LONGREADS

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Το τέλος μιας εποχής (των 18 χρόνων του Sepp Blatter στην προεδρία της FIFA) ολοκληρώνεται την Παρασκευή (26/2), με τις εκλογές για την ανάδειξη του 9ου αιρετού προέδρου, στα 112 χρόνια της ομοσπονδίας. Ο νικητής καλείται να αποκαταστήσει την "πληγωμένη" εικόνα, από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ψηφίστε ποιον θέλετε για πρόεδρο!

Είκοσι πέντε χιλιάδες φίλαθλοι από όλον τον κόσμο, κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έρευνα που είχε ως κύριο θέμα την εμπιστοσύνη του κόσμου στη FIFA, προ των επερχόμενων εκλογών και -σε δεύτερη φάση- αν πιστεύουν ότι κάποιος εκ των πέντε υποψηφίων μπορεί να αποκαταστήσει την "πληγωμένη" εικόνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μετά τη σειρά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που διέλυσαν το prestige της διοικούσας αρχής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον τελευταίο χρόνο και είχαν κεντρικό πρωταγωνιστή τον Sepp Blatter .

Το 69% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν εμπιστεύονται κανέναν και τίποτα και το 60% απάντησε "κανείς από τους παραπάνω" στην ερώτηση "ποιον εκ των πέντε υποψηφίων προτιμάτε". Ποιοι είναι όμως, αυτοί οι πέντε υποψήφιοι που θα εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο της Παρασκευής (26/2), με πέντε επιστολές στήριξης να είναι στα must για την υποβολή της υποψηφιότητας; Τους φακέλους, παρακαλώ.

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Πριν προχωρήσουμε στα ονόματα, να σας πούμε πως αυτό που θα συμβεί στην πόλη Hallenstadion της Zürich, στο κογκρέσο της FIFA είναι ότι θα μαζευτούν 209 μέλη-Ενώσεις από όλον τον κόσμο, για να καταθέσουν τη ψήφο τους. Δεδομένου ότι το Kuwait και η Indonesia έχουν τιμωρηθεί, οι ψήφοι θα είναι 207. Και φυσικά, έχουν δημιουργηθεί... κέντρα. Το μεγαλύτερο είναι αυτό της Confederation of African Football (CAF) που έχει 54 ψήφους. Ακολουθεί εκείνο της Ευρώπης των 53 ψήφων, η Asian Football Confederation (AFC) έχει 46 ψήφους και περιλαμβάνει την Αυστραλία και τον αραβικό κόσμο, η Concacaf (Κεντρική και Βόρεια Αμερική, συν η Καραϊβική) έχει δικαίωμα σε 35 ψήφους, η Ωκεανία (στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Αυστραλία) έχει 11 ψήφους και η Νότια Αμερική αρκείται στους 10 ψήφους. Ένας υποψήφιος χρειάζεται τα 2/3 των ψήφων, για να νικήσει στον πρώτο γύρο. Διαφορετικά, η διαδικασία θα αποκτήσει και δεύτερο γύρο, όπου θα επικρατήσει ο έχων το μεγαλύτερο ποσοστό... προτιμήσεων.

Sheikh Salman Bin Ibrahim

Θέση: πρόεδρος της AFC (από τις 2/5 του 2013), πρόεδρος της επιτροπής διαφθοράς στην AFC και αντιπρόεδρος στην επιτροπή διαφθοράς της FIFA

Ηλικία: 49 χρόνων

Χώρα: Bahrain

Είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας του Bahrain, απόφοιτος του University of Bahrain, με bachelor στην αγγλική φιλολογία και την ιστορία. Είχε παίξει ποδόσφαιρο, στις αρχές της δεκαετίας του '80, στην εφηβική ομάδα της Riffa Club -στη χώρα του. Θεωρείται ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο του αθλητισμού της ηπείρου -των 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό δημοφιλές σπορ στην Asia και μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της FIFA, ξεσηκώθηκαν όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας στο ρόλο που έπαιξε η οικογένεια του στην βάναυση καταστολή διαδηλώσεων του λαού, υπέρ της δημοκρατίας, το 2011. Επισημάνθηκε πως ο ίδιος κατέδωσε τους παίκτες που μετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις. Το Associated Press είχε μεταδώσει τότε πως περισσότεροι από 150 αθλητές, προπονητές και διαιτητές είχαν συλληφθεί από την ειδική επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο Bin Ibrahim -και της οποίας ηγείτο-, αφού προηγουμένως εκείνος τους αναγνώριζε σε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις.

Ο Nicholas McGeehan, του οργανισμού Human Right Watch δήλωσε χαρακτηριστικά πως "αν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Bahrain έχει τα πιο καθαρά χέρια που μπορεί να βρει η FIFA, τότε η ομοσπονδία θα γίνει πιο ρηχή από ποτέ και η λιγότερο ηθική δεξαμενή ταλέντου στον παγκόσμιο αθλητισμό". Για την ιστορία, ο Sheikh Salman έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία και θυμίζει ότι εξελέγη για την επιτροπή διαφθοράς της FIFA μόλις το 2013 -για να διαπιστώσει πως είχαν προηγηθεί δεκαετίες διαφθοράς και παρανομιών.

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Η Guardian είχε δημοσιεύσει επιστολή του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Bahrain, με την οποία καλούσε τον Michael Garcia -τότε ιθύνοντα της ερευνητικής μονάδας στην επιτροπή ηθικής της FIFA- να ερευνήσει το ρόλο του σεΐχη στη "συστηματική στόχευση και κακομεταχείριση αθλητών, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης". Η FIFA απάντησε τον Ιανουάριο του 2014, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί του Ινστιτούτου ήταν έξω από τη δικαιοδοσία της επιτροπής ερευνών της ομοσπονδίας. Είχε προηγηθεί το "έχω μια ερώτηση για εσάς: λέτε όσα λέτε, αλλά η ερώτηση είναι, τι μπορείτε να αποδείξετε;" του Sheikh Salman, τον Μάιο του 2013, μετά την εκλογή του ως προέδρου της Asian Football Confederation.

Περιμένει τη στήριξη της ομοσπονδίας του και της Αφρικής, με την οποία υπέγραψε τον Ιανουάριο Memorandum of Understanding και εξασφάλισε τη στήριξη της -παρ' ό,τι υπάρχει και υποψήφιος από την ήπειρο. Άρα, αν όλα πάνε όπως τα θέλει, θα φτάσει κοντά στις 100 ψήφους και τώρα καταλαβαίνετε γιατί είναι το φαβορί εταιριών στοιχήματος. Τουλάχιστον ήταν, πριν προκύψει η είδηση της καταγγελίας ότι χρησιμοποίησε χρήματα που προορίζονταν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, ώστε να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία που είχε κάνει το 2009, για να πάρει μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Πόσα; Περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Το πόστο ωστόσο, δεν το πήρε. Η δικηγορική εταιρία που τον εκπροσωπεί διέψευσε τα πάντα, θύμισε ότι δεν απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία και κατέληξε στο ότι από τότε που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ομοσπονδίας, έχει δεχθεί... τόνους λάσπης.

Σε ό,τι αφορά το πόσο τον πιστεύει ο κόσμος (βάσει της έρευνας που διενεργήθηκε), ο Sheikh Salman έλαβε το 4% στη σχετική ερώτηση της έρευνας που έγινε. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του για την αναδόμηση της FIFA, έχει υποσχεθεί πως θα τη χωρίσει σε δυο κυβερνητικά επίπεδα, με το κομμάτι που αφορά τα επιχειρηματικά να ανήκει στο τμήμα οικονομικών/εμπορικής εκμετάλλευσης και το ποδοσφαιρικό κομμάτι να είναι αυτό που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του σπορ, τη διοργάνωση του World Cup και όλων των άλλων τουρνουά της ομοσπονδίας. Επίσης, δεσμεύτηκε πως αν τον προτιμήσουν, ο ρόλος του θα είναι πιο πολύ του πρέσβη και όχι του micromanager και ότι θα κρατήσει τα αρχηγεία στη Zürich.

Gianni Infantino (γενικός γραμματέας της UEFA)

Θέση: Γενικός Γραμματέας της UEFA

Ηλικία: 45 χρόνων

Χώρα: Ελβετία (έχει και ιταλική υπηκοότητα)

Έχει πτυχίο νομικού (από το University of Fribourg) και μιλά ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά και ισπανικά. Για χρόνια δούλευε ως σύμβουλος σε διάφορες διοικούσες αρχές του ποδοσφαίρου, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Ακολούθως έγινε γενικός γραμματέας στο International Center for Sport Studies ("ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αντικείμενο να παρέχει την κατανόηση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου αθλητισμού, με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης και του management όλων των σπορ. Έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινότητας με διαρκή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων ασχολούνται με τη διοίκηση στον αθλητισμό, ώστε όλοι να μαθαίνουν από όλους και όλοι να γίνονται καλύτεροι"), στο University of Neuchâtel. Αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1995, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου με τη FIFA και την πόλη του Neuchâtel.

UEFA General Secretary Gianni Infantino asks the audience for silence before the draw for the play-off matches for UEFA Euro 2016 at the UEFA headquarters in Nyon, Switzerland, October 18, 2015. The draw will define the four pairings as well as the order of the home-and-away ties. The first legs will be played between 12 and 14 November and the return legs between 15 and 17 November in line with the Week of Football match pattern. REUTERS/Denis Balibouse      TPX IMAGES OF THE DAY
UEFA General Secretary Gianni Infantino asks the audience for silence before the draw for the play-off matches for UEFA Euro 2016 at the UEFA headquarters in Nyon, Switzerland, October 18, 2015. The draw will define the four pairings as well as the order of the home-and-away ties. The first legs will be played between 12 and 14 November and the return legs between 15 and 17 November in line with the Week of Football match pattern. REUTERS/Denis Balibouse TPX IMAGES OF THE DAY REUTERS

Αν το όνομα του σας είναι γνωστό, είναι γιατί είχε πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit , την εποχή που ο Σταύρος Κοντονής είχε θέσει ως πρόταση για το τέλος των σκανδάλων διαφθοράς και της βίας, το αυτοδιοίκητο του αθλήματος. Τότε ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Michel Platini. Δεν δίστασε μάλιστα, να δηλώσει πως επρόκειτο να αποσυρθεί, αν δεν άφηναν τον Γάλλο στην ησυχία του. Κάτι που δεν... τελικά δεν έκανε και τώρα -για τους ευνόητους λόγους- δεν θέλει να υπάρχει κάτι που να τον συνδέει με τον πρώην πρόεδρο της UEFA -στη θέση του οποίο εποφθαλμιά, ξεκάθαρα. Ο Blatter είναι μια άλλη ιστορία: φέρεται να 'χει κάνει τις ενέργειες του, ώστε οι "δικοί" του να στηρίξουν τον Infantino. Αυτό καταγγέλλουν οι αντίπαλο (επισημαίνουν πως ο Blatter εξακολουθεί και ασκεί τεράστια επιρροή), με τον ίδιο να μη σχολιάζει.

Στις 26/10 του 2015 είχε λάβει την ομόφωνη στήριξη της Ειδικής Επιτροπής της UEFA για να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA. Την ίδια ημέρα, επιβεβαίωσε πως θα πάρει μέρος στις εκλογές -και ήταν η αντίδραση στης Ευρώπης στις κατηγορίες, ανθρωπιστικής υφής, που αντιμετωπίζει ο Σεΐχης του Bahrain.

Επί των ημερών του στην UEFA, είχε ενεργό ρόλο στην επιβολή του Financial Fair Play, στη βελτίωση της εμπορικής στήριξης των εθνικών ενώσεων (ανεξάρτητα από το μέγεθος τους) και την εξέλιξη των διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού. Ήταν εκείνος που οραματίστηκε την αύξηση των ομάδων του Euro σε 24 (αρχής γενομένης από το 2016) και στη σύλληψη του UEFA Nations League, μαζί με το UEFA Euro 2020 που θα διεξαχθεί σε 13 χώρες. Έχει τη στήριξη της Ευρώπης, 11 εθνών από την Καραϊβική και 1 από Αφρική (έχει δημοσιεύσει λίστα με 59 χώρες που τον έχουν στηρίξει δημόσια) και αν εκλεγεί, θέλει να αυξήσει σε 40 τις ομάδες του FIFA World Cup.

Prince Ali Bin Al Hussein

Θέση: Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ένωσης στην Ιορδανία, πρόεδρος στην West Asian Football Federation, αντιπρόεδρος στη FIFA

Ηλικία: 40 χρόνων

Χώρα: Ιορδανία

Φοίτησε στο Ισλαμικό Εκπαιδευτικό Κολέγιο του Amman, όπου πρωτοασχολήθηκε με την πάλη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία (στη Royal Military Academy, στο Sandhurst, με ειδικότητα την ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο). Αποφοίτησε το 1994 και πήγε στις ΗΠΑ (Princeton University, Salisbury School, Connecticut). Υπηρέτησε -ως αξιωματικός- το βρετανικό στρατό, ακολούθως έγινε ανιχνευτής στις ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας και για εννέα χρόνια ήταν υπεύθυνος της ιδιωτικής ασφάλειας του Βασιλιά. Μετά έγινε υπεύθυνος για την ασφάλεια της χώρας -και για τη διαχείριση των κρίσεων. To 2011 είχε γίνει ο νεαρότερος σε ηλικία αντιπρόεδρος, στην ιστορία της FIFA. Ήταν 35 χρόνων.

Είναι αυτός που πρότεινε και πέρασε την αλλαγή κανονισμού, ώστε να μην τιμωρούνται οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο, φορώντας hijab. Η πρώτη του υποψηφιότητα ήταν το 2010. Στις τελευταίες εκλογές ήταν ο μόνος αντίπαλος του Sepp Blatter και είχε τη στήριξη της Ευρώπης που τώρα δεν την έχει. Ελπίζει πως θα συγκεντρώσει ψήφους από όλον τον κόσμο, από εκείνους που δεν νιώθουν την... υποχρέωση να ψηφίσουν τους δυο προηγούμενους. Σε ό,τι αφορά αυτές τις εκλογές, ήταν ο πρώτος που έθεσε επίσημα υποψηφιότητα και για αυτό είχαμε ασχοληθεί εκτενώς μαζί του .

Τη Δευτέρα (22/2) ζήτησε αναβολή των εκλογών, με επίσημο αίτημα στο Court of Arbitration of Sport (ευρύτερα γνωστό ως CAS), γιατί είχε ενστάσεις επί της διαδικασίας της εκλογής. Χαρακτηριστικά, είχε θέσει αίτημα να είναι διάφανοι οι θάλαμοι ψηφοφορίας, με τη FIFA να το απορρίπτει (έχει ήδη ενημερώσει πως τα μέλη θα παραδίδουν τις κάμερες και τα κινητά τους τηλέφωνα, πριν μπουν να ψηφίσουν στο Hallenstadion) και εκείνον να απαντά ότι "αυτή η απόφαση στερεί κάθε δικαίωμα στη νόμιμη και διαφανή διαδικασία ψηφοφορίας". Μάλιστα, προσφέρθηκε να προσφέρει ο ίδιος τους θαλάμους.

Jérôme Champagne

Θέση: Πρώην FIFA Deputy Secretary General

Ηλικία: 57 χρόνων

Χώρα: Γαλλία

Γεννήθηκε στο Paris και σπούδασε στο Institut d'Études Politiques de Paris και στο Institut National des langues et civilisations orientales (διεθνές ινστιτούτο γλωσσών και πολιτισμών από την κεντρική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία). Στην εφορία δήλωνε διπλωμάτης και κάποια στιγμή προσελήφθη στο Υπουργείο Ξένων και Ευρωπαϊκών Σχέσεων -έγινε γραμματέας στις ξένες σχέσεις. Από το 1976 έως το 1983 δούλευε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στο France Football και προφανώς κατ' αυτόν τον τρόπο δόμησε τις απαραίτητες σχέσεις που του επέτρεψαν να μπει στον κύκλο του Blatter.

Φανατικός οπαδός της AS Saint-Étienne από παιδί και κάτοχος διαρκείας της Barcelona βρέθηκε στο Los Angeles ως αναπληρωτής σύμβουλος στο Προξενείο της Γαλλίας το 1994. Χρονιά που έγινε στις ΗΠΑ το World Cup. Συναντήθηκε με την οργανωτική επιτροπή του FIFA World Cup 1998 (ναι, τους "τρικολόρ") και δόμησαν το φάκελο παρουσίασης της υποψηφιότητας. Στην ομάδα ήταν και ο Michel Platini. Όταν πήραν τη δουλειά, τον έκαναν διπλωματικό σύμβουλο και κατά τη διάρκεια του τουρνουά γνώρισε τον Blatter, τότε γενικό γραμματέα της FIFA και υποψήφιο να διαδεχθεί στην προεδρία τον João Havelange.

Όταν πήρε το χρίσμα ο Ελβετός, έκανε τον Γάλλο διεθνή σύμβουλο (διευθυντή διεθνών σχέσεων) και τον Platini ποδοσφαιρικό σύμβουλο. Ο Champagne έμεινε στην ομοσπονδία 11 χρόνια και έκανε χρήσιμη δουλειά, σε επίπεδο σχέσεων με άλλους φορείς. Είναι εκείνος που έδωσε τη δεύτερη θητεία στον Blatter το 2002, τον στήριξε όταν επέλεξε τη Νότιο Αφρική για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και δούλεψε στο παρασκήνιο για να γίνει ο Platini πρόεδρος στην UEFA, το 2007.

Σε επίπεδο ποδοσφαίρου, είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα "Win in Africa with Africa" και με μπάτζετ 70 εκατ. δολ. δημιούργησε περισσότερα από 50 συνθετικά γήπεδα, σύστημα μηχανογράφησης παικτών, αναδιοργάνωσε όλες τις τοπικές λίγκες και καθιέρωσε μαθήματα management στην Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Η Guardian τον είχε αναφέρει ως πιθανό διάδοχο του Blatter και τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ενημερώσει πως θα διεκδικήσει το πόστο στις εκλογές του 2015. Πέρυσι τον Ιανουάριο επισήμανε πως ο αγώνας του θα είναι καθαρός και ότι αν νικούσε, θα έπαιρνε το World Cup από το Qatar. Επειδή όμως, ένα μήνα μετά διαπίστωσε πως δεν έβγαιναν τα κουκιά, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Έχει γράψει πως είναι 7 οι προκλήσεις των διοικούντων τη FIFA, στον 21ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα 1) η ανισορροπία μεταξύ του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, 2) η ισορροπία μεταξύ του συλλογικού ποδοσφαίρου και αυτού των εθνικών ομάδων, 3) ο διαχωρισμός μεταξύ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αυτού του υπόλοιπου κόσμου, 4) η αβέβαιη σχέση μεταξύ των παικτών και των συλλόγων, 5) η σχέση του ποδοσφαίρου με τα χρήματα, μεταξύ της ανάγκης για τα λεφτά και τον κίνδυνο της υπερβολής, 6) η αυτονομία του ποδοσφαίρου από την πολιτική επιρροή και 7) η υπερβολή της οικονομικής απορρύθμισης στην οικονομία του ποδοσφαίρου.

Έχει καταλήξει και στους 11 τρόπους που θα οδηγήσουν στην ιδανική αναδόμηση της FIFA. 1) Η αναβίωση του δημοκρατικού debate μέσα στην ποδοσφαιρική πυραμίδα, 2) η μεγαλύτερη αύξηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, με νέους μηχανισμούς αλληλεγγύης, 3) η ανάμειξη των λιγκών, των συλλόγων και των παικτών στη διαδικασία που οδηγεί στις αποφάσεις, 4) η επιστροφή του ρόλου και της κεντρικότητας των ποδοσφαιρικών ενώσεων, ενώ έχει διευκρινιστεί η σχέση με τις ομοσπονδίες, 5) η προσαρμογή της FIFA στις εξελίξεις του σημερινού κόσμου, ώστε να τους αντανακλά καλύτερα, 6) η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων εξουσίας μεταξύ του προέδρου της FIFA, της εκτελεστικής επιτροπής και των ενώσεων, 7) η ενδυνάμωση των κυβερνητικών δομών της FIFA, 8) η αναδόμηση της διοικούσας αρχής της FIFA, 9) η μόνωση των διαιτητικών συζητήσεων, 10) ο προσδιορισμός και η εφαρμογή μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης της αυτονομίας και 11) η επανασύνδεση της FIFA με "τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου".

Το βέβαιο είναι ότι έχει αφήσει δουλειές στη μέση, απ' όταν τον απέλυσε ο Blatter, το 2010, για τον οποίον έχει πε πως "είναι ειλικρινής άνθρωπος, ο οποίος πήρε κακές διοικητικές αποφάσεις". Ποιος έφταιξε για τα σκάνδαλα; Οι κακές αποφάσεις που λέγαμε "και η απληστία των ιθυνόντων, στους οποίους δόθηκε τεράστια δύναμη και είχαν τον ελάχιστο έλεγχο".

Tokyo Sexwale

Θέση: Anti-Aparthied Campagner

Ηλικία: 63

Χώρα: Νότια Αφρική

Είναι επιχειρηματίας, πολιτικός, ακτιβιστής εναντίον του Apartheid, ενώ υπήρξε πολιτικός κρατούμενος -για 13 χρόνια. Είναι γνωστός ως χαρισματικός ηγέτης και ως κρατούμενος, ήταν στην ίδια φυλακή με τον Nelson Mandela, με τον οποίον έγιναν φίλοι. Αργότερα, ανέλαβε το φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της χώρας του, το 1994 έγινε ο ηγέτης της επαρχίας Gauteng, ενώ από το 2009 έως το 2013 ήταν ο Υπουργός Ανθρωπίνων Οικισμών -υπεύθυνος για τα σπίτια και την αστική ανάπτυξη. Στα... κατά είναι η κατηγορία ότι το 2001 μηχανοραφούσε, ώστε να "ρίξει" τον πρόεδρο Thabo Mbeki από την κυβέρνηση.2002, το όνομα του υπάρχει στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με άλλων που κινήθηκαν παράνομα στο πλαίσιο του προγράμματος Oil for Food -επέτρεπε στο Iraq να πουλά στον κόσμο πετρέλαιο, ως αντάλλαγμα για φαγητό, φάρμακα και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι, αν είχε τη στήριξη των αφρικανικών χωρών, αλλά δεν την έχει -την έταξαν στον Salman."Προ της τελικής ευθείας, θα υπάρξουν συνεργασίες και είμαι "ανοιχτός" σε αυτές. Είμαι "ανοιχτός" σε διαπραγματεύσεις" ήταν το σχόλιο του. Όταν τον ρώτησαν γιατί κατέθεσε υποψηφιότητα, απάντησε "επειδή μου το ζήτησαν άνθρωποι της FIFA, όταν παραιτήθηκε o Sepp", τον περασμένο Ιούνιο. Εκ των πιο πλούσιων ανθρώπων της ηπείρου, είχε υπηρετήσει την επιτροπή του ρατσισμού και των διακρίσεων, αλλά και αυτών των ΜΜΕ. Ο Blatter τον είχε επιλέξει για τον ευαίσθητο ρόλο του προέδρου στην επιτροπή που έλεγχε όσα γίνονται στο Israel και την Palestine.

Aυτήν την προεδρία ποιος θα την πάρει;

Περιγράφει τον εαυτό του ως "άνθρωπο της FIFA", έχει επαφές με τη Zürich και όπως και να 'χει η ομοσπονδία δεν είχε ποτέ πρόεδρο που δεν ήταν Ευρωπαίος ή δεν ήταν από τη Νότιο Αμερική. Πολλώ δε μαύρο. Οπότε, γιατί να μη γίνει ο πρώτος; "Οι μαύροι ζεσταίνανε τον πάγκο για 111 χρόνια. Το σκορ είναι 111-0. Ήλθε η ώρα να "ρίξουμε" και το ποδόσφαιρο, του οποίου ηγήθηκαν άσπροι για πάρα πολύ καιρό". Παρ' όλα αυτά, δεν θα λέγατε πως εξαντλήθηκε στην προσπάθεια του να κάνει καλή, δυνατή, προεκλογική εκστρατεία, με κάποιες ενώσεις της χώρας του να ανησυχούν πως η αποτυχία του θα είναι τέτοια που θα επηρεάσει και εκείνους. Μια από τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρει ότι θα επιτρέψει τη διαφήμιση στις φανέλες των εθνικών ομάδων και αυτό γιατί "η πλειοψηφία των μελών μας έχει οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται πόρους". Στις 14 σελίδες του manifesto του, υπάρχουν πολλές παράγραφοι για την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πιο φτωχών μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ