OPINIONS

Στερνή μου (ευρωπαϊκή) γνώση να σ' είχα πρώτα

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏ - ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / PANATHINAIKOS - ATHLETIC BILBAO (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏ - ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / PANATHINAIKOS - ATHLETIC BILBAO (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός που θέλει να γίνει Panathinaikos, αλλά πληρώνει δικές του "αμαρτίες" κάτι που συμβαίνει και με την ΑΕΚ. Αντίθετα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν φροντίσει για τις τύχες τους στην Ευρώπη. Γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Η εικόνα- σε ένα βαθμό- σουρεαλιστική: Δύο παρά, ξημερώματα 4ης Αυγούστου και δέκα (10) άτομα πάνω από μία οθόνη περιμένοντας να ολοκληρωθεί ένα παιχνίδι στην Πορτογαλία ανάμεσα στην Μπράγκα και την ΑΪΚ Στοκχόλμης.

Ναι, ξενύχτια έχει πάρα πολλά αυτή η δουλειά, αλλά το συγκεκριμένο δεν είναι από αυτά που περιμένεις ότι θα συμβούν. Και όμως. Μια καραμπόλα αποτελεσμάτων, έφερε την τύχη του Παναθηναϊκού να εξαρτάται από το συγκεκριμένο ματς.

Οι πράσινοι ήθελαν πρόκριση των Σουηδών για να βρεθούν ως τελευταίοι στο γκρουπ των ισχυρών. Η Μπράγκα όμως σκόραρε στο 121' και έστειλε αρχικά το τριφύλλι ως πρώτο στο γκρουπ των ανίσχυρων και στη συνέχεια στην αγκαλιά της Μπιλμπάο. Έτσι χθες, μία εξαιρετική εμφάνιση για 65 λεπτά κατέρρευσε σε χρόνο-ρεκόρ, απομακρύνοντας τον στόχο των ομίλων.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Η πορτογαλική ομάδα όμως είναι το δέντρο της ατυχίας που έφερε ανίσχυρο τον Παναθηναϊκό στις καθυστερήσεις της παράτασης. Και δεν πρέπει να κρύψει το δάσος που δεν είναι άλλο από τις τεράστιες καταπράσινες ευθύνες των περασμένων ετών.

Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός δεν βρέθηκε στους ανίσχυρους του Europa League εξαιτίας της Μπράγκα αλλά ελέω των μόλις 15.080 βαθμών του, που τον φέρνουν στην 127η θέση στην Ευρώπη, κάτω από τον Αστέρα Τρίπολης. Βρέθηκε εκεί γιατί η τελευταία του νίκη σε όμιλο στην Ευρώπη χρονολογείται από τις 22 Νοεμβρίου 2012. Βρέθηκε εκεί γιατί έχει να νικήσει εκτός έδρας, πλην από τους καλοκαιρινούς μήνες, από το 2010 και το 2-3 μέσα στο Ολίμπικο επί της Ρόμα.

Βρέθηκε εκεί γιατί πριν δύο χρόνια δεν πέρασε καν στους ομίλους, μένοντας έξω από κάποια Γκαμπάλα.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει βρεθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας του Champions League. Και τώρα περιμένει καραμπόλα 7 αποτελεσμάτων για να είναι ισχυρός στα play-off του Europa League. Του έκατσαν τα έξι, έχασε στο 121' το έβδομο.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε τη... γνώση, να φτιάξει μια ομάδα που θα παίζει έτσι στα μέσα Αυγούστου για 65 λεπτά, θα είχε ρίξει τότε τέσσερα γκολ στην Γκαμπάλα. Αν έπαιρνε ζεστά όλα τα παιχνίδια πέρσι στους ομίλους, ίσως να μην χρειαζόταν να περιμένει μέχρι τις 2 το πρωί ένα αποτέλεσμα στην Πορτογαλία.

Όπως έστρωσε όμως, κοιμάται πλέον. Και για να αλλάξει τη μοίρα του, πρέπει να ασχοληθεί με το δάσος. Μέσα από προκρίσεις απέναντι στις Μπιλμπάο αυτού του κόσμου, μέσα από νίκες στους ομίλους, θα βρεθεί πάλι σε θέση ισχύος.

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÌÐÑÉÆ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / BRUGGE- AEK (Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÌÐÑÉÆ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / BRUGGE- AEK (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Την ίδια ώρα οι αντίπαλοί της πλέον στην Ευρώπη, συνέχιζαν να δίνουν αγώνες επιπέδου Champions League. Γι' αυτό και πέντε αναμετρήσεις μετά την επιστροφή της στα ευρωπαϊκά σαλόνια, δεν έχει βρει ακόμα στόχο. Καλείται να κάνει υπερβάσεις, όπως την επόμενη Πέμπτη στο Ολυμπιακό Στάδιο, πατώντας πάνω στην προίκα του 0-0.

Κατά τη γνώμη μου, η ρεβάνς με την Μπριζ είναι πιο σημαντική και από τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ομάδες όπως η ΑΕΚ δεν έχουν ανάγκη από ένα Κύπελλο για να ορθοποδήσουν όταν τους έχει πάρει η κάτω βόλτα. Ολόκληρος ο οργανισμός θα πάει μπροστά μέσα από ευρωπαϊκά μονοπάτια. Ανεβαίνεις, ψηλώνεις, βιώνεις ιστορίες που μένουν αξέχαστες όταν θα παίξεις το χειμώνα δύο φορές σε ομίλους με τη Μίλαν και όχι όταν την Κυριακή υποδέχεσαι τον Απόλλωνα και το άλλο Σάββατο πηγαίνεις στη Λαμία (με όλη τη συμπάθεια στις δύο αυτές ομάδες).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΧΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Ουσιαστικά, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πρέπει να αντιγράψουν τον δρόμο των δύο ομάδων που βρίσκονται πιο ψηλά στην βαθμολογία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ανάγκη στο Europa League κανέναν για να βρεθεί στους ισχυρούς. Μόνος του έχτισε την τύχη του να παίζει με τις Ολιμπίκ και τις Έστεργουντς. Μέσα από προκρίσεις και πολλούς βαθμούς στους ομίλους που συμμετέχει με υποδειγματική συνέπεια.

Το ίδιο και ακόμα καλύτερα για τον Ολυμπιακό που έφτασε μέχρι την 21η θέση της βαθμολογίας, απολαμβάνοντας το όνομά του στην πρώτη θέση των ισχυρών είτε στα προκριματικά του Champions League είτε του Europa. Νίκες όπως αυτές με τη Γιουβέντους ή την Ατλέτικο, δεν έφεραν μόνο πρεστίζ στο σύλλογο αλλά και πολύτιμους βαθμούς.

Επειδή λοιπόν ο δρόμος της απευθείας συμμετοχής σε ομίλους έκλεισε, αυτός που απέμεινε είναι οι "καλές" κληρώσεις. Και η κάθε ομάδα τον φτιάχνει μόνη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ