OPINIONS

Τι περίπτωση τελικά είσαι εσύ, Ζοζέ Μοράις;

Τι περίπτωση τελικά είσαι εσύ, Ζοζέ Μοράις;

Η ΑΕΚ δουλεύει στο φουλ για μεταγραφές, αλλά επειδή το πρώτο που έχει σημασία είναι ο προπονητής, ο Κώστας Τσίλης βάζει στο μικροσκόπιο του τον προπονητή της Ένωσης, Ζοζέ Μοράις.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν ανοίξει η χειμερινή μεταγραφή αγορά, η ΑΕΚ έχει πετύχει μια σειρά από σημαντικά πραγματάκια. Το πρώτο είναι πως έχει πάρει ήδη δυο ποδοσφαιριστές σε θέσεις που είχε ανάγκη από ενίσχυση και με αγωνιστικά χαρακτηριστικά που της ήταν απαραίτητα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι πως έχει πάρει αυτούς τους δυο παίκτες, εγκαίρως. Δουλεύουν ήδη με την ομάδα και στις αρχές του Γενάρη θα είναι έτοιμοι για να μπουν και να παίξουν. Όχι όπως έγινε πέρυσι με τον Πέκχαρτ και τον Ζουκουλίνι, που ήρθαν στις 31 Ιανουαρίου. Ούτε όπως έγινε το καλοκαίρι που, παίκτες κλειδιά όπως ο Αλμέιδα ή ο Λάζαρος ή ο Πατίτο, ήρθαν είτε μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, είτε την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Και όλοι τους, είτε λίγο, είτε πολύ, ακόμα το πληρώνουν σε ζόρια ετοιμότητας.

Επίσης η ΑΕΚ με τις δυο μεταγραφές που ήδη έχει κάνει, τους παίκτες που έχει επιλέξει, έχει πετύχει να δώσει ένα αρκετά πειστικό δείγμα, πως αυτή την φορά αφενός έχει ένα ορθολογικό πλάνο ενίσχυσης και αφετέρου έχει και τους τρόπους και την βούληση να το υλοποιήσει. Προφανώς έχει ακόμα δρόμο μπροστά της και φυσικά όλα θα κριθούν στο γήπεδο. Όμως οι ενδείξεις είναι θετικές. Και μάλιστα με την κίνηση και με τον Γιακουμάκη φάνηκε, πως το πλάνο που υπάρχει, δεν έχει ορίζοντα μόνο μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, αλλά πολύ πιο μακριά.

Επειδή ωστόσο η κουβέντα γίνεται για το πλάνο πάνω στο οποίο η ΑΕΚ θέλει να πορευτεί, αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τους παίκτες που έρχονται ή αυτούς που ενδεχομένως θα φύγουν. Αφορά και τον προπονητή. Ειδικά αν αυτό το πλάνο είναι (όπως δείχνει) μακρόπνοο, πολύ περισσότερο. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν ο Ζοσέ Μοράις έχει πείσει πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει την… δουλειά. Ή αν η ΑΕΚ έχει πειστεί πως θα (μπορεί να) πορευτεί με τον Πορτογάλο στον πάγκο της.

Ο ΠΟΓΕΤ ΕΙΧΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΣΤΙΓΜΑ

Ο Μοράις βρίσκεται στην ομάδα μόλις δυο μήνες και κάτι ψιλά σε μέρες. Διάστημα που έτσι κι αλλιώς είναι μικρό για να κριθεί και το έργο ενός προπονητή, αλλά ακόμα και το πόσο ταιριάζει σε μια ομάδα. Θυμηθείτε τι έχει γίνει πέρυσι με τον Πογέτ, που μάλιστα είχε έρθει και ως βαρύ όνομα. Μέχρι και τα Χριστούγεννα υπήρχαν αμφιβολίες για το τι μπορούσε να κάνει μετά τις σφαλιάρες από Αστέρα Τρίπολης και Λεβαδειακό μέσα στο ΟΑΚΑ. Από τον Γενάρη μέχρι και τον Φλεβάρη ήταν ο εκλεκτός που θα οδηγούσε και πάλι την ΑΕΚ στη γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας. Και τον Μάρτη και τον Απρίλη ο Πογέτ ήταν σχεδόν ένα παρανοϊκός των πάγκων, ο οποίος στο τέλος έφυγε και νύχτα από το ξενοδοχείο της ομάδας παραμονή ημιτελικού κυπέλλου.

Τι περίπτωση τελικά είσαι εσύ, Ζοζέ Μοράις;

Πάντως ακόμα και έτσι, ο Πογέτ μέχρι και τα Χριστούγεννα, είχε προλάβει να δώσει ένα στίγμα. Είχε δείξει περίπου πως σκέφτεται, πως δουλεύει και τι νοοτροπία έχει. Αντιθέτως ο Μοράις μας έχει μπερδέψει. Πολύ. Ούτε τι προπονητής είναι έχουμε καταλάβει με σιγουριά, ούτε πολύ περισσότερο αν μπορεί να κάνει δουλειά στην ΑΕΚ. Κυρίως διότι όσα έχουν γίνει από τα μέσα του Οκτώβρη που ανέλαβε μέχρι τώρα, είναι πολύ, σχεδόν ακραία, αντιφατικά. Από την δουλειά του και την διαχείριση της ομάδας, μέχρι την εικόνα μέσα στα γήπεδο και τα αποτελέσματα.

ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Μιας και έπιασα τα αποτελέσματα, είναι απολύτως βέβαιο πως οποιοσδήποτε άλλος προπονητής με τα αποτελέσματα του Μοράις, θα πάει σπίτι του. Πιθανότατα κυνηγημένος. Σκεφτείτε πως ο Πορτογάλος έχει κερδίσει μόνο δυο φορές στο ΟΑΚΑ και από εκεί και πέρα έχει τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα. Όμως ο Μοράις έχει πέσει έτσι κι αλλιώς σε μια εποχή, που η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να δώσει πίστωση χρόνου στον προπονητή. Από την άλλη μεριά, ο Πορτογάλος έχει δείξει, πως εν πολλοίς, ίσως το δικαιούται κιόλας.

Καταρχήν ο Μοράις δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε ο Γκαστόνε της προπονητικής. Αν είχε το άστρο ως πούμε του Πογέτ ή του Μανωλά, μπορεί τώρα να μιλούσε για ένα εντυπωσιακό σερί νικών. Ακόμα και στην Τούμπα πιθανότατα θα είχε κερδίσει, διότι επί Πογέτ το σουτ του Λάζαρου αντί για δοκάρι θα πήγαινε γκολ και ακόμα και αν το άουτ στο 94’ είχε γίνει κόρνερ ο Λέο Μάτος θα έβρισκε δοκάρι αντί δίχτυα.

ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Για να μην πω για τα ματς που η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ, όπως με τον Ατρόμητο ή την Κέρκυρα ή τον ΠΑΣ. Θα μου πείτε πως, όταν επί Πογέτ η ΑΕΚ έπαιρνε προβάδισμα έστω και με 1-0, θα μπορούσε να βάλει τέσσερις στόπερ και δυο τερματοφύλακες για να το κλειδώσει. Και το κλείδωνε.

Ο Μοράις έχει καταφέρει να δεχθεί τέσσερις ανατροπές. Ακόμα και από την Καρδίτσα της Β’ εθνικής. Κάτι που προφανώς ως επαναλαμβανόμενο φαινόμενο παύει να είναι μόνο θέμα ατυχίας ή μιας στιγμιαίας έλλειψης συγκέντρωσης των παικτών ή διαιτητικού λάθους. Είναι και ζήτημα διαχείρισης και κοουτσαρίσματος. Εκεί δηλαδή που ο Μοράις έχει δείξει πως του λείπει η εμπειρία και δείχνει να το χάνει. Προφανώς και είναι διαφορετικό να κάνεις εισηγήσεις για κινήσεις μέσα στο ματς ως βοηθός προπονητή και διαφορετικό να παίρνεις τις αποφάσεις.

ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ

Από την άλλη μεριά είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Μοράις έχει νοικοκυρέψει το παιχνίδι της ομάδας. Όλο και πιο οργανωμένο ποδόσφαιρο παίζει η ΑΕΚ σε κάθε ματς που περνάει. Και επιτέλους δείχνει να έχει ένα πλάνο μέσα στον αγωνιστικό, με τους παίκτες να έχουν ρόλους που τους ξέρουν και που τους έχουν δουλέψει. Δουλειά στα Σπάτα γίνεται. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο Μοράις παρέλαβε μια σχεδόν καμένη ποδοσφαιρική γη. Μια ομάδα αδούλευτη στην τακτική, αδούλευτη στην φυσική κατάσταση.

Τι περίπτωση τελικά είσαι εσύ, Ζοζέ Μοράις;

Επίσης παρέλαβε και ένα ιατρικό δελτίο, σαν την λίστα του Σίντλερ. Όλα αυτά τα συμμάζεψε και τα νοικοκύρεψε. Έστω και αν χρειάστηκε να επιστρατεύσει σχεδόν όλα τα συστήματα που υπάρχουν στο μεγάλο βιβλίο της προπονητής. Ενώ μέσα σ’ όλη την προσπάθεια να συμμαζέψει το (αγωνιστικό) χάος, άρχισε να ενσωματώνει ουσιαστικά αξιοποίηση ταλαντούχων πιτσιρικάδων. Κάτι που πάντα ήταν ζητούμενο για την ΑΕΚ και ο Πογέτ το είχε υποσχεθεί με πομπώδη λόγια και δεν το έκανε ποτέ. Τον Γαλανόπουλο, δεν τον έπαιρνε ούτε στα Σπάτα για προπόνηση. Και ο Μοράις τον έκανε βασικό.

ΕΠΑΘΕ... ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε και να καταλάβουμε τι μέρος του (προπονητικού) λόγου είναι τελικά ο Μοράις, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την πίεση κάτω από την οποία δουλεύει όλο αυτό το διάστημα. Όσο πιεσμένοι και αγχωμένοι ήταν οι παίκτες προκειμένου να αρχίσουν να παίρνουν θετικά αποτελέσματα και αυτό τους έβγαινε και στο γήπεδο, άλλο τόσο ήταν και ο Πορτογάλος. Και μάλιστα κάποια στιγμή η πίεση κτύπησε τόσο πολύ κόκκινο, που ο Μοράις έδειχνε να το χάνει.

Ήταν την εβδομάδα μετά την ισοπαλία με την Κέρκυρα. Τότε που ο Πορτογάλος από εκεί που πάντα έδινε οδηγίες σε ήρεμους τόνους και απέφευγε την ένταση, άρχισε να ουρλιάζει σε παίκτες (που μάλιστα δεν έπαιζαν καν όπως ο Ζόριτς ή ο Τζανετόπουλος) και εμφάνισε «κετσπάγιες συμπεριφορές», όπως έλεγε και ένας παίκτης. Ήταν και η εβδομάδα που έδωσε στους ποδοσφαιριστές εκείνο το περιβόητο ερωτηματολόγιο με το οποίο ζητούσε να μάθει σε ποια θέση προτιμούν να παίζουν. Περίπου 50 μέρες, αφότου είχε αναλάβει.

ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΠΟΠΤΗ

Εκείνη την εβδομάδα με την φουλ πίεση, ο Μοράις έδειχνε να το χάνει. Όμως βρήκε και τρόπο και δύναμη να το μαζέψει. Ξαναέγινε ο γνωστός Μοράις στον τρόπο της δουλειάς του και ξαναβρήκε την ισορροπία με τον εαυτό του και τους παίκτες. Ενώ κέρδισε και πολλούς πόντους, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ισοπαλία με τον ΠΑΣ και το γκολ οφσαιντ της ισοφάρισης στην τελευταία φάση. Σε δυο συνεχόμενες ομιλίες που έκανε στα αποδυτήρια, απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στο λάθος του επόπτη, παρόλο που ξέρει πως αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Ο Μοράις επέμενε να περάσει τη νοοτροπία, πως η ΑΕΚ πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν και τίποτα, να της παίρνει αυτό που αξίζει.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Εν κατακλείδι, διότι ξεκίνησα Χριστούγεννα και θα κλείσω Πρωτοχρονιά, ο Μοράις έχει κάνει κάποια πράγματα. Έχει δείξει και πως μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα. Ακόμα όμως, έχει πολλά να αποδείξει. Και ο μήνας Γενάρης θα είναι καθοριστικός. Με επιστροφές από τραυματισμούς, με παίκτες από μεταγραφή, με δουλειά συνολικά τριών μηνών, στο γήπεδο πλέον θα είναι σχεδόν 100% η ΑΕΚ του Μοράις. Και έτσι η ΑΕΚ θα μπορέσει να κρίνει τον Μοράις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ