LONGREADS

NN Running Team: Τρεις δρομείς, τρεις χώρες, τρεις διαφορετικές ιστορίες στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Τρεις δρομείς, τρεις χώρες, τρεις διαφορετικές ιστορίες, όλες με έναν κοινό παρονομαστή: Την αγάπη για το τρέξιμο. Οι Azmeraw Mengist, Alex Chesakit και Αlex Bartilol της NN International Running Team ήρθαν στην Αθήνα και έτρεξαν στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο για πρώτη φορά. Το Sport24.gr τους συνάντησε λίγο πριν την εκκίνηση...

Περίπου 55.000 δρομείς από 105 διαφορετικές χώρες, από κάθε γωνιά της γης. Ένα μωσαϊκό χρωμάτων και πολιτισμών. Άνθρωποι που ίσως έκαναν πράξη ένα όνειρο ζωής. Άνθρωποι που κέρδισαν το στοίχημα με τον εαυτό τους και έφτασαν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Χιλιάδες θεατές, από μικρά παιδιά μέχρι ολόκληρες οικογένειες και εθελοντές, που κατέκλυσαν τους δρόμους και εμψύχωναν τους δρομείς. Άλλοι περίμεναν υπομονετικά στον τερματισμό, εκεί που τα πόδια γίνονται λίγο πιο... βαριά μέχρι να περάσεις τη γραμμή.

Αν ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας μπορούσε να περιγραφεί με μία λέξη, τότε αυτή η λέξη θα ήταν "γιορτή". Μια γιορτή του αθλητισμού, της κοινωνίας και του πολιτισμού, στο μέρος όπου "γεννήθηκε" η ιστορική αυτή διοργάνωση. Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικούς στόχους. Ο κοινός παρονομαστής όλων όμως ήταν ένας: η αγάπη για το τρέξιμο.

Για τους επαγγελματίες, για όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρούν μπροστά και να στοχεύουν ψηλά, η συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται μήνες προετοιμασίας και τη στήριξη ενός χορηγού που θα τους βοηθήσει να φτάσουν πιο ψηλά απ' ότι ίσως είχαν ονειρευτεί. Ένας τέτοιος χορηγός είναι και η NN σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΝΝ Hellas κατάφερε να υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με αποκορύφωμα τη χρυσή χορηγία της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, επενδύοντας στα ιδεώδη και τις αρχές του Ολυμπισμού.

Παράλληλα, η NN International, στην προσπάθειά της να στηρίξει τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τους νέους από challenging οικονομικά περιβάλλοντα, έχει δημιουργήσει τη δική της ομάδα, την NN International Running Team.

Η ομάδα σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 2017 και βασικός στόχος της είναι να φροντίζει για την καλύτερη δυνατή προπόνηση των αθλητών, να τους παρέχει ιατρική περίθαλψη και πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης. Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας βρίσκονται και μερικά σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele, Geoffrey Kamworor, Joshua Cheptegei, Geoffrey Kirui και Tadelech Bekele.

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Tρία από τα μέλη της, o Azmeraw Mengist, ο Alex Bartilol και ο Alex Chesakit, ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετέχουν, για πρώτη φορά, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Και τα κατάφεραν εξαιρετικά, κατακτώντας την τρίτη, την τέταρτη και την έκτη θέση ανίστοιχα. Λίγο πριν την εκκίνηση, το Sport24.gr τους συνάντησε και μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις, συναισθήματα και συμβουλές για... επίδοξους Μαραθωνοδρόμους!

AZMERAW MENGIST, ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Αφού πρώτα μας εκμυστηρεύτηκε ότι ξεκίνησε να τρέχει επειδή του άρεσε να βλέπει διάσημους αθλητές στην τηλεόραση και ότι το τρέξιμο για εκείνον είναι ζωή, ο Azmeraw Mengist δήλωσε πολύ χαρούμενος που θα έτρεχε στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού όπως είπε γνώριζε ότι "πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή". Τελικά, η διαδρομή μάλλον του ταίριαξε πολύ, αφού κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

36ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2018 / ΑΠΟΝΟΜΕΣ  ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ  ΔΡΟΜΟΥ  ΑΝΔΡΕΣ  ΧΑΛΚΙΝΟ  ΜΕΤΑΛΛΙΟ-  GEREME  (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
36ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2018 / ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΕΣ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ- GEREME (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

O Azmeraw Mengist τη στιγμή της απονομής του χάλκινου μεταλλίου.

Η συμβουλή του στους δρομείς που συμμετέχουν σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων είναι "ηρεμήστε και απολαύστε το", ο Μαραθώνιος στη Ρεν στη Γαλλία ήταν ο πιο δύσκολος που είχε συμμετάσχει και ο Μαραθώνιος του Βερολίνου ένα όνειρο για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Azmeraw Mengist, κλειδί για να κάνεις ένα καλό αγώνα είναι η πνευματική προετοιμασία, ενώ το ίνδαλμά του είναι ο Eliud Kipchoge εξαιτίας της αφοσίωσής του.

Όσο για το πόσο σημαντική είναι η χορηγεία για έναν αθλητή, αλλά και πόσο τον έχει βοηθήσει η ΝΝ σημείωσε: "Εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν, οι χορηγοί έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των αθλητών. Ως χορηγός, η ΝΝ κρατά τους αθλητές της υγιείς και fit, με φυσιοθεραπεία και προπόνηση. Επιπλέον, έστειλε φυσιοθεραπευτή στο προπονητικό κέντρο μας στην Αιθιοπία.

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Οι αξίες της ΝΝ, "Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε" είναι εξαιρετικά χρήσιμες για έναν αθλητή. Βοηθούν την ομάδα να είναι υγιής και έτοιμη για τον αγώνα πολλούς μήνες πριν".

ALEX BARTILOL, ΚΕΝΥΑ

Δεν χρειάζεται να... ανατινάξεις τα πόδια σου

Από την πλευρά του, ο Alex Bartilol μας είπε για τη διαδρομή: "Μπορώ να πω ότι η διαδρομή είναι λοφώδης, γεγονός που την καθιστά πρόκληση για όλους τους δρομείς, αλλά λόγω της ιστορίας του Μαραθωνίου ο αγώνας είναι όμορφος για όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι πολύ ιδιαίτερο να τρέχεις εκεί που "γεννήθηκε" ο Μαραθώνιος".

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

* Μερικές ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε καλύτερα *

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος Μαραθώνιος που έχεις τρέξει;

Ο Μαραθώνιος της Μαδρίτης ήταν ίσως ο πιο δύσκολος επειδή ήταν μια ζεστή μέρα και η διαδρομή είναι πρόκληση.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσεις να τρέχεις και να συμμετέχεις σε αγώνες και πώς εξελίχθηκε;

Ξεκίνησα να τρέχω για διασκέδαση, επειδή έπρεπε να πηγαίνω και να γυρίζω από το σχολείο κάθε μέρα. Μόλις τελείωσα το σχολείο, αποφάσισα να πάω σε camp εκπαίδευσης για προπόνηση επειδή είχα ανακαλύψει ότι είχα ταλέντο στο τρέξιμο.

Υπάρχει κάποιος Μαραθωνοδρόμος που θαυμάζεις και γιατί;

Θα πω τον παρτενέρ μου στην προπόνηση, τον Gideon Kipketer. Προπονούμαστε μαζί και είναι πολύ δυνατός.

Τι σημαίνει για σένα το τρέξιμο με μία λέξη;

Ζωή.

Η συμβουλή του για τους δρομείς που αποφασίζουν να τρέξουν σε έναν Μαραθώνιο είναι η εξής: "Δεν χρειάζεται να... ανατινάξετε τα πόδια σας στην αρχή όταν ανεβαίνετε. Βρείτε τον ρυθμό που είναι καλύτερος για εσάς και "χτίστε" πάνω σε αυτόν όταν αισθάνεστε άνετα".

Όσο για το τι είναι πιο σημαντικό, η σωματική ή η πνευματική προετοιμασία πριν από έναν αγώνα, ο Alex Bartilol δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει κάτι από τα δύο. "Και τα δύο είναι το ίδιο σημαντικά. Φυσικά πρέπει να είσαι σωματικά έτοιμος για να κάνεις έναν καλό αγώνα, αλλά ένα δυνατό μυαλό μπορεί να σε οδηγήσει στη νίκη όταν όλοι γύρω σου πονούν".

Πόσο εύκολο είναι όμως να είσαι επαγγελματίας αθλητής και να μην έχεις την υποστήριξη ενός χορηγού; Καθόλου, παραδέχεται ο Alex Bartilol, ο οποίος μας εξήγησε πόσο τον έχει βοηθήσει η NN Running Team να βελτιωθεί ως αθλητής.

"Η NN Running Team με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Προπονούμαι σε μια ομάδα που απαρτίζεται από τους καλύτερους δρομείς στον κόσμο, υπό την ίδια καθοδήγηση. Μαθαίνουμε πολλά δουλεύοντας μαζί. Η υποστήριξη της ΝΝ επιτρέπει στην ομάδα να προπονείται καλά και εμένα προσωπικά μου επιτρέπει να επικεντρωθώ πλήρως στο άθλημά μου και ως εκ τούτου μπορώ να δουλέψω σκληρά για να βελτιωθώ. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι επαγγελματίας αθλητής χωρίς την υποστήριξη από έναν χορηγό".

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Στην NN Running team ανήκουν σπουδαίοι Μαραθωνοδρόμοι, όπως ο Eliud Kipchoge και ο Kenenisa Bekele. Αυτά τα δύο ονόματα είναι μόνο δύο παραδείγματα αθλητών που μπορούν να εμπνεύσουν και τους γύρω τους. Το παραδέχθηκε και ο Bartilol: "Είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα. Μας επιτρέπει (σ.σ η ομάδα) να δουλεύουμε δίπλα στους καλύτερους του αθλήματος, γεγονός που κάνει κάθε κάθε μέλος της ομάδας μας πιο δυνατό αθλητή".

Πριν τον αποδεσμεύσουμε, τον ρωτήσαμε τι σημαίνει για εκείνον κάθε αξία της ΝΝ (Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε) και πώς τον έχουν βοηθήσει στην επαγγελματική του καριέρα ως αθλητή μέχρι τώρα.

"Νοιαζόμαστε: Σημαίνει ομαδική δουλειά. Η NN μας επιτρέπει να είμαστε μια αληθινή ομάδα και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να δουλεύουμε μαζί στον δρόμο για την επιτυχία.

Είμαστε ξεκάθαροι: Σημαίνει να μη με αποσπά τίποτα. Να δέχομαι την υποστήριξη όπου είναι εφικτό ώστε να συγκεντρώνομαι απόλυτα στο άθλημά μου και να βελτιώνομαι ως αθλητής.

Δέσμευση είναι αυτό το συναίσθημα που δεν θες να απογοητεύσεις κάποιους ανθρώπους. Σου δίνεται διαρκώς ένα κίνητρο και στήριξη για να φτάσεις στην επιτυχία".

ALEX CHESAKIT, ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Δύσκολο να κάνεις καριέρα χωρίς χορηγό

Σειρά είχε ο Alex Chesakit, ο οποίος ξεκίνησε να τρέχει όταν πήγαινε σχολείο και συγκεκριμένα στην πέμπτη τάξη. Πρώτα πρώτα μας είπε όσα γνωρίζει για τη διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο αγώνα για εκείνον. "Γνωρίζω ότι είναι μια λοφώδης διαδρομή, γεγονός που καθιστά τον αγώνα πιο δύσκολο για τα πόδια. Επίσης γνωρίζω ότι πρόκειται για τη διαδρομή του αυθεντικού Μαραθωνίου, εκεί όπου γεννήθηκε το άθλημα, γι' αυτό και είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας για μένα".

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Για τον Chesakit, εκτός φυσικά από το να πετύχεις τον τελικό σου στόχο, αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι να διασκεδάσεις τον αγώνα. "Η συμβουλή μου για τους δρομείς είναι να απολαύσουν κάθε δευτερόλεπτο. Είναι πολύ ξεχωριστό να τρέχεις σε ένα τέτοιο event με τόσους σπουδαίους ανθρώπους γύρω σου. Συγκεντρώσου στον στόχο με τον οποίο ξεκινάς, αλλά μην ξεχνάς ταυτόχρονα να το διασκεδάσεις και να απολαύσεις την εμπειρία".

Ο πιο δύσκολος αγώνας που έχει τρέξει ήταν...

"Φέτος έτρεξα στον Μαραθώνιο των Αγώνων Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία. Ήταν πολύ δύσκολα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών".

Από τη σωματική και την πνευματική προετοιμασία, το πιο σημαντικό είναι...

"Επειδή αυτή είναι μια δύσκολη διαδρομή (σ.σ του Μαραθωνίου της Αθήνας), είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστείς πολύ καλά σωματικά, αλλά ένας Μαραθώνιος θέλει και πνευματική προετοιμασία. Θα έλεγα πως χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο".

Ο Μαραθωνοδρόμος που θαυμάζει είναι...

"Θα επιλέξω τον πρώην Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή, Stephen Kiprotich, ο οποίος είναι επίσης μέλος της NN Running Team. Ο Stephen ήταν ο πρώτος που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας, την Ουγκάντα και με ενέπνευσε για να τρέξω".

Το τρέξιμο είναι...

"Χαρά".

Η συμμετοχή στην ομάδα της ΝΝ τον έχει βοηθήσει...

"Πάρα πολύ. Μου επιτρέπει να προπονούμαι σε μια πολύ καλή ομάδα με επικεφαλής τον Joshua Cheptegei. Νιώθω ότι βελτιώνομαι κάθε εβδομάδα, καθώς όλοι παρακινούμε ο ένας τον άλλον για να γίνουμε καλύτεροι αθλητές. Ποτέ δεν περίμενα να είμαι συμπαίκτης με θρύλους όπως ο Kipchoge και ο Bekele. Είμαστε τυχεροί που και οι δύο άνδρες είναι ταπεινοί και πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους, γεγονός που βοηθά καθημερινά έναν αθλητή όπως εγώ.

Η υποστήριξη ενός χορηγού είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να προετοιμαστεί καλά και να κάνει καριέρα χωρίς έναν χορηγό. Ο χορηγός σε βοηθά στην προπόνηση, στην αποκατάσταση μετά από έναν τραυματισμό με φυσιοθεραπεία και καλή διατροφή".

Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou
Athletes Marathon Portraits for 24Media / Thalia Galanopoulou COPYRIGHTED. ALL INTELLECTUAL RI

Για φινάλε, μας είπε, όπως και οι συναθλητές του, τι σημαίνουν για εκείνον οι τρεις βασικές αξίες της ΝΝ.

"Νοιαζόμαστε - Η NN Running Team είναι σαν οικογένεια, στην οποία το ένα μέλος φροντίζει το άλλο.

Είμαστε Ξεκάθαροι - Το οργανόγραμμα των προπονήσεων καθιστά ξεκάθαρη κάθε εβδομάδα για όλους τους αθλητές. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, ποιος είναι ο στόχος μας κι έτσι μπορούμε να δώσουμε το 100%.

Δεσμευόμαστε - Για να πετύχεις στη ζωή πρέπει να "δεσμευτείς". Αφιερώνω τη ζωή μου στο άθλημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ