LONGREADS

Bourré: Αυτό το παιχνίδι δεν έχει πλάκα

Bourré: Αυτό το παιχνίδι δεν έχει πλάκα

Ένα από τα σκάνδαλα που 'χουν πλήξει το ΝΒΑ αφορά δυο παίκτες και μια συλλογή όπλων. Ο εκ των πρωταγωνιστών, Gilbert Arenas αποφάσισε να αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η διαμάχη του με τον Javaris Crittenton. Η αιτία λέγεται "Bourré".

Έπειτα από εννέα χρόνια, ο Gilbert Arenas αποφάσισε να διελευκάνει ένα μυστήριο που υπάρχει από το 2009. Από το διαγωνισμό... όπλων που έκανε με τον Javari Crittenton, στα αποδυτήρια των Wizards. Αποκάλυψε πώς ξεκίνησαν όλα. Αιτία του κακού ήταν το αγαπημένο παιχνίδι των NBAers και το τάμα ζωής του Arenas να μην είναι ποτέ ο loser. Ας πάρουμε όμως, το θέμα από την αρχή. Και όταν λέμε "αρχή" εννοούμε το παιχνίδι που παίζουν οι του NBA και αφορά χαρτιά τράπουλας, μαζί με pot που φέτος έφτασε στο Milwaukee στο 1.4 εκατ. δολ.

Το καλοκαίρι του 2005, κάποιοι νέοι παίκτες του ΝΒΑ έμαθαν στον τότε star των Cleveland Cavaliers, LeBron James ένα παιχνίδι, με τράπουλα που λεγόταν Bourré. Αυτός το έμαθε στον κολλητό του, Chris Paul. Όταν αυτοί οι δύο συνάντησαν τους Dwyane Wade και Carmelo Anthony, στην προετοιμασία της USA National Team, ένα χρόνο μετά το Bourré έγινε ο κατ' εξοχήν τρόπος να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Σιγά σιγά τα πονταρίσματα ανέβαιναν. Σύντομα έφτασαν στα 15.000 δολάρια. Το 2007, σε σχετικό άρθρο που έγραψε το GQ, ο Carmelo Anthony δήλωσε πως “όλοι στη λίγκα ξέρουν πώς να παίζουν”. Ο Paul πρόσθεσε ότι είχε περάσει τη γνώση στους συμπαίκτες του, στους Hornets, Bobby Jackson, Jannero Pargo, Brandon Bass και Tyson Chandler, οι οποίοι με τη σειρά τους τη μεταλαμπάδευσαν σε άλλους (κοκ).

Bourré: Αυτό το παιχνίδι δεν έχει πλάκα


Πηγή: GQ

Φυσικά και το trash talking είναι μέρος του παιχνιδιού” ομολόγησε ο Paul. Ο Melo ολοκλήρωσε, εξηγώντας πως “ ο καθένας παίζει για την πάρτη του”. Έκτοτε αυτό το παιχνίδι ανήκει στην καθημερινότητα των αθλητών στο ΝΒΑ και το NFL. “ Προτιμάμε να παίξουμε Bourré από το να βγούμε έξω” έχει πει ο Bobby Portis. Μια στάση εδώ.

Τι είναι το Bourré

Πρόκειται για παιχνίδι τζόγου. Με τράπουλα. Ξεκίνησε από τη νότιο Γαλλία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Το εμπνεύστηκε ο υπεύθυνος οικονομικών του Λουδοβίκου ΧΙ -και εκ των εμπίστων του- ονόματι Jean Bourré. Έγινε το αγαπημένο της Louisiana και εκεί μετονομάστηκε σε booray. Στα Ψαρά, όπου επίσης παίζεται, είναι γνωστό ως Μπουρέκι.

Οι παίκτες μπορούν να είναι από δύο έως οκτώ. Από την τράπουλα αφαιρούνται τα jokers. H ισχύ των χαρτιών είναι η κλασική (Α-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2). Όλοι βάζουν το ίδιο ποσό χρημάτων, πριν μοιράσει για πρώτη φορά ο dealer. Ακολούθως, δίνει από πέντε χαρτιά σε κάθε παίκτη, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου. Το τελευταίο του προσδιορίζεται ως ατού (το καρό, το τριφύλλι και ούτω καθ' εξής). Στην έκδοση του ΝΒΑ, ο dealer διαλέγει ατού, αφού δει τα χαρτιά του.

Οι παίκτες κοιτούν τα χαρτιά τους. Όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει. Το δηλώνει και κατεβάζει τα χαρτιά του (χωρίς να δει κανείς τι έχει). Η διαδικασία ξεκινά από τα αριστερά -του dealer. Ο κάθε παίκτης μπορεί να προχωρήσει σε αντικατάσταση των χαρτιών του (από ένα έως και τα 5). Μπορεί να μην αλλάξει και καμία. Αν τελειώσει η τράπουλα, τη δουλειά κάνουν τα χαρτιά που έχουν δοθεί για αλλαγή και εκείνα των παικτών που έμειναν εκτός. Κερδίζει όποιος πετάξει το μεγαλύτερο χαρτί, του ιδίου συμβόλου ή το ατού. To δυάρι του ίδιου συμβόλου (καρό ας πούμε), κερδίζει το Ρήγα άλλου. Ο άσος του αρχικού συμβόλου κερδίζει τα πάντα. Ο κάθε παίκτης ρίχνει από ένα χαρτί σε κάθε γύρω. Oι παρτίδες είναι πέντε. Αν στο τέλος του παιχνιδιού, δυο παίκτες έχουν από τις ίδιες νίκες, ξεκινούν από το μηδέν.

Όπως έγραψε το The Action Network “για τους NBAers, το παιχνίδι αυτό είναι μεταφορά του μπάσκετ, που από μόνο του είναι μεταφορά της ζωής”.

Πέραν των πολλών χρημάτων που παίζουν, υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει τους Kevin Garnett, Ray Allen και Paul Pierce να έπαιξαν τα αυτοκίνητα τους, σε μια παρτίδα εν πτήσει. Το θέμα τους δεν είναι τα λεφτά. Όλοι έχουν λεφτά. Είναι να παίξει ο ένας με το μυαλό του άλλου, να πληγώσει ο ένας τον άλλον. “Να πάρει τη ψυχή σου”, δήλωσε ο Gilbert Arenas, την ημέρα που αποκάλυψε τι ακριβώς είχε γίνει εκείνη την ημέρα του Δεκέμβρη, το 2009, όταν η καριέρα του βγήκε εκτός πορείας και αυτή του Javaris Crittenton διαλύθηκε.

ΤΙ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Οι δυο τους, μαζί με άλλους παίκτες έπαιζαν χαρτιά, σε πτήση επιστροφής στην Washington. Κάποια στιγμή, “άναψαν” τα αίματα. Ο Arenas, Alpha male εκείνης της ομάδας, έκανε τους πάντες ό,τι ήθελε. Όλους πλην του Crittenton, ο οποίος άρχισε να ουρλιάζει “δώσε πίσω τα λεφτά. Δώσε πίσω τα γαμ... τα λεφτά”. Ο Arenas αρνείτο πεισματικά και του είπε “κάνε ό,τι χρειάζεται για να τα πάρεις πίσω. Αλλιώς δεν έχει μία”. Έβαλε τα χρήματα στην τσέπη του και ο Crittenton πήδηξε πάνω από το κάθισμα, για να τον αρπάξει. Μπήκε στη μέση ο Antawn Jamison, άρπαξε τον 21χρονο και του έλεγε να ηρεμήσει.

FILE - In this combo of file photos, Washington Wizards' Gilbert Arenas , left, (2008) and Javaris Crittenton (2009) are shown in Washington.  Arenas and Crittenton were suspended for the remainder of the season on Wednesday, Jan. 27, 2010, by NBA commissioner David Stern, who said guns in the workplace "will not be tolerated." Both players have admitted bringing guns into the Wizards' locker room, a violation of the collective bargaining agreement, following a dispute on a team flight. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari, File)
FILE - In this combo of file photos, Washington Wizards' Gilbert Arenas , left, (2008) and Javaris Crittenton (2009) are shown in Washington. Arenas and Crittenton were suspended for the remainder of the season on Wednesday, Jan. 27, 2010, by NBA commissioner David Stern, who said guns in the workplace "will not be tolerated." Both players have admitted bringing guns into the Wizards' locker room, a violation of the collective bargaining agreement, following a dispute on a team flight. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari, File) ASSOCIATED PRESS

Gilbert Arenas (αριστερά) και Javaris Crittenton

Ο Butler σηκώθηκε εκνευρισμένος και ρώτησε “πόσα επιτέλους ήταν τα λεφτά;”. Ήταν 1.100 δολάρια. Γύρισε στον Arenas και του είπε “δεν είναι τόσο δύσκολο να του τα δώσεις. Όλοι βγάζουμε πολύ καλά λεφτά. Δώστα λοιπόν”. Παρένθεση: το ετήσιο συμβόλαιο του Arenas ήταν 111 εκατ. δολ. Ο star των Wizards αγνόησε τους πάντες, συνέχισε να τσακώνεται με τον Crittenton (φραστικά πια) και δεν σταμάτησαν πριν τους αφήσει το λεωφορείο, στην αίθουσα αφίξεων. Ο πρόεδρος της ομάδας, Ernie Grunfeld παρακάλεσε διαφόρους να τους μιλήσουν. Να τους ηρεμήσουν. Πριν χωριστεί το δίδυμο, ο Arenas είπε “θα σε δω γ... στην προπόνηση και ξέρεις τι θα κάνω”. Ο Crittenton του απάντησε “τι στο διάβολο εννοείς με το “ξέρεις τι θα κάνω;”, με τον Arenas να απαντά “παίζω με όπλα” και τον Crittenton να τον βεβαιώνει ότι “τότε θα παίξω και εγώ με όπλα”.

Τη συνέχεια θα σας τη μεταφέρουμε, όπως την έδωσε ο Caron Butler, επίσης τότε παίκτης των Wizards, το 2015.

“Είχαμε ρεπό την προηγούμενη και στις 21 Δεκεμβρίου η προπόνηση άρχισε στις 10. Όλοι πήγαμε λίγο πιο νωρίς. Όταν μπήκα στα αποδυτήρια, ένιωσα πως με έναν τρόπο είχα βρεθεί πίσω στο χρόνο, στα νιάτα μου, στους δρόμους της Racine. Ο Gilbert στεκόταν μπροστά στα ερμάρια του, αυτά που παλαιότερα χρησιμοποιούσε ο Michael Jordan, με τέσσερα όπλα σε κοινή θέα. Ο Javaris βρισκόταν στο δικό του χώρο, με την πλάτη στον Gilbert. “Hey mother fucker, έλα να διαλέξεις ένα” είπε ο Gilbert στον Javaris, δείχνοντας του τα όπλα. Ο τελευταίος αποκάλυψε πως είχε πάει και εκείνος με το δικό του όπλο στο γήπεδο. Το όπλισε και το έστρεψε προς τον Arenas, που χρόνια μετά εξήγησε ότι “δεν πανικοβλήθηκα, γιατί έχω ακούσει πυροβολισμούς περισσότερες φορές από όσες μπορώ να μετρήσω. Θα ήταν άλλη μια μέρα στη νότια πλευρά”.

Οι παίκτες που ήταν ήδη στα αποδυτήρια και εκείνοι που έφτασαν εκείνη την ώρα, τράπηκαν σε φυγή. Ο τελευταίος κλείδωσε την πόρτα. Τελικά, επικράτησε η λογική. Σημείωση: μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ο Arenas αποκάλεσε τον Butler “χαφιέ”.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Για πρώτη φορά, λοιπόν έπειτα από εννέα χρόνια, ο Arenas αποκάλυψε πώς ξεκίνησαν όλα. Ξέραμε πως ο τσακωμός του με τον Crittenton είχε αρχίσει σε μια πτήση της ομάδας, μετά την ήττα στο Phoenix, στις 19/12. Δεν ξέραμε όσα ακολουθούν. Κατά ομολογία του ιδίου, ο Αrenas ξύπνησε και χώθηκε σε μια παρτίδα που ήταν σε εξέλιξη. Ο Crittenton δεν είχε ρέντα.

Είχε χάσει και παιχνίδι, στο οποίο ήταν dealer. Μύρισα αίμα. Μπήκα στην παρτίδα και εκείνος έγινε έξαλλος, γιατί σκεφτόταν τις πιθανότητες που είχε, με την προσθήκη μου.

Στην NBA-style εκδοχή του παιχνιδιού, ο νέος παίκτης μπαίνει με τα χρήματα του pot. Στο τραπέζι βρίσκονταν 1.100 δολάρια. Έδωσε 2.200 δολάρια. Ο Arenas ήταν ο dealer. Αυτός που διάλεγε το ατού και ο τελευταίος που θα έπαιζε. Άρχισε αμέσως το trash talking. “Το παλαιάς κοπής. Τους ενοχλούσα το μυαλό. Όταν τους έβλεπα να “πέφτουν”, τους αποτελείωνα.

Φώναζα “πιλότε, έχουμε κάποιον που θέλει να πέσει από το αεροπλάνο”. Ο Javaris ήταν ήδη έξω φρενών. Όλοι όμως, ήξεραν το στιλ μου: πως δεν σταματώ να σε πειράζω μέχρι να σε ξεκάνω.

Είδα τα χαρτιά μου και διαπίστωσα πως είμαι πολύ καλός. Παρατήρησα τον JaVale McGee να ρίχνει ένα βλέμμα στον Earl Boykins. Κατάλαβα πως είχε καλό χαρτί. Ο Boykins πήγε πάσο. Ο JaVale δεν άλλαξε κανένα χαρτί και γύρισα να δω τι θα κάνει ο Javaris, που ήταν ο επόμενος. Από το βλέμμα του κατάλαβα πως ήθελε να αλλάξει όλα τα χαρτιά και άρχισα να τον προβοκάρω. Φώναζα “θα πνιγεί με τη ζώνη του”. Ακολούθως, έδειξα πως έχω τρία ατού, ο Javaris άρχισε να φωνάζει και του είπα “ο καθένας για την πάρτη του. Μην συμπεριφέρεστε σαν παιδιά. Θα σας αφήσω να παίξετε”. Μάλλον εκείνη την ώρα ο Javaris σκέφτηκε πως αποφάσισα να μπω, για να διπλασιάσω το pot, να τον ξεκάνω και να φύγω. Πίστευε πως τον έχω “στήσει"

Ο McGee όντως, είχε αχτύπητο χαρτί, νίκησε, το αεροπλάνο προσγειώθηκε και ο Crittenton δεν είχε την ευκαιρία να ρεφάρει. Το κατήγγειλε, εξηγώντας πως “αυτός είναι ο τρόπος που σε γ... στους δρόμους”.

Του είπα “θα κάψω το αυτοκίνητο σου, ενώ είσαι μέσα. Μετά, θα βρω ένα πυροσβεστήρα, για να σε βοηθήσω να βγεις”. Μου απάντησε “τότε θα σε πυροβολήσω” και τον ενημέρωσα ότι θα του πήγαινα τα όπλα για να το κάνει”.

Ό,τι έγινε, έγινε για ένα αστείο. Όχι για χρέος τζόγου. Όχι για το Bourré.

"Είμαι γνωστός shit-talker. Άρχισα λοιπόν, να λέω μ... όταν έχανα. Ήταν σαν να σκοράρει κάποιος διαρκώς μπροστά σου. Μπορεί να έχανα 40.000 δολάρια, αλλά αν ενοχλούσα κάποιον τόσο πολύ που να νιώθει σαν να έχασε 20.000, ήμουν χαρούμενος. Δεν θα ένιωθα ως ο μεγαλύτερος loser της βραδιάς". Αμφότεροι συνελήφθησαν, διέταξαν έρευνα το ΝΒΑ, η αστυνομία (οι πάντες) και τον Γενάρη του 2010 ο Crittenton δήλωσε ένοχος, για να δεχθεί ποινή ενός χρόνου φυλάκισης με αναστολή -για κατοχή όπλου. Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, οι Wizards πήγαν... πάσο ως προς το να δώσουν στον Arenas το συμβόλαιο των 111 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο παίκτης είχε τιμωρηθεί για το υπόλοιπο της σεζόν. Οι ιδιοκτήτες πήραν την απόφαση να κάνουν ό,τι χρειαστεί, για να ξεκινήσουν από το μηδέν. Να ξεπλύνουν την ντροπή, να αποστασιοποιηθούν από τα πρωτοσέλιδα.

Στο τέλος της σεζόν 2009-10 σταμάτησαν οι συνεργασίες με τους Αntawn Jamison, Caron Butler, Brendan Haywood και DeShawn Stevenson, supporting cast του Arenas. Μετά άλλαξε και η διοίκηση (ο Abe Pollin είχε πεθάνει ένα μήνα πριν το συμβάν και ανέλαβε ο Ted Leonsis), στο NBA draft διάλεξαν τον John Wall, στο Νο1, ενώ ακολούθησε η αλλαγή στα χρώματα και τα logos του οργανισμού.

“Ήμουν ανταγωνιστικός. Μεγάλωσα έτσι. Και βάζω στοίχημα για όλα. Το άπαν για έναν αθλητή είναι η αυτοπεποίθηση. Και ως ανταγωνιστικός τύπος, δεν παραιτούμαι ποτέ. Αν το κάνω, θα δείξω αδυναμία -στους συμπαίκτες και στον εαυτό μου”. Gilbert Arenas

Ο Arenas είχε ήδη “βγάλει” λεφτά (ήταν 28) και στη συνέχεια βρήκε δουλίτσες, για αρχή στην Κίνα και μετά στο ΝΒΑ. Τον περασμένο Ιούνιο η πρώην κοπέλα του έβγαλε περιοριστικά μέτρα, γιατί όπως είπε την απείλησε πως θα στείλει γυμνές της φωτογραφίες στο γιο της. Η υπόθεση αποσύρθηκε, γιατί ουδείς εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 27/7.

Ο Crittenton ήταν 21 και δεν είχε προλάβει να “φτιαχτεί” οικονομικά -το συμβόλαιο εκείνης της χρονιάς ήταν για 1.48 εκατ. δολ.. Επίσης αποκλείστηκε από το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά από ό,τι φάνηκε είχε αποκλειστεί δια παντός. Πέρασε από την Κίνα και την αναπτυξιακή λίγκα, πριν κατηγορηθεί για τη δολοφονία μιας 22χρονης γυναίκας στην Atlanta. Η αστυνομία είχε ενημερώσει πως στόχος του ήταν ένας άνδρας που πίστευε πως τον έχει κλέψει. Η σφαίρα όμως, βρήκε την Julian Jones, μητέρα τεσσάρων παιδιών, στο πόδι. Πέθανε στο χειρουργείο. Στο δικαστήριο διαπιστώθηκε πως είχε δεσμούς με συμμορία (τους Crips, όπου μπήκε αφότου υπέγραψε στους Lakers, το 2007) και εμπλοκή σε άλλο πυροβολισμό, το 2011, σε διαμάχη συμμοριών. Στις 29 Απριλίου του 2015, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η δίκη για το θάνατο της Jones, δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της από πρόθεση ανθρωποκτονίας, με όπλο και της επίθεσης με πυροβόλο όπλο. Καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης.

Former Washington Wizards guard Javaris Crittenton, right, exits a hearing on murder charges in the drive-by shooting of 22-year-old mother of four, Julian Jones, Tuesday, Sept. 27, 2011 in Fulton County Superior Court in Atlanta. (AP Photo/David Goldman, Pool)
Former Washington Wizards guard Javaris Crittenton, right, exits a hearing on murder charges in the drive-by shooting of 22-year-old mother of four, Julian Jones, Tuesday, Sept. 27, 2011 in Fulton County Superior Court in Atlanta. (AP Photo/David Goldman, Pool) ASSOCIATED PRESS

Εξυπακούεται πως το σκάνδαλο αυτό υπάρχει ακόμα πρόχειρο για όσους ασχολούνται με το ΝΒΑ. Παρ' όλα αυτά, το 2011 ξέσπασε δεύτερος μεγάλος τσακωμός, για τον ίδιο λόγο: το Bourré.

Τον Γενάρη του 2011, σε πτήση των Grizzlies πλακώθηκαν οι O.J. Mayo και Tony Allen. Ο πρώτος χρωστούσε στο δεύτερο 7.500 δολάρια, από χαμένες παρτίδες. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να τον προκαλεί, με τη φάση να ολοκληρώνεται με γροθιές του Allen προς τον Mayo, στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ο Jason Terry αποκάλυψε πως στα μέσα του Απρίλη, πριν το ματς με τους Knicks, στα αποδυτήρια των Milwaukee Bucks παρτίδα του εν λόγω παιχνιδιού είχε φτάσει στο 1.4 εκατομμύρια δολάρια, το pot.

Μιλάμε για παίκτη που θα έλεγες τα 'χει δει όλα. Έχει πάρει πρωταθλήματα, έχει πάρει ατομικές διακρίσεις. Παρ' όλα αυτά, τα μάτια του φώτισαν όταν του μίλησαν για το Bourré. “Δεν μπορώ να σας πω τους παίκτες ή που παίξαμε, αλλά το μεγαλύτερο “oh shit” της ζωής μου το έχω πει σε παρτίδα αυτού του παιχνιδιού”.

Μια απόπειρα debate για την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη, από το ΝΒΑ, κατέληξε στο ότι “όταν παίζεις τόσες παρτίδες και θα χάσεις και θα νικήσεις. Είναι θέμα τύχης. Τι χαρτιά θα σου τύχουν και μετά τι θα κάνεις με αυτά” εξήγησε ο Zach Lavine. “Επίσης, δεν είναι το θέμα τα λεφτά. Είναι η αδελφότητα, ο ανταγωνισμός. Και βιβλία να παίζαμε, θα θέλαμε να κερδίσουμε περισσότερα από τον διπλανό μας”, πρόσθεσε ο Terry.

Ο Arenas κατέληξε στο εξής:

Όσο πιο σίγουρος αισθανόμουν στο παρκέ, τόσο καλύτερος ήμουν στο Bourré. Τα είχα εναρμονίσει. Ήταν σαν αυτό το Red Bull που έπινα, μετά τις νίκες. Και προσοχή: δεν είναι ανάγκη να είσαι τζογαδόρος, για να εθιστείς στο Bourré.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ