OPINIONS

Πότε θα τελειώσει το βαρετό αστείο με τους ομίλους στο Κύπελλο Ελλάδας;

Πότε θα τελειώσει το βαρετό αστείο με τους ομίλους στο Κύπελλο Ελλάδας;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ποσειδώνας Μηχανιώνας; Χαϊδάρι; Κάτι σας λένε αυτές οι ομάδες. Πλέον, με την αστεία μορφή των ομίλων του Κυπέλλου τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει χώρος για ανάλογες εκπλήξεις, γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Αν κάνεις μία βόλτα από το Χαϊδάρι, ακόμα θυμούνται εκείνο το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 2006 όταν έπαιζαν με 9 παίκτες στην παράταση απέναντι στην ΑΕΚ και τελικά την απέκλεισαν στα πέναλτι από την επόμενη φάση του Κυπέλλου! Ναι, 10 χρόνια μετά βάζεις ξανά θαυμαστικό στο τέλος της παραπάνω πρότασης.

Τι άλλο παράσημο μπορεί να έχει στην ιστορία του το Χαϊδάρι, εκτός από εκείνη τη βραδιά; Η' ποιος θα θυμόταν ακόμα το όνομα του Ποσειδώνα Μηχανιώνας αν το 1999 δεν είχε αποκλείσει και αυτός την ΑΕΚ με "χρυσό" σκόρερ τον 20χρονο Σάκη Πρίττα;

Αλήθεια, πόση υπερηφάνεια να αισθάνονται στις Σέρρες όταν θυμούνται την 27η Οκτωβρίου 2009 όταν και απέκλεισαν με το επιβλητικό 3-1 τον Ολυμπιακό; Η' στον Εργοτέλη, όταν τρία χρόνια νωρίτερα ως ομάδας Β' Εθνικής, έστειλαν σπίτι τον Παναθηναϊκό χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πάτρικ Ογκουνσότο;

Βιάζοντας την φύση του θεσμού

Όλα τα παραπάνω νοκ-άουτ ματς είναι ένα ενδεικτικό σημείο αναφοράς από τους αγώνες που έμειναν στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας. Και ας μην κατέκτησε κανένα Κύπελλο καμία από αυτές τις ομάδες. Τι σημασία όμως έχει; Η φύση αυτού του θεσμού δίνει την ευκαιρία στους μικρούς αυτού του κόσμου να νιώσουν μεγάλοι για ένα βράδυ, παίρνοντας το πιο λαμπρό παράσημο στην ιστορία τους.

Νομίζω, οι Άγγλοι κάτι παραπάνω θα ξέρουν για να διεξάγουν με νοκ-άουτ παιχνίδια τον αρχαιότερο θεσμού του αθλήματος παγκοσμίως.

Και ερχόμαστε οι... πολυμήχανοι Έλληνες και όχι μόνο βάζουμε διπλούς αγώνες από τη φάση των "16" και μετά, αλλά βρήκαμε και τρεις ημερομηνίες νωρίτερα για να φτιάξουμε ομίλους. Να αυξήσουμε τις πιθανότητες οι "μεγάλοι" να προχωρήσουν για να έχουμε στη συνέχεια κάποια διπλά ντέρμπι.

Κάπως έτσι αφαιρέσαμε όλη την αίγλη του Κυπέλλου, όλο το πραγματικό ενδιαφέρον του θεσμού. Αυτό που γουστάρουν όλοι οι αληθινά ποδοσφαιρόφιλοι: Την έκπληξη και όχι ένα ακόμα ντέρμπι "μίσους". Βιάσαμε τη φύση της διοργάνωσης.

Αλήθεια, ποιος απέκλεισε τον ΠΑΟΚ;

Και μην μου πείτε ότι και τώρα γίνονται εκπλήξεις. Γνωρίζω ότι αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ από τους ομίλους πριν δύο χρόνια. Αλλά ποιος πήρε το παράσημο; Ποιος καμαρώνει ότι τον έστειλε σπίτι του; Αμφιβάλλω αν μπορείτε εύκολα να θυμηθείτε και τις τρεις ομάδες εκείνου του ομίλου. Σίγουρα, περισσότεροι θα είστε εσείς που θα θυμάστε ότι ο Θρασύβουλος το 2008 τον απέκλεισε σε νοκ-άουτ με 4άρα.

Το ίδιο θα συμβεί και αν αποκλειστεί αύριο ο Παναθηναϊκός. Ποιος θα καμαρώνει; Ο ΟΦΗ; Ο Ηρακλής; Ο Απόλλωνας; Σκεφτείτε όμως να έπαιρναν μέρος στον θεσμό και οι ομάδες της Γ' Εθνικής. Και το τριφύλλι να πήγαινε να παίξει επί Στραματσόνι με τον Παναρκαδικό. Τότε που είχε ξεχάσει τι σημαίνει νίκη. Και να έχανε στα πέναλτι. Πόσα χρόνια αργότερα θα μιλούσαμε για εκείνο το ματς στην Τρίπολη;

Μπράβο. Για χάρη... τηλεοπτικού (;) ενδιαφέροντος (;), καταστρέψατε έναν υπέροχο θεσμό.

* Στην φωτογραφία της Eurokinissi, η εικόνα της ποδοσφαιρικής ζωής των παικτών του Χαϊδαρίου το 2006. Μην περιμένετε ανάλογες με τη μορφή των ομίλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ