OPINIONS

Έλληνες ή ξένοι;

Έλληνες ή ξένοι;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Λεμονίδης εξηγεί πως η Ντόρτμουντ είναι το κλειδί για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού και κάνει σενάρια για την περίπτωση που ο πρωταθλητής προχωρήσει τη νέα περίοδο με Έλληνες παίκτες.

Πριν καλά-καλά τελειώσει η χρονιά, άρχισε η παρέλαση των παικτών που προορίζονται για τον Ολυμπιακό, αλλά όπως μας δίδαξε το παρελθόν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ουδέποτε έγινε μεταγραφή πριν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας, ενώ φέτος υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος να καθυστερήσουν οι μεταγραφές, κι αυτός είναι η πορεία της Ντόρτμουντ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Αν ανατρέξουμε λοιπόν στις μεταγραφικές περιόδους του καλοκαιριού επί Μαρινάκη, θα παρατηρήσουμε ότι ο μοναδικός παίκτης που αποκτήθηκε πριν από τη λήξη των προαναφερθέντων πρωταθλημάτων, ήταν ο Σαλίνο, που ήταν ελεύθερος.

Δεν υπολογίζουμε τους Έλληνες παίκτες που έμεναν ελεύθεροι και ήταν μήλο της έριδος, γιατί αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση, και σε αυτούς θα σταθούμε ιδιαίτερα.

Πρώτα απ όλα όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, πριν οριστικοποιηθεί αν θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή αν θα χρειασθεί να δώσει δυο προκριματικά ματς. Αν θα πάρει με λίγα λόγια το Γιουρόπα Λιγκ η Ντόρτμουντ, ή κάποια άλλη ομάδα, προς απογοήτευση του πρωταθλητή.

Κακά τα ψέματα, αλλιώς στήνεις μια ομάδα που θα παίξει δυο ζαριές κατακαλόκαιρο τα 25 εκατομμύρια ευρώ, κι αλλιώς αν θα τα έχεις ήδη στο ταμείο σου. Και οι παίκτες που θα αποκτήσεις θα είναι διαφορετικοί, αλλά και οι ποδοσφαιριστές σου, ιδιαίτερα ο Ρομπέρτο, θα σκεφτούν δουν με άλλο μάτι τη νέα χρονιά.

Πάμε όμως στους Έλληνες παίκτες που μπορούν να παίξουν στον Ολυμπιακό και στην ελληνοποίηση που όλοι ευαγγελίζονται, χωρίς όμως να μετρούν τις συνέπειες και το ρίσκο.

Το πιο απλό θα είναι να πουν Μαρινάκης και Σίλβα, ξεκινάμε με πολλούς Έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα και ότι βγει. Παίζουν λοιπόν Καπίνο, Tσιμίκας, Αυλωνίτης, Σιόβας, Βούρος, Τζανδάρης, Κατσικάς, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Μπακασέτας, Γιαννιώτας και τρεις-τέσσερις από τους Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Πάρντο.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα φύγει ο Ρομπέρτο, αλλά και τα στόπερ, οι Φουστέρ, Καμπιάσο, Τσόρι, Ντουρμάζ και δεν θα σταθούμε στο συναισθηματικό κομμάτι, αφού ο κόσμος έχει δεθεί με αυτά τα παιδιά και θέλει να τα βλέπει με την ερυθρόλευκη φανέλα, όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Κι ας μη ξεχνάμε ότι για να παίξει ο Φορτούνης, θυσιάστηκε ο Τσόρι.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να δικαιολογεί και τα λάθη τους, να τα στηρίζει. Αν για παράδειγμα ο Καπίνο δεχθεί γκολ ανάλογο με αυτό των Βρυξελλών κόντρα στην Άντερλεχτ, δεν πρέπει να αποδοκιμασθεί όπως ο Κοστάνσο. Τουναντίον οφείλουν οι οπαδοί να τον χειροκροτήσουν, όπως έκαναν, και καλά έκαναν, με τον Ισπανό τερματοφύλακα.

Αν το δούμε και εμπορικά, για το ταμείο του Ολυμπιακού είναι ότι καλύτερο να παίξουν Έλληνες παίκτες, γιατί ουσιαστικά είναι δικοί του και θα πωληθούν πολύ ακριβά, ενώ αποκτήθηκαν φτηνά. Οι Σάμαρης, Φετφατζίδης, Μήτρογλου, Μανωλάς και πρόσφεραν στον Ολυμπιακό και έφεραν χρήματα που επέτρεψαν μεγάλες μεταγραφές, που έκαναν απλησίαστη την ομάδα στην Ελλάδα.

Κι αυτό είναι ένα άλλο ζητούμενο. Με τους Έλληνες παίκτες ρισκάρεις την κατάκτηση του πρωταθλήματος και σίγουρα δεν το παίρνεις από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Και μπορεί φυσικά να το χάσεις, να σε γκρεμίσουν από την κορυφή και να μη παίξεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, που το είχες στο τσεπάκι σου τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και να επιλεγεί το καλύτερο σενάριο για την επόμενη χρονιά για το κλαμπ, που βρίσκεται επί ξυρού ακμής, αν παίξει δυο προκριματικούς γύρους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και μη βιαστείτε να πείτε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του μη ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, όπως επικαλέσθηκε ο Ιβάν Σαββίδης για να δικαιολογήσει τις απανωτές αποτυχίες του, γιατί δεν φταίει ο Ολυμπιακός που δεν τον πλησιάζουν οι άλλοι, παρά μόνο οι άλλοι που δεν τρέχουν πιο γρήγορα και δεν κάνουν μεταγραφές.

ΥΓ1: Όσο καθυστερεί ο Σταύρος Κοντονής να ανακοινώσει την απόφαση του για την επανέναρξη του Κυπέλλου, τόσο περισσότερο μειονεκτεί ο Ολυμπιακός έναντι της ΑΕΚ (αν αποκλείσει τον Ατρόμητο). Κι αυτό γιατί στον Πειραιά σβήνουν τις μηχανές, ενώ η ΑΕΚ έχει προγραμματισθεί για να τρέξει τον Μάιο, αφού ο στόχος της ήταν εξαρχής τα πλέι οφς.

YΓ2: Η αβελτηρία της αστυνομίας στη Λευκάδα, τονίσθηκε απ όλους. Κι αν συνελήφθη κοιμώμενη στο νησί, μπορούσε να πιάσει άνετα τους χούλιγκανς στη Βόνιτσα κατά την... οπισθοχώρηση τους. Και απορίας άξιο είναι πως δεν προβληματίστηκαν και δεν κινητοποιήθηκαν, δεν σήμαναν συναγερμό, όταν ένα κομβόι 50 αυτοκινήτων διέσχιζε τα ξημερώματα τη μισή Ελλάδα. Ούτε μια παραίτηση δεν είδαμε, αλλά τα χειρότερα έρχονται. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ παίζουν στο φάιναλ φορ Κυπέλλου βόλεϊ ανδρών το Σαββατοκύριακο στη Γλυφάδα, μέσα σε κλίμα πόλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ