OPINIONS

Το "Vamos bien" του Μανόλο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα φανέρωσε το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ ως προ τη δουλειά που κάνει ο Μανόλο Χιμένεθ στο Κίελτσε, όπου διεξάγεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές για τον οποιονδήποτε να επιχειρήσει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τη νέα ΑΕΚ, από το πρώτο φιλικό. Για όσους έχουν παρακολουθήσει περισσότερες της μιας καλοκαιρινές προετοιμασίες της ομάδας, θα ήταν στα όρια του εγκληματικού.

Παράδειγμα. Το 2008 στην Αυστρία, η ΑΕΚ του Γιώργου Δώνη στο πρώτο φιλικό με την Αρμίνια Μπίλεφελντ, έκανε μαγικά πράγματα. Έδειχνε η πιο καλοδουλεμένη ομάδα του πλανήτη. Η συνέχεια; Άρτσι μπούρτσι και λουλάς στα υπόλοιπα φιλικά του Ιουλίου, καταστροφικός αποκλεισμός από την Ομόνοια τον Αύγουστο, "σφαλιάρες" τον Σεπτέμβριο και αντίο του Δώνη πριν από την παρέλαση.

Ειδικά από τότε, είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός με την εικόνα που δείχνει η ΑΕΚ στο πρώτο φιλικό μιας προετοιμασίας. Από την άλλη μεριά, προφανώς και δείχνει πράγματα. Δηλαδή θυμάμαι το περσινό πρώτο φιλικό απέναντι στη Μπάνικ Οστράβα, στο οποίο μάλιστα η ΑΕΚ είχε νικήσει με 1-0. Ήταν μια ομάδα δυσκοίλια επιθετικά, με τεράστιες αδυναμίες αγωνιστικού προσανατολισμού. Αυτή ήταν η ευγενική προσέγγιση που είχαμε κάνει στο θέμα, περιμένοντας πως στην πορεία η δουλειά θα αλλάξει την εικόνα. Στην πραγματικότητα οι παίκτες κουτούλαγαν. Όπως κουτούλαγαν και δυο μήνες μετά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ(ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ(ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για να μην ξεφεύγουμε: το πρώτο φιλικό δεν δίνει ασφαλή συμπεράσματα. Δίνει όμως μπούσουλα για το πού πάει το πράγμα. Και για την φετινή ΑΕΚ, αυτό που έδειξε το πρώτο ματς απέναντι στην Καρπάτι, είναι πως το φτιάξιμο είναι σε καλό δρόμο.Vamosbien, που θα έλεγε και ο Χιμένεθ.Τα πράγματα καμία φορά στο ποδόσφαιρο, είναι εξαιρετικά απλά. Από την πρώτη μέρα των προπονήσεων εδώ στο Κίελτσε, ο Ισπανός επιμένει για το πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου. Το ανέλυε στη θεωρία στο ξενοδοχείο, το έδειχνε σε μια σειρά από ασκήσεις. Ποιο ήταν το πρώτο που έβγαλε η ΑΕΚ στο ματς με την Καρπάτι; Το πρέσινγκ. Το έβγαλε απόλυτα σωστά; Όχι βέβαια, αλλά ακόμα η προετοιμασία έχει δρόμο και προπονήσεις. Το σημαντικό είναι πως αυτό που δουλεύει ο Χιμένεθ, αυτό που θέλει να φτιάξει, βγαίνει και στο γήπεδο.

Επίσης ο Ισπανός από την πρώτη μέρα επιμένει σε ανάπτυξη από τα άκρα. Το δείχνει, το ξαναδείχνει, το αναλύει και στον πίνακα διδασκαλίας στο ξενοδοχείο. Γκολ από τα άκρα, μετά από φάουλ από τα άκρα και όλες οι ευκαιρίες ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, από ανάπτυξη από τα άκρα. Θέλει και αυτό δουλειά; Προφανώς. Άλλωστε εξτρέμ όπως ο Τρίστασον, έχουν μόλις δυο μέρες προπονήσεων με την ομάδα. Όμως αυτό που θέλει ο Χιμένεθ, αυτό που προσπαθεί να φτιάξει, βγήκε στο γήπεδο. Ατελώς. Αλλά βγήκε. Ακόμα και η κυκλοφορία της μπάλας με ταχύτητα και με την μία επαφή βγήκε. Αυτό δηλαδή για το οποίο ουρλιάζει ο Χιμένεθ σ’ όλες τις ασκήσεις. Ούτε αυτό βγήκε σωστά, αλλά αλίμονο αν η ΑΕΚ έκρυβε την μπάλα από το πρώτο φιλικό.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Το σημαντικό είναι πως όλοι μας, τόσο από το γήπεδο, όσο και από την τηλεόραση, καταλάβαμε τι ακριβώς θέλει να φτιάξει ο Χιμένεθ. Μια ομάδα γρήγορη, κυρίως από τα άκρα, που να πνίγει τον αντίπαλο με το πρέσινγκ της. Προφανώς στην πορεία θα μπουν και άλλα στοιχεία. Υπάρχει ακόμα μια εβδομάδα δουλειάς στο Κίελτσε και ακόμα δυο στην Αθήνα, μέχρι και το πρώτο ευρωπαϊκό ματς. Με μια ομάδα που κατά 90% είναι πλήρης. Αλίμονο να ήταν έτοιμη από το πρώτο ματς. Αλίμονο όμως και να μην μπορούσες να ξεχωρίσεις τι ακριβώς θέλει να φτιάξει ο προπονητής. Όπως γινόταν άλλες χρονιές.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΚΑΡΠΑΤΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΚΑΡΠΑΤΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είναι απολύτως ξεκάθαρο το μοντέλο που φτιάχνει ο Χιμένεθ. Και στο πρώτο φιλικό αρκεί που το είδαμε. Το πότε θα το δούμε να λειτουργεί όπως θέλει ο Ισπανός, είναι θέμα χρόνου και αποτελεσματικότητας στην δουλειά. Αλλά για πρώτο φιλικό, απέναντι μάλιστα σε μια ομάδα που ξεκινά το πρωτάθλημα την άλλη εβδομάδα, αρκεί που φάνηκαν οι αγωνιστικοί προσανατολισμοί της ΑΕΚ. Όχι στη θεωρία, επειδή το λέει ο προπονητής. Στην πράξη, μέσα στο γήπεδο.

Ο ΠΙΟ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟ 11

Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμα που ο Χιμένεθ πρέπει να δουλέψει και να διορθώσει. Υπάρχουν και πολλά που ακόμα έτσι κι αλλιώς δεν είδαμε. Όπως για παράδειγμα αν αυτό το 4-4-1-1 είναι κλειδωμένο. Που με βάση το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει ο Ισπανός, μάλλον είναι. Ή όπως για παράδειγμα αν ο Κλωναρίδης θα είναι μόνιμα δεύτερος επιθετικός. Και αν ναι, που θα παίζει ο Μάνταλος. Ή ακόμα, ακόμα ποιο δίδυμο αμυντικών χαφ θα ταιριάξει. Διότι ούτε κυρίως τον Γαλανόπουλου, ούτε ίσως και τον Αϊντάρεβιτς δεν βλέπω εύκολα να μένουν στον πάγκο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Και δυο τελευταία πραγματάκια. Το πρώτο είναι πως φέτος, αν όλα πάνε καλά, θα είναι η χρονιά του Μπακάκη. Πρόκειται για μακράν τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της ΑΕΚ μέχρι τώρα στην προετοιμασία και το έδειξε και στο φιλικό. Και μην ξεχνάτε πως ήταν πολλοί εκείνοι που επέμεναν όταν ο παίκτης αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, πως πρόκειται για το επόμενο δεξί μπακ της εθνικής. Όσο για το δεύτερο, αυτό έχει να κάνει με τον Γιακουμάκη. Όσοι έχουν σκεφτεί να τον βγάλουν από την εξίσωση του βασικού φορ της ΑΕΚ για τη νέα χρονιά, έχουν βιαστεί υπερβολικά. Και ας υπάρχει ο πραγματικά ποιοτικός φορ που λέγεται Λιβάγια και ας υπάρχει πιθανότητα μεταγραφής ενός ακόμα φορ τον Αύγουστο. Όχι επειδή σκόραρεο Γιακουμάκης. Αλλά επειδή έχει τέτοια σωματοδομή, τέτοια αθλητικότητα, τέτοιο ταλέντο και τέτοια αυτοπεποίθηση, που την φανέλα με το 11 δεν την πήρε καθόλου τυχαία.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ