LONGREADS

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Επιχείρησε να "ρίξει" τον Sepp Blater στις προηγούμενες εκλογές. Απέτυχε. Τώρα που ο Ελβετός είναι εκτός διαδικασίας, ο Ali bin Al Hussein φέρεται ως το φαβορί των επικείμενων εκλογών στη FIFA. Για την ακρίβεια, είναι ο μόνος υποψήφιος. Ποιος όμως, είναι;

Κατ' αρχάς, είναι 40 χρόνια μικρότερος από τον Sepp Blater. Δεύτερον, είναι πρίγκιπας. Τρίτον, είναι πλούσιος. Τέταρτον, ήταν αντιπρόεδρος και μάλιστα ο νεαρότερος σε ηλικία που κάθισε σε αυτήν την καρέκλα στη FIFA, στην ιστορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η λίστα με τους λόγους που ο Ali bin Al Hussein φαίνεται να είναι μια χαρά περίπτωση, για να αναλάβει την προεδρία της FIFA, μετά τον άνθρωπο που την κρατούσε επί 17 χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα , έχει και άλλες σημειώσεις. Για να μην κουράζουμε, θα σας πούμε την πιο σημαντική: είναι ο τελευταίος που έμεινε όρθιος. Όλοι οι άλλοι που ενδιαφέρονταν, αυτήν την περίοδο -και μάλλον για αρκετό καιρό ακόμα- θα ασχολούνται με άλλα θέματα. Νομικής φύσεως.

Η αλήθεια είναι ότι το σκάνδαλο των 47 κατηγοριών που αφορούν τη δωροδοκία, την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος (προϊόν τετραετούς έρευνας του FBI) και οδήγησε σε 14 συλλήψεις, είχε αποκαλυφθεί πριν τις τελευταίες εκλογές. Παρ' όλα αυτά, ο λαός αποφάσισε να κρατήσει τον Blatter εκεί που ήταν (προφανώς και από το 1998 είχε δημιουργήσει... βαθιές ρίζες), μολονότι δύο εκ των υποψηφίων (Michael Van Praag και Luis Figo) είχαν αποσυρθεί για να ενδυναμώσουν την υποψηφιότητα του Πρίγκιπα. Το αυτό έκανε η ομοσπονδία της Αυστραλίας, μαζί και η UEFA με την Ασία... να προδίδει το παιδί του -ψήφισε τον Ελβετό, όπως και η ομοσπονδία της Αφρικής. Ο Ali bin Al Hussein δεν ένιωσε και επιστρέφει δριμύτερος, για τις εκλογές του Φλεβάρη. Σήμερα (15/10) ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του και αναφερόμενος στη σκέψη να μετατεθούν σε άλλη ημερομηνία οι εκλογές, είπε ότι " αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί εκτενέστερη αστάθεια. Θα δείξουμε στον κόσμο, ότι δεν μάθαμε το μάθημα μας. Θα φανεί πως οι ύποπτες συναλλαγές που αφαίρεσαν το κύρος της FIFA ευθύς εξ αρχής, συνεχίζονται". Ποιος όμως, είναι ο Πρίγκιπας που θέλει να γίνει πρόεδρος της FIFA.

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Πατέρας του ήταν ο Hussein bin Talal ή πιο απλά του Hussein της Ιορδανίας, καθώς ήταν ο Βασιλιάς από το 1952 (ανέλαβε μετά την παραίτηση/μετατόπιση του πατέρα του, King Talal) έως τις 7 Φεβρουαρίου του 1999. Ημέρα που πέθανε. Ήταν γνωστός στον αραβικό κόσμο, για τη μυστική (που τελικά δεν έμεινε τόσο μυστική) φιλία του με το Ισραήλ. Λέγεται πως το 1973 είχε ειδοποιήσει τους Ισραηλινούς, πως η Αίγυπτος και η Συρία επρόκειτο να επιτεθούν και εν πολλοίς ήταν ο λόγος που κέρδισαν τον πόλεμο.

Είχε ένα θέμα με το ποιον να χρίσει διάδοχο του. Αρχικά, είπε πως θα είναι ο αδελφός του, Hassan. Μετά, ενημέρωσε τον γιο του Πρίγκιπα Ali bin Al Hussein (παιδί που είχε αποκτήσει με την τρίτη του σύζυγο, την πριγκίπισσα Αlia -συνολικά είχε 4 γυναίκες και 12 απογόνους) πως θα αναλάβει. Πριν το θάνατό του -είχε διαγνωστεί με λεμφατικό καρκίνο τον Ιούλιο του 1998-, κατέληξε στον πρωτότοκο γιο του, Abdullah II, άνδρα της πριγκίπισσας Rania, αν έχετε υπ' όψιν σας. Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που είχε πάρει -ειρήσθω εν παρόδω- ο Abdullah, αφορούσε την αφαίρεση της ελευθερίας από όλους όσοι -θεωρούσε πως- εξέθεταν τη βασιλική οικογένεια.

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ο Hussein έμεινε στην ιστορία ως εκ των μακροβιότερων ηγετών της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ήταν οπαδός της διαπραγμάτευσης και πεπεισμένος πως όλος ο αραβικός κόσμος θα μπορούσε να ζήσει ειρηνικά, μια μέρα, αρκεί να κάθονταν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να έλυναν τις διαφορές τους. Είχε καλές σχέσεις με τη Δύση και τις χρησιμοποιούσε. Ένα από τα στοιχεία που δεν του επέτρεψαν να είναι όσο αποτελεσματικός μπορούσε να γίνει, ήταν ότι ανέλαβε στα 17. Και μολονότι τα δίκια του ήταν βουνό, δεν του έδιναν την απαιτούμενη σημασία. Μακροπρόθεσμα, η έντονη προσπάθειά του να καταλήξουν όλοι σε συμφωνία, τον έκανε προδότη στα μάτια των γειτόνων.

Η Randa Habib, κόρη του πρέσβη που είχε ο Λίβανος στη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και το Ιράκ, με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, έκανε την πτυχιακή της επί των θεμάτων της Ιορδανίας. Έτσι, γνώρισε τον Βασιλιά, μέσα στα χρόνια του πήρε 20 συνεντεύξεις και μετά έγραψε και βιβλίο. Σε αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, αποκάλυψε ότι ήταν γυναικάς (ξεκίνησε από το St Joseph University της Βηρυτού, πριν πιάσει δουλειά στο AFP), πως όντως έδινε πληροφορίες στο Ισραήλ και ότι γενικά ήταν πανούργος πολιτικός. Επίσης, ήταν εκείνη που ενημέρωσε επί της αλλαγής άποψης του Hussein για το διάδοχό του.

Kάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση, για να σας πούμε ότι η Habib, η οποία παντρεύτηκε τον άνθρωπο που την έφερε σε επαφή με τον Βασιλιά (ο Adnan Gharaybeh παραιτήθηκε, για να μπορεί εκείνη να γράφει ό,τι θέλει "χωρίς να τον ντροπιάζω") απειλήθηκε ων ουκ έστιν αριθμό φορών, με τη ζωή της, για τις αποκαλύψεις της. Τελευταία φορά ήταν όταν άσκησε κριτική στη Βασίλισσα Rania, εστιάζοντας στις υποθέσεις διαφθοράς της οικογένειας της. Δέχθηκε τηλεφωνική απειλή, εξέθεσε την κατάσταση στο Twitter και οδηγήθηκε σε δίκη. Εκείνη διέφυγε στη Γαλλία, η Ιορδανία ζήτησε την έκδοση της, με την κατηγορούμενη να συνεχίζει να γράφει για τη λογοκρισία στη χώρα της.

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Πίσω στον Ali bin Hussein, φοίτησε στο Ισλαμικό Εκπαιδευτικό Κολέγιο του Amman, όπου πρωτοασχολήθηκε με την πάλη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία (στη Royal Military Academy, στο Sandhurst, με ειδικότητα την ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο). Αποφοίτησε το 1994 και πήγε στις ΗΠΑ (Princeton University, Salisbury School, Connecticut). Υπηρέτησε -ως αξιωματικός- το βρετανικό στρατό, ακολούθως έγινε ανιχνευτής στις ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας και για εννέα χρόνια ήταν υπεύθυνος της ιδιωτικής ασφάλειας του Βασιλιά. Μετά έγινε υπεύθυνος για την ασφάλεια της χώρας -και για τη διαχείριση των κρίσεων. Για τις στρατιωτικές του επιδόσεις, πήρε το βαθμό του "ταξίαρχου" στον ιορδανικό στρατό, έλαβε διάκριση ιππότη από τη Βρετανία, έγινε μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της τιμής, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας του απένειμε το μετάλλιο "Order of the Rising Sun".

Ο Ali bin Al Hussein θέλει να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Το 2003 είχε κάνει και πολεμικό ρεπορτάζ, πήγε στο Ιράκ, αλλά την έδιωξαν, μαζί με τον συνάδελφό της στο CNN, Nic Robertson. Προσγειώθηκε στην Ιορδανία, όπου ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια. Ο Ali bin Al Hussein ζήτησε να συναντηθεί μαζί τους, για να τον ενημερώσουν επί των όσων συνέβαιναν στη Βαγδάτη -δεδομένου ότι συνόρευαν με το Ιράκ και ήδη είχαν δεχθεί κύματα προσφύγων. Η Rym ομολόγησε αργότερα, πως ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί πως θα συγγένευε με την Rania, από την οποία είχε πάρει συνέντευξη το 2003.

Συμπτωματικά, ανακοίνωσαν πως αρραβωνιάστηκαν -στο Παρίσι-, λίγους μήνες μετά τη... σχετική ανακοίνωση της Letizia Ortiz, δημοσιογράφου εξ Ισπανίας που άφηνε τα πάντα, για να παντρευτεί τον Βασιλιά Felipe τον τέταρτο. Παντρεύτηκαν στις 7/9 του 2004. Όταν η Rym άφησε τη δουλειά, ίδρυσε τη Royal Film Commission στην Ιορδανία -έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με στόχο να αναπτύξει την εκπαίδευση επί της κινηματογράφησις, ως μέσο για να πεις μια ιστορία. Έκανε και δυο παιδιά.

Το 1999 του ανατέθηκε η προεδρία στην ποδοσφαιρική ένωση της Ιορδανίας -δημιούργησε και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία Δυτικής Ασίας (τα μέλη αυξήθηκαν σε 13). Δημιούργησε ολόκληρη καμπάνια, για να αυξήσει το ενδιαφέρον των γυναικών για το ποδόσφαιρο, μαζί και την εμπλοκή τους -φορώντας μαντήλες (hijab) και ειδικές εμφανίσεις που κάλυπταν το σώμα. Και ναι, ήταν ο κύριος λόγος που η FIFA ήρε την απαγόρευση στη χρήση μαντήλας, τον Μάρτιο του 2012 -σε μια ρηξικέλευθη απόφαση για τα αθλητικά δρώμενα, με ουκ ολίγες άλλες αθλητικές ομοσπονδίες να ακολουθούν. Δήλωσε πως " νιώθω ευτυχής που θα δω πολλές αθλήτριες να επιστρέφουν στα γήπεδα, για να παίξουν το άθλημα που αγαπούν".

Ζήτησε την έρευνα για τη διαφθορά

Κάπως έτσι βρήκε το δρόμο για τη FIFA και από το πόστο του αντιπροέδρου, έγινε ένα από τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που ζήτησαν από τον Michael Garcia (δικηγόρο διορισμένο από τις ΗΠΑ, στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, με έντονη δραστηριότητα στην έρευνα πρωτοκλασάτων υποθέσεων που αφορούσαν την τρομοκρατία -βραβεύτηκε από το έθνος, δυο φορές για την αποτελεσματικότητα του) να διερευνήσει τις καταγγελίες για διαφθορά, στην ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων στη Ρωσία (2018) και το Quatar (2022). Έγινε υπεύθυνος πλατφόρμας που αφορά την διαφάνεια και την ανάπτυξη από το μηδέν, ενώ έχει υποσχεθεί να αυξήσει δραστικά το ποσό που διαθέτει η FIFA από τα ετήσια κέρδη, στις ενώσεις που είναι μέλη της -προς το παρόν, είναι 1.762.000.000 ευρώ. Γιατί ναι, μέχρι τώρα η διοικούσα αρχή κρατούσε για πάρτη της τα 3/4 αυτών που "έβγαζε".

Τι άλλο αφορούν οι προγραμματικές του δηλώσεις; Την αναβάθμιση του ρόλου που έχουν οι ενώσεις-μέλη, ειδικά αυτές του αναπτυγμένου κόσμου και τη μείωση της ισχύς που έχει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Θέλει να την κάνει λιγότερο αυτοκρατορική, αλλά και τετραετούς θητείας. Μίας. Όχι back to back. " Θέλω να αναλάβω, να κάνω τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και μετά να φύγω από τη μέση, ώστε να έλθει ο επόμενος", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση.

Όπως είπε σε συνέντευξη του στους New York Times " δεν θέλουμε ο πρόεδρος να είναι ανώτερος υπάλληλος. Θέλουμε να ξημερώσει η ημέρα που ο κόσμος δεν θα ξέρει καν ποιος είναι ο πρόεδρος της FIFA. Όταν γίνει αυτό, θα ξέρουμε ότι η ομοσπονδία διοικείται με το σωστό τρόπο και υπό τις σωστές προϋποθέσεις".

Είπε και ότι " ενώ το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ, η FIFA είναι ακριβώς το αντίθετο. Η φήμη της ομοσπονδίας δέχθηκε τεράστιο πλήγμα και έχει έλθει η ώρα για αλλαγή". Δεν έγινε anti-Blatter γιατί είναι της μοδός, αλλά επειδή " δεν λειτουργεί σωστά η παγκόσμια ομοσπονδία. O Blatter λειτουργούσε κατά τρόπο που αμφισβητήθηκαν όλες οι ηθικές πρακτικές, με μια περίεργη αυτονομία που έκανε αδύνατη κάθε περίπτωση διαφάνειας". Όταν, λοιπόν, ξέσπασαν τα σκάνδαλα για τον τρόπο που διαχειριζόταν τον τίτλο του ο Ελβετός, αναγκάστηκε να παραιτηθεί (ήταν κάτι που δεν ήθελε και το απέφευγε για κάποιο καιρό) και μοιραία κηρύχθηκαν εκ νέου εκλογές.

Δεν με ενδιαφέρει η θέση, αλλά να δουλέψω

Ο Hussein είχε θέσει υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος (ως εκπρόσωπος της Ασίας) το 2010, με τον προεκλογικό αγώνα να επικεντρώνεται στην αλλαγή, στα ιδανικά του ποδοσφαίρου και στην ενότητα, μαζί και την ανάπτυξη στο προφίλ των ομοσπονδιών της ηπείρου του. Στο video που είχε ετοιμάσει, είχε εξηγήσει πως " ενδιαφέρομαι για το πόστο, γιατί αγαπώ το παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα από ένα σπορ. Είναι κουλτούρα, τρόπος ζωής, ένα μέσο που ενώνει τον κόσμο. Με ενδιαφέρει να ενώσω όλες τις χώρες της Ασίας, χωρίς να 'χει σημασία το μέγεθος της χώρας ή τις ανάγκες. Θέλω να αναδείξω τις δυνατότητες που έχουν. Βάζω υποψηφιότητα, γιατί θεωρώ πως είναι η ώρα για αλλαγή. Ήλθε η ώρα να δουλέψουμε ως μια ήπειρος. Ενωμένοι. Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω στη νεολαία και το δικαίωμα των γυναικών να παίζουν ποδόσφαιρο. Είμαι υποψήφιος γιατί σέβομαι τις πραγματικές αξίες του αθλήματος. Γιατί πιστεύω στη διαφάνεια, στο να είμαστε ανοιχτοί προς όλους και την ακεραιότητα".

Ξεκαθάρισε και ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι πολιτικές, αλλά να γίνει η δουλειά, εξηγώντας "δεν με νοιάζει να 'χω μια θέση. Θέλω να δουλέψω". Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Η ουσία είναι ότι κέρδισε την εκλογική διαδικασία, λαμβάνοντας 25 ψήφους, έναντι των 20 του δισεκατομμυριούχο Κορεάτη Chung Mong-joon που έγινε επίτιμος αντιπρόεδρος. Ο απόγονος του ιδρυτή της Huyndai επίσης, αποκλείστηκε από κάθε εμπλοκή με το σπορ, για έξι χρόνια, ενώ του έχει επιβληθεί πρόστιμο 110.000 ευρώ.

Ο Platini εκπροσωπεί την παλιά FIFA

Μετείχε και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία (28-29/5/ 2015). Αυτή τη φορά, πήγαινε για την προεδρία. Και όχι, δεν τον ενδιέφερε ότι ο Blatter δεν είχε αντίπαλο στις δυο προηγούμενες εκλογές. Όσοι ήθελα να "ρίξουν" τον Ελβετό, έβαλαν τον Hussein μπροστά και συνασπίστηκαν. Μόνο που και πάλι ο Blatter ήταν ο νικητής (με 113 ψήφους, έναντι 73). Τότε εν τω μεταξύ, ο Michel Platini ήταν μαζί του. Μην σας πούμε ότι ήταν και ο υπεύθυνος της καμπάνιας του. Τώρα, δεν μιλούν. Βλέπετε, μετά την ενημέρωση πως θα γίνει έρευνα για να αποδειχθεί η κατηγορία του χρηματισμού του Blatter στον Platini (1.8 εκατ. ευρώ), ώστε να μην είναι αντίπαλος του στις εκλογές του 2011 και να τον στηρίξει, ο Πρίγκιπας εξήγησε πως " το ενδιαφέρον του Γάλλου να είναι στις εκλογές του Φεβρουαρίου, δεν είναι καλό για την ομοσπονδία. Οι φαν και οι παίκτες αξίζουν καλύτερα. Η FIFA εμπλέκεται σε σκάνδαλο. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τη δουλειά, όπως συνηθίζαμε να την κάνουμε έως τώρα. Η πρακτική "πάμε στο πίσω δωμάτιο, να κάνουμε τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι" πρέπει να τελειώσει".

Τον περασμένο Μάιο, 40χρονος Ιορδανός είχε θέσει και ζήτημα debate, μεταξύ των υποψηφίων, ώστε οι φαν και οι ομοσπονδίες να μπορούν να ενημερωθούν για όσα πρέσβευε ο καθένας -επί όλων των σοβαρών θεμάτων. Δεν έγινε. Τώρα δεν τίθεται θέμα debate, διότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Όλοι όσοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν, είναι κατηγορούμενοι -και έτσι έχει μείνει μόνος. Πέραν αυτού, έχει συμπληρώσει πια τέσσερα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ως συνήγορος της εκ βάθρων αναδιαμόρφωσης της FIFA.

Για να αναδειχθεί πρόεδρος, χρειάζεται 105 ψήφους, από τις 209 των μελών της FIFA. Αν θέλετε να τον ρωτήσετε κάτι, μπορείτε να τον βρείτε στο Twitter (@AliBinAlHussein), απ' όπου καθημερινά καλεί τους "ακόλουθους" του να αποδείξουν, με πράξεις ότι θέλουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Σημειώνει ότι " το να αλλάξουμε τη FIFA δεν είναι θέμα επιλογής. Έχει ήδη αλλάξει, με τη σείση των θεμελίων της, μέσω των σκανδάλων, που έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο πάνω από ολόκληρο τον οργανισμό. Η ανάγκη για μια νέα ηγεσία, δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη".

Mεταξύ αυτών που έχει κάνει ήδη, ήταν να στείλει μήνυμα σε όλους τους χορηγούς της FIFA, με το οποίο τους υποσχέθηκε πως " στο εξής η ένωση μας δεν θα είναι πηγή αμφισβήτησης και ντροπής". Γενικότερα, υποσχέθηκε να κινηθεί θετικά προς την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και να ενδυναμώσει τη μάχη που γίνεται, εναντίον των "στημένων" παιχνιδιών. Σαν να φάνηκαν πολλά; Είναι αποφασισμένος να επιτύχει. Ούτως ή άλλως, δεν έχει κάτι να χάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ