OPINIONS

Το viral της κατάντιας μας

Το viral της κατάντιας μας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το υπέροχο στιγμιότυπο με τον Τσόρι να υποκλίνεται στην κορούλα του Μπουονανότε έγινε viral, αποδεικνύοντας πόσο ξένο είναι στα μάτια μας το αυτονόητο. Γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Γίνεται σε έναν τελικό Κυπέλλου χωρίς θεατές-ορισμό της κατάντιας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο να μας ξεγυμνώσει ακόμα περισσότερο; Και όμως. Η κίνηση του Τσόρι να υποκλιθεί στην κορούλα του Μπουονανότε και να της φιλήσει το χέρι, τα κατάφερε... Κατάφερε να μας εντυπωσιάσει όλους, αποδεικνύοντας πόσο ξένο είναι στα μέρη μας το αυτονόητο.

Εμείς οι ίδιοι στο Sport24, τρέξαμε να την ποστάρουμε στο facebook γιατί "το ποδόσφαιρο που ονειρευόμαστε, είναι κάπως έτσι...". Αποτέλεσμα; Το πρωί της Τετάρτης είχαν δει τη φωτογραφία 1.000.000 (!) άνθρωποι, είχαν πατηθεί 30.000 likes και είχε μοιραστεί 5.000 φορές! Προσέξτε: Μόνο από το facebook του Sport24.

Γιατί η συγκεκριμένη φωτογραφία έπαιξε παντού! Σε όλα τα αθλητικά sites και όχι μόνο. Αμέτρητοι χρήστες όλων των social media, όχι μόνο στο facebook, την ανέβασαν στους λογαριασμούς τους. Αυτό το κλικ όντως είναι ο ορισμός του viral. Κάτι δηλαδή που μόλις εμφανίζεται εξαπλώνεται παντού με απίστευτη ταχύτητα, σαν ιός.

Και το θέμα δεν είναι ότι τη μοιράστηκε γιατί είναι μία όμορφη και γλυκιά εικόνα. Η ουσία είναι στα σχόλια που έγιναν όπου εμφανίστηκε αυτή η φωτογραφία. Το 99% αποθέωσε τον Τσόρι, αποθέωσε αυτό που έβλεπε γιατί αυτό είναι αθλητισμός. Αυτό είναι ποδόσφαιρο. Αυτό είναι που θέλει να βλέπει. Αυτό το αυτονόητο που είναι τόσο ξένο στην Ελλάδα.

Αυτό είναι φίλοι μου, η κατάντια μας. Να βλέπουμε στα μέρη μας εικόνες συνηθισμένες για τον πολιτισμένο κόσμο και να μας εντυπωσιάζουν. Να μας κάνουν να θέλουμε να τις μοιραστούμε με ένα "ρε γαμώτο, γιατί να μην συμβαίνει πιο συχνά...". Ακριβώς. Γιατί ρε γαμώτο να μην είναι αυτό το κλικ ο κανόνας και όχι η εξαίρεση;

Το viral της κατάντιας μας

Για παράδειγμα, η φωτογραφία που μόλις είδατε, είναι ο κανόνας στην Premier League. Ένας φίλαθλος της Νιούκαστλ σπεύδει να βγάλει selfie με τον Γιούργκεν Κλοπ. Κάτι που συνέβη σχεδόν σε κάθε γήπεδο στο οποίο πήγε να παίξει φέτος η Λίβερπουλ με τον Γερμανό στον πάγκο. Γιατί πολύ απλά, τόσο απλά, ο κόσμος θεώρησε τιμή να υποδεχθεί στην έδρα του μία προσωπικότητα όπως ο Κλοπ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Πολιτισμό που θα βρεις στις περισσότερες γωνιές της Ευρώπης. Ναι, βία υπάρχει παντού αλλά τη βία εκτός γηπέδων είναι αδύνατο να την περιορίσεις. Τον πολιτισμό όμως σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου επιβάλλεται να τον φέρεις. Για να μπορεί να πηγαίνει με ασφάλεια στο γήπεδο ο πατέρας με το παιδί του, ξέροντας ότι θα γυρίσει σπίτι. Για να μπορεί στη Βαλένθια, στον τελικό κυπέλλου το 2014 ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, να βλέπεις αυτό:

Μακάρι η αποδοχή της φωτογραφία του Τσόρι από τον κόσμο να είναι ένα βήμα προς το ποδόσφαιρο που- με βάση αυτά που γράφονται- θέλουμε. Κάτι μου λέει όμως ότι στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα του χρόνου, πολλοί από αυτούς που αποθεώνουν τώρα, θα βρίζονται στο facebook. Και φυσικά οπαδοί-δημοσιογράφοι που μοιράζονται αυτό το κλικ, θα γράφουν πάλι εμετικά σχόλια και αρθρογραφίες.

YΓ: Για την ιστορία, ο Τσόρι και ο Μπουονανότε είναι κολλητοί στην Ελλάδα. Βρίσκονται συχνά ο ένας στο σπίτι του άλλου, βγαίνουν με τις οικογένειές τους. Έτσι, μόλις η μικρούλα είδε τον Ντομίνγκες άρχισε να του κάνει χαρές. Και αυτός την πλησίασε και της φίλησε το χέρι. Με λίγα λόγια, μας έκανε εντύπωση ότι ένας άνθρωπος φίλησε την κορούλα του φίλου του, γιατί αυτός φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και αυτή της ΑΕΚ...

photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ