LONGREADS

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

To περιοδικό France Football επέλεξε τις δέκα κορυφαίες επιθετικές τριάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κατέκτησαν είτε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, είτε το Champions League. Στην κορυφή οι Ντι Στέφανο, Πούσκας και Χέντο της Ρεάλ Μαδρίτης (1960), μοναδικοί με διπλή παρουσία οι Κριστιάνο και Μέσι.

Με αφορμή την επανεκκίνηση του Champions League με την φάση των "16" και τα πρώτα νοκ άουτ στην φετινή διοργάνωση, το γαλλικό περιοδικό France Football δημοσίευσε στο τελευταίο του τεύχος, τις δέκα κορυφαίες επιθετικές τριάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο είτε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών, είτε ως Champions League. Στα 62 χρόνια του σημαντικότερου διασυλλογικού ποδοσφαιρικού θεσμού, έχουμε θαυμάσει έναν ατελείωτο αριθμό επιθετικών παικτών που με τα γκολ τους βοήθησαν τις ομάδες τους να διακριθούν, να φτάσουν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και σε αρκετές περιπτώσεις να "ανέβουν" στην κορυφή της Ευρώπης. Στις επιθετικές γραμμές των περισσότερων ομάδων, διαχρονικά ένα είναι συνήθως το μεγάλο "αστέρι", αρκετές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από έναν ακόμα σημαντικό παίκτη. Το πιο σπάνιο όμως, είναι ολόκληρη η επιθετική τριάδα να αποτελείται από ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής, που να διακρίνονται όλοι τους στο σκοράρισμα και να μοιράζονται τη "δόξα", κρατώντας ο καθένας για τον εαυτό του έναν αμιγώς πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτές ακριβώς τις τριάδες θέλησε να αναδείξει σε αυτή τη λίστα το γαλλικό περιοδικό, περιορίζοντας όμως ακόμα περισσότερο την επιλογή τους, αφού έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αγωνιστεί ως βασικοί σε τελικό και να έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με τις εκάστοτε ομάδες τους. Αν ρίξουμε μια ματιά σε αυτή τη δεκάδα, θα δούμε ότι εκπροσωπούνται τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) συν τις Ολλανδία και Πορτογαλία. Πρώτοι και καλύτεροι είναι οι Ισπανοί με τέσσερις τριάδες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν μονή εκπροσώπηση.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι οι μοναδικοί σύλλογοι με διπλή παρουσία στη λίστα, με τους "μερένγκες" να παίρνουν την πρωτιά στην άτυπη αυτή μονομαχία, αφού οι δυο τριάδες τους αντιπροσωπεύουν τρεις κερδισμένους τίτλους, έναντι δυο των "μπλαουγκράνα". Το βάθρο των νικητών, πίσω από τη Ρεάλ και την Μπάρτσα, συμπληρώνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνο δυο παίκτες έχουν διπλή παρουσία στη λίστα, πρόκειται για τους Κριστιάνο Ρονάλντο (με Γιουνάιτεντ και Ρεάλ) και Λιονέλ Μέσι (αμφότερες με Μπαρτσελόνα). Οι δέκα τριάδες αποτελούνται από 28 διαφορετικούς παίκτες, εκ των οποίων οι 21 είναι Ευρωπαίοι, οι 5 Νοτιοαμερικάνοι και οι 2 Αφρικανοί. Την μεγαλύτερη εκπροσώπηση έχουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι (από τέσσερις παρουσίες). Στους 11 τελικούς που έχουν αγωνιστεί, οι 28 αυτοί παίκτες πέτυχαν συνολικά 21 τέρματα (18 ως νικητές και 3 ως ηττημένοι). Πρώτος σκόρερ είναι ο Φέρεντς Πούσκας με 7 γκολ, τέσσερα ως νικητής το 1960 και τρία ως ηττημένος το 1962. Μαζί με τον Πούσκας, ο μοναδικός άλλος παίκτης της λίστας που έχει σκοράρει σε δυο τελικούς, είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με τη διαφορά ότι ο Πορτογάλος το έκανε σε αμφότερους ως νικητής του τροπαίου. Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τις δέκα τριάδες συγκεντρωτικά και αμέσως μετά, θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικά.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΟΜΑΔΑ EC/ChL
01. Ντι Στέφανο, Πούσκας, Χέντο Ρεάλ Μαδρίτης 1960
02. Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες Μπαρτσελόνα 2015
03. Κριστιάνο, Ρούνεϊ, Τέβες Μαν. Γιουνάιτεντ 2008
04. Κρόιφ, Κάιζερ, Ρεπ Άγιαξ 1973
05. Κριστιάνο, Μπενζεμά, Μπέιλ Ρεάλ Μαδρίτης 2014 & 2016
06. Μέσι, Ανρί, Ετό Μπαρτσελόνα 2009
07. Μίλερ, Χένες, Ρουμενίγκε Μπάγερν Μονάχου 1976
08. Ντελ Πιέρο, Βιάλι, Ραβανέλι Γιουβέντους 1996
09 Εουσέμπιο, Άγκουας, Ζοζέ Αουγκούστο Μπενφίκα 1962
10. Φέλερ, Μπόκσιτς, Πελέ Μαρσέιγ 1993

1. ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ, ΠΟΥΣΚΑΣ, ΧΕΝΤΟ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1960)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Ξεκινάμε με μια πραγματικά... εξωπραγματική τριάδα, την πρώτη που διέλυσε κάθε ρεκόρ και λογική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κατακτώντας ό,τι βρήκε μπροστά της. Η σεζόν 1959/60 ήταν η κορύφωση μιας Ρεάλ Μαδρίτης που μετέτρεψε το Κύπελλο Πρωταθλητριών σε αποκλειστικά δική της υπόθεση στην πρώτη πενταετία του θεσμού. Ο τελικός του 1960, εκείνο το απίστευτο 7-3 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο "Χάμπτεν Παρκ" της Γλασκώβης, θεωρείται μέχρι σήμερα ο πιο εντυπωσιακός στην ιστορία της διοργάνωσης, ο μοναδικός με διψήφιο συνολικό αριθμό τερμάτων από τις δυο φιναλίστ. Οι Γερμανοί μπορεί να προηγήθηκαν 1-0, όμως στη συνέχεια ακολούθησε μια "καταιγίδα" από το φοβερό και τρομερό δίδυμο των Ντι Στέφανο και Πούσκας, οι οποίοι πέτυχαν και τα επτά γκολ των "μερένγκες"! Μαζί τους στην επιθετική γραμμή και ο θρυλικός Πάκο Χέντο, ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει έξι τρόπαια. Η Ρεάλ εκείνη τη σεζόν, απέκλεισε στους "16" την Ζενές Ες του Λουξεμβούργου με συνολικό σκορ 12-2 (2 γκολ ο Ντι Στέφανο, 4 ο Πούσκας), στους "8" τη γαλλική Νις με 6-3 (από ένα τέρμα η τριάδα) και στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα με 6-2 (3 γκολ ο Πούσκας, 2 ο Ντι Στέφανο και 1 ο Χέντο). Ο Πούσκας ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 12 γκολ και ο Ντι Στέφανο δεύτερος με 8. Οι τρεις τους υπήρξαν οι μεγάλοι ηγέτες της μεγάλης Ρεάλ εκείνης της εποχής και με τα επιτεύγματά τους σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

2. ΜΕΣΙ, ΝΕΪΜΑΡ, ΣΟΥΑΡΕΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2015)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Περνάμε στο νούμερο δυο της λίστας, με μια ακόμα εξωπραγματική τριάδα που έγραψε τη δική της ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πριν αποχωρήσει ο ένας εκ των τριών για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Η σεζόν 2014/15 ήταν η πρώτη του Λουίς Σουάρες στη Μπαρτσελόνα, με τον Ουρουγουανό επιθετικό να πλαισιώνει τους άλλους δυο σούπερ σταρ των Καταλανών, Μέσι και Νεϊμάρ. Οι τρεις τους έφτασαν τα 122 τέρματα μέσα σε εκείνη τη σεζόν (Μέσι 59, Νέι 38, Σουάρες 25), σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Στο Champions League έφτασαν μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας στα νοκ άουτ κατά σειρά την Μάντσεστερ Σίτι με συνολικό σκορ 3-1 (2 γκολ ο Σουάρες), την Παρί Σεν Ζερμέν με 5-1 (3 γκολ ο Νέι, 2 ο Σουάρες) και την Μπάγερν με 5-3 (3 γκολ ο Νέι, 2 ο Μέσι). Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, οι "μπλαουγκράνα" ξεπέρασαν και το εμπόδιο της Γιούβε και με το 3-1 (από ένα γκολ Νέι και Σουάρες) κατέκτησαν το πέμπτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου, συμπληρώνοντας έτσι το δεύτερο τρεμπλ μέσα σε μια εξαετία. Οι τρεις τους σε εκείνη τη διοργάνωση πέτυχαν συνολικά 27 γκολ (10 ο Μέσι, 10 ο Νέι, 7 ο Σουάρες)! Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για τρία χρόνια στη Μπαρτσελόνα (2014/15 - 2016/17), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα τον διαστημικό αριθμό των 364 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (153 ο Μέσι, 121 ο Σουάρες και 90 ο Νέι)! Πρόκειται για την πιο παραγωγική επιθετική τριάδα όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

3. ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ, ΡΟΥΝΕΪ, ΤΕΒΕΣ (ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 2008)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Σειρά έχει η τριάδα που συμπληρώνει το βάθρο της λίστας του France Football και την οποία αποτελούν οι Κριστιάνο, Τέβες και Ρούνεϊ (AP Photo/Jon Super). Η σεζόν 2007/08 ήταν η πρώτη του Κάρλος Τέβες στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος πλαισίωσε στην επίθεση τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Γουέιν Ρούνεϊ. Οι τρεις τους έφτασαν εκείνη τη χρονιά τα 79 τέρματα (42 ο Κριστιάνο, 18 ο Ρούνεϊ και 19 ο Τέβες) σε όλες τις διοργανώσεις. Στο Champions League οι "κόκκινοι διάβολοι" έφτασαν αήττητοι μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας στα νοκ άουτ κατά σειρά την Λιόν με συνολικό σκορ 2-1 (1 γκολ ο Τέβες και 1 ο Κριστιάνο), τη Ρόμα με 3-0 (από ένα γκολ κάθε μέλος της τριάδας) και την Μπαρτσελόνα με 1-0. Στον τελικό του σταδίου "Λουζνίκι" στη Μόσχα, η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε την Τσέλσι, τα 120 λεπτά έληξαν ισόπαλα 1-1 (γκολ του Κριστιάνο) και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι, 6-5 υπέρ της Μάντσεστερ, η οποία κατέκτησε έτσι το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία της (κάνοντας το νταμπλ, αφού εκείνη τη σεζόν κατέκτησε και το πρωτάθλημα στην Αγγλία). Η τριάδα πέτυχε σε εκείνη τη διοργάνωση συνολικά 16 τέρματα (8 ο Κριστιάνο που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ και από 4 οι Ρούνεϊ και Τέβες). Οι τρεις τους συνυπήρξαν για δυο χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2007/08 - 2008/09), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα 140 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις (68 ο Κριστιάνο, 38 ο Ρούνεϊ και 34 ο Τέβες). Το καλοκαίρι του 2009 ο Ρονάλντο έφυγε για τη Ρεάλ και ο Τέβες για την Μάντσεστερ Σίτι.

04. ΚΡΟΪΦ, ΚΑΪΖΕΡ, ΡΕΠ (ΑΓΙΑΞ 1973)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Η ομάδα του Άγιαξ που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε φιλικό αγώνα στο "Γ. Καραϊσκάκης" στις 16 Φεβρουαρίου του 1973. Πίσω από αριστερά: Χουλσόφ, Σίχλερ, Σουρμπίρ, Κρόφ, Κρολ, Κάιζερ. Μπροστά από αριστερά: Ρεπ, Νέεσκενς, Α. Μιούρεν, Γκ. Μιούρεν, Βέβερ. Οι Ολλανδοί νίκησαν 2-1 (Photo: Eurokinissi)

Ο Άγιαξ της αρχής της δεκαετίας του '70, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών με τρία σερί κερδισμένα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971, 1972 & 1973) και μαζί, οι Γιόχαν Κρόιφ, Τζόνι Ρεπ και Πιτ Κάιζερ, μια από τις κορυφαίες επιθετικές τριάδες όλων των εποχών. Ο "ιπτάμενος Ολλανδός", μια τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, πλαισιωμένος με δυο φοβερά εξτρέμ, τον Κάιζερ από αριστερά και τον Ρεπ από δεξιά. Η ομάδα-δημιούργημα του Ρίνους Μίχελς που δίδαξε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, στα χέρια πλέον του Στέφαν Κόβατς, έφτασε στη σεζόν 1972/73 για τρίτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ξεπέρασε πρώτα το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με συνολικό σκορ 6-1 (2 γκολ ο Κρόιφ και 1 ο Κάιζερ), στη συνέχεια απέκλεισε την Μπάγερν Μονάχου με 5-2 (από ένα γκολ Κρόιφ και Κάιζερ) και στον ημιτελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1. Στον τελικό που διεξήχθη στο "μικρό Μαρακανά" του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, ο Ρεπ σκόραρε μόλις στο 5' απέναντι στη Γιουβέντους, γκολ που αποδείχθηκε αρκετό για να δώσει το τρόπαιο στον "Αίαντα". Η τριάδα πέτυχε 6 τέρματα σε αυτή την πορεία, 3 ο Κρόιφ, 2 ο Κάιζερ και 1, αυτό του τελικού, ο Ρεπ. Οι τρεις τους συνυπήρξαν για δυο χρόνια στον Άγιαξ (1971/72 - 1972/73), κατακτώντας δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ολλανδίας και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο.

05. ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ, ΜΠΕΝΖΕΜΑ, ΜΠΕΪΛ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2014 & 2016)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Περνάμε τώρα στην μοναδική τριάδα της λίστας που κατέκτησε δυο Champions League, αυτά του 2014 και του 2016 (πήρε και αυτό του 2017, όμως το France Football υπολογίζει μόνο τους τελικούς που η εκάστοτε τριάδα ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα, κάτι που δεν συνέβη πέρυσι με τον Μπέιλ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή, αντικαθιστώντας τον Μπενζεμά). Οι αριθμοί και εδώ είναι άκρως εντυπωσιακοί. Η τριάδα των Κριστιάνο, Μπενζεμά και Μπέιλ, γνωστή και ως BBC, πέτυχε 28 τέρματα στο ChL του 2013/14 (17 ο Κριστιάνο, 6 ο Μπέιλ, 5 ο Μπενζεμά). Η Ρεάλ ξεπέρασε στα νοκ άουτ την μισή Bundesliga, αποκλείοντας κατά σειρά τις Σάλκε (9-2), Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-2) και Μπάγερν (5-0)! Η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του BBC ήταν στο 1-6 επί της Σάλκε στο Γκέλζενκιρχεν, εκεί όπου ο καθένας τους πέτυχε από δυο γκολ! Στον τελικό της Λισαβόνας, οι "μερένγκες" έμειναν ζωντανοί με την κεφαλιά του Ράμος στις καθυστερήσεις και στην παράταση υπέταξαν εύκολα 4-1 την Ατλέτικο, με γκολ των Μπέιλ και Κριστιάνο. Δυο χρόνια αργότερα, η τριάδα πέτυχε 20 γκολ στο ChL της σεζόν 2015/16 (16 ο Κριστιάνο και 4 ο Μπενζεμά). Στα νοκ άουτ η Ρεάλ απέκλεισε κατά σειρά τις Ρόμα (4-0), Βόλφσμπουργκ (3-2) και Μάντσεστερ Σίτι (1-0), κατακτώντας και πάλι το τρόπαιο απέναντι στην Ατλέτικο, αυτή τη φορά στη διαδικασία των πέναλτι. Το BBC συνυπάρχει από τη σεζόν 2013/14 και σε αυτά τα σχεδόν πέντε χρόνια, έχει πετύχει 403 γκολ (228 ο Κριστιάνο, 99 ο Μπενζεμά, 76 ο Μπέιλ).

06. ΜΕΣΙ, ΑΝΡΙ, ΕΤΟ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2009)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Σειρά έχει μια ακόμα παρουσία της Μπαρτσελόνα στη λίστα, αυτή τη φορά με μια διαφορετική τριάδα, η οποία αποτελείται από τον Μέσι (δεύτερη παρουσία του Λέο), τον Σαμουέλ Ετό και τον Τιερί Ανρί που είχε φτάσει έναν χρόνο νωρίτερα από την Άρσεναλ για να πλαισιώσει τους δυο πρώτους. Οι τρεις τους σημείωσαν εκείνη τη σεζόν (2008/09) ακριβώς εκατό γκολ (38 ο Μέσι, 36 ο Ετό και 26 ο Ανρί). Στο Champions League οι "μπλαουγκράνα" απέκλεισαν στα νοκ άουτ κατά σειρά την Λιόν με συνολικό σκορ 6-3 (3 γκολ ο Ανρί και από ένα οι Μέσι και Ετό), την Μπάγερν 5-1 (2 γκολ ο Μέσι και από ένα οι Ανρί και Ετό) και την Τσέλσι με το αξέχαστο γκολ-βολίδα του Ινιέστα στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού. Στον τελικό που διεξήχθη στο "Ολίμπικο" της Ρώμης, η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με γκολ των Ετό και Μέσι και κατέκτησε το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της συμπληρώνοντας το πρώτο της τρεμπλ στην παρθενική σεζόν του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο, το οποίο στη συνέχεια της χρονιάς εξελίχθηκε σε "εξαρέ". Συνολικά σε εκείνο το Champions League, οι τρεις επιθετικοί των Καταλανών σκόραραν 18 φορές (9 ο Μέσι, 5 ο Ανρί και 4 ο Ετό). Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για δυο χρόνια στη Μπαρτσελόνα (2007/08 - 2008/09), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα 153 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2009, ο Σαμουέλ Ετό άφησε τη Βαρκελώνη για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ίντερ, δίνοντας τη θέση του στον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

07. ΜΙΛΕΡ, ΧΕΝΕΣ, ΡΟΥΜΕΝΙΓΚΕ (ΜΠΑΓΕΡΝ 1976)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Άλλη μια τεράστια επιθετική τριάδα, αυτή της Μπάγερν Μονάχου, αποτελούμενη από τους Γκερντ Μίλερ, Ούλι Χένες και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Οι ήδη δυο συνεχόμενες φορές πρωταθλητές Ευρώπης, Βαυαροί, δημιούργημα του Ούντο Λάτεκ που έδωσε την σκυτάλη στον επίσης άκρως πετυχημένο Ντέτμαρ Κράμερ, ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τον δρόμο τους για μια ακόμα κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στους ήδη καταξιωμένους επιθετικούς Μίλερ και Χένες (πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου με την Δυτική Γερμανία το 1972 και το 1974 αντίστοιχα), προστέθηκε και ο νεαρός τότε φέρελπις Ρουμενίγκε για να συμπληρώσει ιδανικά μια από τις μεγαλύτερες γραμμές κρούσης στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στην πορεία εκείνης της διοργάνωσης, η Μπάγερν απέκλεισε πρώτα την Ζενές Ες του Λουξεμβούργου με συνολικό σκορ 8-1 (2 γκολ ο Ρουμενίγκε), στη συνέχεια άφησε εκτός την Μάλμε με 2-1, ακολούθησε το συνολικό 5-1 επί της Μπενφίκα (2 γκολ ο Μίλερ, 1 ο Ρουμενίγκε) και στον ημιτελικό είχαμε το 3-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης με τα τρία τέρματα του Μίλερ. Στον τελικό του "Χάμπτεν Παρκ" της Γλασκώβης, οι Βαυαροί νίκησαν 1-0 την Σεντ Ετιέν και έτσι κατέκτησαν το τρίτο σερί ευρωπαϊκό τους στέμμα. Ο Μίλερ ήταν πρώτος σκόρερ της Μπάγερν στη διοργάνωση με 5 τέρματα, 3 σημείωσε ο Ρουμενίγκε, ενώ ο Χένες δεν κατάφερε να σκοράρει. Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για πέντε χρόνια στο Μόναχο (1974/75 - 1978/1979), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα 263 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (158 ο Μίλερ, 62 ο Ρουμενίγκε και 43 ο Χένες).

08. ΝΤΕΛ ΠΙΕΡΟ, ΒΙΑΛΙ, ΡΑΒΑΝΕΛΙ (ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1996)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Περνάμε τώρα στην ιταλική τριάδα που επέλεξε στην 8η θέση το France Football και πηγαίνουμε στην Γιουβέντους της σεζόν 1995/96. Στη γραμμή κρούσης η "γηραιά κυρία" είχε τους ήδη φτασμένους Τζανλούκα Βιάλι και Φαμπρίτσιο Ραβανέλι, συν το τότε νέο μεγάλο αστέρι του ιταλικού ποδοσφαίρου, τον 22χρονο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Στο Champions League εκείνης της χρονιάς, οι "μπιανκονέρι" του Μαρσέλο Λίπι, απέκλεισαν στα νοκ άουτ πρώτα τη Ρεάλ Μαδρίτης στους "8" με συνολικό σκορ 2-1 (1 γκολ ο Ντελ Πιέρο) και στη συνέχεια την γαλλική Ναντ στα ημιτελικά με 4-3 (2 γκολ ο Βιάλι). Στον τελικό που διεξήχθη στο "Ολίμπικο" της Ρώμης, Γιούβε και Άγιαξ ολοκλήρωσαν 90λεπτο και παράταση στο 1-1 (το γκολ ο Ραβανέλι) και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι με 4-2 υπέρ των Ιταλών, που έτσι πανηγύρισαν το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους. Σε εκείνη τη διοργάνωση, οι τρεις επιθετικοί της Γιούβε σημείωσαν συνολικά 13 τέρματα (6 ο Ντελ Πιέρο, 5 ο Ραβανέλι και 2 ο Βιάλι). Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για τρία χρόνια στο Τορίνο (1993/94 - 1995/1996), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα 128 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (29 ο Ντελ Πιέρο, 59 ο Ραβανέλι και 40 ο Βιάλι). Αμέσως μετά την κατάκτηση του Champions League, το καλοκαίρι του 1996, οι Βιάλι και Ραβανέλι έφυγαν από τη Γιούβε με προορισμό την Αγγλία, ο μεν πρώτος για την Τσέλσι, ο δε δεύτερος για την Μίντλεσμπρο. (AP Photo/Pete Kemp)

09. ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ, ΑΓΚΟΥΑΣ, ΖΟΖΕ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ (ΜΠΕΝΦΙΚΑ 1962)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Από αριστερά, Ζοζέ Άγκουας, Εουσέμπιο, Ζοζέ Αουγκούστο, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός του 1962

Μια ακόμα ιστορική επιθετική τριάδα, από την μεγάλη Μπενφίκα της δεκαετίας του '60, την ομάδα που πήρε τη σκυτάλη από τη Ρεάλ Μαδρίτης των πέντε σερί κατακτήσεων, γράφοντας τη δική της ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι "αετοί" του μεγάλου Ούγγρου Μπέλα Γκούτμαν, έναν χρόνο πριν είχαν φτάσει για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης νικώντας 3-2 στον τελικό την Μπαρτσελόνα και ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, δημιουργώντας τη δική τους δυναστεία. Δίπλα στους επιθετικούς της ομάδας, Ζοζέ Άγκουας και Ζοζέ Αουγκούστο, το καλοκαίρι του 1961 ήρθε να προστεθεί ένας 20χρονος που θα άφηνε εποχή στο ποδόσφαιρο, ο Εουσέμπιο ντα Σίλβα Φερέιρα. Η Μπενφίκα ξεπέρασε στον πρώτο γύρο την Αούστρια Βιέννης με συνολικό σκορ 6-2 (3 γκολ ο Άγκουας και 1 ο Εουσέμπιο), στη συνέχεια απέκλεισε την Νυρεμβέργη με 7-3 (1 γκολ ο Άγκουας και από 2 οι Εουσέμπιο και Αουγκούστο) και στον ημιτελικό επιβλήθηκε 4-3 της Τότεναμ (2 γκολ ο Αουγκούστο και 1 ο Άγκουας). Στον τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, οι "αετοί" αντιμετώπισαν τη Ρεάλ Μαδρίτης των φοβερών και τρομερών Ντι Στέφανο, Πούσκας και Χέντο. Οι "μερένγκες" προηγήθηκαν 2-0 και 3-2 με το χατ-τρικ του Πούσκας, όμως η Μπενφίκα πέτυχε πέντε γκολ (1 ο Άγκουας και 2 ο Εουσέμπιο) και με το τελικό 5-3 σήκωσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο. Οι τρεις επιθετικοί των "αετών" σημείωσαν 15 τέρματα στη διοργάνωση (6 ο Άγκουας, 5 ο Εουσέμπιο και 4 ο Αουγκούστο). Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για δυο χρόνια στη Λισαβόνα (1961/62 - 1962/1963), πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα 128 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (67 ο Εουσέμπιο, 34 ο Άγκουας και 27 ο Αουγκούστο).

10. ΦΕΛΕΡ, ΜΠΟΚΣΙΤΣ, ΠΕΛΕ (ΜΑΡΣΕΪΓ 1993)

Επιθετικές τριάδες, φωτιά και λαύρα!

Η ομάδα της Μαρσέιγ λίγο πριν τον τελικό του 1993. Πίσω, από αριστερά, Μπαρτέζ, Σοζέ, Ντεσαγί, Φέλερ, Μπολί. Μπροστά, από αριστερά, Ανγκλομά, Πελέ, Ντεσάν, Μπόκσιτς, Ιντελί, Ντι Μεκό.

Και φτάνουμε στη δέκατη και τελευταία επιθετική τριάδα της λίστας του France Football, εκείνη της Μαρσέιγ τη σεζόν 1992/93, αποτελούμενη από τους Ρούντι Φέλερ, Άλεν Μπόκσιτς και Αμπεντί Πελέ. Η μεγάλη ομάδα που είχαν δημιουργήσει ο ιδιοκτήτης Μπερνάρ Ταπί και ο τεχνικός Ραϊμόν Γκέταλς, είχε ήδη χάσει μια ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης όταν στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1991 είχε χάσει το τρόπαιο στα πέναλτι από τον Ερυθρό Αστέρα. Δυο χρόνια μετά, στο πρώτο Champions League της ιστορίας, οι "Φωκαείς" απέκλεισαν στον πρώτο γύρο την Γκλεντόραν με συνολικό σκορ 8-0 (από ένα γκολ οι Φέλερ και Πελέ) και στον δεύτερο την Δυναμό Βουκουρεστίου 2-0 με δυο γκολ του Μπόκσιτς. Στον όμιλο που ακολούθησε, η Μαρσέιγ πέτυχε 3 νίκες και 3 ισοπαλίες και προκρίθηκε ως πρώτη στον μεγάλο τελικό, ο οποίος διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν τη Μίλαν του Καπέλο και των Ολλανδών και πήραν τον τίτλο με το γκολ του Μπολί. Σε αυτή τη διοργάνωση, η επιθετική τριάδα της ομάδας πέτυχε συνολικά 11 τέρματα (6 ο Μπόκσιτς, 2 ο Φέλερ και 3 ο Πελέ). Η τριάδα αυτή συνυπήρξε για μόλις μια σεζόν στη Μασσαλία (1992/93), πετυχαίνοντας σε αυτήν την περίοδο 57 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (29 ο Μπόκσιτς, 22 ο Φέλερ και 6 ο Πελέ). Τον θρίαμβο του Μονάχου ακολούθησε ο υποβιβασμός της Μαρσέιγ λόγω της υπόθεσης του στημένου παιχνιδιού με την Βαλενσιάν, με τους Πελέ και Μπόκσιτς να φεύγουν ο μεν πρώτος για τη Λιόν, ο δε δεύτερος για τη Λάτσιο.

Πηγές: as.com, Marca, uefa.com

Ποια είναι για εσάς η καλύτερη επιθετική τριάδα όλων των εποχών; Ψηφίστε στο POLL του Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ