστς.

Ο πιο άστοχος παίκτης ήταν ο Ζονατάν Ντελαπλάς (Καέν) με 40 τελικές και κανένα γκολ, ο Γιανίκ Καουζάκ (Μπαστιά) είχε 4 κόκκινες κάρτες (είχε να συμβεί από το 2002-03), ενώ το πιο γρήγορο γκολ το πέτυχε ο Βαλεντίν Βάντα (Μπορντό) στα 14'' κόντρα στην Τουλούζ. Οι τερματοφύλακες της Μαρσέιγ και της Ρεν, οι Γιοάν Πελέ και Μπενουά Κοστίλ δηλαδή, ήταν οι μόνοι που δεν έχασαν ούτε λεπτό στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ το δεξί μπακ της Λιλ, Σεμπαστιάν Κορσιά, έχασε 3 λεπτά! Έπαιξε 3417 από τα 3420!

Ο ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Ο ποδοσφαιριστής που είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με πέρσι ήταν ο Ριάντ Μπουντεμπούζ της Μονπελιέ. Ο 27άχρονος διεθνής Αλγερινός επιτελικός μέσος πέτυχε 11 γκολ και είχε 9 ασίστς και είχε ο λόγος που η ομάδα του παρέμεινε στην κατηγορία (υποβιβάστηκαν Μπαστιά, Νανσί και Λοριάν, ανέβηκαν Στρασμπούρ, Αμιάν και Τρουά, η οποία νίκησε στο μπαράζ τη Λοριάν).

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Φλοριάν Τοβέν της Μαρσέιγ, με τον 24άχρονο Γάλλο μέσο να πετυχαίνει 15 γκολ, ενώ βελτιώθηκε σαφώς και ο συμπαίκτης του, Μπαφετιμπί Γκομίς, ο οποίος πέτυχε 20 γκολ, αλλά πέρσι έπαιζε στην Σουόνσι. Άλλος... παίκτης υπό τις οδηγίες του Λουσιάν Φαβρ ήταν και ο Βαλεντέν Ισερίκ στη Νις, όπως και ο Βαλεντέν Ρονζιέ υπό της οδηγίες του Σέρζιο Κονσεϊσάο στη Ναντ.

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Σε σύστημα 4-3-3...

Ο "άθλος" του Ζαρντίμ

Σε σύστημα 4-4-2...

Ο "άθλος" του Ζαρντίμ

AP Photo/Laurent Cipriani/Thibault Camus/Claude Paris

POLL

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ