LONGREADS

Η Μolly είχε το παιχνίδι

Molly Bloom poses for photographers upon arrival at the premiere of the film 'Molly's Game', in London, Wednesday, Dec. 6, 2017. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)
Molly Bloom poses for photographers upon arrival at the premiere of the film 'Molly's Game', in London, Wednesday, Dec. 6, 2017. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP) VIANNEY LE CAER/INVISION/AP

H Μolly Bloom ήθελε να γίνει Ολυμπιονίκης στο σκι. Έγινε εκατομμυριούχος, ως διοργανώτρια παιχνιδιών poker με παίκτες τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Έγινε και ταινία: το "Molly's Game".

Είχε δημιουργήσει μια ιστορία, στην οποία άνθρωποι που λάτρευαν να παίζουν poker, αλλά δεν ήταν επαγγελματίες και είχαν χρήματα να διαθέσουν (το buy in έφτασε και στα 250.000 δολάρια), μπορούσαν να περνούν καλά. Διοργάνωνε τα πάντα. Από το πού θα συναντηθούν, το τι θα φάνε, τι θα πιουν, πώς θα είναι ευχάριστος ο χώρος και η διαδικασία. Ήταν εκείνη που συγκέντρωνε τα ποσά, που πλήρωνε το νικητή, που μάζευε τα χρήματα των χαμένων (“έπρεπε να βρω έναν αποτελεσματικό, μη βίαιο τρόπο”), ενώ κάποια στιγμή έγινε και η τράπεζα. Κάλυπτε τους παίκτες που δεν είχαν χρήματα μαζί τους.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Ellen DeGeneres η Molly Bloom, η κυρία στη ζωή της οποίας έχει βασιστεί το "Molly's Game" που βλέπεις στις κινηματογραφικές αίθουσες, ομολόγησε πως δεν θυμάται ποιο ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είδε να παίζεται σε ένα τραπέζι “αλλά θυμάμαι κάποιον που έχασε σε ένα βράδυ 100.000.000 δολάρια. Και πλήρωσε την επόμενη μέρα”. Θα σκέφτεσαι και εσένα τι σε μέλλει; Μια στιγμή και θα λάβεις την απάντηση.

Η Μolly είχε το παιχνίδι

Η Molly υπεβλήθη σε επέμβαση στη μέση, όταν ήταν 12 χρόνων, όπως είπε στο show της Ellen DeGeneres. Παρ' όλα αυτά, η αγάπη της για το σκι ήταν τέτοια που κατάφερε να μπει στην αμερικανική ολυμπιακή ομάδα. Tελείωσε το Loveland High School, το 1996 και πήγε στο University of Colorado, για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Όταν ήταν 20 άνηκε στις καλύτερες σκιέρ του κόσμου, στο freestyle. Στα προκριματικά για Αγώνες, το 1998 “έπεσα με τρομακτικό τρόπο, τέτοιον που διέλυσα ξανά τη μέση μου”. Αυτό ήταν το τέλος της καριέρα της. Για την ακρίβεια, ήταν ο επαναπροσδιορισμός της ζωής της, καθώς δεν την ήξερε χωρίς το άθλημα της, στην καθημερινότητα της.

Η στενοχώρια της για το τέλος της καριέρας ήταν τέτοια που προτίμησε να πάρει ένα χρόνο off, πριν τις σπουδές στη νομική. Αυτό που δεν είπε στην DeGeneres είναι πως είχε προηγηθεί η σύλληψη της (στα 18) στο δωμάτιο της, στο πανεπιστήμιο. Συγκάτοικοι είχαν καλέσει τις αρχές, για διατάραξη κοινής ησυχίας. Διαπιστώθηκε πως έδινε αλκοολούχα ποτά σε φοιτητές που δεν είχαν συμπληρώσει το 21o έτος της ηλικίας τους -που είναι το νόμιμο όριο ηλικίας στις ΗΠΑ. Τον επόμενο χρόνο πέρασε 30 μέρες στη φυλακή -αφότου δήλωσε “ένοχη” στη σύλληψη της για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, στην οποία προέβη το 1999 και το 2001, όταν είχαν λήξει και οι πινακίδες της.

Το πρώτο παρορμητικό πράγμα που έκανα στη ζωή μου

Το 2003 μετακόμισε από τη Loveland, μικρή πόλη του Colorado, στην οποία ζούσε έως τότε στο Los Angeles (“γιατί ήθελα να ζήσω κάπου που να 'χει ζέστη και να μπορώ να περάσω καλά και είχα φίλους στο Los Angeles που μου είπαν πως μπορώ να μείνω στον καναπέ τους. Ήταν το πρώτο παρορμητικό πράγμα που έκανα στη ζωή μου”). Αυτό δεν άρεσε στους γονείς της. Ο πατέρας της, Larry είναι κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής στο University of Colorado και η μητέρα της, Charlene δασκάλα του σκι, ενώ έχει και δυο νεότερους αδελφούς, για τους οποίους θα σου πω στην πορεία. Εν πάση περιπτώσει “οι γονείς μου σταμάτησαν να μου δίνουν χρήματα. Με ξέκοψαν τελείως. Για αυτό και έκανα ό,τι δουλειά έβρισκα: υπήρξα σερβιτόρα, δούλεψα σε cocktail bar και επίσης, ήμουν executive assistant σε μικρή κτηματομεσιτική εταιρία. Δούλευα για έναν τύπο που που μια μέρα μου είπε πως στα καθήκοντα μου είχε προστεθεί η βοήθεια σε παιχνίδι poker”. Αυτήν την εξιστόρηση την είχε κάνει πρώτη φορά, το 2014, στο FOX5 News.

Η Μolly είχε το παιχνίδι


Η Μolly το 2014

“Δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Πέρασα όλο το βράδυ στο Google, προσπαθώντας να μάθω τι μουσική αρέσει στους παίκτες του poker, τι τους αρέσει να τρώνε -από την αρχή σημείωσα την ανάγκη που είχαν, να τρώνε εκεί όπου έπαιζαν- και τελικά, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου παιχνιδιού. Την επομένη, φόρεσα ό,τι πιο όμορφο είχα και πήγα εκεί όπου μου είχαν πει (στο υπόγειο του ξακουστού Viper Room -nightclub της πόλης). Μπήκα στην αίθουσα και έπαθα σοκ! Στα τραπέζια ήταν άνθρωποι από τη Wall Street, δισεκατομμυριούχοι, A-list ηθοποιοί του Hollywood, τους οποίους έχουμε δει όλοι στην τηλεόραση, πολιτικοί. Και όλοι κάθονται γύρω από τα τραπέζια, παίζοντας ένα παιχνίδι, για το οποίο δεν ήξερα τίποτα, αλλά φαινόταν να τους συναρπάζει. Διαπίστωσα πως αυτή ήταν μια ευκαιρία που δύσκολα μπορούσε να δοθεί σε ένα κορίτσι, από επαρχία του Colorado. Aνακάλυψα πως υπήρχε μια ολόκληρη, ενδιαφέρουσα ζωή, μακριά από το Colorado, το σκι και την οικογένεια μου”.

Η πρώτη μέρα είχε ως εξής: “έφτασα στην αίθουσα, έφτιαξα το φόρεμα μου και άρχισα να σκέφτομαι “ΟΚ εγώ τους ξέρω, αλλά αυτοί όχι. Μήπως πρέπει να συστήνομαι; Και πώς πρέπει να το κάνω αυτό;”. Ζαλίστηκα και είπα στον εαυτό μου “φοράς το φόρεμα των ονείρων σου, έχεις αυτοπεποίθηση και δεν έχεις λόγο να φοβηθείς για τίποτα. Όλα θα πάνε καλά”. Τότε άρχισε το show”.

Όπου “show” κατ' αρχάς ρωτούσε τους παίκτες τι ήθελαν να πιουν -είχε έτοιμες πιατέλες με τυρί και... μουσική που είχε "κατεβάσει"- και μετά μετρούσε τα χρήματα που θα τους επέτρεπαν να καθίσουν στα τραπέζια (ήταν 10.000 δολάρια). “Κάποια στιγμή διαπίστωσα πως είχα ήδη μετρήσει 100.000.000 δολάρια, σε μετρητά! Ένιωσα σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, εκείνη πήρε σπίτι 3.000 δολάρια. Μετά το δεύτερο παιχνίδι, στο οποίο είχε αποφασίσει να βάλει ένα πιο sexy φόρεμα, τα tips της έφτασαν στα 7.500 δολάρια.

Η Μolly είχε το παιχνίδι

Στα τραπέζια της κάθισαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Tobey Maguire, Leonardo Dicaprio, Matt Damon, Ben Affleck, Macaulay Culkin, Pete Sampras και Alexander Rodriguez. Τα καλύτερα tips τα έδινε ο Affleck.

Έκτοτε, για κάποιους μήνες πήγαινε στον τόπο του ραντεβού, καλωσόριζε τους παίκτες, τους πήγαινε το πρώτο ποτό -αναβάθμισε τα σνακ-, τους τακτοποιούσε, κανόνιζε για τα γεύματα τους, μάζευε τα χρήματα, πλήρωνε εκείνον που κέρδιζε, συγκέντρωνε τη χασούρα των υπολοίπων και μετά “έβγαζε” τα tips της. Ώσπου σκέφτηκε πως δεν χρειάζεται πια τον Reardon -τον τύπο που είχε για αφεντικό, αρχικά.

Είχε ήδη φροντίσει μάθει τα πάντα για το poker και όταν πια ανέλαβε την οργάνωση, ήξερε πώς να κάνει όμορφες τις αίθουσες που φιλοξενούσαν αυτά τα παιχνίδια και πώς να κάνει τους παίκτες (8 κάθε βραδιά) ευτυχισμένους, ενώ έπαιζαν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Το σεξ και τα ναρκωτικά απαγορεύονταν, δια ροπάλου. Είχε προσλάβει και κορίτσια από μεγάλα clubs του Hollywood να σερβίρουν τα ποτά. “Πίστευα πως ο Reardon θα εκνευριστεί. Όχι μόνο δεν τσαντίστηκε, αλλά μου έδωσε συγχαρητήρια και μου είπε “το παιχνίδι σου ανήκει. Το κέρδισες”.

Κέρδιζα τόσα πολλά, που δεν ήξερα τι να τα κάνω

Έκτοτε είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού που διοργάνωνε κάθε εβδομάδα (“υπήρχαν και εβδομάδες με δυο παιχνίδια, ενώ έφτασα να διοργανώνω και πέντε σε ένα επταήμερο. Διαπίστωσα ότι ο αθλητισμός μου είχε μάθει να νιώθω άνετα με το ρίσκο”). Κάθε παιχνίδι έπρεπε να 'χει ένα νέο πρόσωπο. Εκείνη είχε μάθει να “διαβάζει” χαρακτήρες “γιατί μπορείς να καταλάβεις πολλά για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, από το να τον παρατηρείς όταν κερδίζει και όταν χάνει. Το χρήμα είναι μεγάλος παράγοντας εξίσωσης”. Εκείνη την περίοδο "κέρδιζα τόσα πολλά χρήματα που δεν ήξερα τι να τα κάνω".

Από στόμα σε στόμα σύντομα δεχόταν κλήσεις από επαγγελματίες παίκτες “οι οποίοι με παρακαλούσαν για μια θέση. Μου έδιναν ρευστό ή free roll, που σήμαινε πως αν νικούσαν θα έπαιρνα ποσοστό. Αν έχαναν δεν θα έπαιρνα τίποτα. Ήξερα όμως, πως αν αφήσω επαγγελματίες στα τραπέζια, θα “έχανα” όλο το παιχνίδι, γιατί οι δικοί μου παίκτες δεν έπαιζαν για να ζήσουν”.

Το πρώτο buy in σύντομα έφτασε στα 250.000 δολάρια. “Διάλεγα προσεχτικά τα ρούχα μου. Ένα μαύρο φόρεμα που να είναι sexy, αλλά όχι πρόστυχο, μαύρες Louboutin γόβες, Chanel πέρλες και ένα ελαφρύ jacket -γιατί στην αίθουσα είχε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μένουν ξύπνιοι οι παίκτες”. Κάποια από τα παιχνίδια διαρκούσαν τρεις ημέρες και τότε ήταν που “έσπασε” τον κανόνα για τα ναρκωτικά.

Η Μolly είχε το παιχνίδι


Ο Jeremy Bloom

“Είναι ξεκάθαρο πως με “κατάπιε” η απληστία μου” λέει τώρα, “προφανώς και είχα δυσλειτουργικό κίνητρο για να είμαι επιτυχημένη”. Όπως εξήγησε στο Fortune “ο ένας αδελφός μου, Jeremy ήταν 11 φορές χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 3 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και δυο φορές μετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες, πριν γίνει παίκτης του NFL. Ο άλλος, ο Jordan είναι χειρουργός θώρακος με πτυχίο από το Harvard και κυριολεκτικά αν δεν ήσουν ο καλύτερος στον κόσμο σε κάτι, δεν ήσουν αρκετά καλός για να είναι μέλος της οικογένειας μου”. Όταν άρχισε να είναι η καλύτερη σε κάτι “έπαθα ψυχαναγκασμό, για το πώς θα το συνεχίσω, χωρίς να με ενδιαφέρει κάτι άλλο”.

Διάλεγε προσεχτικά και τα μέλη του τραπεζιού “γιατί η χημεία ήταν εξίσου σημαντική”. Υπήρχαν βράδια που έφευγε με 50.000 δολάρια σε tips, αλλά όλα είχαν ένα όριο. Αρνήθηκε να κάνει σαν φάλαινα που ήθελε ψάρι, όταν της το ζήτησε ο Τobey Maguire, με αντάλλαγμα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό “και είχα βρει μια φόρμουλα ώστε ό,τι έκανα να είναι και νόμιμο”. Στην California το poker είναι νόμιμο, όταν παίζεται σε ιδιωτικούς χώρους, εκτός και αν αυτοί που διοργανώνουν παιχνίδια έχουν σχετική άδεια και πληρώνουν φόρους. Εκείνη δήλωνε τα χρήματα που κέρδισε ως “tips”.

Το 2009 είχε δηλώσει στην εφορία 4 εκατ. δολ. Αποφάσισε να μετακομίσει την επιχείρηση στη New York και τότε έγινε καθόλα παράνομη. Τον Ιούνιο του 2011, “έφαγε” πρόστιμο από την εφορία, γιατί είχε δηλώσει μεν, πως πήρε 116.113 δολάρια, από υπηρεσίες catering, αλλά δεν πλήρωσε το φόρο. Η New York Post έγραψε λίγο αργότερα, πως δυο εγκληματίες από την Ανατολική Ευρώπη, είχαν διαρρήξει το διαμέρισμα της, τη χτύπησαν και απέσπασαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, σε ρευστό. Το κακό τρίτωσε με πολύ χειρότερο τρόπο: ενημερώθηκε το FBI για τη δραστηριότητα της.

Ήταν νόμιμη, ώσπου... έπαψε να είναι

“H πορεία μου από το να σερβίρω στους παίκτες ποτά έως το να αναλάβω τα παιχνίδια και τελικά να γίνω η “τράπεζα”, σήμαινε πως στο τέλος της ημέρας μπορούσα να τους δανείσω χρήματα, να εγγυηθώ για τα χρήματα τους. Έμαθα να κάνω ελέγχους, ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχανα τα ποσά που δάνειζα. Μοιραία, έγινα και αυστηρή, αφού υπέγραφα επιταγές για αυτούς που δεν πλήρωναν. Κάποια στιγμή, άρχισα να παίρνω ένα ποσοστό από το pot, όπως συμβαίνει στο Las Vegas. Τότε ήταν που παραβίασα ομοσπονδιακό νόμο”. Αυτό συνέβη για τους οκτώ τελευταίους μήνες της “καριέρας” της. “Βυθίστηκα σε όσα μου επέτρεπαν να διατηρήσω τα κεκτημένα, που με έκαναν επιτυχημένη”.

Το FBI ενδεχομένως να μη μάθαινε ποτέ για τις παράνομες δραστηριότητες της “αν δεν ήταν ένας πελάτης μου, στα τραπέζια του Los Angeles ο οποίος προέβη σε χρηματική απάτη -αυτή που στηρίζεται σε “πυραμίδα” επενδυτών- και έχασε πάρα πολλά λεφτά. Στη λίστα των επενδυτών ήταν και πολλοί celebrities που κατήγγειλαν το γεγονός και τότε ήταν που το FBI έμαθε για τα παιχνίδια μου”. O πελάτης αυτός ήταν ο Bradley Ruderman και είχε χάσει περισσότερα από 4 εκατ. δολ. στο παιχνίδι. Το όνομα του συνδέθηκε με αυτό της Bloom, όταν ο Ruderman κατέθεσε σε λογαριασμό της 473.000 δολάρια-μέρος διακανονισμού για τα χρέη του. Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, εξαφανίστηκε από τη New York. Αργότερα διαπιστώθηκε πως κάποιοι από τους πελάτης της ήταν μέλη της ρωσικής μαφίας (“προφανώς και δεν έκανα καλό έλεγχο των στοιχείων τους”).

Η Μolly είχε το παιχνίδι


Έξω από το δικαστήριο, το 2014.

Το 2011 έγινε επιδρομή σε ένα από τα παιχνίδια της, στη New York. Είχε λάβει γραπτό μήνυμα από poker dealer, να μην εμφανιστεί στο χώρο. Οι αρχές πάγωσαν ό,τι είχε στο όνομα της (συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίον είχε καταθέσει 9 εκατ. δολ.). Οι δικηγόροι της είπαν πως αυτή ήταν η παράπλευρη απώλεια και ότι θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της, χωρίς τα χρήματα που είχε "βγάλει" από την παράνομη δραστηριότητα. Επέστρεψε στο Colorado “και προσπάθησα να ξαναφτιάξω τη ζωή μου”. Έμεινε με τη μητέρα της “και ήταν ό,τι καλύτερο μου συνέβη, γιατί είχα πάρει επικίνδυνο δρόμο. Είχα "παίξει" τη ζωή μου".

Αποφάσισε και να πει την ιστορία της "γιατί είχα βαρεθεί να ακούω ψέματα, ότι κοιμόμουν με celebrities και είχα σχέσεις με Ρώσους μαφιόζους". Για την ακρίβεια, την έγραψε. Ήταν το βιβλίο “Molly's Game” που κυκλοφόρησε το 2014, στο οποίο βασίστηκε η ταινία που “βγήκε” ανήμερα των Χριστουγέννων. "Αναφέρω πολλούς γνωστούς στο βιβλίο, όχι όλους. Μόνο αυτούς που αποκαλύφθηκαν από τις μηνύσεις".

Δυο χρόνια μετά την επιστροφή στο σπίτι, βρήκε δουλειά σε εταιρία παραγωγών στο Los Angeles και επέστρεψε στην California “πιστεύοντας ότι έχω βρει το δρόμο μου”. Έκανε λάθος. Δυο ημέρες μετά (16/4 του 2013), 17 πράκτορες του FBI με αυτόματα όπλα στα χέρια, με συνέλαβαν. Μου έδωσαν ένα χαρτί που έγραψε “United States of America vs. Molly Bloom”, το οποίο ήταν λίγο άδικο στα μάτια μου. Δεν είχα διοργανώσει παιχνίδι για μια διετία. Δεν καταλάβαινα τι έχει συμβεί. Φοβήθηκα πάρα πολύ”. Την άνοιξη του 2014 καταδικάστηκε σε ένα χρόνο με αναστολή και πρόστιμο 1000 δολάρια. Επίσης, χρεώθηκε 200 ώρες προσφοράς στην κοινωνία. Είχε δηλώσει ένοχη στην κατηγορία της οργάνωσης παράνομης επιχείρησης τζόγου.

Η DeGeneres της είπε πως ήταν κρίμα κάτι που ξεκίνησε νόμιμα και όμορφα, να βγει εκτός τροχιάς. “Με επηρέασαν τα χρήματα και άρχισα να παίρνω κακές αποφάσεις” παραδέχθηκε η Molly Bloom, “έγινα απρόσεχτη, παρασύρθηκα από αυτόν τον κόσμο”. H “poker princess” όπως την αποκαλούσαν για δέκα χρόνια, έγινε “woman in an orange suit” (βλ. φυλακισμένη).

Η Μolly είχε το παιχνίδι


H κανονική και η κινηματογραφική Molly

Τι κάνει τώρα η 39χρονη Molly; “Έχω κάνει πολλά λάθη και έχω πάρει πολλά μαθήματα. Σκέφτηκα πως με ενδιαφέρει να βοηθήσω γυναίκες να γίνουν επιτυχημένες. Θέλω να δημιουργήσω τοπικές δομές, στις οποίες θα μπορούν να συνεργαστούν γυναίκες, γιατί μου αρέσει να φτιάξω μια κοινότητα γύρω από αυτό. Να βοηθήσω νέα κορίτσια να γίνουν επιχειρηματίες, να βοηθήσω γυναίκες επιχειρηματίες. Επίσης, ασχολούμαι με την ερμηνεία των social media”. Η DeGeneres της είπε ότι είναι πολύ έξυπνη και θα τα καταφέρει. Η πρόκληση είναι να παραμείνει νόμιμη.

Ο πατέρας της πάλι, χαρακτήρισε ως σουρεαλιστική την εμπειρία που είχε να δει στη μεγάλη οθόνη, τη ζωή της κόρης του. Παρεμπιπτόντως, στην ταινία τον υποδύεται ο Kevin Costner. Δεν του άρεσε που εμφανίζεται ως ο πλέον απαιτητικός πατέρας “αλλά καταλαβαίνω τη δημιουργική ελευθερία που προκύπτει, όταν θες να κάνεις ταινία διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών, με στιγμιότυπα μιας ολόκληρης ζωής. Στην περίπτωση της κόρης μου, ο σεναριογράφος προσπάθησε να βρει την αλήθεια της” και αυτό του αρκούσε.

Δείτε το trailer της ταινίας.

Credit: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ