OPINIONS

Που πήγε η (φετινή) ΑΕΚ;

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα παράδοξα εμφανίστηκαν στην Τρίπολη και για μια αγωνιστική εικόνα που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτή της φετινής ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ.

Ήταν δεδομένο πως στο ματς της Τρίπολης, θα εμφανιζόταν μια ΑΕΚ με αλλαγές στην ενδεκάδα. Άλλωστε ήταν το έβδομο παιχνίδι, τις τελευταίες 21 ημέρες. Θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ ρομπότ και όχι ποδοσφαιριστές, για να έχει κρατήσει την ίδια ενδεκάδα. Έτσι κι αλλιώς, μια ομάδα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο και να τον κατακτήσει, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει με τους ίδιους έντεκα σ’ όλα τα ματς. Πρέπει να έχει ετοιμοπόλεμος αλλαγές. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό για την φετινή ΑΕΚ.

Όμως από την ανάγκη να έχει περισσότερους από έντεκα ποιοτικούς και ετοιμοπόλεμους παίκτες και να έχει την δυνατότητα αλλαγών, μέχρι την εικόνα που εμφάνισε η ΑΕΚ στην Τρίπολη, υπάρχει μια απόσταση από εδώ μέχρι και την… Ξάνθη. Και έβαλα την Ξάνθη, διότι είναι το επόμενο εκτός έδρας ματς που έχει η ΑΕΚ μετά τη διακοπή και ως εκ τούτου το επόμενο τεστ… χαρακτήρα. Αλλά ας μείνουμε στην ομάδα που εμφανίστηκε στην Τρίπολη, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την φετινή ΑΕΚ. Ήταν άλλη ΑΕΚ. Άλλη σε πρόσωπα, άλλη στο σύστημα, άλλη στην φιλοσοφία μέσα στο γήπεδο, άλλη στη νοοτροπία.

Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχει παρανόηση, η ΑΕΚ ήταν υποχρεωμένη να κάνει αλλαγές. Δεν γινόταν διαφορετικά. Όμως αλλαγές δεν σημαίνει αγνώριστη και κυρίως διαφορετική ομάδα. Διότι τέτοια ΑΕΚ εμφανίστηκε στην Τρίπολη. Αγνώριστη σ’ όλα τα επίπεδα και σ’ όλους τους τομείς. Και ξεκινώ από το σύστημα. Ξαφνικά ο Χιμένεθ έβγαλε από το συρτάρι του, το 4-3-3. Προφανώς κάτι είχε στο μυαλό του. Αλλά θυμίζω, πως πρόκειται για το σύστημα πως όσες φορές το έχει δοκιμάσει, δεν λειτουργεί καθόλου καλά. Δεν ταιριάζει. Ακόμα και όταν το δοκίμασε με την ΑΕΚ πλήρη και ξεκούραστη, δεν… τράβηξε. Φανταστείτε τώρα, που έγιναν και μια σειρά αλλαγές στα πρόσωπα.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Απ’ όσες αγωνιστικές παθογένειες η ΑΕΚ είχε καταφέρει να απαλλαχθεί φέτος, ξαναβγήκαν όλες μονομιάς. Αδυναμία ανάπτυξης παιχνιδιού, λάθη, εγκλωβισμός του Μάνταλου στα άκρα, μηδενική παραγωγή ευκαιριών. Και όλα αυτά, κυρίως εξαιτίας ενός σχήματος, που αποδεδειγμένα αυτές τις παθογένειες είτε τις παράγει, είτε τις ενισχύει. Γι αυτό άλλωστε και ο Χιμένεθ τόσο καιρό το είχε κλειδώσει στο συρτάρι. Και είναι απορίας άξιο, γιατί το έβγαλε στο συγκεκριμένο ματς. Ειδικά από την στιγμή που το 4-2-3-1, λειτουργούσε εξαιρετικά σ’ όλα τα προηγούμενα ματς και είχε δώσει στην ΑΕΚ και ρυθμό και ταυτότητα.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ;

Μιας και έγραψα για ταυτότητα. Κανένα από τα γνωρίσματα της φετινής ΑΕΚ, δεν βγήκαν στο γήπεδο της Τρίπολης. Δεν υπήρχε πουθενά η νοοτροπία νικητή. Δεν υπήρχε κανένα πάθος. Σ’ όλες τις μονομαχίες οι παίκτες της ΑΕΚ έβγαιναν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Και αυτό έχει να κάνει με την δυσλειτουργία του συστήματος, αλλά όχι μόνο. Έχει να κάνει και με τη νοοτροπία με την οποία μπήκε η ΑΕΚ στο γήπεδο. Εκτός από απροετοίμαστη αγωνιστικά, ήταν και ψυχολογικά. Απροετοίμαστη έγραψα; Λάθος. Αγνώριστη ήταν.

Που πήγε άραγε η νοοτροπία που είχε η ΑΕΚ και γύρισε εντελώς το ματς με τον Ολυμπιακό ή η ομάδα που έστω και στο τελευταίο λεπτό πήρε τον βαθμό από την Αούστρια και που τις έκανε 23 τελικές προσπάθειες. Η ΑΕΚ που εμφανίστηκε στην Τρίπολη, έδειχνε συμβιβασμένη σε μια κακή μοίρα. Και ειδικά όταν το ματς στράβωσε στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, εκεί όλα τελείωσαν. Μας "σκότωσε" το πρώτο γκολ του Αστέρα, είπε ο Χιμένεθ. Από πότε όμως, την φετινή ΑΕΚ, την σκοτώνει ένα γκολ; Αυτά είναι άσχημα χούγια της περσινής ΑΕΚ και ειδικά αυτής του δευτέρου ημιχρόνου.

ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ

Και φυσικά εκτός από αλλοιωμένη αγωνιστική νοοτροπία και σύστημα που δεν λειτούργησε, η ΑΕΚ είχε και καινούργια πρόσωπα, που όμως μπήκαν σε λάθος στιγμή. Δεν αναφέρομαι στον Βινίσιους. Παρόλο που ο Βραζιλιάνος ήταν για μια ακόμα φορά μαύρη τρύπα στην αριστερή πλευρά και από αυτόν ξεκίνησε το περιβόητο πρώτο γκολ που σκότωσε την ΑΕΚ. Ο Βινίσιους είναι παίκτης κάτω του μετρίου. Όμως η άλλη επιλογή που είχε ο Χιμένεθ, ήταν να βάλει αριστερό μπακ τον νεαρό Γιαννούτσο. Ρίσκο και αυτό. Θα μου πείτε πόσα χειρότερα πράγματα θα μπορούσε να κάνει ο μικρός από τον Βινίσιους, ο οποίος χρεώθηκε και ένα γκολ. Είναι ένα θέμα αυτό;

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ(Α) ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Δ) ΚΩΤΣΙΡΑΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ(Α) ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Δ) ΚΩΤΣΙΡΑΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όμως οι λάθος επιλογές σε πρόσωπα, είναι αλλού. Καταρχήν στην αλλαγή τερματοφύλακα. Ο Ανέστης είναι στα καλύτερα του και από την Τρίτη θα είναι και πάλι στην εθνική ομάδα. Ζήτημα κούρασης δεν τίθεται. Επομένως είναι τουλάχιστον άκαιρο το τάιμινγκ της αλλαγής. Εκτός αν τίθεται ζήτημα τραυματισμού, που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Δεν είχε λόγο να γίνει αυτή η αλλαγή και τα έφερε έτσι η μοίρα του ποδοσφαίρου, που στοίχισε στην ΑΕΚ. Έστω και αν ούτε καν γίνεται συζήτηση να "κρεμαστεί" ο Τσιντώτας στα μανταλάκια για ένα λάθος.

Επίσης λάθος ήταν η επιλογή να μείνει ο Λιβάγια στον πάγκο. Ήταν και αυτή μια λάθος στιγμή. Ο Κροάτης ήταν στο φόρτε του, στην τρέλα του, στην φόρμα του. Είχε μεν κούραση, αλλά χωρίς εθνικές, είχε και μπροστά του 15 ολόκληρες μέρες για να πάρει ανάσες και να αποφορτιστεί. Δεν είχε νόημα να μείνει στον πάγκο. Για τον Λάζαρο δεν ισχύει το ίδιο. Ορθώς δεν ξεκίνησε. Αλλά αφού ο Χιμένεθ επέλεξε το 4-3-3, ίσως ένας πιο ικανός εξτρέμ, όπως ο Τρίστασον ή ο Πατίτο, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός, απ’ ότι ο Μπακασέτας που κατά συνθήκη παίζει στα άκρα.

ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ

Θα μπορούσε να γράψει κανείς ένα ολόκληρο βιβλίο για όσα στραβά, ανάποδα και κυρίως παράδοξα έκανε η ΑΕΚ στην Τρίπολη. Μια ΑΕΚ, που επαναλαμβάνω, δεν είχε καμία σχέση με την φετινή ΑΕΚ. Όμως επειδή με μια ήττα τον Οκτώβρη δεν διαλύεται ο πλανήτης, ούτε χάνεται κανένα πρωτάθλημα, είναι μια ευκαιρία για να γίνει μάθημα. Θα το βλέπει και θα το ξαναβλέπει αυτό το ματς ο Χιμένεθ, για όσα δεν πρέπει να ξανακάνει. Το ίδιο φυσικά και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.

Και φυσικά θα πρέπει να είναι αφορμή αυτό το ματς, για να σκύψει ο Χιμένεθ και οι παίκτες σ’ ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί. Δεν μπορεί σε τρία συνεχόμενα ματς, να δέχεται γκολ στο δεύτερο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Επίσης, δεν μπορεί σε τρια συνεχόμενα ματς, να δέχεται η ΑΕΚ από δυο γκολ. Καμία ομάδα στον κόσμο, δεν πήγε μπροστά με την λογική του θα τρώω δυο γκολ, θα βάζω τρία και θα κερδίζω. Αυτά η ΑΕΚ θα πρέπει να τα αλλάξει. Και στο επόμενο τεστ χαρακτήρα που είναι στην Ξάνθη, θα πρέπει να τα έχει διορθώσει και κυρίως να εμφανιστεί η γνωστή ΑΕΚ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ