OPINIONS

Παίρνει πίσω τις Πέμπτες της

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης θυμάται από το Κίεβο τι έγινε σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά και κομμάτια ευρωπαϊκής ιστορίας και (κατά)γράφει την απόλυτη προσήλωση αυτής της φουρνιάς των παικτών της ΑΕΚ, στην πλήρη αποκατάσταση του dna της ομάδας.

Η ΑΕΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα που πέρασε πολλά. Δεν είναι τόσο απλοϊκό αυτό που της συνέβη. Η ΑΕΚ καταστράφηκε. Βυθίστηκε μέχρι και τον πάτο.

Έφτασε εκεί απ' όπου κάποιες τεράστιες σε μέγεθος, όνομα και τίτλους, ομάδες, δεν επέστρεψαν ποτέ. Κάποιοι μπορεί να πουν πως δεν είναι τούτη, η κατάλληλη μέρα για τέτοιες διαπιστώσεις. Όχι δα. Αυτή είναι ίσως η πιο κατάλληλη μέρα. Διότι όσο ο Ολυμπιακός κατά πρώτο λόγο, αλλά και ο ΠΑΟΚ έβγαζαν αποτελέσματα στην Ευρώπη και ανέβαιναν ψηλά στοrankingτης UEFA, η ΑΕΚ μετρούσε τις αντοχές της ως μέγεθος, παίζοντας με την Θύελλα Ραφήνας. Όχι τυχαία η επιλογή της ομάδας. Σαν σήμερα, 22 του Φλεβάρη του 2014, η ΑΕΚ όχι μόνο έπαιζε με την Θύελλα Ραφήνας, αλλά έχανε κιόλας.

Όλο αυτό δεν έγινε σε κάποια άλλη μακρινή εποχή, σε περασμένο αιώνα. Σε κάποιους εξ' υμών, ίσως στους περισσότερους, μπορεί να μοιάζει για τόσο μακρινό. Αλλά δεν είναι. Μόλις τέσσερα χρονάκια έχουν περάσει από τότε. Στις 22 του Φλεβάρη του 2014, η ΑΕΚ έχανε με 1-0 από την Θύελλα Ραφήνας. Ήταν ένα ντροπιαστικό αποτέλεσμα .

Παίρνει πίσω τις Πέμπτες της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αλλά ακόμα και όταν έπαιρνε νίκες σ' όλα τα υπόλοιπα ματς τότε, με πεντάρες, εξάρες και επτάρες, δεν ήταν για την ΑΕΚ τίποτα περισσότερο από μια σειρά από βασανιστικές Κυριακές. Για κάποιους βέβαια που κόπτονταν και τότε και κόπτονται και τώρα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και (τάχα μου) μόνο γι αυτό, ήταν απλώς… Κυριακή.

Όμως σήμερα, 22 του Φλεβάρη του 2018, για την ΑΕΚ είναι Πέμπτη. Και δεν θα πρέπει ουδείς να λησμονεί, πως οι Πέμπτες για την ΑΕΚ ήταν παραδοσιακά μέρες ευρωπαϊκών προκλήσεων. Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα, που πήγε για δυο συνεχόμενες χρονιές στην οκτάδα του Κυπέλλου κυπελλούχων. Αν μάλιστα το ’97 δεν ήταν ο τρελοΛοκό και το '98 εκείνη η πιο στραβή και ανάποδη στιγμή στην ποδοσφαιρική ζωή του Ντέμη Νικολαϊδη, η ΑΕΚ θα είχε φτάσει στο κατώφλι ευρωπαϊκού τελικού.

Παίρνει πίσω τις Πέμπτες της

Εκείνες τις Πέμπτες, ο κόσμος και η ιστορία της ΑΕΚ, τις ήθελαν πίσω. Και αυτή η φετινή ομάδα, έχει δείξει πως έχει και τον χαρακτήρα και τα κότσια, να τις επιστρέψει. Έχει αρχίσει ήδη να το κάνει άλλωστε. Γι αυτό και την έβγαλε ο δρόμος μέχρι και το αποψινό ματς με τη Ντινάμο και την πρόκληση της πρόκρισης στις 16 καλύτερες ομάδες τουEuropaLeague. Μάλιστα αυτή η ΑΕΚ έφτασε ως εδώ, καταρρίπτοντας μύθους που γεννούσε ακόμα και η ίδια η εσωτερική της ανασφάλεια. Θυμίζω πως αυτό το αστείο για το αν μπορεί να κρατήσει δυο καρπούζια (πρωτάθλημα και Ευρώπη) στην ίδια μασχάλη, είχε ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε που η ΑΕΚ είχε πρωτομπεί στην διαδικασία συνεχόμενων ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όμως το αστείο άρχισε να ξεθωριάζει, όταν η ΑΕΚ ανέβηκε στην κορυφή με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, με δέκα παίκτες, τρεις μέρες μετά από ισοπαλία με τη Μίλαν στο ΟΑΚΑ. Και θαρρώ πως έχει τελειώσει μια και καλή, τώρα που μήνα Φλεβάρη, η ΑΕΚ σφικτοκρατά όχι δυο, αλλά τρια καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Διότι και στο κύπελλο, είναι στα ημιτελικά. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι που ακόμα κάνουν τους υπολογισμούς τους και βγάζουν με τρόμο πως αν η ΑΕΚ προκριθεί απέναντι στη Ντινάμο, θα χρειαστεί να παίξει ευρωπαϊκό ματς, τέσσερις μέρες πριν πάει στην Τούμπα για παιχνίδι τίτλου.

Πιστέψτε με όμως, αυτοί δεν είναι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Παρόλο που είναι οι πρώτοι που θεωρητικά θα έπρεπε να βάζουν στο ζύγι τα κουράγια τους και τα βαριά τους πόδια. Όμως είναι ξεκάθαρο πως, σ’ αυτή τη ζυγαριά των παικτών της φετινής ΑΕΚ, εκείνο που βαραίνει περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι η δίψα τους να τα κυνηγήσουν όλα. Πιθανότατα διότι, εκτός των άλλων, είναι φουρνιά ποδοσφαιριστών που φορούν την φανέλα της ΑΕΚ, που έχουν πλήρη επίγνωση της φανέλας. Έχουν κάνει συνείδηση πως ΑΕΚ είναι τέτοιο μέγεθος, που έχει ανάγκη και από κατακτήσεις τίτλων, αλλά και από σπουδαίες ευρωπαϊκές νύχτες, σαν τη σημερινή στο Κίεβο. Δεν της φτάνει μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Και κάπως έτσι λειτουργούν και στο γήπεδο, από την αρχή της φετινής σεζόν. Ήδη από τα καλοκαιρινά προκριματικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για όλους μέσα σ’ αυτή την ομάδα, από τον Χιμένεθ μέχρι και τους ποδοσφαιριστές, είναι απολύτως καθαρό, πως δεν υπάρχει τίποτα που θα αφήσουν να πέσει κάτω. Να περάσει χωρίς να το κυνηγήσουν. Και ξέρετε κάτι; Ένα πράγμα έχει δείξει μέχρι τώρα η φετινή σεζόν. Πως από την στιγμή που η ΑΕΚ άρχισε να παίρνει πίσω τις Κυριακές της, έφτασε να φέρνει πίσω και τις Πέμπτες της. Αλλά και τούμπαλιν. Επομένως η ΑΕΚ θα μπει απόψε στο "Olimpiyskyi" για να καταθέσει ψυχή για την πρόκριση. Όπως το έκανε και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και όπως θα το κάνει και την Δευτέρα (26/2) στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Και όπου της βγει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ