OPINIONS

Με την ίδια "κάψα"

Με την ίδια "κάψα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, επικεντρώνοντας στη δεδομένη ταυτότητα και νοοτροπία της ΑΕΚ, αλλά και στη θέληση που καλείται να δείξει για τη νίκη.

Η ΑΕΚ τις τελευταίες 55 μέρες έχει δώσει συνολικά δώδεκα παιχνίδια για πρωτάθλημα και κύπελλο και έχει κερδίσει τα δέκα εξ αυτών, ενώ έχει χάσει μόλις στο ένα.

Έχει, μεταξύ άλλων, κερδίσει τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον ΠΑΟΚ και έχει πάρει δυο συνεχόμενες προκρίσεις στο κύπελλο. Έχει αμυντική λειτουργία με την οποία στα οκτώ ματς πρωταθλήματος του δευτέρου γύρου μετρά παθητικό μόλις δυο γκολ και η οποία έχει κρατήσει το μηδέν στα ματς και με ΠΑΟΚ και με Ολυμπιακό. Και κυρίως έχει μια αγωνιστική συνταγή από τον Πογέτ, με ξεκάθαρους προσανατολισμούς και κυρίως με απτά αποτελέσματα στο γήπεδο.

Στο ίδιο διάστημα που η ΑΕΚ πήρε αποτελέσματα, ακόμα και σε ντέρμπι, με την αγωνιστική ταυτότητα που έδωσε ο Πογέτ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει καν αγωνιστική ταυτότητα επί Στραματσόνι. Γι’ αυτό και η ΑΕΚ πηγαίνει στο ντέρμπι, όχι μόνο ούσα σε καλύτερο φεγγάρι από τον αντίπαλο της, αλλά έχοντας ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Με βάση τα δεδομένα στις δυο ομάδες την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η υπεροχή της ΑΕΚ στο αυριανό ντέρμπι, είναι ακόμα μεγαλύτερη και απ’ αυτήν με την οποία μπήκε στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Το οποίο και κέρδισε. Και αν έπαιζαν μπάλα τα αγωνιστικά δεδομένα στις δυο ομάδες, η ΑΕΚ θα κέρδιζε και το αυριανό ντέρμπι δια περιπάτου. Αλλά δεν παίζουν.

Μάλιστα επειδή μιλάμε για την ΑΕΚ, σ’ αυτή την υπεροχή που δεδομένα υπάρχει έναντι του αυριανού αντιπάλου, κρύβεται και ο διάβολος του στραβοπατήματος. Θυμάμαι άπειρα παραδείγματα κατά το παρελθόν, που πήγε με αέρα σε τέτοιο ντέρμπι και τελικά της βγήκε στραπάτσο. Κυρίως διότι ειδικά για την ΑΕΚ, όσο καλή ομάδα και αν έχει ή όσο καλύτερη από του αντιπάλου, αν δεν μπει σε ντέρμπι με το μαχαίρι στο στόμα, δεν το κερδίζει. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, εκείνο το ματς στην Λεωφόρο της σεζόν του Ριβάλντο. Σούπερ ομάδα είχε η ΑΕΚ, σε σούπερ κατάσταση και πήγε χαλαρά και με την… υπεροχή να πάρει το ντέρμπι και έχασε με 2-1.

Βεβαίως ο Πογέτ δεν είναι από τους προπονητές που θα αφήσει να ευδοκιμήσει κλίμα χαλάρωσης. Αλλά μην ξεχνάτε πως πριν το ματς με τον Ατρόμητο είχε πει πως «τώρα που μάθαμε να κερδίζουμε, θα πρέπει να μάθουμε και πως δεν θα είναι πάντα εύκολο». Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, η ΑΕΚ έχασε στο Περιστέρι και μάλιστα σ’ ένα ματς που δεν ήταν ντέρμπι και που είχε και πολύ μεγαλύτερο αέρα υπεροχής απέναντι στον Ατρόμητο απ’ ότι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Με λίγα λόγια, για να μπορέσει η ΑΕΚ να κερδίσει και τον Παναθηναϊκό, όπως κέρδισε τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να παίξει και με την ίδια νοοτροπία. Κυρίως να βγάλει στο γήπεδο την ίδια «κάψα» για να πάρει τη νίκη, όπως έβγαλε στα δυο προηγούμενα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ.

Προφανώς και η απουσία του Ζουκουλίνι είναι σημαντική, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι αυτή του Μάνταλου. Ακόμα και στις κακές του μέρες, ο διεθνής μέσος βγάζει δουλειά στη μεσαία γραμμή, που κάνει άλλος δεν μπορεί να βγάλει. Αλλά ο Πογέτ θα την βρει την άκρη για να καλύψει το κενό. Ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-2. Κάτι που, παρεμπιπτόντως, για πρώτη φορά το είχε σκεφτεί όταν πρωτοανέλαβε την ΑΕΚ, αλλά τότε ως επιλογή για παρτενέρ του Αραβίδη, θα είχε τον Τζεμπούρ ή τον Κρισάντους. Ενώ τώρα υπάρχει ο Πέκχαρτ. Πάντως έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν το σύστημα που θα επιλέξει ο Πογέτ δεν του βγει, δεν θα διστάσει να το αλλάξει ακόμα και στο 20άλεπτο του ντέρμπι. Το έκανε απέναντι στον Ολυμπιακό και πήρε το ματς. Και γενικώς είναι σημαντικό πως ο Ουρουγουανός έχει δημιουργήσει γύρω του, εντός και εκτός της ΑΕΚ, ένα αίσθημα πως ό,τι χρειαστεί προκειμένου να πάρει το ματς, θα το κάνει.

​​ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ SPORT24 RADIO 103,3
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ