OPINIONS

Παναθηναϊκός έτοιμος για… απογείωση

Παναθηναϊκός έτοιμος για… απογείωση

Σε όλη την Ελλάδα έχει μπει η ταμπέλα «πωλείται», αλλά προς το παρόν οι ξένοι επενδυτές δεν ασχολούνται με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νησιά μας, αλλά … τρέχουν για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός!

Το «τριφύλλι» είναι μαγαζί γωνία και από την στιγμή που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αποφάσισε να το χαρίζει και όχι να το πουλήσει ήταν αναμενόμενο ότι θα προσελκύσει Αραβες, Αμερικανούς και Ρώσους (οι τελευταίοι ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους). Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός θα αποτελέσει το όχημα τους προκειμένου να κάνουν κι άλλες μπίζνες σε μία χώρα που έχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει στα χέρια του μία σοβαρή πρόταση απόκτησης των μετοχών της οικογένειας του στην «πράσινη» ΠΑΕ, ενώ άλλες δύο εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να φέρουν μεγάλα κεφάλαια σε μία ομάδα που το περασμένο καλοκαίρι δεν είχε μεταγραφικό μπάτζετ.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι ξένοι επενδυτές… σφάζονται για την απόκτηση του Παναθηναϊκού; Η απάντηση στο ερώτημα έχει πολλά σκέλη:

1) Η ΠΑΕ, όπως προαναφέραμε, δεν πωλείται άλλα χαρίζεται! Μόλις πριν από τρία χρόνια η ίδια εταιρία είχε κοστολογηθεί στα 180 εκατ. ευρώ και τότε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αποφάσισε να αποκτήσει «συμπαίκτες». Τελικά το πολυμετοχικό σχήμα απέτυχε, επειδή οι μέτοχοι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, και ο Τζίγγερ ανακοίνωσε μέσα Σεπτεμβρίου ότι προσφέρει δωρεάν την ΠΑΕ. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν την απέκτησε, παρότι μπορούσε να το κάνει καταβάλλοντας 15 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα άρχισε ο χορός των ξένων επενδυτών με πρώτο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Ακολούθησε το ενδιαφέρον από το Αμπού Ντάμπι και το πιο «φρέσκο» φλερτ είναι αυτό με τα αμερικανικά κεφάλαια.

2) Κανένας επιχειρηματίας όσα λεφτά κι αν έχει δεν τα πετάει για να κάνει ένα κέφι που θα του κοστίσει δεκάδες εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής που θα πάρει τον Παναθηναϊκό σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή την περίοδο η χώρα μας. Ο Ελληνας εκπρόσωπος του πρίγκιπα, ο Βλάσης Τσάκας, είπε από την αρχή ότι «ο Παναθηναϊκός θα είναι το όχημα μας για άλλες επενδύσεις». Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό όταν ο Σουλτάν μπιν Νάσερ Αλ Σαούντ έρθει στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και στην συνέχεια θα πάει στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να έχει επαφές για την αγορά του αεροδρομίου της πόλης.

3) Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει «προίκα» - γήπεδο, προπονητικό κέντρο – αλλά είναι δεδομένο ότι δεν θα παίζει για πολύ καιρό ακόμα στο ΟΑΚΑ. Ολες οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν ιδιόκτητο γήπεδο κι αυτό θα γίνει και με τον Παναθηναϊκό. Επομένως είναι μεγάλο δέλεαρ για το νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ η κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου, το οποίο θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στον σύλλογο. Για παράδειγμα αν κατασκευαστεί το γήπεδο στον Βοτανικό, τότε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα φέρνει στο «τριφύλλι» κέρδη που θα ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι υπεραρκετό για τις μεταγραφές μίας ελληνικής ομάδας.

4) Το δέλεαρ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για το νέο «αφεντικό», εάν το γήπεδο… συνοδεύεται και από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στον Βοτανικό το εμπορικό ανήκει στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό και είναι βέβαιο ότι, εφόσον ο πρίγκιπας πάρει την ΠΑΕ, θα του κάνει πρόταση για την αγορά του.

Απογειώνεται

Με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Παναθηναϊκός όχι απλά θα αλλάξει επίπεδο, αλλά θα απογειωθεί. Τα χρόνια της γενικής και πολυεπίπεδης μιζέριας θα ανήκουν στο παρελθόν και η ομάδα θα γίνει πανίσχυρη στην Ελλάδα και θα έχει αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να επιτρέψει σε πέτρινα χρόνια και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά τα χρήματα θα φέρουν και την… ποδοσφαιρική ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ