OPINIONS

Την ΑΕΚ αλλάζει μόνο ο Μπογέ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για το πόσο έλειψε ο Μπογέ και πόσο η επιστροφή του Αργεντινού (και μόνο αυτή και καμία τιμωρία) θα επηρεάσει την ΑΕΚ, γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Το πόσο ασύμβατη είναι η τιμωρία της ΑΕΚ με κάθε έννοια ισονομίας, είναι σκανδαλωδώς προφανές. Αρκεί μια απλή παράθεση μια σειράς γεγονότων και περιστατικών, για να το φανερώσει. Το έκανε με ακριβή και λ επτομερή τρόπο ο Βαγγέλης Αρναούτογλου και δεν έχω να προσθέσω ούτε λέξη.

Το περί δικαίου αίσθημα έχει ακόμα μια ευκαιρία να επικρατήσει, στην επιτροπή εφέσεων. Παρόλο που όσα έγιναν μαύρα μεσάνυχτα της παραμονής του περυσινού παιχνιδιού στην Τούμπα (και τα οποία κάποιοι επιμένουν να παραλείπουν επιμελώς στα κατά καιρούς αφηγήματα τους), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η ουσία είναι πως όλη αυτή η ιστορία, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο τη βαθμολογία αλλάζει. Δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση αυτό. Το αντίθετο. Αν διατηρηθεί και μετά την έφεση, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ΑΕΚ και ένα πολύ μεγάλο βουνό που θα πρέπει να ανέβει. Όμως ούτε τώρα, ούτε σε κανένα ενδεχόμενο, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ίδια η ομάδα. Αφενός διότι πλέον έχει ισχυρά στεγανά και δεν είναι το φτερό στο άνεμο περασμένων χρόνων, που σκόρπιζε ακόμα και με πολύ πιο ελαφριά κτυπήματα από μια αφαίρεση βαθμών. Αφετέρου έχει έναν προπονητή που δεν θα αφήσει τα νερά της φουρτούνας να μπουν στα αποδυτήρια. Καμιάς φουρτούνας. Άλλωστε εκείνο που προκρίνουν οι παίκτες ως πρώτο χαρακτηριστικό του Ουζουνίδη, σ' αυτό το πρώτο τρίμηνο συνεργασίας, είναι πως δεν τον πιάνει ποτέ τρικυμία. Ό,τι αναποδιά και αν προκύψει.

Την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ λοιπόν, δεν πρόκειται να την αλλάξει αυτή η τιμωρία. Και καμία τιμωρία και κανένας εξωγενής παράγοντας. Το μόνο που μπορεί να την αλλάξει, είναι η προσθήκη του Μπογέ στην αγωνιστική της εξίσωση. Αυτό πράγματι, είναι κάτι που σίγουρα θα φέρει αλλαγές. Προς το (πολύ) καλύτερο. Η αλήθεια είναι πως ο Μπογέ της έλειψε της ΑΕΚ σ' αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Είναι ένας παίκτης που ο Ουζουνίδης τον υπολόγιζε πολύ στο αγωνιστικό πλάνο του. Και τον υπολόγιζε στις βασικότατες επιλογές του για την επίθεση, διότι ξέρει πολύ καλά την ποιότητα του Αργεντινού. Θυμίζω άλλωστε, πως ο Ουζουνίδης είχε τον Μπογέ στο αρχικό σχήμα για το πρώτο ματς με την Σέλτικ στη Γλασκώβη. Παρόλο που ο Αργεντινός δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει ούτε δυο γεμάτες εβδομάδες προπονήσεων με την ΑΕΚ. Βεβαίως ο Μπογέ δεν έπαιξε ποτέ με την Σέλτικ, καθώς βγήκε νοκ άουτ στην προθέρμανση. Και εκείνο το βράδυ στην Γλασκώβη στις αρχές του Αυγούστου, ο Αργεντινός ξαναμπήκε στο γήπεδο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Όμως ο Μπογέ είναι ένας παίκτης, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το παιχνίδι της ΑΕΚ. Είναι ποδοσφαιριστής που της έλλειπε ήδη από πέρυσι. Ποιοτικός, εξαιρετικός τεχνίτης, δυνατός και παίκτης που μπορεί να πάει στο ένας εναντίον ενός και να εκθέσει οποιονδήποτε αμυντικό. Μπορεί να παίξει σ' όλες τις θέσεις της επίθεσης. Ακόμα και σέντερ φορ. Ο Ουζουνίδης ωστόσο, τον προορίζει κυρίως για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Και εδώ κάπου ανοίγει η συζήτηση για τις αλλαγές που θα φέρει ο Μπογέ συνολικά στα αγωνιστικά δεδομένα της ΑΕΚ. Διότι αργά ή γρήγορα, ο Αργεντινός στην ενδεκάδα. Γρήγορα, ακόμα και με τον Απόλλωνα, αν επικρατήσει το πόσο πολύ το θέλει ο παίκτης. Αργά, δηλαδή ακόμα και μετά την Μπάγερν, αν το πράγμα πάει με αργά και προσεκτικά βήματα, χωρίς ρίσκο.

Το σίγουρο είναι πως ο Μπογέ προορίζεται για το βασικό σχήμα. Ωστόσο δεν μιλάμε για την αρχή της σεζόν, όταν ακόμα διαμορφώνονται οι αγωνιστικές ισορροπίες. Τώρα, μετά από δυο μήνες φουλ αγωνιστικών υποχρεώσεων, ορισμένα πράγματα είναι δεδομένα στην γραμμή κρούσης της ΑΕΚ. Για παράδειγμα, για το επιθετικό δίδυμο, έχουν παγιωθεί και οι σκέψεις και οι επιλογές του Ουζουνίδη. Στην τετράδα των Πόνσε, Λιβάγια, Κλωναρίδη και Γιακουμάκη, δύσκολα θα προστεθεί παίκτης. Εκτός αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Και δύσκολα θα μετακινηθεί προς τον άξονα είτε ο Μάνταλος, είτε ο Μπακασέτας, οι οποίοι μέχρι τώρα παίζουν στα άκρα. Άλλωστε η επιλογή του Ουζουνίδη να παίζουν αυτοί οι δυο στα άκρα, δεν προέκυψε μόνο εξ ανάγκης. Είναι και ζήτημα τακτικής.

Επομένως για να μπει ο Μπογέ στην ενδεκάδα, θα πρέπει ο Μάνταλος ή ο Μπακασέτας, είτε να αλλάξουν θέση, είτε να μείνουν στον πάγκο. Θεωρητικά μπορεί να συμβούν και τα δυο, διότι όλες οι μεγάλες ομάδες, που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές, δεν έχουν μόνο ποιοτική ενδεκάδα αλλά και πάγκο. Όμως ο Μπακασέτας, για παράδειγμα, είναι καλύτερος παίκτης της φετινής ΑΕΚ. Ο μπροστάρης της και ο σκόρερ της. Δεν μπορεί να μείνει εκτός. Και ο Μάνταλος είναι ο αρχηγός της, που ακόμα και όταν είναι σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι, η επιρροή που έχει στην ομάδα παραμένει απαραίτητη.

Υπάρχει πάντα στο μυαλό του Ουζουνίδη, η προοπτική να δουλέψει πολύ περισσότερο με τον Μπακασέτα σε ρόλο χαφ. Ως οκτάρι. Θέση στην οποία τα πήγε εξαιρετικά στην Τούμπα. Και σε κάποια ματς ειδικά στο ΟΑΚΑ, μπορεί να βοηθήσει πολύ μια τέτοια επιλογή. Επίσης υπάρχει και αναγκαίο ροτέισον. Το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν θα ξαναβρεί μπροστά της μια σειρά τόσο ζόρικων παιχνιδιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως αυτή που πέρασε, δεν σημαίνει πως δεν έχει βαρύ πρόγραμμα μπροστά της. Επομένως αλλαγές και στην γραμμή κρούσης, θα είναι σχεδόν υποχρεωτικά πολλές. Ενώ και ο Μπογέ, θα πρέπει να αποδείξει πως την αξίζει την θέση του βασικού, διότι ο Μαρίνος δεν δίνει σε κανέναν την φανέλα μόνο από το όνομα και την ποιότητα.

Πάντως δεδομένα η επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ θα γίνει πολύ καλύτερη, με την προσθήκη ενός παίκτη με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του Μπογέ. Ο Αργεντινός είναι ποδοσφαιριστής που ανοίγει διαδρόμους, που απλώνει το παιχνίδι και που φτιάχνει χώρους για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Που ξέρει και να απειλεί ο ίδιος και να δημιουργεί απειλεί από τους "διπλανούς" του. Και φανταστείτε πως μπορεί να λειτουργήσει με την προσθήκη του Μπογέ η επίθεση της ΑΕΚ, η οποία έτσι κι αλλιώς στο μοντέλο Ουζουνίδη βγάζει φάσεις και χορταστικό θέαμα. Και που χωρίς τον Αργεντινό έκανε στην Τούμπα περισσότερες τελικές απ’ όσες είχε κάνει συνολικά στις τελευταίες τρεις επισκέψεις της στο ίδιο γήπεδο και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό χωρίς και τον Μάνταλο και τον Πόνσε, έκανε τις διπλάσιες από τον αντίπαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ