OPINIONS

Μία μοναδική εμπειρία στη Veltins-Arena

Μία μοναδική εμπειρία στη Veltins-Arena

Ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για την πρώτη ημέρα στο Γκελζενικίρχεν, αυτό που περιμένει σήμερα τους παίκτες του Αστέρα στη Veltins-Arena αλλά και τη συνθήκη Σένγκεν που πήγε περίπατο!

Κάθε ταξίδι είναι μία μοναδική, ξεχωριστή εμπειρία. Ακόμα και αν μοιάζει με... copy paste με το πρόσφατο παρελθόν. Πριν περίπου δύο μήνες βρέθηκα από Αθήνα στο Ντίσελντορφ μέσω Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό την Ολλανδία και την προετοιμασία του Αστέρα. Χθες ακολούθησα ακριβώς το ίδιο αεροπορικό ταξίδι μέχρι τη γερμανική πόλη, για να καταλήξω στο κοντινό Γκελζενικίρχεν όπου σήμερα οι Αρκάδες αντιμετωπίζουν τη Σάλκε στη φάση των ομίλων του Europa League (1/10, 20:00).

Σένγκεν Σένγκεν είσαι εδώ;

Όλα φάνταζαν ως ένα déjà vu. Ίδια γκισέ, ίδιες πύλες εξόδου, ίδια πτήση, αεροπλάνο κτλ. Μόνο που όταν φτάσαμε στο Ντίσελντορφ ενημερωθήκαμε για τα νέα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα της Γερμανίας λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος. Εικόνα από το πολύ μακρινό παρελθόν να βγάζεις ταυτότητα ή διαβατήριο για να μπεις ως Ευρωπαίος σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Σήκωσα βιαστικά το κινητό, αλλά τελικά η θολή εικόνα αντικατοπτρίζει ιδανικά τα όσα γίνονται γύρω μας το τελευταίο διάστημα...

Μία μοναδική εμπειρία στη Veltins-Arena

Ένα υπέροχο γήπεδο

Ξεκίνησα με μία μη αθλητική εικόνα, άλλωστε τα ταξίδια έχουν πολλά χρώματα ακόμα και αν γίνονται καθαρά για ποδοσφαιρικούς λόγους. Γρήγορα όμως αλλάξαμε το τσιπάκι και πριν καν τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, φτάσαμε στον "παλάτι" της Σάλκε. Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για τη Veltins-Arena η οποία δεν είναι καθόλου άγνωστη στους Έλληνες. Άλλωστε την έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Τι μπορώ να προσθέσω γι' αυτό το κόσμημα, πέρα από την προσωπική μου εμπειρία...

Κρυμμένο ανάμεσα σε δέντρα, ξεπροβάλει ξαφνικά μπροστά σου. Επιβλητικό ως προς την εξωτερική του κατασκευή, υπερσύγχρονο σε κάθε του βήμα μόλις μπεις σε αυτό και ας μετράει ήδη 14 χρόνια ζωής. Αλλά στάσου, ακόμα δεν βρεθήκαμε τις κερκίδες. Πάμε πρώτα στην αίθουσα Τύπου για τις δηλώσεις του προπονητή της Σάλκε σε ένα περιβάλλον που απολαμβάνεις κάθε μα κάθε στιγμή της εργασίας σου (Θέε μου πόσο γρήγορο ίντερνετ). Χωρίς να μπορείς να φανταστείς τι σε περιμένει μόλις μπεις στις κερκίδες.

Δέος; Ίσως και κάτι παραπάνω. Μπαίνεις μέσα στη Veltins-Arena και απλά... χαζεύεις. Όπως έκανε ο Ματίας Ιγκλέσιας όταν βγήκε στον αγωνιστικό χώρο από τη στοά που θυμίζει ανθρακωρυχείο. Χάνεσαι μέσα στα "έγκατα της γης" χωρίς να έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Ώσπου στο τέλος βλέπεις μερικά σκαλιά, τα ανεβαίνεις και...

Το γήπεδο έχει μία μοναδική ακουστική ακόμα και... άδειο! Με το που βρίσκεται στην εξέδρα, νιώθεις τις φωνές του κόσμου στα αυτιά σου. Επαναλαμβάνω στο άδειο γήπεδο. Βγάζει μία μοναδική ενέργεια η οποία οδηγεί το στο μυαλό σου στο να... ανατριχιάζει από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν γεμίζει. Και ας μην το έχεις δει ακόμα γεμάτο!

Ακόμα όμως και με 30.000 Γερμανούς, όπως υπολογίζουν οι άνθρωποι της Σάλκε να βρεθούν στη Veltins-Arena, αυτό που θα ζήσουμε σήμερα δεν νομίζω να μεταφέρεται πιστά σε κανένα βίντεο. Για όνειρο και εμπειρία ζωής έκαναν λόγο οι Γιάννου, Κουρμπέλης. Πώς να τους δώσεις άδικο όταν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται στα Δημοτικά Στάδια της Λιβαδειάς, της Κομοτηνής, της Μυτιλήνης.

Η Veltins-Arena είναι μία μοναδική εμπειρία είτε για να παίξεις, είτε για να δεις, είτε να περιγράψεις ποδόσφαιρο. Αν με ακούσεις σήμερα στον Sport24 Radio 103,3 την ώρα της μετάδοσης, μην παρεξηγήσεις τον ενθουσιασμό στον τόνο της φωνή μου.

Το αστέρι στο σπίτι της Σάλκε #asterastripolisfc #europaleague #schalke

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης SPORT 24 (@sport24) στις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ