OPINIONS

Στην άμυνα και στο μυαλό

Στην άμυνα και στο μυαλό
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την διαχείριση του Γκουστάβο Πογέτ στην αμυντική προσήλωση και στον τρόπο σκέψης των ποδοσφαιριστών του, στο ισόπαλο 0-0 με τον Παναθηναϊκό και το πρώτο θετικό δείγμα της ΑΕΚ στο ντεμπούτο του Ουρουγουανού τεχνικού.

Στις δυο μέρες που είχε στην διάθεση του πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Πογέτ ελάχιστα ασχολήθηκε με την τακτική και με τα συστήματα. Παρόλο που είναι δεδομένο πως στο μυαλό του έχει αλλαγές και το παραδέχθηκε αμέσως μετά το ματς. Ακόμα και το σχήμα με το οποίο κατέβασε την ΑΕΚ στην Λεωφόρο, το πήρε… έτοιμο από το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι με τον Ηρακλή και έκανε μόνο την υποχρεωτική αλλαγή.

Όμως ο Πογέτ δεν κάθισε στον πάγκο μόνο για να βγάλει φωτογραφίες και για να κάνει χειραψίες. Δούλεψε και τις τρεις προηγούμενες μέρες, για να επέμβει στην ομάδα σε δυο τομείς. Στην αμυντική προσήλωση και στον τρόπο σκέψης των ποδοσφαιριστών του. Και τα δυο τα είδε να αποδίδουν. Αλλά προφανώς δεν είναι αρκετά για να δίνουν το αποτέλεσμα που θέλει ο Πογέτ σε τέτοια ματς. Δηλαδή τις νίκες. Γι αυτό έχει ακόμα δουλειά. Αλλά τουλάχιστον ο Ουρουγουανός έπιασε από κάπου το νήμα. Μάλλον από την αρχή.

Προσήλωση και πάθος

Η ΑΕΚ πήγε στην Λεωφόρο έχοντας παίξει πριν σε Τούμπα και Καραϊσκάκη. Απέναντι στον ΠΑΟΚ δέχθηκε δυο γκολ και αν δεν ήταν ο Μπαρόχα, μπορεί το σκορ να είχε ξεφύγει στο πρώτο ημίχρονο. Ενώ με τον Ολυμπιακό, δέχθηκε τέσσερα γκολ. Ο Πογέτ τα είδε αυτά τα δυο ματς σε βίντεο πριν έρθει καν στην Αθήνα. Και αυτό που έκανε μόλις έπιασε δουλειά, ήταν να δουλέψει στην αμυντική λειτουργία. Κυρίως στην αμυντική προσήλωση όλων των ποδοσφαιριστών.

Ακόμα και βίντεο με γκολ που έχουν μπει στις τελευταίες αγωνιστικές στην Σουπερλίγκα από γκάφες αμυντικών τους έδειξε. Και την ώρα που τους έδειχνε τα λάθη, τους ζητούσε να έχουν πάθος και ζωντάνια. Ακόμα και όταν έβλεπαν το βίντεο. Δυο στοιχεία ήθελε να δει. Προσήλωση και πάθος στη δουλειά στην άμυνα. Τα είδε. Και τα είδε απ’ όλους διότι ήταν από τις λίγες φορές, που όλη η ενδεκάδα της ΑΕΚ μάρκαρε. Από τα τάκλιν του Μάνταλου, μέχρι τις επιστροφές του Μπαρμπόζα μέχρι την γραμμή του άουτ για να κλέψει μπάλα.

Η "καθαρή" σκέψη

Ο Πογέτ ήξερε πως οι ποδοσφαιριστές του κουβαλούσε το βάρος των δυο χαμένων ντέρμπι. Ήταν πιεσμένοι για το ματς και ας μην φαινόταν. Ήξερε ο Ουρουγουανός πως η δική του παρουσία ήταν αρκετή για να δώσει στον κόσμο ελπίδα, αλλά όχι και για να αποσυμπιέσει τις προσδοκίες που υπήρχαν από τους παίκτες για μια καλή παρουσία σ’ ένα ντέρμπι. Και αυτό που έκανε ο Πογέτ, ήταν να επέμβει στον μυαλό των ποδοσφαιριστών.

"Να μπείτε και να το διασκεδάσετε. Να έχετε πάθος, να γυαλίζει το μάτι σας, αλλά να μην σκέφτεστε τίποτα", τους είχε ζητήσει πριν πατήσουν το χορτάρι. Και η αλήθεια είναι πως οι παίκτες της ΑΕΚ δεν άφησαν το άγχος να τους κυριεύσει. Ακόμα και όταν βρέθηκαν σε μια μικρή φουρτούνα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Την πέρασαν την φουρτούνα χωρίς να βραχούν, κυρίως δεν άρχισαν να λειτουργούν σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά.

Η δουλειά που έρχεται

Η ΑΕΚ στην Λεωφόρο δεν έχασε. Αλλά δεν κέρδισε. Επομένως ο Πογέτ που έχει δηλώσει από την αρχή πως την ΑΕΚ την προτίμησε γιατί είναι μια ομάδα που πρέπει να κερδίζει σε κάθε ματς, προφανώς δεν είναι ικανοποιημένος. Έχει δουλειά μπροστά του. Σε πολλούς τομείς. Καταρχήν στην επιθετική λειτουργία, που πρέπει να είναι καλή ως συνέχεια της καλής αμυντικής λειτουργίας. Ενδεχομένως να προκύψει ακόμα και αλλαγή σχήματος.

Εξάλλου ο Πογέτ το άφησε να εννοηθεί. Άλλωστε ο Ουρουγουανός θα θελήσει να ψάξει τρόπο να αξιοποιήσει και τον Μπουονανότε, που έπαιξε στο ντέρμπι μόλις πέντε λεπτά. Και όπως και να έχει, η ΑΕΚ της Λεωφόρου, δεν ήταν η ΑΕΚ του Πογέτ. Αλλά ήταν ένα δείγμα της ομάδας που θέλει να κτίσει. Και ήταν δείγμα θετικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ