OPINIONS

Ο μεγάλος Ιούνης της ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης κάνει ένα γρήγορο ταμείο στην σεζόν που έφυγε για την ΑΕΚ και γράφει για το μεγάλο πλεονέκτημα αλλά και τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί στις επόμενες 30 ημέρες

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ, το εισιτήριο για τα προκριματικά τουChampionsLeague. Όχι μόνο διότι το περίμενε δέκα ολόκληρα χρόνια.

Ούτε διότι εκεί είναι πραγματικά η θέση της. Κυρίως διότι μόλις πριν από δυο χρόνια, ακριβώς τέτοια εποχή, έβγαινε οριστικά από την περιπέτεια της Γ’ και της Β’ εθνικής. Κάτι που δεν θα πρέπει ούτε να ξεχνάει κανείς, ούτε να το μετράει λίγο. Μια περιπέτεια από την οποία τεράστια μεγέθη του ποδοσφαιρικού πλανήτη, είτε βγήκαν στραπατσαρισμένα, είτε οδηγήθηκαν σε αφανισμό.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, προφανώς και δεν συγκρίνεται με τίτλο, αυτή η πρωτιά σταplayoff. Ούτε με κύπελλο, ούτε πολύ περισσότερο με πρωτάθλημα. Θυμηθείτε άλλωστε πέρυσι τέτοια εποχή, πόσες χιλιάδες κόσμο έβγαλε στη Νέα Φιλαδέλφεια η κούπα του κυπέλλου και πως έκαναν οι ποδοσφαιριστές πάνω στο πούλμαν. Όμως το δικαίωμα "να «ονειρεύεται η ΑΕΚ ξανά τους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης", όπως το είπε και ο Χιμένεθ, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι, στην διαδικασία αποκατάστασης του αλλοιωμένουdnaτης ομάδας. Για να είμαστε ακριβής, είναι και το προτελευταίο κομμάτι. Το τελευταίο, θα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ αυτή την πρωτιά, την πήρε στο παραπέντε και με σενάριο της τελευταίας αγωνιστικής που κανείς δεν το φανταζόταν. Και προφανώς βοήθησε και το γεγονός πως και το ματς της Τούμπας παίχθηκε στα ίσια και ουχί στα αβαβά και με τις συνηθισμένες (παράλογες ποδοσφαιρικά) αντιδράσεις του αδιάφορου. Όμως εκείνο που έχει τεράστια σημασία για την ΑΕΚ, είναι πως στη Νέα Σμύρνη νίκησε τον Πανιώνιο. Εκείνον που κέρδισε στην πραγματικότητα, ήταν τον δικό της κακό εαυτό. Τον εαυτό που έβγαλε στα πιο κρίσιμα φετινά ραντεβού.

Θυμηθείτε τι έγινε μόλις πριν από μια εβδομάδα στην Λεωφόρο. Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει κανείς που να μην πίστεψε πως εκεί η ΑΕΚ πέταξε την λευκή πετσέτα της και υποτάχθηκε στην μοίρα μιας απολύτως αποτυχημένης σεζόν; Θα είναι ψεύτης όποιος πει το αντίθετο. Όχι τόσο διότι η ΑΕΚ έχασε από έναν Παναθηναϊκό που είχε απουσίες μέσα στην έδρα του. Άλλωστε είδατε τι έκανε στην Τούμπα ο αποδεκατισμένος Παναθηναϊκός. Κυρίως διότι οι παίκτες της ΑΕΚ έδειχναν να μην βγάζουν καρδιά και ψυχή. Έβγαλαν ατολμία και αδυναμία. Υποτάχθηκαν στον κακό τους εαυτό.

Κι όμως, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι ίδιοι παίκτες, πήραν δυο νίκες πεντακάθαρες σε παιχνίδια υψηλής δυσκολίας. Οι κουρασμένοι, οι "πληγωμένοι" ψυχολογικά, αυτοί που ήξεραν πως δεν έχουν καν την τύχη τους στα πόδια τους, μπήκαν και πήραν δυο ματς στα ίσια. Στο ένα (ξανά) νίκησαν δια περιπάτου την ομάδα που τους πήρε το κύπελλο και στο άλλο την ομάδα που φέτος δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν σε τρια παιχνίδια. Πάνω απ’ όλα όμως και στα δυο αυτά παιχνίδια, τον δικό τους κακό εαυτό κέρδισαν. Και τους (ποδοσφαιρικούς) δαίμονες τους, που δεν τους είχαν επιτρέψει σε κανένα κρίσιμο φετινό ραντεβού, να φανούν συνεπής.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ… ΧΙΜΕΝΕΘ

Με λίγα λόγια, έστω και στο παραπέντε, η ΑΕΚ κάτι κέρδισε από την φετινή περίεργη, ζόρικη και σανrollcoasterσεζόν. Και πλέον κοιτάζει μόνο την επόμενη. Είναι πολύ νωρίς να βάλουμε κάτω οτιδήποτε που να αφορά το ρόστερ. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι, πως η ΑΕΚ σε σχέση με πέρυσι, έχει τεράστιο πλεονέκτημα.Έχει ήδη προπονητή. Πέρυσι τέτοια εποχή, ολοκλήρωνε με τον Παναγιωτάρα ταplayoffκαι ακόμα ψαχνόταν στην αγορά. Και όχι έναν προπονητή προσέλαβε τώρα και τον φέρνει αύριο για να πιάσει δουλειά και να κτίσει τη νέα ΑΕΚ.

Έχει τον προπονητή που την πήρε από το πουθενά στα τέλη του περασμένου Γενάρη και την έφερε μέχρι εδώ. Τον προπονητή που κέρδισε δυο φορές τον Ολυμπιακό και άλλες τρεις τον ΠΑΟΚ. Τον προπονητή με τον οποίο έφυγε με τη νίκη από το Καραϊσκάκη μετά από επτά χρόνια και από την Τούμπα και τη Νέα Σμύρνη μετά από έξι. Έναν προπονητή που ξέρει καλά και το υλικό που έχει και τοdnaτης ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και την Ευρώπη.Championsleagueμε την Σεβίλλη έχει παίξει ο Χιμένεθ.

Φυσικά και ο Μανόλο κάνει και τα λάθη του και τις τρέλες του και τις στραβοκλωτσιές του. Ποιος προπονητή στον κόσμο δεν τα έχει αυτά; Ακόμα και σ’ αυτό το τρελό πεντάμηνο, υπήρχαν ματς που τα έχασε με την λάθος διαχείριση. Υπήρχαν όμως και παιχνίδια που τα κέρδισε με το διάβασμα του και την προετοιμασία του. Και στην ζυγαριά, αυτά που κέρδισε, βγήκαν περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η ΑΕΚ λοιπόν έχει ήδη τον προπονητή της, που έχει προλάβει να μπαρουτοκαπνιστεί από παιχνίδια. Και που πάνω απ’ όλα, έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει την ομάδα για τη νέα σεζόν. Δεν θα περιμένει να πάει ούτε μέσα Ιούνη, ούτε να ξεκινήσει η προετοιμασία. Ο Χιμένεθ ξέρει καλά τι υλικό έχει στα χέρια του και είναι σε θέση να γνωρίζει αύριο το πρωί, τι χρειάζεται, με ποια χαρακτηριστικά και σε ποιες θέσεις. Άλλωστε είναι βέβαιο πως ο Μανόλο έχει ήδη στο μυαλό του πως θέλει να είναι η νέα ΑΕΚ.

Ο ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΗΝΑΣ

Είναι τεράστιο πλεονέκτημα το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει ήδη τον προπονητή της, διότι δεν θα αφήσει να περνούν μέρες ανεκμετάλλευτες, στον πιο κρίσιμο μήνα για την ομάδα. Διότι ο Ιούνιος, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα, είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Και ας μην έχει ματς και ας μην έχει ξεκινήσει καν η προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Για την ΑΕΚ πλέον, το παιχνίδι του Ιουλίου για τον τρίτο προκριματικό τουChampionsLeague, δεν είναι απλώς ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι ένας τελικός. Και για έναν τελικό πρέπει να προετοιμαστεί.

Η ΑΕΚ πέρυσι έλεγε πως θέλει την πρόκριση από τον τρίτο προκριματικό τουEuropa, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμαζόταν για το… πρωτάθλημα. Εξ ου και στα ματς με την Σεντ Ετιέν, πήγε χωρίς την μεταγραφή του βασικού φορ (Αλμέιδα) και χωρίς τις μεταγραφές των δυο εξτρέμ (Πατίτο και Λάζαρου). Το είδε σαν στοίχημα, το έπαιξε λάθος και το έχασε.

Φέτος δεν έχει περιθώριο για κάτι αντίστοιχο. Πρώτον διότι αυτές τις δυο ζαριές για τους ομίλους τουChampionsLeagueοφείλει να τις ρίξει όπως πρέπει. Και δεύτερον διότι αν πάρει την πρόκριση τον Ιούλη, ότι και να γίνει σταplayoffτου Αυγούστου, έχει στο τσεπάκι τους ομίλους τουEuropa. Τεράστια υπόθεση και αυτή.

Για να είμαστε ρεαλιστές, απέναντι σε καμία από τις πέντε υποψήφιες αντιπάλους, η ΑΕΚ δεν είναι φαβορί απέναντι σε κανέναν από τους πέντε υποψήφιους αντιπάλους. Κάποτε απ’ αυτούς, μόνο τον Άγιαξ θα φοβόταν. Αλλά… κάποτε. Τώρα δεν είναι φαβορί. Ούτε όμως και με την Ρέιντζερς ήταν. Για να μπορέσει ωστόσο να διεκδικήσει τις πιθανότητες της, η ΑΕΚ θα πρέπει να πάει απολύτως προετοιμασμένη.

Τι εννοούμε προετοιμασμένη; Να έχει κάνει τις βασικές μεταγραφές της εγκαίρως. Μέσα στον Ιούνη. Να έχει ο Χιμένεθ στα τέλη του μηνός, όταν θα ξεκινά την προετοιμασία, όλα τα βασικά υλικά γι αυτό που θέλει να κτίσει. Εξάλλου την μαγιά την έχει. Συγκεκριμένες (πολύ) ποιοτικές κινήσεις, σε συγκεκριμένες θέσεις θέλει η ομάδα. Όχι στα τέλη Αυγούστου. Άμεσα, τώρα, αυτόν τον μήνα. Διότι η ΑΕΚ παίζει τον Ιούλη όχι απλώς δυο ευρωπαϊκά ματς, αλλά δυο τελικούς. Έτσι θα πρέπει να το δει. Έτσι οφείλει να το δει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ