OPINIONS

Τα πετροδόλαρα του πρίγκιπα αλλάζουν τον ΠΑΟ

Τα πετροδόλαρα του πρίγκιπα αλλάζουν τον ΠΑΟ

Ο Σάββας Λιβάνιος γράφει για τις αλλαγές που θα γίνουν στον Παναθηναϊκό με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ.

Τα πετροδόλαρα έρχονται για τον Παναθηναϊκό και ο πράσινος μικρόκοσμος θα υποστεί μεγάλες αλλαγές. Σε λίγους μήνες τα πάντα θα έχουν αλλάξει στον ιστορικό σύλλογο με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Νάσερ Αλ Σαούντ, ο οποίος σε βάθος τριετίας θα κάνει μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και θα εκτοξεύσει το "τριφύλλι"…

Στην εποχή του Σαουδάραβα επιχειρηματία οι αλλαγές στον Παναθηναϊκό θα είναι πολυεπίπεδες και καταλυτικό ρόλο σε αυτές σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, θα παίξει ο Βλάσης Τσάκας.

Ο Ελληνας μάνατζερ από το Πανόραμα Ηρακλείου έχει διχάσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού για τον τρόπο που λειτουργεί εδώ και περίπου 50 ημέρες, αλλά είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και υλοποίησε το deal της χρονιάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διοίκηση

Η πρώτη αλλαγή που θα γίνει αισθητή στην ομάδα είναι ο ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου. Το νυν διοικητικό συμβούλιο θα παραιτηθεί και ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών, θα ορίσει τους δικούς του ανθρώπους. Το νέο δ.σ. θα αποτελείται από 9 μέλη με πρόεδρο τον Σουλτάν Αλ Σαούντ και εκτελεστικό αντιπρόεδρο του τον Τσάκα.

Ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα έχει ανακοινώσει ότι θα αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Μία πρώτη σκέψη είναι να οριστεί γενικός αρχηγός στην ομάδα. Αυτή όμως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν άψογη συνεργασία, το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό και αυτή η ισορροπία δεν πρέπει να διαταραχθεί. Επομένως, ίσως στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία η παρουσία γενικού αρχηγού στην Παιανία, εκτός κι αν είναι σύμφωνος ο Φερέιρα.

Ροναλντίνιο

Τα χρήματα που έχει στο ταμείο της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αρκούν για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό όμως είναι κάτι που ισχύει με την παρούσα διοικητική κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον πρίγκιπα στις 21-22 Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν από τον Σαουδάραβα σε ειδικό λογαριασμό της ΠΑΕ 15 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ποσό θα κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της μαύρης τρύπας και θα γίνουν μεταγραφικές κινήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Βλάσης Τσάκας έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν 4-5 μεταγραφές ενδεκάδας, όμως τελικά θα γίνει ότι ζητήσει ο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος προπονητής θα έχει στη διάθεση του… λευκή επιταγή κι αυτός θα κρίνει εάν θα έρθει ένας, δύο ή και περισσότεροι ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο στην Παιανία.

Μεγάλος ντόρος έγινε με το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ροναλντίνιο. Η αλήθεια είναι ότι ο Βραζιλιάνος σταρ έχει προταθεί στον Τσάκα, όμως δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την μεταγραφή του. Ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει και για τον Σικαμπάλα, αφού τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις μεταγραφές θα έχει ο προπονητής για τον οποίο αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να νικήσει ο Παναθηναϊκός τα ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Οι "πράσινοι" έχουν εξαιρετική παρουσία στα τελευταία παιχνίδια συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα. Αυτή η ομάδα είναι έργο του προπονητή της και γι’ αυτό ο Φερέιρα θα συνεχίσει τη δουλειά του κι αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα του γίνει πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του.

" Θέλουμε να δημιουργήσουμε την Πόρτο της Ανατολικής Μεσογείου", λέει ο Τσάκας και γι’ αυτό το εγχείρημα ο κατάλληλος άνθρωπος δουλεύει ήδη στην Παιανία και δεν είναι άλλος από τον Φερέιρα. Ο Πορτογάλος θα έχει ότι ζητήσει και το πρώτο που θα κάνει είναι να αναδιοργανωθεί το τμήμα σκάουτινγκ του συλλόγου.

Παιανία-Βοτανικός

Η σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού έχει συνδεθεί με τις προπονητικές εγκαταστάσεις στην Παιανία και η βάση της ομάδας θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον και για την επόμενη τριετία. Ο πρίγκιπας θα διαπραγματευθεί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη την αγορά του προπονητικού κέντρου και πιθανότατα θα τα βρουν και σε αυτό.

Στην αρχική πρόταση του ο Σουλτάν Αλ Σαούντ αναφέρει ότι θα επενδύσει και 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου γηπέδου. Το project του Βοτανικού ξεπέρασε όλες τις γραφειοκρατίες και η κατασκευή του γηπέδου μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές του 2012. Επομένως ενδέχεται το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα να έχει και νέο γήπεδο. Το νέο γήπεδο θα ενισχύσει το πρεστίζ της ομάδας και θα αυξήσει τα έσοδα της…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ