OPINIONS

Τα μεταγραφικά ερωτηματικά της ΑΕΚ

Τα μεταγραφικά ερωτηματικά της ΑΕΚ

Ο Κώστας Τσίλης υποδέχεται το 2018, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα μεταγραφικά ζητήματα της ΑΕΚ (κλειστά και ανοικτά) και επιχειρεί να θέσει (και να λύσει) απορίες.

Η ΑΕΚ πριν καν ανοίξει η χειμερινή αγορά, είχε ήδη την πρώτη μεταγραφή (Μασούντ) στα Σπάτα να κάνει προπόνηση. Και αν όλα πάνε όπως φαίνεται πως θα πάνε με την υπόθεση του μέσου, θα έχει ολοκληρώσει και μια ακόμα κίνηση μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Γενάρη. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι συνδιεκδικητές του τίτλου, ακόμα τσεκάρουν περιπτώσεις στην αγορά. Μ’ ότι σημασία μπορεί να έχει αυτό. Ενδεχομένως και καμία ή και τεράστια.

Αυτό που σίγουρα έχει σημασία, είναι πως η ΑΕΚ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είχε κινηθεί και πέρυσι στην χειμερινή αγορά. Την πρώτη Γενάρη είχε ήδη αποκτήσει Βράνιες και Αϊντάρεβιτς και είχε αφήσει για την τελευταία μέρα την υπόθεση Αραούχο. Ακριβώς ίδια τακτική ακολούθησε η ΑΕΚ ακόμα και το περασμένο καλοκαίρι.

Θυμάστε πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, δηλαδή αρχές Ιούλη, είχαν γίνει οι περισσότερες μεταγραφές και είχε συμπληρωθεί το 80% του ρόστερ. Για το τέλος του Αυγούστου η ΑΕΚ είχε αφήσει μόνο την περίπτωση (πάλι) του Αραούχο, αλλά και του Κονέ που προέκυψε… έξτρα.

Η ουσία είναι πως πλέον εκείνο που φαίνεται είναι, πως το γεγονός πως η ΑΕΚ κλείνει εγκαίρως μεταγραφές, δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συγκυριών, ούτε συμπτώσεων. Έχει να κάνει με την φιλοσοφία. Η ΑΕΚ κατά το (ακόμα και πρόσφατο) παρελθόν, έχει «καεί» με επιλογές της τελευταίας στιγμής. Επίσης έχει πληρώσει ακριβά και καλοκαιρινές και χειμερινές κωλυσιεργίες στο να κλείσει κενά του ρόστερ. Και εκείνο που δείχνει σταθερά στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, είναι πως έχει αλλάξει τακτική, λόγω αλλαγής φιλοσοφίας.

Πάντως, τυπικά η χειμερινή μεταγραφική περίοδος τώρα ξεκινά και για την ΑΕΚ όπως και για όλες τις ομάδες. Και με τον Μασούντ ήδη στα Σπάτα αλλά και τον χαφ στον δρόμο προς τα Σπάτα, υπάρχουν μια σειρά από ερωτηματικά, που περιμένουν απαντήσεις. Απαντήσεις που ενδεχομένως και να κρίνουν τα τι και τα πως της ΑΕΚ στον δεύτερο μισό της σεζόν.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΣΟΥΝΤ;

Το πρώτο ερώτημα, που η αλήθεια είναι πως το έχουν εκφράσει ουκ ολίγοι, είναι τι μπορεί να προσθέσει στην ΑΕΚ ο Μασούντ. Για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ο Ιρανός είναι ένας παίκτης που τον ήθελε πολύ ο Χιμένεθ. Τον ξέρει καλά, τον έχει μελετήσει πολύ και θεωρεί πως μπορεί να δώσει πράγματα. Κάπου εδώ μπαίνει τελείωσε οποιαδήποτε κουβέντα. Αν ο προπονητής τον ξέρει και τον θέλει, σε κανέναν άλλον δεν πέφτει λόγος. Άλλωστε, αν δεν κάνω πολύ λάθος, εκτός από τον Χιμένεθ, τον Μασούντ πέρυσι το καλοκαίρι τον ήθελε και ο Ουζουνίδης. Δηλαδή δεύτερος προπονητής. Δεν μπορεί λοιπόν να βλέπουν και οι δυο στραβά και ανάποδα.

Προφανώς και ο Μασούντ, δεν είναι Μάνταλος. Αλλά μπορεί να παίξει εκεί που έπαιζε ο Μάνταλος. Έτσι όπως τον έχουμε όλοι μας δει τον Ιρανό, ίσως είναι «ταμάμ», για τους ρόλους που έδινε ο Χιμένεθ στο αρχηγό. Και σ’ όλα τα συστήματα. Ακόμα και για να ξεκινά τις προσπάθειες του από το αριστερό άκρο. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως ο Μασούντ έχει βγάλει το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του, παίζοντας ως ακραίος.

Το ζήτημα έτσι κι αλλιώς με τον Ιρανό δεν είναι ούτε η ποιότητα του, ούτε καν ο χαρακτήρας του καθώς όσοι τον ξέρουν μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις του με τους συμπαίκτες του. Η διαχείριση ιδιοσυγκρασίας και νεύρων μετά από κλωτσιές είναι το ζητούμενο. Και αυτό είναι ένα τεστ και για τον ίδιο τον Μασούντ, ο οποίος πήρε στα 33 του, μια ευκαιρία καριέρας. Επομένως είναι στο χέρι του αν θα την αρπάξει ή αν θα την πετάξει.

ΕΝΑΣ ΜΕΣΟΣ, ΜΑ ΤΙ ΜΕΣΟΣ;

Πάμε στην υπόθεση του χαφ, για την οποία όλοι στην ΑΕΚ επιμένουν πως έχει πέσει το βάρος. Και λογικό, από την στιγμή που δεν υπάρχει Γιόχανσον και που ο Σιμόες είναι άγνωστο πότε θα είναι ασφαλής να μπει στο γήπεδο ακόμα και όταν από ιατρικής πλευράς θα έχει ξεπεράσει την θλάση. Η ΑΕΚ πρώτα κοίταξε την περίπτωση του Χολσχάουζερ και μετά πήγε (και δείχνει να κατέληξε) στην περίπτωση του Μοράν. Το ερώτημα που καταρχήν τίθεται, είναι τι σόι μέσο χρειάζεται η ΑΕΚ.

Η απάντηση είναι «έναν λίγο πιο δημιουργικό Γιόχανσον». Και είναι και απλή και προφανής. Το δύσκολο κομμάτι, είναι να βρεθεί ένας τέτοιος παίκτης. Ένας χαφ δηλαδή, που να μπορεί να παίξει είτε δίπλα στον Σιμόες, είτε δίπλα στον Γαλανόπουλο και αφενός να μην υπάρχει τρύπα στην ανασταλτική λειτουργία στη μεσαία γραμμή και αφετέρου να μπορεί να πάει και η μπάλα μπροστά.

Ομολογώ πως δεν ξέρω αν ο Μοράν είναι τέτοιος παίκτης. Όπως όμως και στην περίπτωση του Μασούντ, ο Χιμένεθ που γνωρίζει τον Ισπανό χαφ, πάντα ξέρει καλύτερα. Και του κάνει, σ’ όλους τους υπόλοιπους περισσεύει, ότι αναλύσεις και αν γίνουν. Εξάλλου από την στιγμή που ζητούμενο για τον Χιμένεθ ήταν και το ύψος, με δεδομένη την σωματοδομή του Σιμόες και του Γαλανόπουλου, δεν μπορούν να συνδυαστούν όλα μαζί. Εκτός αν βρει η ΑΕΚ το νέο Βιεϊρά. Που μάλλον δεν…

ΘΕΛΕΙ ΕΞΤΡΕΜ;

Η απόκτηση του Μασούντ έδωσε στην ΑΕΚ και ένα ακόμα πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να βιαστεί να κάνει κίνηση για ενίσχυση στα άκρα της επίθεσης. Μπορεί, για παράδειγμα, να παίξει με την… ησυχία της το παιχνίδι υπομονής με την Πόρτο για την περίπτωση του Ερνάνι. Και να περιμένει μήπως στα τέλη Γενάρη ζοριστούν οι Πορτογάλοι με τα επτά εκατομμύρια που ζητούν για πώληση και το ξανασκεφτούν για δανεισμό.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως η ΑΕΚ έχει ανάγκη από ακόμα έναν ποδοσφαιριστή και μάλιστα ποιοτικό στην μεσοεπιθετική γραμμή της. Και ο λόγος είναι σχεδόν προφανής. Σκεφτείτε πως το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν υπολογίζοντας για το αριστερό άκρο της επίθεσης τον Τρίστασον και τον Πατίτο. Ασχέτως πως κατέληξε η υπόθεση με τους δυο, αυτός ήταν ο αγωνιστικός… προϋπολογισμός που είχε γίνει. Και πλέον η ΑΕΚ δεν έχει κανέναν εκ των δυο. Επομένως της λείπουν δυο παίκτες για το αριστερό άκρο. Έστω έναν λοιπόν, πρέπει να πάρει.

ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ;

Το τελευταίο κομμάτι του μεταγραφικού παζλ, έχει να κάνει με το αριστερό μπακ. Στην ΑΕΚ υπάρχει η εξής αγωνιστική παραδοξότητα. Έχει το καλύτερο αριστερό μπακ του πρωταθλήματος που είναι ο Λόπες, αλλά έπαιζε περισσότερο ως εξτρέμ. Και έχει και το καλύτερο δεξί μπακ του πρωταθλήματος που είναι ο Μπακάκης, ο οποίος έπαιζε περισσότερο ως αριστερός μπακ ή ως αριστερός στόπερ.

Τα πράγματα στην περίπτωση της μεταγραφής του αριστερού μπακ, είναι απλά. Ένας παίκτης ως εναλλακτική λύση του Λόπες, καθότι Βινίσιους δεν υπάρχει ούτε στο οικογενειακό διπλό, θα χρειαζόταν. Αλλά περισσότερο ίσως αυτό που χρειάζεται, είναι να τακτοποιηθούν λίγο περισσότερο τα πράγματα με τους υπάρχοντες. Δηλαδή ο Λόπες αριστερό μπακ και ο Μπακάκης δεξί μπακ. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να αποκτηθεί εξτρέμ, για να μην επιστρατεύεται ο Πορτογάλος, μ’ ότι ντόμινο αυτό προκαλεί. Απλούστατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ