LONGREADS

Η Darya Klishina ήθελε μόνο να αγωνιστεί

Russia's Darya Klishina packs her bag in the women's long jump final during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Matt Dunham)
Russia's Darya Klishina packs her bag in the women's long jump final during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Η Darya Klishina πέρασε πολλά τον τελευταίο χρόνο, ώστε να μπορεί να αγωνίζεται σε μεγάλες διοργανώσεις. Η Ρωσίδα άλτρια ήταν η μόνη που είχε δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες του Ρίο. Εκεί εκπροσώπησε τη χώρα της. Στο Παγκόσμιο του Λονδίνου θα μετάσχει απόψε (21.10) ως "ουδέτερη". Τι συνέβη; Το Sport24.gr σου δίνει όλες τις απαντήσεις.

Την τελευταία τριετία ζει στην Αμερική "στο Bradenton της Florida, που είναι περιοχή για συνταξιούχους. Και ναι, είναι όσο ήρεμη φαντάζεστε". Η εβδομάδα της περιλαμβάνει "προπονήσεις έξι ημέρες την εβδομάδα και ένα ρεπό, το οποίο εκμεταλλεύομαι για να πάω στην παραλία ή να διαβάσω αγγλικά ή να κάνω pilates και yoga". Κάνει καριέρα και ως μοντέλο, με ύψος 1.80 και βάρος 57 κιλών (τα άλλα τα βλέπετε), αλλά όπως διευκρινίζει "την έχω παρατήσει τελευταία, γιατί θέλω να διακριθώ στο άλμα εις μήκος. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μου".

Η Darya Klishina είναι η μόνη εκπρόσωπος που είχε πέρυσι η Ρωσία στο στίβο, στους Αγώνες του Ρίο. Φέτος, στο Παγκόσμιο του Λονδίνου εμφανίστηκε ως "ουδέτερη" και ως τέτοια θα διαγωνιστεί σήμερα (9/8) στις 21.10, στον προκριματικό. Κάπως έτσι ήλθε η ώρα να θυμηθούμε τι συμβαίνει με τους Ρώσους και τον αποκλεισμό τους για το σκάνδαλο ντόπινγκ, αλλά και πώς συμπεριφέρθηκαν στην αθλήτρια του άλματος εις μήκος επειδή... τόλμησε να διεκδικήσει το όνειρο της.

Darya Klishina of Russia competes in the Women's long jump during a four-countries pole vault and long jump team meeting in front of Brandenburg Gate in in Berlin, Germany, Saturday, Aug. 24, 2013. (AP Photo/Gero Breloer)
Darya Klishina of Russia competes in the Women's long jump during a four-countries pole vault and long jump team meeting in front of Brandenburg Gate in in Berlin, Germany, Saturday, Aug. 24, 2013. (AP Photo/Gero Breloer) AP


Credit:AP Photo/Gero Breloer

Η Darya ανήκει στη λίστα των 19 Ρώσων αθλητών που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου υπό τη σημαία της IAFF. Δηλαδή, την ουδέτερη σημαία. Μια στιγμή να σου εξηγήσω ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, πριν θυμίσω τι ισχύει για τη Ρωσία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) έδωσε για πρώτη φορά σε αθλητές, το δικαίωμα να αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες υπό ουδέτερη σημαία (βλ. ολυμπιακή σημαία), το 1980, στη Μόσχα. Ήταν τότε που μαζεύτηκαν πολλές οι κυβερνήσεις χωρών που επεδίωξαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες, με μπροστάρισσα την Αμερική, αλλά πολλοί ήταν και οι αθλητές, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν αυτό για το οποίο πάλευαν για τετραετία. Δεκατέσσερις λοιπόν, μπήκαν στο στάδιο, χωρίς διακριτικά χωρών. Ακολούθως, η ουδέτερη σημαία έγινε η λύση για αθλητές χωρών που είχαν τιμωρηθεί από την IAAF, όπως και για τους πρόσφυγες, με χαρακτηριστική τη φωτογραφία τους πέρυσι, στο Ρίο.

Members of the Refugee Olympic Team pose for a photo with the Sugar Loaf mountain in the background in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 30, 2016. A group of 10 athletes from South Sudan, Syria, Congo and Ethiopia will compete in Rio under the Olympic flag. (AP Photo/Felipe Dana)
Members of the Refugee Olympic Team pose for a photo with the Sugar Loaf mountain in the background in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 30, 2016. A group of 10 athletes from South Sudan, Syria, Congo and Ethiopia will compete in Rio under the Olympic flag. (AP Photo/Felipe Dana) AP

Πίσω στα του ρωσικού αθλητισμού, τελεί υπό τιμωρία μετά την αποκάλυψη σκανδάλου ντόπινγκ και διαφθοράς, με την ανοχή της κυβέρνησης -όπως έχει αναφερθεί και αποδειχθεί. Η WADA έκανε την αποκάλυψη και η IAFF απέκλεισε τη χώρα, τον Νοέμβριο του 2015. Οι αθλητές του συγκεκριμένου κομματιού της γης μπορούσαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις επίσημες διοργανώσεις "υπό ουδέτερη σημαία", στην παγκόσμια ομοσπονδία. Βασική προϋπόθεση ήταν να μην εμπλέκονται με τον όποιο τρόπο, με το σκάνδαλο και να μην έχουν δουλέψει με προπονητές ή γιατρούς που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Η αρχική ολική απαγόρευση, εξελίχθηκε σε "θα επιτρέψουμε τη συμμετοχή στους αθλητές που προπονούνται εκτός Ρωσίας και μπορούν να αποδείξουν πως δεν έχουν πάρει απαγορευμένες ουσίες, όπως και σε εκείνους που έχουν βοηθήσει στον αγώνα μας εναντίον του ντόπινγκ". Αυτές τις προϋποθέσεις τις πληρούσαν δύο: η Yulia Stepanova (800μ.) και η Darya Klishina. Η πρώτη, μολονότι αθωώθηκε χάριν των αποκαλύψεων που έκανε για το συστηματικό πρόγραμμα ντόπινγκ της Ρωσίας και παρ' ότι αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην προστασία και την προώθηση των "καθαρών" αθλητών, τιμωρήθηκε από τη ΔΟΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης σχετικής απόφασης για τους Ρώσους αθλητές.

Η Klishina ήταν η μόνη που απέκτησε άδεια συμμετοχής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι την... πήραν πίσω στις 13/8 του έτους -τρεις ημέρες πριν διαγωνιστεί. Εκείνη άσκησε έφεση, ζητώντας άμεση ακρόαση και εξήγησε ότι "είμαι "καθαρή" και το έχω αποδείξει πολλάκις, πέρα από κάθε αμφιβολία. Μένω στις ΗΠΑ, την τελευταία τριετία και έχω υποβληθεί σε όλα τα τεστ. Είμαι θύμα αυτών που δημιούργησαν ένα σύστημα χειραγώγησης του όμορφου αθλήματος μας και οι οποίοι είναι ένοχοι εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς".

Russia's Darya Klishina competes in the long jump finals during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Morry Gash)
Russia's Darya Klishina competes in the long jump finals during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Morry Gash) AP


Credit:AP Photo/Morry Gash

Παραμονή του άλματος εις μήκος, στο Ρίο (15/8) κέρδισε εκ νέου το δικαίωμα να αγωνιστεί, από την IAAF. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως είχε προσφύγει στο CAS (Court of Arbitration for Sport), με την παγκόσμια ομοσπονδία να προλαβαίνει το ανώτερο όργανο και να αποκαλύπτει μέσω του Reuters ότι "έχει περάσει όλα τα τεστ που έκανε εκτός Ρωσίας και έχει δικαίωμα συμμετοχής". Για την ιστορία, η ΔΟΕ δεν δέχθηκε να αγωνιστεί ως "ανεξάρτητοι". Εκπροσώπησε τη Ρωσία και ήταν η μόνη αθλήτρια της χώρας, στο στίβο. Πέρασε στον τελικό και τερμάτισε στην 9η θέση, ενώ οι συμπατριώτες της τη χαρακτήρισαν "προδότρια".

Έγινα στόχος λεκτικής κακοποίησης

Αποκάλυψε πως γέρασε πριν την ώρα της, με όσα πέρασε πέρυσι. "Το Ολυμπιακό όνειρο που είχα λίγο έλειψε να γίνει εφιάλτης" λέει πια η 26χρονη "δέκα χρόνια ονειρευόμουν τη στιγμή που θα αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς, αλλά ουδέποτε φαντάστηκα αυτό που έζησα. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα πέρυσι, αλλά παρέμεινα ψύχραιμη και σε καλή κατάσταση. Για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου, απλά περιμέναμε για κάτι, για μια απόφαση. Ήταν λίγο δύσκολο να επικεντρώσω στη δουλειά μου. Δεν είχα και κίνητρο, αφού δεν ήξερα αν θα αγωνιστώ. Ευχαριστώ την οικογένεια μου που μου στάθηκε".

Μετά... της έριξαν και τη βόμβα: "Ανακάλεσαν την άδεια που μου είχαν δώσει να εμφανιστώ στο Ρίο. Ώσπου μια ημέρα πριν τα προκριματικά τηλεφώνησαν στον προπονητή μου, στις 4 τα ξημερώματα για να του πουν ότι μπορώ να αγωνιστώ. Από την υπερένταση, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Έτρεμα ολόκληρη και το στομάχι μου ήταν χάλια. Σκεφτείτε ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε των Αγώνων, δεν μπορούσα να προπονηθώ, να συγκεντρωθώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προέκυψαν μετά οι πληροφορίες που ήθελαν να διαγωνίζομαι υπό την ουδέτερη σημαία. Έγινα στόχος λεκτικής κακοποίησης. Με είπαν προδότρια οι δικοί μου άνθρωποι που πίστεψαν αυτήν τη φήμη. Προσπάθησα να μη διαβάζω τα σχόλια που έκαναν όσοι με ακολουθούν στο Instagram, αλλά ήταν αδύνατο. Είχα και κάποιους φίλους να μου τα στέλνουν στο inbox".

Russia's Darya Klishina leaves the competition in the women's long jump final, during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Matt Dunham)
Russia's Darya Klishina leaves the competition in the women's long jump final, during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Matt Dunham) AP


Credit:AP Photo/Matt Dunham

Άπαξ και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό "πέρασα μιάμιση ώρα στη μεικτή ζώνη, μετά την πρόκριση μου στον τελικό, γιατί δεν υπήρχε ένας ρεπόρτερ που να μη με σταματήσει. Ένιωθα πως με τραβούν δεξιά, αριστερά. Όλοι ήθελαν να με ρωτήσουν για την κατάσταση μου και για την τιμωρία της Ρωσίας. Ομολογώ πως ένιωσα πολύ μόνη στους Αγώνες και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Δεν είχα μυαλό να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω στον αγώνα. Και ενδεχομένως για αυτό δεν κατάφερα κάτι καλό".

H Stepanova δημιούργησε πανικό, μπλέκοντας αδίκως τους πάντες

Αποκάλυψε και ότι αισθάνθηκε εκνευρισμένη με την Stepanova, η οποία είχε παίξει ρόλο κλειδί στις εξελίξεις που οδήγησαν στον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών στίβου. Μαζί με το σύζυγο της Vitaly παρείχαν πλήθος αποδείξεων, σε Γερμανό κινηματογραφιστή, το 2014, ο οποίος και αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο. "Δημιούργησε πανικό που αφορούσε πολλούς. Είχαμε πολλούς αθλητές, οι οποίοι ουδέποτε είχαν θέματα με το ντόπινγκ, αλλά εκείνη είχε επισημάνει πως δεν υπήρχε κάποιος που να ήταν αμέτοχος. Αν θες να μιλήσεις για κάτι, τότε μίλα για τους ένοχους. Μην τους βάζεις όλους στη μέση. Γιατί έπρεπε να βασανιστούμε όλοι; Ήμουν πολύ οργισμένη μαζί της. Και να σας πω και κάτι; Είναι επιλογή του καθενός τι θα κάνει με τις απαγορευμένες ουσίες. Δεν θα πω κάτι κακό για κανέναν. Αν θες να αγωνίζεσαι, αφότου έχεις πάρει ουσίες, είναι επιλογή σου. Και δεν με ενδιαφέρει. Εγώ κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδηση μου, γιατί δεν έχω πάρει το παραμικρό".

Σκέφτηκε ποτέ το ντόπινγκ; "Μια φορά, όταν ήμουν 15. Το ρεκόρ μου ήταν 6.30 και έβλεπα κάποιες κοπέλες, μεγαλύτερες από εμένα, να ξεπερνούν τα 7 μέτρα. Είχα σκεφτεί πως αυτό είναι απίθανο χωρίς απαγορευμένες ουσίες. Έκανα τη μια προπόνηση, μετά την άλλη, αλλά δεν έβλεπα μεγάλη αλλαγή. Ώσπου έκανα ρεκόρ Ρωσίας, στην κατηγορία των νεανίδων (6.52) και ήμουν τόσο χαρούμενη που πια δεν με ένοιαζε τίποτα άλλο. Όταν δε, ξεπέρασα τα 7 μέτρα για πρώτη φορά (7.03) ήμουν στους ουρανούς. Έλεγα στον εαυτό μου "η ζωή είναι τέλεια. Μπορείς να κάνεις σκληρές προπονήσεις και να διακρίνεσαι, χωρίς να παρανομείς".

It is what it is

Η ζωή συνεχίστηκε και φτάσαμε στις φετινές διοργανώσεις. Εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, στο Βελιγράδι, 44 Ρώσοι αιτήθηκαν το δικαίωμα συμμετοχής. Εκ των Anzhelika Sidorova (επί κοντώ), Kristina Sivkova (100μ., 200μ.), Yuliya Stepanova (800μ.), Aleksei Sokirskiy(σφύρα) και η Klishina. Που ήταν η μόνη, η οποία έκανε χρήση του δικαιώματος.

Δέκα ημέρες πριν το Παγκόσμιο του Λονδίνου, οι αρχές ενημέρωσαν πως οι Ρώσοι που πέρασαν τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν και βγήκαν "καθαροί" και συνεπείς με τους κανονισμούς, έγιναν 47. Δεκαεννέα ενημέρωσαν πως θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο και μεταξύ αυτών ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 110μ. εμπόδια, Sergey Shubenkov και η παγκόσμια πρωταθλήτρια, στο άλμα εις ύψος, Maria Lasitskene. Το κράτος θα αναλάμβανε να πληρώσει τα έξοδα τους, αλλά δεν θα φορούσαν τα χρώματα της χώρας τους και σε περίπτωση πρωτιάς, δεν θα ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.

Darya Klishina makes an attempt in the women's long jump final during the European Athletics Indoor Championships in Belgrade, Serbia, Sunday, March 5, 2017. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Darya Klishina makes an attempt in the women's long jump final during the European Athletics Indoor Championships in Belgrade, Serbia, Sunday, March 5, 2017. (AP Photo/Marko Drobnjakovic) AP


Credit:AP Photo/Marko Drobnjakovic

"Είμαι ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή μου, αλλά σίγουρα δεν μου αρέσει που δεν θα φορώ τα χρώματα της χώρας μου. Αυτή όμως, είναι η κατάσταση και πρέπει να προσαρμοστούμε. Αν νικήσω, δεν θα μπορώ να δεχθώ να κρατήσω τη ρωσική σημαία, ακόμα και αν κάποιος μου τη δώσει. Δεν θέλω να 'χω άλλα προβλήματα. Πώς θα με κρίνουν για αυτό οι συμπατριώτες μου; Τι θα σκεφτούν για εμένα; Αυτές είναι ερωτήσεις που με απασχολούν. Ίσως να μην κάνω το γύρο του θριάμβου, γιατί δεν μου αρέσουν οι απαντήσεις".

Πηγές: standard.co.uk, Reuters, The Guardian, iaaf.org, BBC, South China Morning Post.

Βασική φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ