LONGREADS

H Super League επιστρέφει με ντέρμπι: Τα δεδομένα της μάχης των playoffs

H Super League επιστρέφει με ντέρμπι: Τα δεδομένα της μάχης των playoffs

Το πρωτάθλημα της Super League 1 επανεκκινεί μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το Sport24.gr καταγράφει τα δεδομένα για τις έξι ομάδες των playoffs, προτού ριχτούν στη μάχη. Τι άλλαξε το διάστημα της αποχής από τη δράση, πώς θα παρουσιαστούν στο χορτάρι, ποιοι είναι οι στόχοι τους.

Η πανδημία του κορονοϊού αλλάξε πολλά πράγματα στον πλανήτη όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Όλη η δράση μπήκε σε αναστολή και άπαντες περίμεναν να δουν τι μας ξημερώνει, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το "αύριο". Ακόμα βέβαια δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, ο οποίος δεν αποκλείεται να επανέλθει δριμύτερος σε μερικούς μήνες, αλλά το σίγουρο είναι πως θα μας βρει πιο προετοιμασμένους και υποψιασμένους.

Από 'κει και πέρα, η κανονικότητα σε ένα βαθμό επιστρέφει, το ίδιο και η δράση στη Super League 1, η οποία είχε σταματήσει στην 26η αγωνιστική, πριν δηλαδή την έναρξη των playoffs και των playouts. Το πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες στο χορτάρι, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς το διάστημα της αποχής ήταν μεγάλο και επιπροσθέτως οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και πάντα με βάση τις οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Οι Διονύσης Βερβελές, Σάββας Τζιομπάνογλου, Βαγγέλης Αρναούτογλου, Κώστας Γουλής, Κώστας Αυγουστάκης και Ηλίας Καλλονάς μεταφέρουν μέσω του Sport24.gr την κατάσταση στις έξι ομάδες που θα ριχτούν στη μάχη των playoffs. Το τι άλλαξε το διάστημα της διακοπής, το πώς θα παρουσιαστούν στον αγωνιστικό χώρο και ποιους στόχους θα κυνηγήσουν.

Επιμέλεια: Διονύσης Βερβελές, Σάββας Τζιομπάνογλου, Βαγγέλης Αρναούτογλου, Κώστας Γουλής, Κώστας Αυγουστάκης, Ηλίας Καλλονάς

Ολυμπιακός: Στο δρόμο για το 45ο

Το πιο δύσκολο ματς στη διαδικασία των playoffs, καλείται να δώσει στην επιστροφή του στη δράση ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι μετά τις αποφάσεις για την πολυiδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μπαίνουν με το +14 στη βαθμολογία. Η κατάκτηση του τίτλου φαίνεται τυπική διαδικασία, οι Θεσσαλονικείς βγάζουν μια σιγουριά για δικαίωση και έτσι το ματς της Κυριακής στην Τούμπα, αποκτά για τα καλά σημασία τελικού.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός, όπως όλες οι ομάδες, δοκιμάστηκε για τα καλά εν μέσω κορονοϊού. Ήταν η ομάδα που έπαιξε πιο πρόσφατα, στις 12 Μάρτη με τους Γουλβς, στο 1-1 για τη φάση των "16" του Europa League. Η ρεβάνς θα πάει για Αύγουστο και έτσι ο Πέδρο Μαρτίνς, έχει εστιάσει στη συνέχεια που τον βρίσκει με τις υποχρεώσεις εντός των συνόρων. Πρώτα το πρωτάθλημα, μετά το Κύπελλο Ελλάδας.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Στον Ολυμπιακό, από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν την καραντίνα με μεγάλη υπευθυνότητα. Συνεχόμενες οδηγίες στους παίκτες για την προφύλαξή τους, η διοίκηση έδειχνε ενδιαφέρον ακόμη και τα ψώνια τους να κάνουν άνθρωποί της, ώστε να μην ρισκάρουν οι ερυθρόλευκοι και υπάρξει κρούσμα. Διαφορετικά προγράμματα για τον καθένα με την εκγύμναση και ακολούθησε και ένα διάστημα με άδεια δύο εβδομάδων. Οι περισσότεροι ξένοι πήγαν στις πατρίδες τους, είχαν την ευκαιρία να πάρουν ανάσες και στη συνέχεια, επέστρεψαν για να μπουν προληπτικά φυσικά σε δύο εβδομάδες καραντίνα. Λόγω των ταξιδιών τους.

Το επόμενο βήμα στο δρόμο για την επιστροφή, ήταν η προπόνηση σε γκρουπ. Ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του, είχαν χωρίσει τους παίκτες σε ομάδες, ανά θέσεις. Οι αμυντικοί μαζί, οι μέσοι μια άλλη ομάδα, οι εξτρέμ, οι επιθετικοί. Δούλεψαν συγκεκριμένα πράγματα στο Ρέντη, περιμένοντας την επιστροφή στις προπονήσεις με όλους μαζί. Ήρθε και αυτή η ώρα και σε αυτό το διάστημα, ο Μαρτίνς έκανε και δύο διπλά, με χαρακτήρα φιλικού. Με διαιτητές και βοηθούς, δοκιμάζοντας ουσιαστικά την εντεκάδα που φαίνεται πως θα παρατάξει και στην Τούμπα. Όχι κάποια έκπληξη, με Σα, Ομάρ, Τσιμίκα, Σεμέδο, Μπα, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Μασούρα, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί στο προσκήνιο, ο προπονητής του Ολυμπιακού, ουσιαστικά δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακόμη και για τον Χιλάλ Σουνταντί που προέρχεται από ρήξη χιαστών, αυτή η αποχή αποτέλεσε βάλσαμο. Δούλεψε πολύ και αρχίζει και μπαίνει στη διαδικασία της αποκατάστασής του για τα καλά, με στόχο να επιστρέψει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, πιστεύουν πως η ομάδα αυτό το διάστημα δούλεψε καλά. Οι μετρήσεις των παικτών έχουν βγει καλές, φάνηκε πως στην καραντίνα δεν… κορόιδεψαν, αλλά προπονήθηκαν όπως μπορούσε ο καθένας, αλλά σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Ο στόχος, είναι ένας. Ο δρόμος για την κορυφή, για την επιστροφή στα πρωταθλήματα μετά από δύο χαμένες σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι βάζουν μπροστά για την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους, έχοντας φυσικά και μια σημαντική εξέλιξη.

Αυτή σε αυτό το διάστημα αποχής, δεν ήταν άλλη από την ανανέωση συμβολαίου του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος προπονητής επέκτεινε τη συνεργασία του και δόθηκε ένα τέλος γρήγορα, στα όποια σενάρια για διάδοχο. Πλέον, μένουν τα μεταγραφικά σενάρια για τους παίκτες που ενδιαφέρουν, αλλά κι αυτούς που θα έρθουν. Αναμενόμενο, στο πιο ιδιαίτερο καλοκαίρι στο ποδόσφαιρο, έτσι και στον Ολυμπιακό...

ΠΑΟΚ: Αποφασισμένος να παίξει τα ρέστα του

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στα playoffs έχοντας πολλά να αποδείξει και με διάθεση να δώσει απαντήσεις. Στην προ-καραντίνας εποχή, ο Δικέφαλος έκλεισε με πολύ άσχημο τρόπο την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, με την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και την ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική στην Ξάνθη να τον φέρνει στο -7 από τους ερυθρόλευκους.

Τις ημέρες της καραντίνας ήρθε και η απόρριψη της προσφυγής του στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να διατηρήσει την ποινή των -7 που του επιβλήθηκε και να εκτοξεύσει την διαφορά με την οποία μπαίνει στα playoffs στους -14 και μόλις στο +1 από την ΑΕΚ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Στο δικαστικό μέτωπο απομένει το CAS, ωστόσο η μεγαλύτερη ένεση ηθικού για τους παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν η αντίδραση τους και η ανατροπή στον τελευταίο αγώνα τους τον πρώτο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και η επιστροφή τους από εκείνο το καταστροφικό 0-2 που έγινε τελικά 3-2. Πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ θέλει να χτίσει σε αυτοπεποίθηση και με αυτό το παιχνίδι οδηγό θα ξεκινήσει τα πλέι οφ με το ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους στην άδεια Τούμπα.

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Αγωνιστικά τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πολύ. Κρέσπο, που είναι μεγάλη απώλεια και Ζαμπά μπήκαν στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας τους αλλά δεν υπολογίζονται, ο Βέρνμπλουμ μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς αλλά απέχει πολύ από το να θεωρείται έτοιμος και τέλος προέκυψε το πρόβλημα με τον Αουγκούστο.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Στο διάστημα της αναγκαστικής διακοπής προέκυψαν και θετικά για τον ΠΑΟΚ. Πρώτα απ' όλα, δόθηκε η ευκαιρία στον Αμπέλ Φερέιρα, τις τελευταίες εβδομάδες της προετοιμασίας για την επανέναρξη των προπονήσεων να δουλέψει περισσότερο με την ομάδα του και να έρθει πιο κοντά με τους ποδοσφαιριστές του, χωρίς την… τριβή των αγώνων, των επιλογών του για την ενδεκάδα ή των αποτελεσμάτων.

Έτσι και αλλιώς, ο Πορτογάλος μοιάζει να είναι ισχυροποιημένος από τις συζητήσεις που υπήρξαν, πάντα μέσω skype, με τον Ιβάν Σαββίδη και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ για την επόμενη ημέρα στον Δικέφαλο με τον Αμπέλ Φερέιρα να αποκτά σημαντικό ρόλο στο μεταγραφικό σχεδιασμό.

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι σχετικά εύκολα ο ΠΑΟΚ έφτασε σε συμφωνία με τους παίκτες για την μείωση των συμβολαίων τους εξαιτίας των οικονομικών απωλειών που προκάλεσε στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ η πανδημία του κορονοϊού. Η απόφαση της διοίκησης να συνδέσει την μείωση στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών με την επόμενη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας ήταν σωστή και η πρόταση της έγινε δεκτή από το σύνολο τους. Έτσι ξεπεράστηκε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στα αποδυτήρια.

ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ

Στον ΠΑΟΚ είναι αποφασισμένοι να μπουν στα playoffs, έχοντας στο μυαλό τους ότι η διαφορά από τον Ολυμπιακό είναι αυτή που διαμορφώθηκε στο χορτάρι, στο -7 δηλαδή και πως μπορούν να μειώσουν την απόσταση στους -4 με νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής.

Άλλωστε αν υπάρχει μια ομάδα που ξέρει να αντιδρά στις απώλειες βαθμών λόγω δικαστικών αποφάσεων και να αγωνίζεται σε κενές εξέδρες αυτή είναι ο ΠΑΟΚ των τελευταίων χρόνων. Όλοι στην Τούμπα αναγνωρίζουν ότι ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι πολύ σημαντικός και θέλουν την νίκη που θα τους δώσει όχι μόνο βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά οφέλη ενόψει της συνέχειας και στο πρωτάθλημα και στο Kύπελλο.

ΑΕΚ: Προβληματισμός για το αν διατηρήσει όσα έχτισε

Είναι μια γενικώς διαπιστωμένη άποψη ότι από τις ομάδες που έχουν πραγματικούς στόχους στα playoffs (καθώς σε αυτή την κατηγορία θα πάψει γρήγορα να συγκαταλέγεται και ο Ολυμπιακός, όταν θα έχει κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα), η ΑΕΚ είναι αυτή που ένιωσε περισσότερο ότι η συγκυρία της πανδημίας, ήρθε στο πλέον κακό timing για την προσπάθειά της.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ευρισκόμενη σε διαρκώς ανοδική πορεία, είχε καταφέρει μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έλευση του Μάσιμο Καρέρα κι εντεύθεν, να βάλει σε μια σειρά τις ποδοσφαιρικές αρχές της και να βελτιώνει ένα προς ένα τα ψεγάδια της. Απέκτησε αυτοπεποίθηση μέσα από την άμυνα, βρήκε ρυθμό όταν η μεσαία γραμμή της έγινε επιτέλους λειτουργική και άρχισε να σκοράρει περισσότερο όσο οι αυτοματισμοί της έγιναν πλέον εμφανείς.

Η λογική πρεσβεύει ότι την περίμεναν ακόμα καλύτερες ημέρες αγώνα με τον αγώνα και ότι αυτό που συνέβη της έκοψε τη φόρα πάνω στο πικ της βελτίωσής της. Πλέον, επιστρέφοντας στην δράση, αυτός που της έχει μείνει ως οδηγός, είναι ο μπούσουλας που ο Μάσιμο Καρέρα οριοθέτησε στην καθημερινότητά της. Αυτόν τον μπούσουλα θα επικαλεστεί στην προσπάθειά της να παρουσιαστεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται.

Ασφαλώς ο Καρέρα θα είναι μονίμως από πάνω τους, να θυμίζει στους ποδοσφαιριστές σε κάθε βήμα τους ότι η ομάδα είναι απόλυτα ικανή να κατακτήσει όσα υπάρχουν μπροστά της και να φτάσει σε ένα εντυπωσιακό φινάλε μιας σεζόν που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, κατακτώντας το Κύπελλο και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, μέσω των playoffs.

ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΙΚΗΤΗ

Αυτή η φλόγα του Καρέρα, η πίστη του ότι έχει βάλει τις βάσεις που θέλει να βλέπει στην ομάδα και ότι πάνω σε αυτές θα οικοδομηθεί η επιτυχία που αναζητά με την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης, είναι στοιχεία που πλέον διαμοιράζονται με τρόπο "ξεσηκωτικό" στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια. Εκεί πλέον δεν φωλιάζουν η ανασφάλεια, η κατήφεια και ο φόβος, αλλά το "όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε".

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, η ενεργοποίηση των Ολιβέιρα και Αραούχο, παρέχουν στον προπονητή την ευχέρεια να παίξει όπως θέλει, αλλά κυρίως το να παρατάξει την ΑΕΚ με ορθολογικά σχήματα, αποφεύγοντας τις αναγκαστικές τακτικές αλχημείες και τη χρησιμοποίηση παικτών σε θέσεις που δεν είναι αυτές που τους ταιριάζουν.

Δεδομένα υπάρχουν φαβορί για το αρχικό σχήμα και παίκτες που θα παίξουν περισσότερο από όλους, όμως πέραν του Κώστα Γαλανόπουλου που αναμένεται αν είναι απόλυτα έτοιμος περίπου στα μιστά της διαδικασίας, όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι υγιείς και διαθέσιμοι. Ειδικότερα μεσοεπιθετικά, με τον Ιταλό κόουτς να έχει (απο)δείξει ότι υπολογίζει πολύ και στους Αλμπάνη και Κλωναρίδη, προκύπτει πληθώρα λύσεων για να στοχεύσει ο προπονητής ανάλογα με τις αδυναμίες και τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου.

Τι ψάχνει η ΑΕΚ για να το πιστέψει ακόμα περισσότερο; Το τέλειο ξεκίνημα και την απόλυτη συγκομιδή βαθμών στα πρώτα τρία ματς, απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Αρη, προτού δώσει τις μεγάλες μάχες απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ένα δυνατό restart θα την καταστήσει φαβορί για τη δεύτερη θέση.

Παναθηναϊκός: Αυλαία σε ένα ακόμα πρότζεκτ

Αν υπάρχει κάποιος που θυμάται μία (παρατεταμένη) περίοδο "ηρεμίας" στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία -ήτοι από το νταμπλ του 2010 και μετά- να κάνει ένα βήμα μπροστά. Ουδείς, λογικά... Πάμε παρακάτω.

Ούτε καν τη χρονιά του τελευταίου "πράσινου" τίτλου (2013/14), όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, έβαλε τρία γκολ στο φαληρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι έκανε περίπατο στα playoffs κερδίζοντας το εισιτήριο των προκριματικών του Champions League, υπήρξε απόλυτη ηρεμία στον Παναθηναϊκό. Λίγους μήνες μετά (Νοέμβριο του ’14) ο Νταμπίζας εκδιώχθηκε και το πλάνο άρχισε να μπάζει... νερά από παντού.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πως θα μπορούσε να πάει λοιπόν ήρεμα και τώρα, όταν προηγήθηκε ένα τόσο έντονο pregame διαταραγμένων σχέσεων σε επίπεδο διοίκησης προπονητή απ’ τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου; Καυγά που όχι μόνο δεν φρόντισαν οι δύο πλευρές να το λύσουν, αλλά το φούντωσαν και στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μία εβδομάδα πριν πάει ο Παναθηναϊκός να παίξει μπάλα...

ΤΟΥΣ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΟ LOCKDOWN, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΖΟΡΙΚΑ

Το lockdown της 14ης Μαρτίου "φρέναρε" τους "πράσινους" σε μία περίοδο που -αγωνιστικά τουλάχιστον- είχαν αρχίσει μετά από καιρό, να βλέπουν λίγο καλύτερα το φεγγάρι πίσω από τα σύννεφα. Έπαιζαν καλή μπάλα, είχαν βρει ισορροπία και ρόλους μέσα στο γήπεδο, είχαν ακόμη υψηλά κίνητρα και οι παίκτες που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση με τη διοίκηση, υπήρχε ανοικτό (έστω και με λιγοστές πιθανότητες) το ενδεχόμενο αναστολής της ευρώ-ποινής. Τώρα;

Τώρα, δύο μήνες και είκοσι μέρες μετά, όλα μοιάζουν ζόρικα στον πράσινο πλανήτη. Ο Γιώργος Δώνης αποχωρεί δεδομένα από την τεχνική ηγεσία, έχοντας περάσει ένα 72ωρο "σκληρού ροκ" με τον Αλαφούζο με αφορμή την επιστολή διαζυγίο» που του έστειλε με τον οδηγό του ο μεγαλομέτοχος (το ποιος, πο;y, πότε τo διέρρευσε και πως θα το λήξουν. Μέχρι να υπογράψουν προσωρινή "ανακωχή" το βράδυ της περασμένης Κυριακής (31/05), προκειμένου να ολοκληρωθεί η σεζόν λίγο πιο ομαλά.

Ανακουφιστική εξέλιξη, γιατί αν δεν κυριαρχούσαν ορισμένες πιο ψύχραιμες "φωνές" πέριξ του Αλαφούζου κι ο Παναθηναϊκός πήγαινε στα playoffs με "υπηρεσιακή" λύση στον πάγκο, ο κίνδυνος για σερί... διασυρμούς θα ήταν τεράστιος. Διότι η κατάσταση δεν θα μαζευόταν μετά με τίποτα.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΔΩΝΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Όχι ότι μαζεύεται τώρα εύκολα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η παρουσία της σταθεράς που λέγεται Δώνης και το δικό του (πολύ μεγάλο) κίνητρο να ολοκληρώσει ο Παναθηναϊκός τη χρονιά με καλή εικόνα στα playoffs και να φύγει κι ο ίδιος με το κεφάλι ψηλά. Διότι από εκεί και πέρα παραμαζεύτηκαν πολλά...

Οι Ινσούα, Γιόχανσον είναι ήδη πνευματικά εκτός ομάδας κι επικεντρώνουν όλη την ενέργειά τους στο πως δεν χάσουν... σεντ στις περικοπές που πρότεινε η διοίκηση, παρά στο αγωνιστικό. Οι Αποστολάκης, Βαγιαννίδης έχουν ήδη κλείσει σε Ίντερ και ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα, ενώ κι ο Χρήστος Δώνης έχει χαλαστεί δεδομένα απ’ το "διαζύγιο" που έρχεται, αλλά λόγω χαρακτήρα είναι σίγουρο πως δεν θα είναι αδιάφορος. Ο Μακέντα είναι "θολωμένος" με το τι θα γίνει γύρω από το μέλλον του, ο Ζαχίντ έχει συνειδητοποιήσει πως θα γυρίσει στον ΑΠΟΕΛ για να πωληθεί, ενώ οι απαιτήσεις από τους Νατζ κι Ανουάρ που θα γυρίσουν στις ομάδες τους, δεν μπορεί να είναι και οι μεγαλύτερες δυνατές.

Απ’ τις έξι ομάδες που θα πάρουν μέρος στα playoffs ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μακράν στην πλέον... αποσυντονισμένη κατάσταση. Το "κλειδί" για να τελειώσει αξιοπρεπώς τη χρονιά (απ’ τη στιγμή που σε όποια ευρωπαϊκή θέση κι αν τερματίσει, δεν μπορεί να συμμετάσχει στα Κύπελλα Ευρώπης την επόμενη σεζόν) είναι η λέξη "κίνητρο".

Αν ο Δώνης -που καταφέρνει να έχει πάντα συσπειρωμένα τα αποδυτήριά του- πείσει τους πάντες να πάνε σε ένα "Last dance" της συγκεκριμένης version του Παναθηναϊκού, μπορεί να δούμε κάτι καλό από τους πράσινους στα playoffs . Απ’ τη στιγμή που και οι υπόλοιπες ομάδες είναι παντελώς εκτός ρυθμού, μετά το lockdown.

Ούτε η άλλως, αυτά τα playoffs θα σφραγίσουν το φινάλε ενός ακόμη πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε με άλλες ιδέες και λογική το καλοκαίρι του 2018. Μα όπως έλεγε κι ο σπουδαίος Γιώργος Αρμένης ως "Μάκης" στο "Όλα είναι δρόμος" του Παντελή Βούλγαρη: "Να ‘χουμε να γκρεμίζουμε".

ΟΦΗ: Χωρίς άγχος θα παίξει το ποδόσφαιρό του

Ο ΟΦΗ προετοιμάζεται για την μετα-κορονοϊού εποχή με τη συμμετοχή του στα playoffs, η οποία συνδυάζεται με εγγυημένη παρουσία στα προκριματικά του Europa League , εξαιτίας της ευρωπαϊκής τιμωρίας του Παναθηναϊκού. Λίγο πριν μπουν τα πάντα στον πάγο λόγω του Covid-19, οι Κρητικοί πανηγύριζαν την επιτυχία της φετινής σεζόν, κατά την οποία δόθηκε ευκαιρία στην ομάδα του Ηρακλείου να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το πρότζεκτ της και την αντίληψη της για το ποδόσφαιρο στο ελληνικό φίλαθλο κοινό.

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η κατάκτηση της 5ης θέσης δεν ήρθε με ευκολία. Η καλή παρουσία του πρώτου γύρου δεν συνεχίστηκε στον δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, όπου ο ΟΦΗ, εξαιτίας κυρίως τραυματισμών, δεν έπαιρνε τα αποτελέσματα που ζητούσε. Έτσι, μπήκε σε μία διαδικασία διεκδίκησης της εισόδου στα playoffs μαζί με αρκετές άλλες ομάδες. Τελικά, οι Κρητικοί χρειάστηκαν δύο κομβικές νίκες τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, ώστε να καταφέρουν να τερματίσουν πάνω από την 6 θέση. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε τελικά με την επικράτηση απέναντι στον Ατρόμητο με 1-0 και στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Λαμία, όπου η ομάδα του Γιώργου Σίμου κέρδισε 3-0, με το Γεντί Κουλέ να φορά τα γιορτινά του στη λήξη της αναμέτρησης.

ΤΣΙΛΙΑΝΙΔΗΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΤΥΧΟΣ

Τους πανηγυρισμούς έκοψε απότομα η πανδημία του κορονοϊού και η διακοπή του πρωταθλήματος. Όλο αυτό το διάστημα, όπως και σε κάθε ομάδα, οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ προσπάθησαν να διατηρηθούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση με τις οδηγίες του προπονητικού τιμ και των γυμναστών. Η επιστροφή στις προπονήσεις είχε μία μεγάλη αρνητική είδηση. Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του ΟΦΗ τη φετινή σεζόν, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και μερική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου σε μία ανύποπτη φάση στην προπόνηση και έτσι θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό το γεγονός μαρτυρά ότι τα σώματα των ποδοσφαιριστών βρίσκονται σε κίνδυνο ενόψει της επανέναρξης της Super League.

Την Πέμπτη (4/6) πρόβλημα αντιμετώπισε ο Ρικάρντο Βαζ και τέθηκε εκτός μάχης για τον πρώτο αγώνα των playoffs. Ενοχλήσεις κατά την επιστροφή παρουσίασε και ο Νίκος Κοροβέσης, όμως προχώρησε σε έκχυση στους οπίσθιους μηριαίους και πλέον είναι έτοιμος. Στα θετικά νέα, ο Σόουζα Φερέιρα, ο οποίος υπέστη επίσης ρήξη χιαστού τον Φεβρουάριο, ξεκίνησε ατομικό πρόγραμμα, μία ευχάριστη είδηση που προαναγγέλλει την επιστροφή του τους επόμενους μήνες.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΟΦΗ ξεκινάει τα playoffs με μία δύσκολη αποστολή στο «Κλ. Βικελίδης» απέναντι στον Άρη (6/6, 21:30). Οι Κρητικοί έχουν “τσεκαρισμένο” το ευρωπαϊκό εισιτήριο, επομένως αντιμετωπίζουν αυτούς τους δέκα αγώνες δίχως ιδιαίτερο άγχος. Κύριος στόχος θα είναι να συνεχίσουν να παίζουν το ποδόσφαιρο που παρουσίασαν στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, με υψηλή πίεση, γρήγορη επανάκτηση της μπάλας και γρήγορο - επιθετικό παιχνίδι. Ο τεχνικός του ΟΦΗ θα πορευθεί με το βασικό σχήμα του πρωταθλήματος με σημαντικά κενά να εντοπίζονται στα εξτρέμ (ελλείψει Τσιλιανίδη, Σόουζα, Βαζ). Παράλληλα, μέσα από τα playoffs θα συνεχιστεί ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν, αφού θα δοθεί ευκαιρία στον Γιώργο Σίμο να δει ποδοσφαιριστές των οποίων το μέλλον δεν έχει κριθεί ακόμη.

Οι Κρητικοί θα θελήσουν να δείξουν ανταγωνιστικοί απέναντι σε μεγάλους αντίπαλους και να πάρουν αποτελέσματα που θα επιβεβαιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την φετινή βελτίωση τους. Τα “ελεύθερα” πόδια των ποδοσφαιριστών του Γιώργου Σίμου σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού του ΟΦΗ μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους αντιπάλους.

Άρης: Πάνοπλος στον τελευταίο χορό

Ιδιαίτερη η φετινή χρονιά για τον Άρη από πολλές απόψεις. Τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Η σεζόν δεν άρχισε ιδανικά, αφού ήρθε ο αποκλεισμός από τη Μόλντε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Ουσιαστικά, αυτό που "πόνεσε" περισσότερο τους Θεσσαλονικείς ήταν ο τρόπος, αφού κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (3-0), αλλά δέχθηκε γκολ στην παράταση και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Η εικόνα που παρουσίασαν οι "κίτρινοι" με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο ήταν θελκτική στο μάτι, αλλά χωρίς να έρθουν τα θετικά αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο, ο Έλληνας τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του την 1η Σεπτεμβρίου, ύστερα από την ήττα με 1-0 από το Βόλο εκτός έδρας.

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Το χρίσμα πήρε ο Απόστολος Τερζής, ως υπηρεσιακός τεχνικός, ο οποίος οδήγησε τον Άρη στο εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού, αλλά ήταν εμφανές πως χρειαζόταν μία πιο μόνιμη και έμπειρη λύση. Ο Άγγελος Χαριστέας, που είχε αναλάβει στο μεσοδιάστημα τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, βρήκε τον "εκλεκτό" στο πρόσωπο του Γερμανού Μίχαελ Ένινγκ. Ο 54χρονος προπονητής συμμάζεψε την ομάδα και την επανέφερε σε τροχιά playoffs, με αποκορύφωμα το σπουδαίο 4-2 επί του "μισητού" αντιπάλου, ΠΑΟΚ στις 4 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, οδήγησε τον Άρη στα ημιτελικά του Κυπέλλου, διατηρώντας πολλές ελπίδες για πρόκριση στον μεγάλο τελικό, αφού πριν το lockdown είχε ηττηθεί με 2-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων.

Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήρθε η "καμπάνα" από την UEFA, η οποία και επέβαλλε απαγόρευση μεταγραφών για δύο περιόδους στην ομάδα. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως λήγουν τα συμβόλαια πάνω από δέκα σημαντικών ποδοσφαιριστών, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο αν δεν βρεθεί μία λύση με την τιμωρία. Όπως και να έχει, όμως, η νέα σεζόν δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη φετινή για τον Άρη. Ο Μίχαελ Ένινγκ ανανέωσε το συμβόλαιό του εν μέσω κορονοϊού, αλλά από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο μέρος του "κορμού" θα αποχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν.

Ο Φραν Βέλεθ έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, ο Νικολά Ντιγκινί με τον Απόλλωνα Λεμεσού, ενώ όλο το βάρος έχει πέσει στις ανανεώσεις των συμβολαίων του Μπρούνο Γκάμα και του Μπράουν Ιντέγε που μοιάζουν δύσκολο να πουν το "ναι". Στους Ντάνιελ Λάρσον, Μάρτιν Τόνσο και Χουλιάν Κουέστα δεν έχει γίνει πρόταση για νέο συμβόλαιο, ενώ "ανοιχτά" είναι τα ζητήματα των Μιχάλι Κόρχουτ, Χαβιέ Ματίγια, με τον τελευταίο να είναι κοντά σε ανανέωση. Βέβαια, υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Γιάννης Φετφατζίδης και ο Σάσα που, παρότι έχουν συμβόλαιο, ενδιαφέρουν αρκετές ομάδες. Επομένως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η παρουσία του Άρη στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν θα θυμίζει λίγο από "Last Dance". Οι Θεσσαλονικείς, μετά τη δήλωση του Τσάβι Ρόκα ότι παραμένει σε ισχύ η ευρωπαϊκή τιμωρία του Παναθηναϊκού, θα αγωνιστούν στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Το θέμα είναι να κάνουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα που μεταφράζεται σε καλύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παράλληλα, η πρόκληση της συμμετοχής στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και της κατάκτησης του τροπαίου μετά από 50 χρόνια αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για όλους. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν για τον Ένινγκ, ενώ ο πρώτος αγώνας των playoffs θα δείξει πόσο έχει επηρεαστεί η ομάδα από τη διακοπή. Το βέβαιο είναι πως ο Άρης πάει πάνοπλος στον "τελευταίο χορό".

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Σάββατο 6 Ιουνίου

21:30 Άρης - ΟΦΗ (Novasports 2HD)

Κυριακή 7 Ιουνίου

19:30 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (PAOK TV)

21:30 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (Novasports 1HD)

Δείτε αναλυτικά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ