OPINIONS

Ζιλμπέρτο Σίλβα: Παίκτης-αστέρι, άνθρωπος - διαμάντι

Ζιλμπέρτο Σίλβα: Παίκτης-αστέρι, άνθρωπος - διαμάντι
Ζιλμπέρτο Σίλβα INTIME SPORTS

Ο Σάββας Λιβάνιος γράφει για το μεγαλείο του Ζιλμπέρτο Σίλβα που ήρθε αθόρυβα στην Ελλάδα και τίμησε τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ένας μεγάλος και… αθόρυβος ποδοσφαιριστής που τίμησε με την παρουσία του την φανέλα του Παναθηναϊκού. Κύριος στην συμπεριφορά του, επαγγελματίας στη δουλειά του και μέσα στο γήπεδο έπαιζε πάντα για το καλό της ομάδας.

Δεν είναι ένας φαντεζί ποδοσφαιριστής, δεν έκανε λεφτά από το ποδόσφαιρο με ντρίμπλες και τακουνάκια, αν και Βραζιλιάνος, αλλά παρόλα αυτά είναι από τους ποδοσφαιριστές που λατρεύουν να συνεργάζονται οι προπονητές. Επαιζε για το σύνολο και ακολουθούσε πιστά την τακτική του προπονητή του. Τον αποκαλούσαν αόρατο τοίχος και στον Παναθηναϊκό πρόσφερε πολλά με την ποιότητα του σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος.

Στην Παιανία βοήθησε αρκετούς νεαρούς συμπαίκτες του δείχνοντας τους όχι πως περνάει τη ζωή του ένας ποδοσφαιριστής – σταρ, αλλά πως πρέπει να δουλεύει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σέβεται τον εαυτό του και την ομάδα που τον πληρώνει. Και κυρίως τι πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής για να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ακόμα και όταν είναι 35 χρονών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα όταν μίλησε, μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, για τον Ζιλμπέρτο στάθηκε στο γεγονός ότι « είναι ένας άνθρωπος 35 χρονών και κάθε μέρα προπονείται καλύτερα». Κι όμως αυτός ο ποδοσφαιριστής είναι πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Βραζιλίας, έχει κατακτήσει πρωτάθλημα με την Αρσεναλ και τον Παναθηναϊκό και παρόλα αυτά δεν «κάθεται» πάνω στο συμβόλαιο του για να πάρει άκοπα τα λεφτά του πριν βγει στην… σύνταξη. Κάτι που κάνουν αρκετοί ποδοσφαιριστές - ονόματα όταν παίρνουν μεταγραφή σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν μπροστά στις κάμερες και στις χαρές και στις λύπες της ομάδας προφανώς γιατί σέβεται τη δουλειά των δημοσιογράφων. Δεν κρυβόταν ποτέ στις αποτυχίες, όταν έπρεπε έκανε την αυτοκριτική του και δεν έσκυβε ποτέ το κεφάλι. Δούλευε για το επόμενο παιχνίδι, όπως και τώρα δεν πρόκειται να σταθεί στα όσα έγιναν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (πέτυχε το μοναδικό γκολ, τιμήθηκε από τους οπαδούς). Είναι συγκεντρωμένος και έχει το μυαλό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Το δικό του ματς

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, ήταν το παιχνίδι του Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος αποχαιρετά την Παιανία μετά από τρία χρόνια στα οποία έγιναν τόσα πολλά, όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 29 χρόνια στο «τριφύλλι». Μέχρι το 2008 τις αποφάσεις σε διοικητικό επίπεδο στον Παναθηναϊκό τις έπαιρναν μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Πριν από τρία χρόνια στον μικρόκοσμο της πράσινης ΠΑΕ μπήκε ο Βγενόπουλος, ο Γιαννακόπουλος, ο Πατέρας και άλλοι μέτοχοι που έβαλαν λεφτά στην ομάδα. Αυτά τα λεφτά έφεραν στον Παναθηναϊκό τον Ζιλμπέρτο και άλλους μεγάλους παίκτες. Όμως, όλα αυτά είναι ιστορία για το «τριφύλλι» και πλέον κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον Παναθηναϊκό. Η πολυμετοχικότητα πάντως σβήνει…

Στο παιχνίδι λοιπόν με τον ΠΑΟΚ ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν το κεντρικό πρόσωπο γιατί φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα του Παναθηναϊκού σε εντός έδρας αγώνα του και έμελλε να πετύχει αυτός το μοναδικό και χρυσό γκολ για την ομάδα του (ήταν πάντως οφσάιντ). Ο Βραζιλιάνος πριν φύγει από την Παιανία έστρωσε το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Παναθηναϊκό, αρκεί να νικήσει την έκτη αγωνιστική των πλέι οφ την ΑΕΚ.

Το ματς με τον ΠΑΟΚ δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, στο μεγαλύτερο του διάστημα ήταν ανούσιο και μόνο κάποιες αποφάσεις του Τάσου Κάκου προκαλούσαν τις αντιδράσεις της εξέδρας.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι είχε ηρεμία στο παιχνίδι του, οι παίκτες του δεν αγχώθηκαν που δεν ήρθε νωρίς το γκολ και τελικά ο Ζιλμπέρτο έδωσε στην ομάδα του ένα υπερπολύτιμο «τρίποντο».

Ξύλο

Από τον αγώνα δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Από την θύρα 13 ακούστηκαν και πάλι υβριστικά συνθήματα κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, όμως αυτή τη φορά υπήρξε και συνέχεια. Μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού «έπεσε» ξύλο για τα διοικητικά της ΠΑΕ και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει αυτή η «άρρωστη» κατάσταση.

Η χρονιά τελειώνει για το «τριφύλλι» με ένα εκτός έδρας παιχνίδι κι αν δεν υπάρχουν δραματικές ανατροπές από την ομάδα παρελθόν, εκτός από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, θα αποτελέσουν και οι Τζιμπρίλ Σισέ και Σεμπάστιαν Λέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ