LONGREADS

Η συνταγή της Premier League είναι ιταλική

Chelsea's manager Antonio Conte holds the trophy after the English Premier League soccer match between Chelsea and Sunderland at Stamford Bridge stadium in London, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Frank Augstein)
Chelsea's manager Antonio Conte holds the trophy after the English Premier League soccer match between Chelsea and Sunderland at Stamford Bridge stadium in London, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Μετά τη Λέστερ του Ρανιέρι, η Τσέλσι του Κόντε κατέκτησε την Premier League μετατρέποντας σε... italian job την υπόθεση - τίτλος στο Νησί. Ο MVP, η απογοήτευση και όσα δεν θα ξεχάσουμε από τη φετινή σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Μια ακόμη συναρπαστική σεζόν στο κορυφαίο -για πολλούς- πρωτάθλημα του κόσμου ολοκληρώθηκε, προσφέροντας στη διάρκεια της μια σειρά από ξεχωριστές συγκινήσεις. Η Premier League ούτως ή άλλως σπανίως αφήνει παραπονεμένους όσους την παρακολουθούν φανατικά.

Η Λέστερ δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στο περσινό της θαύμα, γεγονός μάλλον αναμενόμενο, με την απομάκρυνση του Κλάουντιο Ρανιέρι από την τεχνική ηγεσία να ξαφνιάζει και να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Η σκυτάλη πάντως πέρασε ξανά σε ιταλικά χέρια, αφού μετά από μια περίοδο ψαξίματος και τη... σφαλιάρα του Σεπτέμβρη από την Άρσεναλ, ο Αντόνιο Κόντε βρήκε την winning formula για την Τσέλσι που δεν ξανακοίταξε πίσω μέχρι να σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή. Μετατρέποντας σε italian job την υπόθεση τίτλος στην Premier League.

Η Τότεναμ ήταν η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην κατηγορία, δίνοντας ανοδική συνέχεια στην περσινή της πορεία, ωστόσο τα "ασημικά" έλειψαν ξανά για την ομάδα του Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα αδίκησε εαυτόν, καθώς βάσει εμφανίσεων και στατιστικής δικαιούνταν περισσότερα από την 3η θέση, ενώ η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ μπόρεσε να σφηνώσει στην 4άδα μπαίνοντας ξανά σε μονοπάτια Champions League.

Απογοήτευση ήταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, που μάλλον πρέπει να αισθάνεται και τυχερή για την 5η θέση, η οποία δεν δικαιολογείται με βάση την εικόνα της στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Έσωσε τα προσχήματα με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο επίσης παίρνει χαμηλό βαθμό, τερματίζοντας στην 6η θέση με 15 ισοπαλίες σε 38 ματς, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Ελαφρυντικό οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί που "χτύπησαν" τους "κόκκινους διαβόλους" στη διάρκεια της σεζόν, φωτεινό σημείο η κατάκτηση του League Cup και πολύ περισσότερο του Europa League που έδωσε εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου.

Απογοήτευσαν Σάντερλαντ και Μίντλεσμπρο, όχι μόνο για τον υποβιβασμό αλλά κυρίως την αδυναμία τους να φανούν ανταγωνιστικές.

Ένα ξεχωριστό στοιχείο που παρουσίασε φέτος η Premier League ήταν τα... δύο γκρουπ δυναμικότητας. Από την πρώτη έως την 6η θέση, ενδιάμεσο σταθμό την Έβερτον και από την 8η θέση και κάτω και τους 46 βαθμούς των Σάουθαμπτον, Μπόρνμουθ μέχρι τον πάτο της κατάταξης.

Η συνταγή της Premier League είναι ιταλική

Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πλέον οι 6 ομάδες που έχουν ανοίξει την ψαλίδα, η Έβερτον παλεύει να βρεθεί κάπου εκεί κοντά και ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι με μικρές διαφορές. Πάμε τώρα να μοιράσουμε τα βραβεία της σεζόν...

ΟMVP

Έπαιξε στα 35 από τα 38 παιχνίδια της Premier League, έγραψε 3139 αγωνιστικά λεπτά στο κοντέρ του με απολογισμό ένα γκολ και μια ασίστ. Ψηφίστηκε μια φορά ως ο παίκτης του αγώνα. Είχε 3.6 επιτυχημένα τάκλιν στα 4.9 που επιχειρούσε ανά αγώνα, ήτοι 73% ποσοστό επιτυχίας.

Σε κάθε στατιστική κατηγορία που πρωταγωνίστησε και αφορά το ανασταλτικό κομμάτι ενός παιχνιδιού είδε δίπλα ή από πάνω του τον Ιντρισά Γκουέιγ (Έβερτον). Όμως ο Εν' Γκολό Καντέ αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Τσέλσι, ειδικά όταν ο Αντόνιο Κόντε προχώρησε σε αναπροσαρμογή πλάνων μετά το κακό ξεκίνημα και καθιέρωσε το 3-4-3.

Ο Γάλλος μέσος ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος από... όλο τον κόσμο. Παίκτες, προπονητές, επιτροπές. Μετά το πρωτάθλημα με τη Λέστερ πέρσι, κατέκτησε "καπάκι" και το φετινό με την Τσέλσι.

Manchester City's Ilkay Gundogan, left, is tackled in front of goal by Chelsea's Ngolo Kante during the the English Premier League soccer match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Dec. 3, 2016. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City's Ilkay Gundogan, left, is tackled in front of goal by Chelsea's Ngolo Kante during the the English Premier League soccer match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Dec. 3, 2016. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ήταν ο πνεύμονας πάνω στον οποίο ανέπνευσε το οικοδόμημα του Κόντε, χάρη σε αυτόν είχαν την ευκαιρία να... κάνουν τα δικά τους οι Αζάρ (16 γκολ, 5 ασίστ), Ντιέγκο Κόστα (20 γκολ, 8 ασίστ) και Πέδρο (9 γκολ, 10 ασίστ) - οι τρεις βασικοί πυλώνες της επιθετικής λειτουργίας των "μπλε"- όπως και ο Νο1 δημιουργός Σεσκ Φάμπρεγκας (5 γκολ, 12 ασίστ).

Η συμβολή του Εν' Γκολό Καντέ ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται πλήρως ούτε καν στην στατιστική, όμως ήταν και φέτος -όπως και πέρσι- ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας των πρωταθλητών Αγγλίας.

OΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Αντόνιο Κόντε είδε την Τσέλσι να κάνει ένα ξεκίνημα στη σεζόν, αν μη τι άλλο προβληματικό. Που ήθελε τους Λονδρέζους να κερδίζουν με το στανιό ή να χάνουν σχετικά εύκολα από Λίβερπουλ, Άρσεναλ και να γλιτώνουν στο τσακ από τη Σουόνσι. Ο Ιταλός τεχνικός ήξερε ότι πρέπει να το πάρει... αλλιώς.

Δεν δίστασε να προχωρήσει σε αλλαγές και δικαιώθηκε, αφού ακολούθησε ένα σερί 13 νικών μετά την ήττα από τους "κανονιέρηδες" με σκορ 3-0 στις 24/09/2016.

Chelsea team manager Antonio Conte, let, shouts as Arsenal team manager Arsene Wenger watches during the English FA Cup final soccer match between Arsenal and Chelsea at the Wembley stadium in London, Saturday, May 27, 2017. (AP Photo/Matt Dunham)
Chelsea team manager Antonio Conte, let, shouts as Arsenal team manager Arsene Wenger watches during the English FA Cup final soccer match between Arsenal and Chelsea at the Wembley stadium in London, Saturday, May 27, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Ο Κόντε γύρισε σε σύστημα με τριάδα στόπερ, τοποθέτησε τον Μόουζες σε ρόλο δεξιού μπακ - χαφ και ο Νιγηριανός ανταποκρίθηκε περίφημα, το ίδιο και ο Μάρκος Αλόνσο από την αριστερή πλευρά. Αλλαγή ρόλου και για τον Θέσαρ Αθπιλικουέτα, που από πλάγιος μπακ μετατράπηκε σε στόπερ.

Δεν ήταν και λίγες οι σημαντικές αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει ο Αντόνιο Κόντε. Και αρκετές από αυτές απαιτούσαν δραστικές, έως και "βίαιες" αλλαγές και μάλιστα άμεσα.

Σε συνδυασμό με την απίστευτη κυνικότητα που έδειξαν οι παίκτες του, η Τσέλσι από τον Οκτώβρη και μετά έμοιαζε με μια καλοκουρδισμένη μηχανή που θα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τα εμπόδια. Τότεναμ, Κρίσταλ Πάλας και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της έκοψαν τη φορά, όμως με ένα 6/6 στο τέλος ήρθε ο τίτλος, που σίγουρα φέρει τη σφραγίδα του Κόντε.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Καλή μπάλα, με σχετική σταθερότητα και ισορροπία στη σεζόν η Μπόρνμουθ, που τηρουμένων των αναλογιών στάθηκε αξιοπρεπέστατα στην Premier League. Τερμάτισε στην 9η θέση ισοβαθμώντας με την Σάουθαμπτον και άφησε υποσχέσεις για καλύτερα πράγματα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Εκεί όπου θα περιμένουμε με ανυπομονησία την παρουσία του Τζόσουα Κινγκ, που ήταν καταπληκτικός από τον Γενάρη και μετά.

Bournemouth's Joshua King, centre, celebrates scoring his side's second goal during the English Premier League match West Ham against Bournemouth at the Vitality Stadium, Bournemouth, England, Saturday March 11, 2017. (Steven Paston/PA via AP)
Bournemouth's Joshua King, centre, celebrates scoring his side's second goal during the English Premier League match West Ham against Bournemouth at the Vitality Stadium, Bournemouth, England, Saturday March 11, 2017. (Steven Paston/PA via AP) AP

Ο γεννημένος στο Όσλο της Νορβηγίας επιθετικός, στο δεύτερο μισό της σεζόν πέτυχε 13 γκολ και χάρη σε αυτόν η Μπόρνμουθ έσωσε νωρίς την παρτίδα και σκαρφάλωσε μέχρι την 9η θέση της τελικής κατάταξης.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Η Άρσεναλ και όχι η Μάντσεστερ Σίτι. Σε αντίθεση με τους "πολίτες" του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι "κανονιέρηδες" του Αρσέν Βενγκέρ πήραν αυτό που δικαιούνταν τη φετινή σεζόν: τερμάτισαν εκτός 4άδας για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια και δεν θα αγωνιστούν στο Champions League μετά από 20 χρόνια.

Η κόντρα των οπαδών με τον Αλσατό τεχνικό κορυφώθηκε στη διάρκεια της φετινής σεζόν, οι Λονδρέζοι για μεγάλο διάστημα της αγωνιστικής περιόδου έμοιαζαν σαν μια ομάδα δίχως κίνητρο και ταυτότητα. Το τελευταίο τρίμηνο βρήκαν μια φόρμουλα που έφερε αποτελέσματα και τουλάχιστον έκλεισαν με χαμόγελο τη χρονιά κερδίζοντας το FA Cup στον τελικό με την Τσέλσι.

Από κοντά η Σάντερλαντ του Ντέιβιντ Μόγες που έπεσε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ σίγουρα ως απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνολική παρουσία του Πολ Πογκμπά στη Γιουνάιτεντ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ποσό που ξόδεψαν οι "κόκκινοι διάβολοι" για να τον αποκτήσουν το καλοκαίρι του 2016 από την Γιουβέντους.

RISING STAR

Πέρσι έκανε όλο τον κόσμο να αναρωτιέται πόσο "πραγματική" ήταν η πρώτη του σεζόν στην Premier League, καθώς προερχόταν από την League 1 και όσο να 'ναι έμοιαζαν λίγο εξωπραγματικά τα νούμερα του με τα 10 γκολ και τις 9 ασίστ. Ωστόσο με τα φετινά του πεπραγμένα, ο Ντέλε Άλι φρόντισε να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν είναι παίκτης - πυροτέχνημα.

Αντιθέτως, έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα υπερόπλο εντός αγωνιστικού χώρου. Στην ηλικία των 21 ετών δείχνει απίστευτη ωριμότητα αλλά και θράσος την ίδια στιγμή. Μπορεί να ανταποκριθεί με την ίδια άνεση και αποτελεσματικότητα σε τρεις θέσεις, σκοράρει και δημιουργεί με χαρακτηριστική άνεση, δεν λυγίζει σε συνθήκες πίεσης.

FILE - In this Saturday April 8, 2017 file photo, Tottenham's Dele Alli celebrates after scoring during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Watford at White Hart Lane in London. Tottenham manager Mauricio Pochettino is pleased to see striker Harry Kane shortlisted for English soccer's top player of the year award but surprised by the omission of attacking midfielder Dele Alli. (AP Photo/Tim Ireland, File)
FILE - In this Saturday April 8, 2017 file photo, Tottenham's Dele Alli celebrates after scoring during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Watford at White Hart Lane in London. Tottenham manager Mauricio Pochettino is pleased to see striker Harry Kane shortlisted for English soccer's top player of the year award but surprised by the omission of attacking midfielder Dele Alli. (AP Photo/Tim Ireland, File) AP

Σε μέσους όρους ανά 90 λεπτά, ντριμπλάρει επιτυχημένα 2,3 φορές ανά 3,8 προσπάθειες, έχει σχεδόν 37/39 ολοκληρωμένες πάσες, δίνει 1,5 "πάσες - κλειδιά" και έχει 2,8 τελικές - οι 2,5 σε open play και 1,5 από αυτές εντός περιοχής.

Έπαιξε σε 37 ματς της Premier League (50 συνολικά στη σεζόν) και βρήκε δίχτυα 18 φορές, προσθέτοντας άλλες 9 ασίστ στο δημιουργικό κομμάτι (22 γκολ & 13 ασίστ συνολικά στη σεζόν). Αναμφίβολα πρόκειται για παίκτη που έχει τις προδιαγραφές να γράψει τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ο ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ

Σον Χέουνγκ Μιν, χωρίς αμφιβολία. Η απόκτηση του από την Λεβερκούζεν το καλοκαίρι του 2015 στοίχισε 30 εκατ. ευρώ στους "Spurs".

Η πρώτη του χρονιά ήταν επιεικώς κακή, τόσο που τα 8 γκολ και οι 5 ασίστ του Νοτιοκορεάτη επιθετικού στο σύνολο (4 γκολ, 1 ασίστ στο πρωτάθλημα) έμοιαζαν ως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για την αγορά του.

Στο τέλος της σεζόν 2015-2016, έπεσε η ιδέα της παραχώρησης του είτε με κανονική μεταγραφή, είτε ως δανεικό. Ωστόσο ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο αποφάσισε να τον κρατήσει και να του δώσει μια ακόμη ευκαιρία.

Ο Αργεντίνος τεχνικός θα έχει κάθε δικαίωμα να... αυτοαποθεώνεται, αφού ο Σον ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν με 21 γκολ και 10 ασίστ σε 2972 λεπτά συμμετοχής (14 γκολ, 9 ασίστ στην Premier League).

Και το κυριότερο; Στην περίοδο που ο Χάρι Κέιν ήταν εκτός δράσης, ο 25χρονος Νοτιοκορεάτης απέδειξε ότι μπορεί να οδηγήσει την Τότεναμ σε επιτυχίες.

Tottenham's Heung-Min Son celebrates after scoring his side's third goal during the English FA Cup quarterfinal soccer match between Tottenham Hotspur and Millwall FC at White Hart Lane stadium in London, Sunday, March 12, 2017. (AP Photo/Matt Dunham)
Tottenham's Heung-Min Son celebrates after scoring his side's third goal during the English FA Cup quarterfinal soccer match between Tottenham Hotspur and Millwall FC at White Hart Lane stadium in London, Sunday, March 12, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Μια εικόνα από τα στατιστικά του:

  • 3,5 τελικές ανά 90 λεπτά, οι 3 σε open play και οι 2,5 μέσα από την περιοχή.
  • Απείλησε το ίδιο και με τα δύο πόδια, κατά μέσο όρο 1,8 εκτελέσεις με το δεξί και 1,6 με το αριστερό.
  • Ξεκίνησε 16 φορές ως αριστερός εξτρέμ (6 γκολ, 4 ασίστ), 6 φορές ως φορ (1 γκολ, 1 ασίστ), 3 φορές σε θέση επιθετικού μέσου (2 γκολ, 1 ασίστ), 2 φορές σαν αριστερό χαφ (1 γκολ), 1 φορά σαν αριστερός ακραίος κυνηγός (2 γκολ) και άλλη 1 ως δεξιός εξτρέμ. Ήρθε 13 φορές από τον πάγκο (3 γκολ).
  • Επιχείρησε 4,6 ντρίμπλες κατά μέσο όρο το 90λεπτο, οι 2 ήταν επιτυχημένες.
  • Είχε 43 "πάσες - κλειδιά" σε 34 συμμετοχές, ή 1,9 μέσο όρο το 90λεπτο σε μια διαφορετική ανάγνωση.

Φανταστική σεζόν για τον Σον η φετινή, ειδικά σε σχέση με την πρώτη του στο Νησί.

H KAΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η ήττα της Τότεναμ στις 5 Μαΐου στο εκτός έδρας με την Γουέστ Χαμ έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες των "Spurs" να κυνηγήσουν μέχρι τέλους τον τίτλο και απλοποίησε την υπόθεση για την Τσέλσι που είχε και σαφώς πιο βατό πρόγραμμα μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Τον Νοέμβρη είχε προηγηθεί ένα ακόμη παιχνίδι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία στην κούρσα για τον πρωταθλητή, όταν η Τότεναμ προηγήθηκε στο "Stamford Bridge" με γκολ του Έρικσεν, όμως με τους Πέδρο και Μόουζες η Τσέλσι είχε φτάσει στην ανατροπή και το τρίποντο.

Όμως η καθοριστική στιγμή ήταν η ήττα των "μπλε" του Λονδίνου με σκορ 3-0 από την Άρσεναλ τον Σεπτέμβρη. Από εκείνο το ματς και μετά ο Κόντε διαφοροποίησε το σχήμα και τα τακτικά πλάνα της ομάδας του, απόφαση που όπως αποδείχθηκε ήταν το κλειδί για την πορεία της Τσέλσι έως τον τίτλο.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

Είχε πολύ δυνατές στιγμές η φετινή Premier League. Η απόλυση του Κλάουντιο Ρανιέρι ήταν μια από αυτές, με τον Ιταλό τεχνικό να απομακρύνεται από τον πάγκο των "αλεπούδων" λίγους μήνες μετά το θαύμα της κατάκτησης του τίτλου, γεγονός που ανάγκασε τον Ζοζέ Μουρίνιο να εμφανιστεί σε δηλώσεις με μπλουζάκι που έφερε τα αρχικά του συναδέλφου του.

Τα γκολ που πέτυχαν με Scorpion kick οι Ζιρού και Μχιταριάν απέναντι σε Κρίσταλ Πάλας και Σάντερλαντ αντίστοιχα, εκτελέσεις που έφεραν ένα μικρό... πανηγύρι στα social media και εκτός από θαυμασμό προκάλεσαν και διαμάχη για το πιο ήταν καλύτερο.

Η συγκινητική προσπάθεια της Χαλ για τη σωτηρία, με τον Μάρκο Σίλβα να της δίνει πνοή αλλά το μοιραίο να έρχεται ουσιαστικά από μια εντός έδρας ήττα κόντρα στην ήδη υποβιβασμένη Σάντερλαντ.

Ξεχωριστή στιγμή και οι... μπλόφες Ερέρα - Σίγκουρτσον που έφεραν το καταπληκτικό γκολ του Ισλανδού με χτύπημα φάουλ στο "Old Trafford", με τη Σουόνσι να παίρνει έναν βαθμό σκέτο χρυσάφι μέχρι την εξασφάλιση της σωτηρίας.

Απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι η Άρσεναλ έμεινε εκτός Champions League μετά από 20 χρόνια και εκτός 4άδας μετά από 21.

Την ίδια στιγμή που η Τότεναμ συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς από την περσινή πρωταθλήτρια Λέστερ, ήταν η μόνη ομάδα που κράτησε αλώβητη την έδρα της (17 νίκες, 2 ισοπαλίες), είχε την καλύτερη επίθεση (86 γκολ), τον κορυφαίο σκόρερ (Κέιν - 29 γκολ, ψηφίστηκε κορυφαίος του πρωταθλήματος από τον κόσμο) και την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (26 γκολ παθητικό), τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων (+60), το κορυφαίο σε εκτέλεση/δημιουργία δίδυμο της κατηγορίας (Κέιν - Σον, 43 γκολ & 16 ασίστ), τον πρώτο παίκτη σε συνδυασμό γκολ + ασίστ (Κέιν 36, 29 + 7), τον δεύτερο παίκτη σε ασίστ (Έρικσεν 15 - Ντε Μπράινε 18) και τον δεύτερο γκολκίπερ του πρωταθλήματος σε clean sheets (Λορίς με 15 - Κουρτουά 16) αλλά δεν πήρε πρωτάθλημα!

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Η συνταγή της Premier League είναι ιταλική

Photo credits: (AP Photo/Rui Vieira), (AP Photo/Matt Dunham), (AP Photo/Tim Ireland, File), (AP Photo/Frank Augstein), (Steven Paston/PA via AP)

POLL

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ