LONGREADS

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Ο Λιονέλ Μέσι είναι πλέον ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με οκτώ διαδοχικές σεζόν με πάνω από 40 γκολ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει με infographic την θαυματουργή οκταετία και τις επιδόσεις υπερήρωα που έχει ο Μέσι με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Τα δύο γκολ απέναντι στη Βαλένθια έκαναν 25 τα φετινά γκολ του Μέσι στο ισπανικό πρωτάθλημα. Συν τα έντεκα που έχει πετύχει στο Champions League, συν τα τέσσερα στο Copa del Rey, συν το ένα στο Supercopa στην αρχή της σεζόν τον Αύγουστο. Σύνολο 41 γκολ για τον Αργεντινό σούπερ-σταρ στη φετινή σεζόν, πριν καν αυτή ολοκληρωθεί.

Τίποτα απ'αυτά δεν αποτελεί ρεκόρ για τον Μέσι. Έχει πετύχει περισσότερα και στη La Liga και στο Champions League και συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως, αυτά τα 41 φετινά γκολ σημαίνουν πως πλέον μετράει οκτώ διαδοχικές σεζόν με πάνω από 40 γκολ. Ένα ρεκόρ που αποτελεί την ιδανική αφορμή για να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στις επιδόσεις του Μέσι αυτήν την οκταετία. Επιδόσεις χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στις ντρίμπλες, στην ευστοχία (conversion), στη δημιουργία ευκαιριών (key passes).

Δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι στην ουσία οι επιδόσεις του Μέσι που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν να είναι αληθινές, αν έχουν συμβεί ή είναι βγαλμένες από κόμικ, από ιστορίες υπερηρώων.

Μπορεί μια χρονιά να σκοράρει τόσο πολύ που να βάζει τρία γκολ κάθε δύο ματς; Μπορεί να είναι τόσο εύστοχος σε μία σεζόν που να σκοράρει κάθε τρία σουτ; Μπορεί να έχει δέκα ντρίμπλες σε τελικό Champions League; Μπορεί να δίνει μία ασίστ κάθε 2.5 γκολ που πετυχαίνει; Μπορεί ταυτόχρονα να βγάζει περισσότερες κάθετες από τα παραδοσιακά δεκάρια;

Αν σε όλα αυτά απαντάτε "είναι αδύνατον", ο Μέσι έχει άλλη απάντηση. Δεν είναι αδύνατον, είναι Messimpossible.

2009-10: Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ

Η σεζόν μετά το ιστορικό treble του 2008-09 ξεκινάει με την ολοκλήρωση του sextuple: Η Μπαρτσελόνα κατακτά το Supercopa, το Super Cup και το Club World Cup, με τον Μέσι να έχει γκολ ή ασίστ σε όλα τα παιχνίδια, που δίνουν στην Μπάρτσα τα έξι τρόπαια σε ένα έτος.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Ο Αργεντινός περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν στα δεξιά, αφού για τη θέση στην κορυφή της επίθεσης έχει έρθει ο Ιμπραϊμοβιτς. Η Μπαρτσελόνα πάει “τρένο” στο πρωτάθλημα, το οποίο κατακτά με μία μόλις ήττα σε 38 παιχνίδια. Ο Μέσι ισοφαρίζει και τα δύο ρεκόρ που είχε ο Ρονάλντο με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα, με τα περισσότερα γκολ σε ένα πρωτάθλημα (34) και σε μία σεζόν (47) και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στην Ισπανία, στο Champions League, ενώ κερδίζει το πρώτο Χρυσό Παπούτσι της καριέρας του.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Μέσι αγγίζει το ένα γκολ ανά 90’ σε όλες τις διοργανώσεις και το ξεπερνά στην La Liga: 1.08 γκολ ανά 90’, 1.05 χωρίς τα πέναλτι. Επιδόσεις εκπληκτικές, που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν πως γίνεται να ξεπεραστούν.

2010-11: ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Μέσι ξεκινάει τη σεζόν με χατ-τρικ, που ανατρέπει το 3-1 του πρώτου τελικού με τη Σεβίλη και δίνει στην Μπαρτσελόνα ξανά το Supercopa. Ο Ιμπραϊμοβιτς έχει αποχωρήσει, ο Μέσι πλέον είναι ο άνθρωπος στην κορυφή της επίθεσης, ελεύθερος να παίξει ως φορ, ως δεκάρι, όπως εκείνος θέλει. Το σκοράρισμα πέφτει ελάχιστα στο πρωτάθλημα (0.98 goals/90’), αλλά ανεβαίνει σε Champions League και Κύπελλο.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Ο Αργεντινός βάζει έξι γκολ στα επτά παιχνίδια μετά τη φάση των ομίλων που φέρνουν την Μπαρτσελόνα ξανά Πρωταθλήτρια Ευρώπης: δύο στη ρεβάνς με την Άρσεναλ και άλλα δύο στον πρώτο ημιτελικό μέσα στο Μπερναμπέου, με το 2ο να μένει στην ιστορία. O Μέσι είναι πρώτος σκόρερ του Champions League για 3η σερί χρονιά, το κατακτά ξανά με γκολ στον τελικό και η Μπαρτσελόνα παίρνει τρίτο σερί πρωτάθλημα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Τι να διαλέξεις; Ο Μέσι με 53 τέρματα παίρνει απ’το Φαινόμενο το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ με την Μπαρτσελόνα σε μία σεζόν και ταυτόχρονα δίνει 24 ασίστ, πρώτος στο πρωτάθλημα με 18. Και όλα αυτά, ενώ κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στις ντρίμπλες: 6.1 ντρίμπλες ανά 90’, 5.9 στο πρωτάθλημα και 6.8(!) στο Champions League.

2011-12: ΡΕΚΟΡ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Καλό το ρεκόρ με τα 53 γκολ σε μία σεζόν, καλύτερα τα 73 γκολ. Ο Μέσι παίζει σχεδόν επτά ενενηντάλεπτα περισσότερα απ’την προηγούμενη σεζόν και του είναι αρκετά για να πετύχει 20(!) γκολ περισσότερα και για πρώτη φορά να έχει μέσο όρο πάνω από ένα γκολ ανά 90’, χωρίς πέναλτι.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Η Μπαρτσελόνα παίρνει ξανά Supercopa, Super Cup και Club World Cup με τον Μέσι να έχει έξι γκολ και τρεις ασίστ σ’αυτά τα πέντε ματς, αλλά στο τέλος δεν παίρνει ούτε το πρωτάθλημα, ούτε το Champions League και συμβιβάζεται μόνο με το Κύπελλο. Στα 24 του ο Μέσι γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ενώ κόντρα στην Λεβερκούζεν γίνεται ο μοναδικός που βάζει πέντε γκολ σε αγώνα Champions League και τελειώνει τη σεζόν με δέκα χατ-τρικ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Τα 50 γκολ στο πρωτάθλημα είναι ρεκόρ όλων των εποχών για την La Liga, τα 73 συνολικά είναι τα περισσότερα που έχει βάλει ποτέ παίκτης σε μία σεζόν στην Ευρώπη και ο Μέσι τα κάνει όλα αυτά ενώ δίνει περισσότερες ασίστ από την προηγούμενη σεζόν και μοιράζει 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αδύνατον; Όχι, το αδύνατον έρχεται την επόμενη σεζόν.

2012-13: Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η απλή ματιά λέει πως το σκοράρισμα έπεσε, αφού απ’τα 50 γκολ στο πρωτάθλημα ο Μέσι “πέφτει” στα 46 κι απ’τα 73 συνολικά “κατεβαίνει” στα 60. Ετοιμαστείτε να κοιτάξετε καλύτερα, γιατί το 2012-13 είναι η πιο “πως γίνεται” χρονιά στην ιστορία.

Ο Γκουαρδιόλα έχει αποχωρήσει, ο Βιλανόβα αναλαμβάνει, η Μπαρτσελόνα δεν μπαίνει στη σεζόν ως πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008 και μάλιστα χάνει και το Supercopa απ’τη Ρεάλ στα πρώτα ματς της χρονιάς. Και μετά ξεκινάει ο Μέσι.

Ο Αργεντινός κάνει πράγματα που όχι απλώς ξεπερνούν τη λογική, αλλά ταπεινώνουν και την πιο καλπάζουσα φαντασία. Βάζει 46 γκολ στο πρωτάθλημα, παρότι παίζει μόνο σε 32 παιχνίδια, ξεκινάει βασικός μόνο 28 φορές και βάζει μόνο τέσσερα πέναλτι.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Στις 11 Νοεμβρίου ξεκινάει ένα αδιανόητο σερί που του δίνει ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ: ο Μέσι σκοράρει για 21 σερί παιχνίδια πρωταθλήματος και σ’αυτά τα 21 ματς βάζει 33 γκολ, σκοράροντας διαδοχικά απέναντι και στις 19 ομάδες της La Liga. Γίνεται;

Όμως, στο τέλος της σεζόν τραυματίζεται δύο φορές και γίνεται “ποδοσφαιρικός Ελ Σιντ”. Έρχεται “κουτσός” απ’τον πάγκο για να μη χαθεί η πρόκριση στον προημιτελικό με την Παρί. Εκτός έδρας με την Μπιλμπάο η Μπαρτσελόνα χάνει 1-0, ο Μέσι μπαίνει στο 59’ και στο 69’ το σκορ είναι 1-2, με ένα γκολ και μια ασίστ. Μια εβδομάδα αργότερα, κόντρα στην Μπέτις, το σκορ είναι 2-2, ο Μέσι μπαίνει στο 56’ και στο 71’ το ταμπλό γράφει 4-2 με δύο γκολ του Αργεντινού.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Το γράφημα δεν κάνει λάθος, όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο Μέσι έχει στο πρωτάθλημα 1.57 γκολ ανά 90’, 1.43 αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι. Σχεδόν τρία γκολ κάθε δύο ματς, χωρίς πέναλτι, είναι επίδοση που δεν γίνεται να ξεπεραστεί.

Ακόμα πιο απίστευτη η ευστοχία: Ο Μέσι βάζει 47 open-play goals σε πρωτάθλημα και Champions League ευστοχώντας στο 32% των τελικών του. Αδιανόητο ή όχι, ο Αργεντινός χρειάζεται μόνο 3.1 τελικές για να βρει δίχτυα.

2013-14: Η "ΑΓΟΝΗ" ΣΕΖΟΝ

Ο Βιλανόβα αποχωρεί “τσακισμένος” απ’τα προβλήματα υγείας, ο Μαρτίνο έρχεται στη θέση του και η Μπαρτσελόνα αποκτά και τον Νέιμαρ.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Για πρώτη φορά απ’το καλοκαίρι του 2008 ο Μέσι δεν είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα ή το Champions League, για πρώτη φορά η Μπαρτσελόνα δεν κατακτά τρόπαιο μέσα σε μια σεζόν, αφού στην Ευρώπη “μπλέκει” με την Ατλέτικο και η ομάδα του Σιμεόνε αντέχει στο Καμπ Νόου την τελευταία αγωνιστική.

Ευκαιρία να δει κανείς τι σημαίνει “μέτρια σεζόν του Μέσι”: 41 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, 0.98 γκολ ανά 90’, ευστοχία 18% στις open play τελικές, 4.8 ντρίμπλες ανά 90’ με 57% επιτυχία και δημιουργία 2.6 ευκαιριών ανά ενενηντάλεπτο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Ο Μέσι έχει μία ασίστ και τρία γκολ (τα δύο με πέναλτι) στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ με 4-3 μέσα στο Μπερναμπέου. Ο Αργεντινός γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των clasico και προσπερνά τον Ούγκο Σάντσες για να πάρει τη 2η θέση στη λίστα των σκόρερ της La Liga. Είναι ακόμα 26 χρόνων.

2014-15: ΔΕΥΤΕΡΟ TREBLE ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

Ο Μαρτίνο αποχωρεί, έρχεται ο Λούις Ενρίκε με τον Σουάρες και με τον Ουρουγουανό τελειώνει και η Messindependence, η εξάρτηση απ’τον Μέσι.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Ο Αργεντινός επιστρέφει στα δεξιά και “οργιάζει”, οδηγώντας την Μπάρτσα στο δεύτερο treble της ιστορίας της. Ο Μέσι βάζει ξανά +40 γκολ στο πρωτάθλημα και το κάνει ενώ είναι και πρώτος στις ασίστ με 18, που τον κάνουν τον κορυφαίο δημιουργό, αυτόν με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της La Liga. Παρότι φεύγει απ’την κορυφή της επίθεσης, κάνει τη 2η πιο εύστοχη σεζόν της καριέρας του με 26%, αφού σε πρωτάθλημα και Champions League χρειάζεται μόλις 3.8 τελικές για να βρει δίχτυα.

Τον Νοέμβριο μέσα σε τρεις μέρες γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της La Liga και του Champions League και το φινάλε της χρονιάς είναι εκπληκτικό. Ο Μέσι “διαλύει” Μπόατενγκ και Νόιερ για το ιστορικό γκολ στον ημιτελικό κόντρα στην Μπάγερν και βάζει και το εκπληκτικό γκολ απέναντι στην Μπιλμπάο στον τελικό του Copa del Rey.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η μετατόπιση στα δεξιά δεν στερεί γκολ απ’τον Μέσι, αντιθέτως τον επαναφέρει ψηλά και στο σκοράρισμα και στη δημιουργία, αλλά και στις ντρίμπλες. Ο Αργεντινός βάζει 53 γκολ σε La Liga/Champions League και ταυτόχρονα έχει 5.3 ντρίμπλες ανά 90’, τις περισσότερες μετά τη σεζόν 2010-11, όταν και πάλι η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στο Champions League σπάει τα κοντέρ με 7.2 ντρίμπλες ανά 90’, ενώ στον τελικό του Βερολίνου μπορεί να μην σκοράρει, αλλά έχει 10/16(!) επιτυχημένες ντρίμπλες.

2015-16: ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΡΙ ΝΤΑΜΠΛ

Το δεύτερο treble δεν γίνεται και δεύτερο sextuple, αφού η Μπιλμπάο στερεί απ’την Μπαρτσελόνα το Supercopa. Ο Μέσι βάζει δύο φάουλ στον τελικό με τη Σεβίλη για να έρθει το Super Cup και σκοράρει και στον τελικό με τη Ρίβερ Πλέιτ για το Club World Cup.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

O Αργεντινός χάνει δύο μήνες με τραυματισμό, αλλά επιστρέφει για να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στο νταμπλ, με Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Το κακό του διάστημα και η Ατλέτικο αφήνουν τους Καταλανούς εκτός ημιτελικών Champions League, αλλά το νταμπλ είναι ούτως ή άλλως ιστορικό: τελευταία φορά που ομάδα πήρε δύο σερί νταμπλ στην Ισπανία ήταν το 1953. Και ήταν πάλι η Μπάρτσα!

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Ο Μέσι ξεπερνάει μέσα στη σεζόν τα 300 γκολ στο πρωτάθλημα στα 28 του. Πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην ιστορία των Top5 πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Οι ντρίμπλες του “πέφτουν” και πλέον έχει τέσσερις πετυχημένες ανά 90’, αλλά το ποσοστό ανεβαίνει: για πρώτη φορά στην οκταετία ο Μέσι ξεπερνάει το 60% και τελειώνει τη σεζόν με 61% επιτυχία στις ντρίμπλες.

2016-17: ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΠΑΝΤΟΥ

Η Μπαρτσελόνα ακόμα δεν ξέρουμε πού θα φτάσει. Είναι πίσω στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη το 6-1 με την Παρί μπορεί να έγραψε ιστορία, αλλά δύσκολα βάζεις το χέρι σου στη φωτιά για την πραγματική δυναμική των Καταλανών.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Μέχρι να δούμε τι θα κάνει η ομάδα, ο Μέσι έχει ήδη 41 γκολ, όσα είχε πέρσι στο τέλος της σεζόν, και του απομένουν μίνιμουμ 12 αγώνες: Εννιά στο πρωτάθλημα, δύο προημιτελικοί Champions League με τη Γιουβέντους και ο τελικός του Κυπέλλου με την Αλαβές. Ο Αργεντινός οδεύει ολοταχώς για την 5η σεζόν με πάνω από ένα γκολ ανά 90’, αυτή τη στιγμή είναι στα 1.09, με εκπληκτική ευστοχία, αφού βρίσκει δίχτυα στο 27% των open play τελικών προσπαθειών του.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Αυτή τη στιγμή ο Μέσι είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, στην Ευρώπη και στο Champions League. Εκεί έχει 11 γκολ, τον κυνηγούν ο Ομπαμεγιάνγκ και ο Λεβαντόφκσι με επτά. Αν δεν τον φτάσουν, θα γίνει ο μοναδικός παίκτης με έξι σεζόν ως πρώτος σκόρερ του Champions League. Επιπλέον, ο Μέσι έχει πετύχει φέτος εννέα open play γκολ στη διοργάνωση και για να το κάνει αυτό έχει 18 τελικές. Ναι, καλά διαβάσατε, χρειάζεται δύο τελικές για να πετύχει ένα open-play γκολ, σουτάρει με 50% ευστοχία φέτος στην Ευρώπη.

2009-ΣΗΜΕΡΑ: ΟΚΤΩ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΣΕΖΟΝ

Οι καλύτεροι επιθετικοί στον κόσμο μπορούν να διατηρήσουν μια τέτοια φόρμα για 2-3 μήνες, ίσως και περισσότερο. Είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς πως ο Μέσι έχει διατηρήσει αυτά τα νούμερα για οκτώ σερί σεζόν και μάλιστα είχε 38 γκολ στην αμέσως προηγούμενη.

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει υψηλότερη επίδοση απ’τα 1.14 γκολ ανά 90’ που έχει ο Μέσι στο πρωτάθλημα αυτά τα οκτώ χρόνια, κανένας δεν φτάνει τα 0.99 γκολ ανά 90’ χωρίς τα πέναλτι. Κανένας δεν έχει πάνω απ’το 1.02 γκολ ανά 90’ που έχει ο Αργεντινός στο Champions League, κανένας δεν έχει 1.08 γκολ ανά 90' σε όλες τις διοργανώσεις.

Επίσης, αξίζει να προσέξει κανείς πως τα “εύκολα” ματς του Κυπέλλου όχι μόνο δεν ανεβάζουν τους μέσους όρους του, αλλά τους ρίχνουν, αφού είναι η διοργάνωση στην οποία σκοράρει λιγότερο απ’όλες. Αν απομονώσουμε τις δύο βασικές διοργανώσεις, το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Champions League, θα δούμε πως σ’αυτές ο Μέσι έχει 1.11 γκολ ανά 90’ και 0.97 αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι.

Messimpossible: Η οκταετία του υπερήρωα

Είναι αποδεκτό πως μπορεί να σκοράρει με τέτοιους ρυθμούς. Εκεί που το μυαλό δυσκολεύεται να κατανοήσει την πραγματικότητα είναι όταν πρέπει δίπλα σ’αυτά τα γκολ να βάλει και τα υπόλοιπα.

Πρώτον, την εκπληκτική αποτελεσματικότητα: πολλά γκολ σημαίνουν πολλά σουτ κι αυτό συνεπάγεται πτώση στην ευστοχία. Ο Μέσι είναι η εξαίρεση, αφού σκοράρει όσο κανείς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να το κάνει με απίστευτη ευστοχία: ο Αργεντινός θέλει “μόνο” 4.3 τελικές για να πετύχει ένα open play γκολ, βρίσκει δίχτυα με ευστοχία (conversion) 23%. Ο πιο εύστοχος σέντερ φορ της τελευταίας πενταετίας, ο Ντιέγκο Κόστα έχει 22% και πετυχαίνει 40% λιγότερα γκολ.

Δεύτερον, τις ντρίμπλες. Ο Μέσι έχει σκοράρισμα κορυφαίου σέντερ φορ μαζί με ντρίμπλες κορυφαίου εξτρέμ. Όλα αυτά τα γκολ έχουν έρθει ενώ ταυτόχρονα ο Αργεντινός έχει 4.7 ντρίμπλες ανά 90', με ποσοστό επιτυχίας το 59%. Ο Αγουέρο έχει 2.8 ντρίμπλες (54%) και ο Σουάρες 2.0 και (38%).

Τρίτον, όλα τα παραπάνω, συν τη δημιουργία. Δίπλα στα 414 γκολ μπαίνουν και οι 155 ασίστ, οι 2.3 ευκαιρίες (key-passes) ανά 90’. Και κάτι που δεν αναφέρεται στα γραφήματα: σ’αυτές τις οκτώ σεζόν ο Μέσι έχει δημιουργήσει 143 ευκαιρίες στο πρωτάθλημα με through-ball, με μπαλιά “τρύπα” δηλαδή στην πλάτη της άμυνας. Στο ίδιο διάστημα ο Φάμπρεγας έχει 101 τέτοιες through-balls, ο Ινιέστα έχει 89, ο Νταβίντ Σίλβα 67 και ο Οζίλ 56.

Αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού: ο Μέσι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και στο τελείωμα των φάσεων (γι'αυτό και έχει τα περισσότερα γκολ) και στην αρχή τους (γι'αυτό και έχει τις περισσότερες through-balls)

Για μια οκταετία ο Μέσι σκοράρει περισσότερο απ’τον Ρονάλντο, τον Σουάρες ή τον Ιμπραϊμοβιτς, είναι πιο εύστοχος απ’όλους, ντριμπλάρει περισσότερο απ’τον Αζάρ και δημιουργεί περισσότερο απ’τα κλασικά δεκάρια. Μια οκταετία επιδόσεων που είναι βγαλμένες από κόμικ, από ιστορίες υπερηρώων. Και το πλέον κατάλληλο κλείσιμο αυτής της αναλυτικής καταγραφής, είναι η πάσα στην εικόνα.

Ένα βίντεο μόνο απ'τη φετινή σεζόν, με τον Μέσι να κάνει αυτό που τον χαρακτηρίζει περισσότερο απ’όλα: να σκοράρει μετά από αλλεπάλληλες, απίστευτες ντρίμπλες.

* Τα στατιστικά προέκυψαν μετά από επεξεργασία στοιχείων απ'το whoscored.com και το transfermarkt.com

* Photo Credits: AP Photo/David Ramos/Daniel Ochoa de Olza/Manu Fernandez/Julian Rojas/Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το θέμα έκλεισε, αυτός είναι ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ