LONGREADS

Ένας Έλληνας στη Μάντσεστερ Σίτι

Ένας Έλληνας στη Μάντσεστερ Σίτι

Ολοκλήρωσε τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, πήρε ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και αργότερα θέλησε να παρακολουθήσει πρόγραμμα μάστερ στην ανάλυση απόδοσης. Τώρα πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο Σάλφορντ και παράλληλα προσλήφθηκε στη Σίτι. Ο Αριστοτέλης Σχίζας μας μεταφέρει στον κόσμο των "πολιτών", του αγγλικού ποδοσφαίρου και του Μάντσεστερ.

Στις 4 Αυγούστου 2008 η Μάντσεστερ Σίτι άλλαξε στάτους. Η αγορά της από τον Σεΐχη Μανσούρ τη μετέτρεψε σε μια από τις πιο πλούσιες ομάδες του πλανήτη και την οδήγησε σε τίτλους. Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και οι "πολίτες" συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, στην κορυφή της οποίας, βέβαια, ακόμη δεν έχει πατήσει. Σε έναν οργανισμό που από το 2011 μέχρι σήμερα μετράει τέσσερις κατακτήσεις Premier League εργάζεται ένας Έλληνας. Ο Αριστοτέλης Σχίζας ζει από τον περασμένο Αύγουστο στο Μάντσεστερ, πέρασε από συνέντευξη και λίγες μέρες αργότερα είχε κατορθώσει να προσληφθεί σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Αγγλίας, να περνά πολλές από τις ώρες της μέρας του στις φοβερές εγκαταστάσεις της και να συναναστρέφεται καθημερινά με ανθρώπους για τους οποίους νιώθει υπερήφανος που γνώρισε και συνεργάζεται. Το Sport24.gr συζήτησε με τον νεαρό Έλληνα, ο οποίος μας μετέφερε σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ETIHAD

Προτού διαβάσετε ποιος είναι ο ρόλος του στη Μάντσστερ Σίτι, ας γνωρίσουμε ποιος είναι ο Αριστοτέλης Σχίζας και πώς έφτασε να ζει και να εργάζεται στην πρωταθλήτρια ομάδα της Αγγλίας.

"Το 2013 ξεκίνησε η Πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) στην Αθήνα. Η σημαντικότητα της σχολής έγκειται στο γεγονός πως έχει τον ίδιο αντίκτυπο με Ιατρικές Σχολές, εξ ου και οι πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής. Ήταν πολύ απαιτητική σχολή, ωστόσο κατάφερα να την τελειώσω χωρίς χρονοτριβές, ακριβώς στα τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο έτος της σχολής, οι φοιτητές επιλέγουν την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν. Έτσι και εγώ επέλεξα την ειδικότητα ποδοσφαίρου. Ολοκλήρωσα με επιτυχία όλες τις εξετάσεις που απαιτούνταν, πρακτικές και θεωρητικές. Παράλληλα με την πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση, εργαζόμουν ως προπονητής στην ακαδημία του Αετού, στο Πικέρμι. Έπειτα από έναν χρόνο, παρουσιάστηκε μία πολύ σπουδαία ευκαιρία για μένα, να γίνω μέλος της ακαδημίας της Γιουβέντους στην Αθήνα. Μία ακαδημία που αποτελεί πρότυπο, με εξαίρετους επαγγελματίες, όπου μάλιστα μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του Ιnternational Project, η Juventus Athens Academy βραβεύτηκε ως η πρώτη ακαδημία που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 και η οποία ενέπνευσε την Juventus να βγει έξω από την Ιταλία και παράλληλα να συνδέσει τις ακαδημίες της με την εκπαίδευση.

Δούλεψα συνολικά δύο χρόνια ως προπονητής στην ακαδημία της Γιουβέντους, με σημαντικότερη στιγμή την συμμετοχή μου στο σεμινάριο Juventus Academy International Coaches Clinic 2019, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο και περιελάμβανε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα μίας εβδομάδας, ειδικά για όλους τους προπονητές Ακαδημιών Γιουβέντους από όλον τον κόσμο. Έχοντας πολλές σκέψεις και πολλές συζητήσεις με σημαντικά άτομα στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, ήμουν έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα προς τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς μου στόχους μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήθελα συγκεκριμένα να παρακολουθήσω ένα πρόγραμμα μάστερ στην ανάλυση απόδοσης, καθώς θεωρώ ότι αυτός ο τομέας είναι κεντρικός στον σημερινό κόσμο, στον τομέα του αθλητισμού και ειδικά στον τομέα του ποδοσφαίρου.

Αυτή η καινοτόμος χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση της απόδοσης των παικτών και της στρατηγικής του παιχνιδιού. Ήθελα ιδιαίτερα να σπουδάσω στην Αγγλία, καθώς το ποδόσφαιρο και όλα όσα έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο εκεί. Έκανα αιτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια και από τα επτά με δέχτηκαν τα τέσσερα, ανάμεσα στα οποία ήταν η πρώτη μου επιλογή, το Σάλφορντ. Με δέχτηκε λοιπόν το Πανεπιστήμιο και αμέσως ξεκίνησαν οι καθηγητές να μας προτείνουν ευκαιρίες που υπάρχουν για δουλειά. Ενημερωθήκαμε πως υπάρχουν κάποιες ομάδες που ενδιαφέρονται και έστειλα σε έναν καθηγητή το βιογραφικό μου. Πρώτα με δέχτηκε η Σάλφορντ Σίτι κι ενώ χάρηκα πολύ γι' αυτό, καθώς το θεώρησα πολύ σημαντικό, μόλις μια εβδομάδα αργότερα μου έστειλε η Σίτι.

The Manchester City Etihad Stadium before an English FA Cup fourth round soccer match between Manchester City and Fulham in Manchester, England, Sunday, Jan. 26, 2020. (AP Photo/Jon Super)
The Manchester City Etihad Stadium before an English FA Cup fourth round soccer match between Manchester City and Fulham in Manchester, England, Sunday, Jan. 26, 2020. (AP Photo/Jon Super) AP

Τον Αύγουστο του 2019 πήγα για συνέντευξη, η οποία κράτησε μία ημέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ήμουν εγώ κι άλλοι οκτώ, όλοι Άγγλοι. Όλοι τους σχεδόν είχαν εμπειρία από το κομμάτι της ανάλυσης, εγώ καμία. Απλά θα το έκανα. Με ενημέρωσαν ότι με πήραν και υπέγραψα σύμβαση αορίστου χρόνου".

"ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ"

Ο Αριστοτέλης Σχίζας πήγε λοιπόν στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό του και παράλληλα με αυτό κατόρθωσε να μπει σε έναν μαγικό κόσμο. Άνθρωποι καταπληκτικοί, επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν. Αλλά και ένας -ποδοσφαιρικός- κόσμος γεμάτος απαιτήσεις.

"Οι άνθρωποι στη Σίτι είναι τρομερά ευγενικοί. Μιλάω καλά αγγλικά, αλλά όπως καταλαβαίνεις, δεν μιλάω όπως οι ίδιοι και το είχα άγχος όταν περνούσα από τη συνέντευξη. Προσπάθησα να είμαι άνετος, αλλά εκείνοι από το πρώτο λεπτό με έκαναν να νιώσω χαλαρά. Όταν τους είπα στο τέλος συγγνώμη για τα αγγλικά μου, μου απάντησαν ότι εγώ μιλάω τη γλώσσα τους ενώ αυτοί τη δική μου όχι. Υπάρχει πολυπολυτισμικότητα στη Σίτι. Από τους παίκτες της ακαδημίας, μέχρι αυτούς της πρώτης ομάδας και το προσωπικό. Υπάρχουν απαιτήσεις στην ακαδημία. Αν εγώ κάνω ένα λάθος, αυτόματα επηρεάζεται και η δουλειά του διπλανού.

Ξεκίνησα με τα πολύ μικρά παιδιά -U10- και όσο περνούσαν οι μήνες, ανάλογα και με τις ανάγκες, ανέβαινα ηλικιακή κατηγορία. Κάποια στιγμή αφιερώθηκα κυρίως στην U16 και από τα Χριστούγεννα και μετά ήμουν στην U23. Μιλάμε για part time ενασχόληση, καθώς είχα και το μεταπτυχιακό. Όταν λέμε part time τι εννοούμε... Πήγαινα στις προπονήσεις, στους αγώνες και ήταν καθαρά στο δικό μου χέρι να τους ζητήσω να πηγαίνω στην ακαδημία για περισσότερες μέρες και ώρες, αν έχω δουλειά. Για να καταλάβεις, κάθε εβδομάδα πηγαίνω τουλάχιστον 4-5 μέρες".

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΙΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ

Ας δούμε όμως ποια είναι η δική του δουλειά στην ομάδα του Μάντσεστερ. Με τι ασχολείται, τι είναι αυτό στο οποίο αφιερώνει μπόλικες ώρες από τη μέρα του στο προπονητικό κέντρο, αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων εντός και εκτός έδρας.

"Ο ρόλος του αναλυτή είναι πολυδιάστατος. Ο εκάστοτε αναλυτής αναλόγως και με τις παροχές και τις γνώσεις που έχει, μπορεί να επιφορτιστεί με πολλές υπευθυνότητες. Εκτός της ανάλυσης τεχνικών, τακτικών παραγόντων, μπορεί να αναλάβει την δημιουργία παρουσιάσεων, πάντα σε συνεννόηση με τον προπονητή, για την καλύτερη προετοιμασία ενός μεμονωμένου παίκτη ή και ολόκληρης της ομάδας. Με την ανάλυση, μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε λάθη, να παρακολουθούμε την υπερφόρτωση των παικτών, να προλάβουμε πιθανούς τραυματισμούς, αλλά και να βοηθήσουμε στην δημιουργία προπονητικών μονάδων για επιστροφή από τραυματισμούς.

Είναι επομένως αντιληπτό, πως απαιτείται μία συνεργασία των αναλυτών με τους προπονητές, τους γυμναστές και γενικότερα όλου του τεχνικού τιμ. Για παράδειγμα, σε ορισμένες ομάδες, ένας αναλυτής, ο οποίος βέβαια έχει και τις γνώσεις, μπορεί εκτός από την καθιερωμένη ανάλυση τεχνικοτακτικών παραγόντων να επιφορτιστεί και με την ανάλυση φυσιολογικών και βιομηχανικών στοιχείων, να αναλύσει δηλαδή τα γνωστά σε όλους GPS και να ενημερώσει τον προπονητή και το τεχνικό τιμ για ορισμένους δείκτες που χρειάζονται προσοχή. Όσον αφορά την ανάλυση τεχνικοτακτικών παραγόντων, ανάλογα και με την φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού της κάθε ομάδας, χρησιμοποιούνται κάποια προγράμματα λογισμικού (Sportscode, Nacsport, κ.α).

Μέσα από αυτά τα προγράμματα λογισμικού έχεις την δυνατότητα να εισάγεις στον υπολογιστή σου ένα βίντεο από έναν αγώνα ή μία προπόνηση, να δημιουργείς παράθυρα ανάλυσης και κωδικοποίησης (code windows), ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε ομάδας, και να κωδικοποιείς την αγωνιστική συμπεριφορά ενός μεμονωμένου παίκτη ( π.χ την αγωνιστική συμπεριφορά του τερματοφύλακα), κάποιας υποομάδας παικτών ( π.χ την συμπεριφορά υποομάδας παικτών σε φάση άμυνας) ή και ολόκληρης της ομάδας (π.χ την συμπεριφορά της ομάδας στην επιθετική ανάπτυξη). Το κάθε πλήκτρο στον υπολογιστή, μπορεί να σημαίνει κάτι. Οι αριθμοί στο πληκτρολόγιο είναι οι παίκτες.

Manchester City's new City Football Academy is seen Manchester, England, Monday Dec. 8, 2014. Built alongside at the club's Etihad Stadium, the academy which has taken six years to build cost a reputed £150 million and boasts a range of facilities including a training and player-development centre. (AP Photo/Jon Super)
Manchester City's new City Football Academy is seen Manchester, England, Monday Dec. 8, 2014. Built alongside at the club's Etihad Stadium, the academy which has taken six years to build cost a reputed £150 million and boasts a range of facilities including a training and player-development centre. (AP Photo/Jon Super) AP

Ταυτόχρονα, ενόσω βλέπεις την προπονητική μονάδα ή έναν αγώνα, είτε live είτε μαγνητοσκοπημένα, ανάλογα με το πού έχεις εστιάσει την προσοχή σου, καθώς πατάς ταυτόχρονα τα κουμπιά στο πληκτρολόγια δημιουργούνται κάποια clips μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού. Αν ανατρέξεις έπειτα στα συγκεκριμένα clips, δίνεται περιγραφικά η αποτύπωση της συγκεκριμένης φάσης. Σκιαγραφείς επομένως κάθε πτυχή τεχνικής και τακτικής συμπεριφοράς των παικτών σου. Εντοπίζεις τομείς που χρήζουν βελτίωσης, και έπειτα ενημερώνεις τον προπονητή και το τεχνικό τιμ έτσι ώστε σε μελλοντικές προπονητικές μονάδες να διορθώσεις τα συγκεκριμένα λάθη.

Βιντεοσκοπούμε αγώνες και προπονήσεις της ακαδημίας με τα μηχανήματα που έχουμε. Κάθε γήπεδο έχει κάμερες. Επιδιώκουμε να τοποθετούμε τις κάμερες σε ύψωμα, ώστε να βλέπουμε τους αγώνες και τις προπονήσεις πανοραμικά. Το πρώτο διάστημα μαθαίναμε τεχνικά κομμάτια, δηλαδή πώς να βιντεοσκοπούμε. Μας διόρθωναν συνεχώς τον πρώτο μήνα και αργότερα περάσαμε στο κομμάτι της ανάλυσης. Σε κάθε ηλικιακό γκρουπ υπάρχουν δύο αναλυτές. Ο υπεύθυνος αναλυτής και ο βοηθός του. Ο αναλυτής δεν βιντεοσκοπεί μόνο. Είναι αυτός που πρέπει να δώσει μασημένη τροφή στον προπονητή. Προφανώς και ο κάθε κόουτς έχει τη δική του δύσκολη δουλειά. Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία ενός αναλυτή με έναν προπονητή, για να διορθωθούν λάθη. Ένας αναλυτής βιντεοσκοπεί, αναλύει, κάνει ατομικές συνεδρίες με τους παίκτες, ετοιμάζει παρουσιάσεις για όλη την ομάδα και ατομικά.

Κάθε φορά προσπαθούμε να τραβάμε αρκετές λήψεις. Επειδή ο καιρός είναι περίεργος, ο ένας αναλυτής μπορεί να βιντεοσκοπεί από το γήπεδο και ο άλλος από ένα γραφείο. Μπορεί κάποιος να χάσει μία φάση, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλές λήψεις σε μία προπόνηση ή έναν αγώνα.".

"ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟΝ ΣΑΝΕ ΣΤΟ PLAYSTATION ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ"

Εκτός από τις προπονήσεις, δουλειά και μάλιστα πολύωρη γίνεται την ημέρα των αγώνων. Για να δούμε τι κάνει τότε:

"Οι αγώνες είναι κατά βάση Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, πρωινά. Οπότε εγώ ξυπνάω πολύ πρωί. Στήνω τις κάμερες μέσα και έξω, βιντεοσκοπώ τον αγώνα, τον περνάω στον υπολογιστή και ξεκινάει η ανάλυση. Ο ένας αναλυτής βιντεοσκοπεί και ο υπεύθυνος του γκρουπ αναλύει. Ένας αγώνας, βέβαια, δεν σταματάει στη live ανάλυση. Μετά τον αγώνα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να παρακολουθήσεις ξανά το παιχνίδι, να ξανακάνεις ανάλυση ατομική και ομαδική. Αυτήν την ανάλυση οφείλεις να τον παραδώσεις μετά από δύο μέρες στο προπονητικό τιμ.

Μπορεί να έρθει ο προπονητής πριν από τον αγώνα και να σου ζητήσει αν έχεις το video και την ανάλυση ενός αγώνα προ τριών εβδομάδων, για παράδειγμα. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα και 100% ευέλικτος. Μπορεί να σου ζητήσει μια ανάλυση που είχες κάνει για έναν παίκτη προ δύο μηνών. Μπορεί να σου ζητήσει να ετοιμάσεις ένα motivation video για να δώσεις κίνητρο στους παίκτες. Ένα οποιοδήποτε video. Όταν "έφυγε" ο Κόμπι Μπράιαντ, είχαμε δείξει στιγμιότυπα με τις ενέργειές του, με μουσική που ξεσηκώνει. Φαντασία να υπάρχει".

Μία από τις πιο ευχάριστες μέρες του από την ημέρα που υπέγραψε στη Σίτι ήταν τότε που θα έπρεπε να κάνει την ανάλυση αγώνα στο γήπεδο της Άρσεναλ, το Emirates, με τον Λιρόι Σανέ στην αποστολή της ομάδας του.

"Είχα την τιμή να κάνω την ανάλυση αγώνα της U23 μας κόντρα στην Άρσεναλ, σε αγώνα που έγινε στο Emirates. Ήταν τρομερή στιγμή γιατί έπαιξε και ο Σανέ, επειδή επέστρεφε από τραυματισμό. Τον Σανέ που τον έπαιρνα στο playstation, τώρα τον είχα δίπλα μου στην αποστολή της Σίτι. Μου έκανε εντύπωση όμως πόσο πειθαρχημένος ήταν. Δεν ήρθε με ύφος. Ήρθε σαν ένας από τους παίκτες του γκρουπ.

Manchester City's Leroy Sane celebrates after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, England, Thursday, Jan. 3, 2019.(AP Photo/Dave Thompson)
Manchester City's Leroy Sane celebrates after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, England, Thursday, Jan. 3, 2019.(AP Photo/Dave Thompson) AP

Μου έκανε τεράστια εντύπωση ο επαγγελματισμός του. Γενικά υπάρχει ευγένεια και επαγγελματισμός σε όλο τον οργανισμό. Ο καθένας εκεί ασχολείται με τη δουλειά του και αν ζητήσεις βοήθεια, υπάρχει προθυμία για βοήθεια. Στην Ελλάδα κοιτάζουμε πότε θα κάνει ένας λάθος, για να τον δείξουμε με το δάκτυλο".

Αλήθεια, έχει επαφή με την πρώτη ομάδα; Έχει συναναστραφεί με τους σταρ του Πεπ Γκουαρδιόλα;

"Η πρώτη ομάδα κάνει προπόνηση στις ίδιες εγκαταστάσεις, αλλά δεν έχουμε πρόσβαση. Είναι απομονωμένοι. Του βλέπω βέβαια που μπαίνουν στο προπονητικό κέντρο, τους βλέπω την ώρα που είμαι σε ύψωμα, έτοιμος να βιντεοσκοπήσω για την ακαδημία. Τους αγώνες τους βέβαια πηγαίνω και τους παρακολουθώ".

Η ακαδημία πάντως, τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά, ακολουθεί τον δρόμο της πρώτης ομάδας.

"Από τη στιγμή που τα παιδιά της ακαδημίας ξεκινούν να αγωνίζονται σε γήπεδα 11x11, ακολουθούν τη φιλοσοφία της πρώτης ομάδας. Μαθαίνουν να παίζουν το στυλ με το οποίο παίζει η πρώτη ομάδα, το 4-3-3. Ακολουθούν τα ίδια βήματα. Οι μπακ έχουν την ίδια φιλοσοφία, οι στόπερ το ίδιο, το 8 και το 10".

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο Αριστοτέλης Σχίζας θεωρεί ότι η ανάλυση απόδοσης στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στην ατομική ανάπτυξη του εκάστοτε αθλητή αλλά και στην πρόοδο μιας ομάδας γενικότερα. Πως θεωρείται κρίσιμο εργαλείο κατανόησης των απαιτήσεων ενός αθλήματος, προκειμένου να βοηθηθούν οι αθλητές να φτάσουν στο αποκορύφωμα της απόδοσής τους, το οποίο βέβαια θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ευρύτερη απόδοση της ομάδας. Όπως εξηγεί:

"Η ανάλυση απόδοσης είναι η έρευνα της πραγματικής αθλητικής απόδοσης ή της απόδοσης στην προπόνηση. Ο κύριος λόγος που πραγματοποιούμε ανάλυση απόδοσης είναι για να αναπτύξουμε μια κατανόηση παραγόντων που μπορούν να ενημερώσουν τη λήψη αποφάσεων των προπονητών και γενικότερα του τεχνικού τιμ. Η ανάλυση απόδοσης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως τεχνικούς, τακτικούς, φυσιολογικούς, βιομηχανικούς και ψυχολογικούς δείκτες. Εντοπίζουμε σημεία που χρήζουν βελτίωσης στην τεχνική, τακτική, ψυχολογική ή φυσιολογική συμπεριφορά ενός παίκτη ή μιας υποομάδας παικτών, και αφού τα εντοπίσουμε, τα αναλύουμε με τα ειδικά συστήματα, με προγράμματα ανάλυσης και λογισμικού και πάντα σε συνεννόηση με προπονητές και τεχνικό τιμ, σχεδιάζουμε ανάλογα προπονητικά προγράμματα με απώτερο σκοπό την βελτίωση των παραγόντων αυτών.

Υπάρχουν επίσης διάφορες πτυχές της ανάλυσης, όπως η ανάλυση της αντίπαλης ομάδας (opposition analysis), η ανάλυση πριν από το παιχνίδι (pre-game analysis) / μετά το παιχνίδι (post-game analysis), η ανάλυση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού (in-game analysis). Επίσης η ανάλυση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την διάρκεια scouting, για παίκτες που μας ενδιαφέρουν και πιθανόν να θέλουμε να εντάξουμε στο δυναμικό μας. Η ανάλυση πρέπει να παρέχει ενισχυμένη ανατροφοδότηση, να είναι έγκυρη και ακριβής. Η ανάλυση απόδοσης έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για αναλυτές, προπονητές, αθλητές, αθλητικούς συλλόγους και πανεπιστήμια που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν να κάνουν με επαγγελματικά αθλήματα, να διορθώσουν λάθη, να βελτιώσουν τεχνικά και τακτικά ζητήματα και να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης.

Atletico de Madrid's assistant coach German Burgos looks at a tactics board before the Group A Champions League soccer match between Atletico de Madrid and Juventus at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Spain, Wednesday Oct. 1, 2014. (AP Photo/Andres Kudacki)
Atletico de Madrid's assistant coach German Burgos looks at a tactics board before the Group A Champions League soccer match between Atletico de Madrid and Juventus at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Spain, Wednesday Oct. 1, 2014. (AP Photo/Andres Kudacki) AP

Επιπλέον, οι αναλυτές και το προσωπικό της ομάδας πρέπει να αποτρέψουν τους πιθανούς τραυματισμούς. Αυτοί λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι της ανάλυσης στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό, επομένως αντιλαμβανόμαστε την σημασία και την αξία της. Θέλω για λίγα χρόνια ακόμα να κατανοήσω πλήρως το αντικείμενο της ανάλυσης, γιατί προφανώς μέσα σε οκτώ μήνες δεν το έχω υιοθετήσει πλήρως. Έχει άμεση σχέση με το προπονητικό κομμάτι και η αλήθεια είναι πως σε βοηθάει να κατανοήσεις πράγματα στην προπονητική, στην οποία θέλω να επιστρέψω. Είδα τον ρόλο του γυμναστή, είδα το ρόλο του προπονητή σε επίπεδο ακαδημιών, βλέπω το ρόλο του αναλυτή και θεωρώ πως αυτό το τρίπτυχο βοηθάει. Απώτερος σκοπός είναι να φτάσω προπονητής σε ανδρικό επίπεδο. Συστήνω ανεπιφύλακτα σε νεαρούς προπονητές να ακολουθήσουν τον τομέα της ανάλυσης, διότι θα τους βοηθήσει πολύ".

"ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΧΛΕΥΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΝ"

Για να δούμε και πώς είναι η ζωή στο Μάντσεστερ. Είναι πράγματι τόσο μουντή πόλη;

"Η ζωή στο Μάντσεστερ σε σχέση με το Λονδίνο είναι πιο φθηνή. Μου αρέσει πάρα πολύ. Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια πόλη μουντή, αλλά εγώ συνάντησα ένα πανέμορφο μέρος. Πολλά παλιά αλλά και νέα κτίρια, ουρανοξύστες, πολλά νέα πανεπιστήμια και εστίες. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές, Έλληνες και Κύπριοι, κοντινές αποστάσεις. Αν θες να πας από τη μια άκρη του Μάντσεστερ στην άλλη, δεν θα κάνεις περισσότερα από 20 λεπτά. Τον χειμώνα έχει κρύο και βροχές, αλλά δεν είναι πως δεν βλέπεις καθόλου ήλιο. Μπορείς να δεις τέσσερις εποχές σε μια μέρα. Μπορεί να έχει ήλιο, βροχή, συννεφιά, να τα κάνει όλα. Έχει πολλά πάρκα. Στην αρχή μπορώ να σου πω πως δεν ήταν εύκολα. Πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Εγώ έφυγα μόνος μου από Αθήνα και δεν είχα κανέναν γνωστό στο Μάντσεστερ. Οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες με την Ελλάδα. Τα ενοίκια είναι πιο ακριβά, αλλά προφανώς είναι και άλλοι οι μισθοί".

Μια ιστορία που έχει μείνει καρφωμένη στο μυαλό του είναι τότε που οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, η Σίτι και η Γιουνάιτεντ, έδιναν ντέρμπι. Τότε που δεν φοβήθηκε ότι θα τον χτυπήσουν, αλλά τουλάχιστον ότι δεν θα γλιτώσει τον χλευασμό. Κι όμως...

"Οι Άγγλοι πηγαίνουν στο γήπεδο την τελευταία στιγμή. Θυμάμαι να έχω τελειώσει τη δουλειά, μια μέρα που έπαιζε η Σίτι με τη Γιουνάιτεντ. Είτε παίζει η μία ομάδα είτε η άλλη, στο τραμ γίνεται χαμός. Τελειώνω λοιπόν τη δουλειά μου, φεύγω από το Etihad και παίρνω το τραμ για να πάω στο κέντρο. Εκεί γινόταν πανικός. Όλοι με εμφανίσεις της Γιουνάιτεντ κι εγώ με τα ρούχα της Σίτι. Φόρμα, παπούτσια, μπουφάν και τσάντα. Όλα Σίτι. Σκέφτηκα από μέσα μου ότι «σίγουρα θα με χλευάσουν». Δεν σκέφτηκα ότι θα με χτυπήσουν. Πέρασα ανάμεσά τους και δεν μου είπαν το παραμικρό. Θυμάμαι σε άλλο παιχνίδι να έχουν φτάσει στο Etihad εκατοντάδες οπαδοί της Γουλβς και να μπαίνουν στις μπουτίκ της Σίτι. Κυκλοφορεί ο καθένας ελεύθερα".

Ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν κάνει εντύπωση στον Αριστοτέλη Σχίζα είναι η έμφαση που δίνεται στο σχολείο για τα παιδιά της ακαδημίας.

"Η Σίτι έχει πολύ κόσμο. Στο Μάντσεστερ οι περισσότεροι υποστηρίζουν Σίτι. Προφανώς και έχουν αλλάξει πολλά με το νέο ιδιοκτησιακό. Έχουν βελτιωθεί οι εγκαταστάσεις, δίνεται έμφαση στις ακαδημίες. Αν θέλεις να λέγεσαι μεγάλη ομάδα, πρέπει να επενδύσεις στην ακαδημία. Ακαδημία δεν είναι μόνο οι παίκτες που έχεις, αλλά και τι τους διαθέτεις. Δίνεται μεγάλη βάση στο σχολείο. Τα παιδιά έρχονται στην προπόνηση με τις τσάντες τους από το σχολείο. Πρώτα αυτό και μετά το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν παιδιά που θα χάσουν αγώνα αν υπάρχει διάβασμα. Δίνεται βάση επίσης στο ψυχολογικό κομμάτι, γίνονται πολλές συνεδρίες με ψυχολόγους, αλλά και διατροφολόγους. Προφανώς και όλα αυτά απαιτούν μπάτζετ".

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Σίτι αποκλείστηκε δύο χρόνια από την Ευρώπη για παραβίαση του financial fair play. Γι' αυτό δεν θέλησε να μιλήσει.

"Δεν θα ήθελα να πάρω θέση επί του θέματος, καθώς δεν γνωρίζω τί έχει συμβεί. Είναι νομικά θέματα και δεν θα ήθελα να πάρω θέση διότι δεν γνωρίζω".

Αφήσαμε για το τέλος το θέμα του κορονοϊού. "Προφανώς όπως έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, έτσι έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό. Η σεζόν για τις ακαδημίες στην Αγγλία έχει τελειώσει πρόωρα. Ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά από τον Αύγουστο και μόνο αν οι καταστάσεις το επιτρέπουν και όλα είναι ελεγχόμενα και ασφαλή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ