OPINIONS

Ο "Βάργκας" από τη Σουηδία

Ο "Βάργκας" από τη Σουηδία
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ποδοσφαιρικά ανορθόδοξη επιλογή του Αστρίτ Αϊντάρεβιτς που έδωσε το ντέρμπι στην ΑΕΚ, τον "καμικάζι" Σέρχιο Αραούχο και τους αδικημένους παίκτες της νικήτριας του ντέρμπι.

Η ΑΕΚ μέσα σε διάστημα ενός χρόνου κέρδισε για τρίτη φορά τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Τις δυο ως γηπεδούχος και την τρίτη στον τελικό του Κυπέλλου. Αυτή η τρίτη -στη σειρά- νίκη, πιθανότατα ήταν και αυτή που ήρθε πιο εύκολα από τις προηγούμενες δυο. Ακόμα και απ’ αυτή του τελικού του Κυπέλλου, που η ΑΕΚ προηγήθηκε με 2-0, αλλά αν δεν ήταν ο Ανέστης να την κρατήσει με δυο μεγάλες αποκρούσεις στο τέλος του πρώτου και στην αρχή του δευτέρου ημίχρονου, τα πράγματα μπορεί να είχαν κυλήσει διαφορετικά.

Αυτή τη φορά η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε. Δεν έκανε καθαρή ευκαιρία στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός, ακόμα και στο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου που η κινητικότητα του Φορτούνη είχε δημιουργήσει ζητήματα στην αμυντική λειτουργία της Ένωσης. Κατά τα άλλα όμως δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο. Όσο για τη νίκη, η ΑΕΚ την πήρε με το γκολ ενός παίκτη που η παρουσία του στην βασική ενδεκάδα του ντέρμπι έμοιαζε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Τόσο πριν ξεκινήσει το ματς, όσο και με την εικόνα που έδειχνε η ΑΕΚ και συνολικά το παιχνίδι μέχρι να έρθει το γκολ.

ΦΟΥΛ ΡΙΣΚΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΪΝΤΑΡΕΒΙΤΣ

Ο Αϊντάρεβιτς ήταν μια επιλογή από τον Χιμένεθ, που είχε φουλ ρίσκο. Πρώτον διότι άφηνε στον πάγκο τον Γιόχανσον και υποχρέωνε τον Σιμόες να τρέχει μόνος του σαν παλαβός στη μεσαία γραμμή για να κλείνει τα κενά. Δεύτερον διότι ο Σουηδός είναι ένας παίκτης αργός, σ’ ένα σχήμα που ο Χιμένεθ ήθελε να δώσει ταχύτητα. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι να σκοράρει η ΑΕΚ, ο Αϊντάρεβιτς φαινόταν ως παραφωνία στο τρόπο που η ομάδα προσπαθούσε να κάνει παιχνίδι. Όμως ο Σουηδός ήταν αυτός που με το γκολ που πέτυχε, έδωσε και έκρινε τη νίκη. Με λίγα λόγια έγινε περίπου ένας νέος "Βάργκας", αλλά από την Σουηδία.

Όπως θυμάστε, ο… γνήσιος Βάργκας, είχε δώσει με το γκολ του τη νίκη στην ΑΕΚ στο αντίστοιχο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Χωρίς μέχρι το σημείο που σκόραρε, να είχε δείξει και εντυπωσιακά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Όπως και στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, που πάλι με τα γκολ του είχε δώσει νίκες, δεν ήταν και από τους καλύτερους παίκτες του γηπέδου. Το ακριβώς αντίθετο.

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, ο Αϊντάρεβιτς μετά το γκολ που πέτυχε και με την ψυχολογία στο Θεό, δεν ήταν πλέον παραφωνία. Βοήθησε πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Και τηρουμένων των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών αλλά και της (έλλειψης) ταχύτητάς του, βοήθησε αρκετά και στο αμυντικό κομμάτι.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΚΑΜΙΚΑΖΙ Ο ΑΡΑΟΥΧΟ

Για να είμαστε όμως και δίκαιοι, τον τίτλο του MVP ο Αϊντάρεβιτς τον πήρε περισσότερο διότι έγινε Βάργκας στη θέση του Βάργκας και λιγότερο για το συνολικό παιχνίδι που έκανε. Διότι υπήρχαν ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που ήταν πολύ πιο καθοριστικοί στη συνολική εικόνα της ομάδας, αλλά και στον τρόπο που έφτασε στους τρεις βαθμούς, χωρίς ουσιαστικά να απειληθεί. Με πρώτο τον Αραούχο. Δεν έβαλε γκολ ο Αργεντινός και μάλιστα έχασε και ένα ασύλληπτο τετ α τετ. Αλλά κάνει παιχνίδι "καμικάζι" από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Δεν άφησε σε χλωρό κλαρί την άμυνα του Ολυμπιακού ούτε στο πρέσινγκ, ούτε στις κινήσεις του χωρίς την μπάλα. Και η φάση στο δεύτερο ημίχρονο που κατεβάζει την μπάλα με το στήθος, εκτελεί και το βγάζει ο Λεάλι, είναι κίνηση τεράστιου φορ.

Σημαντική έως καταλυτική ήταν η συμβολή στη νίκη και παικτών της ΑΕΚ, για τους οποίους μέσα στη γενική φετινή της μετριότητα, είχε ξεκινήσει και βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μια εντελώς παράλογη αποδόμηση. Όπως για παράδειγμα ο Μάνταλος, για τον οποίο ακόμα και σπέκουλα πως δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει βασικός στο ντέρμπι είχε αρχίσει. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο κάνει σούπερ παιχνίδι και υπάρχουν στιγμές που παίρνει πάνω του ολόκληρη την άμυνα του Ολυμπιακού.

Ή όπως ο Κολοβέτσιος για τον οποίο υπήρχε έως και… πανικός που θα χρειαζόταν να ξεκινήσει βασικός μιας και δεν προλάβαινε ο Τσιγκρίνσκι και ο Βράνιες θα έπρεπε να παίξει ως δεξιός μπακ. Κι όμως ο Κολοβέτσιος ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ΑΕΚ, διότι "καθάριζε" τα πάντα στην άμυνα. Παρεμπιπτόντως, ο Κολοβέτσιος μετρά τρεις νίκες σε τρία ντέρμπι που έχει παίξει απέναντι στον Ολυμπιακό. Ενώ, για παράδειγμα, στο ματς του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη, είχαν παίξει ο πολύς Λέσκοτ με τον Τσιγκρίνσκι. Και ο Άγγλος ήταν μέσα στα δυο από τα τρια γκολ που έφαγε η ΑΕΚ.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Τελευταίος ο Χιμένεθ. Τις… βασάνισε πολύ τις αποφάσεις που πήρε για το σχήμα του ντέρμπι. Και με πρώτη ανάγνωση, επιλογές όπως του Αϊντάρεβιτς στα χαφ ή του Μπακασέτα σε ρόλο αριστερού εξτρέμ, έμοιαζε να χωλαίνουν. Ψυχολογικά όμως, είχε κάνει δουλειά και μάλιστα καλή. Θυμηθείτε πώς μπήκε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη στο φετινό ντέρμπι και πως μπήκε σ’ αυτό το ματς. Προφανώς έπαιζε ρόλο ότι αυτή την φορά η ΑΕΚ ήταν στην έδρα της. Ωστόσο από την άλλη μεριά, ήταν εμφανές πως οι παίκτες της Ένωσης, επειδή ήθελαν το ματς, ήταν φουλ στο άγχος. Και τους φαινόταν. Όλο αυτό ο Χιμένεθ το διαχειρίστηκε. Όπως και το ματς το διαχειρίστηκε. Ειδικά η αλλαγή του Λάζαρου, ήταν κίνηση καταλυτική. Ίσως πάντως, να έπρεπε να παίξει από την αρχή ο Χριστοδουλόπουλος.

Πάντως όπως και να έχει, η ΑΕΚ πήρε την πρώτη της φετινή νίκη σε μεγάλο παιχνίδι. Από μόνο του αυτό, έχει την σημασία του. Επίσης πήρε τρεις βαθμούς, που αν τους έχανε θα κινδύνευε να χάσει ακόμα και από τώρα το τρένο των πλέι οφ. Επίσης κέρδισε πολύτιμο χρόνο για να δουλέψει με ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία, για να ξαναβρεί την αγωνιστική της σταθερότητα και ισορροπία στο υπόλοιπο της σεζόν. Δεν είναι και λίγα όλα αυτά ως κέρδη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ