OPINIONS

Volley vs Basket, 23 χρόνια μετά

Volley vs Basket, 23 χρόνια μετά

Στις 4 Οκτωβρίου 1987 η Εθνική βόλει κατακτούσε στη Γάνδη το χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο και άρχιζε η μάχη της πρωτοκαθεδρίας με το μπάσκετ, αφού εκείνες τις εποχές ένας αγώνας βόλει Παναθηναικός-Ολυμπιακός μάζευε 3000 φιλάθλους στο Σπόρτινγκ και πολύ περισσότερους στο Παναθηναικό Στάδιο. Όπως και στο μπάσκετ.

Εκείνη την εποχή το βόλει, όπως και το μπάσκετ ήταν σχεδόν μονόστηλα στις αθλητικές εφημερίδες και μετά τη Γάνδη το «Φως» με τον Βαγγέλη Μελέκογλου ήταν η πρώτη εφημερίδα που καθιέρωσε μόνιμη στήλη βόλει.

Τότε έγινε πολύ κουβέντα, τι θα συνέβαινε αν το Ευρωβόλει γινόταν στην Ελλάδα και το Ευρωμπάσκετ στο Βέλγιο. Ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική, αλλά δύσκολα η Εθνική βόλει θα κέρδιζε τη Σοβιετική Ένωση, όπως έκανε η Εθνική μπάσκετ. Πολύ δύσκολα, γιατί στο βόλει ο Δαυίδ δεν κοιτάει στα μάτια τον Γολιάθ και με μια απλή σφεντόνα δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του. Το είδαμε εξάλλου λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο μεγάλος Ολυμπιακός σκόνταψε δις στην Ραβένα και στην Πάρμα, σε κατάμεστο ΣΕΦ στο φαιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Τα όπλα του μπάσκετ

Aπό τότε άρχισε η αντιπαράθεση με το μπάσκετ και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπερ της πορτοκαλί μπάλας, χάρη σε τρεις ανθρώπους . Τον Γιώργο Βασιλακόπουλο , που με τις δυνατές φιλίες του και τα προσόντα του, οδήγησε άριστα το μπάσκετ, με την βοήθεια βέβαια δυο μεγάλων όπλων. Του Νίκου Γκάλη και του Άρη που αγάπησε όλη η Ελλάδα, αλλά και του Φίλιππα Συρίγου που το έβαλε στην κρατική τηλεόραση σε βάρος του βόλεϊ.

Το βόλεϊ ψήλωσε τότε, χάρη και στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά ποτέ δεν έφτασε το μπάσκετ, ενώ σήμερα έχει μαραζώσει και ... αποβλήθηκε απ' όλες τις σπουδαίες διοργανώσεις.

Οι 12 ήρωες της Γάνδης

Ας δούμε που βρίσκονται οι 12 της Γάνδης. Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης (ήταν προπονητής σε Παναθηναικό και Εθνική) είναι πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθληση του Δήμου Δραπετσώνας, ενώ διοργανώνει καμπ και τουρνουά μπιτς βόλει. Ο Στέλιος Καζάζης προπονητής του Παναθηναικού. ο αδελφός του Δημήτρης τεως προπονητής της Εθνικής.

Ο Γιώργος Ντράγκοβιτς μάνατζερ παικτών, ο Κώστας Μαργαρώνης ηγετικό στέλεχος σε γνωστή εταιρεία που φέρνει χορηγίες στην ΕΟΠΕ. Ο Θανάσης Μουστακίδης μένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, τεχνικός διευθυντής του Εθνικού. Ο Τάσος Τεντζέρης υπήρξε μάνατζερ του Παναθηναϊκού (άνδρες και γυναίκες), αλλά και της Εθνικής, ενώ τώρα βρίσκεται στο ποδόσφαιρο, μαζί με τον γενικό διευθυντή Δημήτρη Γόντικα (υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της ΝΟVA και της ΕΡΤ).

Ο Μάκης Δημητριάδης ζει κι αυτός στην Αλεξανδρούπολη και είναι ομοσπονδιακός προπονητής, ο Σωτήρης Αμαριανάκης προπονητής στην Πετρούπολη, ενώ ο Βαγγέλης Κουτσονίκας (ασχολήθηκε κατά καιρούς με την προπονητική μικρών ομάδων), δουλεύει σε Τράπεζα. Ο Γιαννάς Νικολαΐδης είναι συνταξιούχος του Λιμενικού και μένει στην Ξηροκρήνη. Ο προπονητής εκείνης της ομάδας, ο Θανάσης Μαργαρίτης, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη, συντάσσοντας ένα μεγαλόπνοο σχέδιο με την προηγούμενη διοίκηση, αλλά τώρα ιδιωτεύει, όπως και στο παρελθόν.

Να μη ξεχάσουμε τον δημιουργό αυτής της μεγάλης ομάδας , τον Πολωνό Γέρζι Βελτζ, που βρίσκεται στην πατρίδα του. Δούλευε ασταμάτητα, έμαθε βόλεϊ σε όλα αυτά τα παιδιά και ήταν ο ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ του ελληνικού βόλεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ