OPINIONS

Η πρώτη φορά του Μαρινάκη

Η πρώτη φορά του Μαρινάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Λεμονίδης εξηγεί τη μεταγραφική πολιτική του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο, τη χαρακτηρίζει επιτυχημένη, χάρη στις σωστές καλοκαιρινές επιλογές του Σίλβα και αναφέρεται στις αλήθειες που είπε ο Αγγελος Αναστασιάδης στη σύγκριση με τον ΠΑΟΚ.

O Oλυμπιακός ξεκαθάρισε εδώ και καιρό, ότι δεν θα αποκτήσει παίκτη τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και πράγματι ήταν ειλικρινής, καθώς για πρώτη φορά επί εποχής Μαρινάκη δεν πέρασε κάποιος νέος το κατώφλι του Ρέντη.

Αν βάλουμε τα πράγματα κάτω, θα διαπιστώσουμε ότι η πολιτική του Ολυμπιακού ήταν εύστοχη, αφού ο καλοκαιρινός σχεδιασμός ήταν σωστός. Με γενναίες τοποθετήσεις του Σίλβα, αποκτήθηκαν όλοι οι ξένοι παίκτες που πρότεινε, ενώ ήταν σαφής και ως προς τους Έλληνες παίκτες, για τους οποίους καλώς ή κακώς είχε γνώμη για τη χρησιμότητα τους και δεν επηρεάστηκε από τον κόσμο, αλλά και τον Τύπου που ζητούσαν περισσότερες ευκαιρίες σε Γιαννιώτα, Τζανδάρη και άλλους.

Αυτός εξάλλου είναι ο προπονητής, αυτός αποφασίζει και δικαιώνεται με τα αποτελέσματα, καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, ένας προπονητής άκουσε το όνομα του, πριν ακόμη τελειώσει ο πρώτος γύρος. Ακόμη και ο Βαλβέρδε αμφισβητήθηκε στην αρχή και εκτοξεύτηκε στα ουράνια με τις πεντάρες και τις τεσσάρες επί της Μπενφίκα και της Χέρτα στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε το καλοκαίρι ό,τι ακριβώς ζήτησε ο Σίλβα και δεν είναι τυχαίο ότι επέμενε ως το τέλος Αυγούστου στην περίπτωση Ερνάνι, παρότι είχε κλείσει το ρόστερ του, με τους Κολοβό, Γιαννιώτα, Ντουρμάζ, Πάρντο, Σεμπά, με τους δυο τελευταίους να αποτελούν διακαή πόθο του Πορτογάλου. Και μη βιαστείτε να κρίνετε την επιλογή του Ερνάνι, αφού σε κανένα κλαμπ στον κόσμο δεν είναι επιτυχημένες 100% όλες οι μεταγραφές.

Εντάξει, υπάρχουν αντιρρήσεις όσον αφορά τα στόπερ, με τον κόσμο να ζητά την απόκτηση ενός σπουδαίου παίκτη, αλλά αν θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι με τον Σαντάνα, θα δικαιολογήσετε την απόφαση της διοίκησης να μη πάρει ακόμη ένα ρίσκο, όπως με τον Βραζιλιάνο. Ήρθε μετά βαϊων και κλάδων, κόστισε 800.000 ευρώ και μετά από λίγο καιρό πέρασε στον πάγκο και στη συνέχεια στην εξέδρα.

Στη φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, θυμηθήκαμε ότι υπήρχε και ο Σαντάνα στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Στη ρεβάνς του Κυπέλλου με την ΑΕΚ για παράδειγμα, ο Περέιρα έπαιξε με τον Μποτία που ήταν άπραγος, λόγω τραυματισμού, για τρεις ολόκληρους μήνες . Τόσο καλά... Καλός ξένος παίκτης, χωρίς προβλήματα τραυματισμών και συμπεριφορών, δεν υπάρχει τέτοια εποχή για τον Ολυμπιακό.

Δύσκολα επομένως να βρεθεί χρήσιμος παίκτης τον Ιανουάριο, που μπορεί να βοηθήσει μια στρωμένη ομάδα, που καλπάζει στο πρωτάθλημα και έχει προσδοκίες διάκρισης στο Γιουρόπα Λιγκ. Μη κοιτάτε τον Παναθηναϊκό που έκανε μεταγραφές με το τσουβάλι, γιατί εκεί άλλαξαν προπονητή, η ομάδα απέτυχε σε Ελλάδα και Ευρώπη, έπρεπε να ανακατέψουν την τράπουλα και να ξεκινήσουν το στήσιμο της ομάδας για τη νέα χρονιά.

Οι μόνες μεταγραφές που πέτυχαν στην αρχή του χρόνου, για τον Ολυμπιακό, ήταν αυτές των παικτών από το ελληνικό πρωτάθλημα, με δοκιμασμένους ποδοσφαιριστές, όπως ο Τζιμπούρ και ο Μανιάτης.

Από εκεί και πέρα αποκτήθηκε ο Κάρολ, επειδή εκδιώχθηκε ο Κοστάντσο και πήγε στον Πειραιά ως ρεζέρβα του Μέγκερι, άσχετα αν ήταν ο ήρωας στα ματς με την Ρουμπίν Καζάν, επειδή αποβλήθηκε ο Ούγγρος. Την ίδια χρονιά πήγε και ο τρελο-Καζίμ Ρίτσαρντς που ήρθε, είδε και απήλθε, όπως και ο Πίνο, με μοναδική προσφορά δυο ασίστ στο πρωτάθλημα.

Οι Πέρεζ, Βαλντές πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ενώ ακόμη και ο Μαρκάνο που ήταν πολύτιμος στην πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό, τη δεύτερη δεν ήταν καλός, γι' αυτό και δεν παρέμεινε.

Από τον Χάρα, τέλος, μας έμεινε το γκολ-πρόκριση στο 90' στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ, αλλά κι αυτός δεν έπεισε και αποδεσμεύτηκε λίγο πριν αποκτηθεί ο Ιντέγε.

ΥΓ: Λύθηκε η γλώσσα του Άγγελου Αναστασιάδη, ένα χρόνο μετά την απόλυση του από τον ΠΑΟΚ και παραδέχθηκε τα αυτονόητα . Πέρυσι είχε στην άκρη της γλώσσας του την καραμέλα της διαιτησίας, για την κυριαρχία του Ολυμπιακού. Την Κυριακή είπε την αλήθεια εντοπίζοντας την ανωτερότητα του πρωταθλητή στο γεγονός ότι είναι ένα πραγματικό κλαμπ, μια γροθιά, σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Και ανέφερε τα παραδείγματα του Αβραάμ Παπαδόπουλου και του Μίτσελ, όπου αποδείχθηκε ότι πάνω από το κλαμπ δεν μπαίνει κανένας παίκτης, κανένας προπονητής.

Η λίστα των χειμωνιάτικων μεταγραφών

2010-11

Μανώλης Μονιάκης (ΟΦΗ, αγορά)

Ράφικ Τζεμπούρ (ελεύθερος)

Γιάννης Μανιάτης (Πανιώνιος, αγορά)

2011-12

Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς (Γαλατάσαραϊ, δανεικός)

Ρόι Κάρολ (ΟΦΗ, αγορά)

2012-13

Πάμπλο Πίνο (ελεύθερος)

2013-14

Ερνάν Πέρες (Βιγιαρεάλ, δανεικός)

Πελέ (Εργοτέλης, αγορά)

Αμπντισαλάμ Ιμπραχίμ (ελεύθερος)

Νέλσον Βαλντές (Αλ Τζαζίρα, δανεικός)

Ιβάν Μαρκάνο (Ρουμπίν Καζάν, δανεικός)

2014-15

Φράνκο Χάρα (Μπενφίκα, αγορά)

Φελίπε Σαντάνα (Σάλκε, δανεικός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ