OPINIONS

Το φαινόμενο Λέτο και οι εκπλήξεις του

Το φαινόμενο Λέτο και οι εκπλήξεις του
INTIME SPORTS

Ο Σάββας Λιβάνιος γράφει για το μεγάλο πλεονέκτημα του φετινού Παναθηναϊκού, τη μεταμόρφωση του MVP Λέτο και την ασφάλεια που παρέχει ο Σιμάο.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πάει χωρίς ιδιαίτερους πονοκεφάλους και άγχος στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Παναθηναϊκός είναι μία «δεμένη» ομάδα, οι ποδοσφαιριστές του ξέρουν το ρόλο τους μέσα στο γήπεδο και το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι να κάνουν το παιχνίδι τους, όπως το έκαναν στο ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την ΑΕΚ.

Αυτό που θα επιδιώξει ο πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα στο Φάληρο είναι να ελέγξει το κέντρο και να «πλήξει» τον αντίπαλο του με γρήγορες αντεπιθέσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του φετινού Παναθηναϊκού στην επιθετική του ανάπτυξη, όπως επεσήμανε και ο προπονητής του Εργοτέλη Νίκος Καραγεωργίου μετά το παιχνίδι του ΟΑΚΑ, είναι ότι οι «πράσινοι» παίζουν χωρίς κλασικό σέντερ φορ.

Οι Λέτο, Κουίνσι και Κλέιτον αλλάζουν με ταχύτητα την μπάλα, αλλά κυρίως αλλάζουν μεταξύ τους θέσεις και έτσι το παιχνίδι τους είναι απρόοπτο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το «διαβάσει» εύκολα ο αντίπαλος τους.

Οι εκπλήξεις του MVP

Ο Αργεντίνος επιθετικός είναι μέχρι τώρα ο MVP της Σούπερ Λίγκας. Εχει πάρει από το… χεράκι τον Παναθηναϊκό και τον κρατάει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Η έκπληξη με τον Λέτο δεν είναι μόνο ότι σκοράρει σε ρυθμούς… Σισέ και ότι είναι παραγωγικός σε βαθμό που δεν το περίμενε ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του.

Η έκπληξη είναι ότι έχει γίνει ομαδικός και είναι ποδοσφαιριστής άλλης διάστασης, όπως εύστοχα σημείωσε ο προπονητής του μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ, για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Aυτό που αναφέρουν προπονητές που έχουν μελετήσει το φετινό… φαινόμενο Λέτο είναι ότι έχει δυναμώσει το κορμί του και ότι χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τα χέρια του που είναι δύσκολο για τους αντιπάλους του να του κλέψουν την μπάλα.

Ο Σεμπάστιαν Λέτο είναι φτιαγμένος για μεγάλα ματς και το απέδειξε και πέρυσι στο Φάληρο όταν έκανε ένα εκπληκτικό παιχνίδι και θα οδηγούσε το «τριφύλλι» σε μία σπουδαία νίκη, εάν δεν υπήρξαν οι λανθασμένες αποφάσεις του διαιτητή και των βοηθών του.

Την ποιότητα του Λέτο δεν την αμφισβητούσε κανένας κι αυτό που του καταλόγιζαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι έβαζε το εγώ πάνω από την ομάδα. Φέτος άλλαξε το… τροπάριο και σε συνδυασμό με την ευχέρεια στο σκοράρισμα κάνει τη διαφορά.

Σιμάο

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μεταμόρφωση του Σιμάο Μάτε Τζούνιορ. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή από την Μοζαμβίκη είχε πάρει την κάτω βόλτα και ουσιαστικά βρέθηκε στην ενδεκάδα από ανάγκη, αφού ο Βίκτορ Βιτόλο που αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν τραυματίας.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς ο Σιμάο είχε και ένα σοβαρό επεισόδιο με τον προπονητή του, αλλά όλα άλλαξαν όταν ζήτησε συγνώμη και άρχισε να δουλεύει σκληρά. Εκοψε και ότι του «φόρτωνε» κιλά και πλέον είναι ένα από τα απαραίτητα εξαρτήματα της καλοκουρδισμένης «μηχανής» που έχει δημιουργήσει ο Φερέιρα.

Η εντός γηπέδου… δουλειά του Σιμάο είναι να καταστρέφει το παιχνίδι των αντιπάλων κι αυτό θα επιχειρήσει να πετύχει και στο Φάληρο. Η εντολή του προπονητή του θα είναι να σταματήσει τον Ιμπαγάσα ή όποιον ποδοσφαιριστή αναλάβει να οργανώσει και να δημιουργήσει το παιχνίδι των πρωταθλητών.

Ο Σιμάο έχει «δέσει» σαν δίδυμο με τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί εκτός από το να τρέχει και να μαρκάρει, έχει βελτιώσει και τακτικά το παιχνίδι του.

Με τον 23χρονο μέσο στον κεντρικό άξονα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι δύο στόπερ του Παναθηναϊκού, γιατί ξέρουν πως δεν πρόκειται να τους αφήσει εκτεθειμένους. Την ίδια ασφάλεια νιώθει και ο Φερέιρα που έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να ωριμάσει αγωνιστικά ο Σιμάο.

Κι αν συνεχίσει έτσι, είναι σίγουρο ότι ο πρίγκιπας Σουλτάν Αλ Σαούντ, εφόσον αποκτήσει τις μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη, θα του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο.Ο Βλάσης Τσάκας προανήγγειλε ότι ο πρίγκιπας θα μοιράσει 1 εκατ. ευρώ στους «πράσινους» εάν πάρουν το «διπλό» στο Φάληρο.

Το ποσό αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο, αν αναλογιστούμε ότι ο Νικόλας Πατέρας έδωσε 1 εκατ. ευρώ στην ομάδα για την κατάκτηση του νταμπλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ