OPINIONS

Λιβάγια για τα πάντα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον παίκτη πάνω στον οποίο η ΑΕΚ μπορεί να «ακουμπήσει» στα δύσκολα. Και να καθαρίσει την μπουγάδα είτε σε ντέρμπι, είτε σε ματς με τον ουραγό, κάτι που της έλειπε από την εποχή του Ντέμη.

Στην εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής ο Ντέμης Νικολαϊδης, η ΑΕΚ είχε μια σταθερά. Ήξερε πως ό,τι και να γινόταν, όταν έρχονταν τα δύσκολα, υπήρχε ο παίκτης που θα καθάριζε την μπουγάδα. Είτε επρόκειτο για ντέρμπι, είτε για παιχνίδι με την ουραγό της βαθμολογίας. Και αυτό συνέβαινε ακόμα και σε δύσκολα για την ΑΕΚ χρόνια.

Από τότε, δηλαδή από εποχής Νικολαϊδη, η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν είχε ξαναβρεί τέτοιο ποδοσφαιριστή. Που να μπορεί πάνω του να ακουμπήσει.

Άλλωστε η ικανότητα ενός παίκτη να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα και να παίρνει την ομάδα πάνω του, δεν είναι (μόνο) θέμα κλάσης και ποιότητας. Γι' αυτό ακόμα και σημαντικοί ποδοσφαιριστές με αρχηγικές ικανότητες, όπως ο Μάνταλος, δεν ήταν απ’ αυτούς που καθάριζαν την μπουγάδα στα δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά στην μετά Ντέμη εποχή, η ΑΕΚ το βρήκε στον Μάρκο Λιβάγια. Αυτό δείχνουν όσα έχει κάνει ο Κροάτης φορ, όχι μόνο στα τρία τελευταία ματς , αλλά από την αρχή της σεζόν. Είναι ο παίκτης που όταν το πράγμα ζορίζει για την ΑΕΚ, θα βρει τον τρόπο να βγάλει το κάρο από τη λάσπη.

ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ

Ρίξτε μια ματιά τι έχει κάνει ο Λιβάγια από την αρχή της σεζόν. Πρώτα ήταν ο ποδοσφαιριστής που έβρισκε σχεδόν πάντα τρόπο να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα και να δώσει έτοιμο γκολ σε συμπαίκτη του. Αποκορύφωμα εκείνο το «πάρε – βάλε» στο τελευταίο λεπτό του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν έγινε το 3-2. Και γι' αυτό άλλωστε ήταν και ο μοναδικός σέντερ φορ στον κόσμο που λατρευόταν από τον κόσμο και άκουγε το όνομα του, παρόλο που δεν ήταν αυτός που έστελνε την μπάλα στα δίχτυα.

Όμως ο Λιβάγια δεν είναι επιθετικός που δεν έχει το γκολ. Κυρίως είναι ο παίκτης που θα κάνει ό,τι πρέπει, για να δώσει στην ΑΕΚ αυτό που κάθε φορά θα χρειαστεί. Και όταν το γκολ είναι αυτό που πρέπει, ο Κροάτης θα σκοράρει. Το έκανε με τον ΠΑΟΚ όταν η ΑΕΚ έμεινε με δέκα. Γκολ του Λιβάγια και νίκη. Το έκανε με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο όταν η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου είχε σωθεί και η ήττα ερχόταν ολοταχώς. Γκολ του Λιβάγια και χρυσός βαθμός. Το έκανε και τώρα απέναντι στον Πλατανιά.

Προφανώς και το ματς δεν ήταν ντέρμπι. Ούτε ο Πλατανιάς ήταν ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκός. Αλλά με την εικόνα του αγώνα μέχρι και το 39’ και με έντεκα παίκτες πίσω από την μπάλα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η ΑΕΚ θα είχε εύκολη ζωή, αν δεν καθάριζε ο Λιβάγια με τα δυο γκολ του. Και προσέξτε, μιλάμε για δυο γκολ από προσωπικές ενέργειες. Την πήρε ο Κροάτης και την μπουμπούνισε την μπάλα. Και για τους λάτρεις των στατιστικών, ο Λιβάγια στα τρία τελευταία ματς της ΑΕΚ, όταν δεν υπήρχε ούτε ο Αραούχο, ούτε ο Μάνταλος, μετρά συνολικά τέσσερα γκολ.

ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΕ

Εκτός απ’ όσα έκανε και πάλι ο Λιβάγια, από το παιχνίδι με τον Πλατανιά η ΑΕΚ κρατά και την εμφάνιση του Κονέ. Δεν τον ξεκίνησε ο Χιμένεθ, καθώς φοβήθηκε πως ακόμα δεν έχει τον απαραίτητο ρυθμό. Βεβαίως δεν ξέρω πόσο πιο πολύ εκτός αργός και εκτός κλίματος θα ήταν από τον Αϊντάρεβιτς, ο οποίος ξεκίνησε βασικός. Αλλά αυτό δεν έχει και σημασία. Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως από την στιγμή που ο Κονέ μπήκε στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, άρχισε να θυμίζει τον καλό του αγωνιστικό εαυτό.

Δεδομένα χρειάζεται ακόμα και χρόνο και αγωνιστικά λεπτά για να βρει τον ρυθμό του. Όμως ο Κονέ είναι παίκτης που μπορεί να αρχίσει να μπαίνει στην αγωνιστική εξίσωση την ΑΕΚ. Με επίδραση στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Κάτι για το οποίο η ΑΕΚ έχει πλέον τεράστια ανάγκη, όπως φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι το 39ο λεπτό και την πρωτοβουλία του Λιβάγια. Τότε που έλειπαν οι εμπνεύσεις και οι κάθετες πάσες. Και που ο Κονέ τα έχει και τα δυο.

ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΟΥΝ - ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ

Βεβαίως εκτός από τον σούπερ Λιβάγια και τον Κονέ, το πιο σημαντικό που η ΑΕΚ κρατά από το ματς με τον Πλατανιά, είναι πως με τη νίκη έχει βρεθεί ξανά μόνη πρώτη στην βαθμολογία. Προφανώς και δεν σκότωσε κανένα θεριό. Ούτε το πρωτάθλημα τελειώνει σε δυο εβδομάδες. Τα ξέρουν όλα αυτά στην ΑΕΚ. Και ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα και ότι τα δύσκολα είναι όλα μπροστά.

Έχει όμως τεράστια σημασία το γεγονός πως όλα είναι πλέον στα πόδια της. Και αντί να κυνηγάει εκείνη όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα την κυνηγούν. Ουδείς μπορεί να προβλέψει πως αυτό θα επιδράσει στο μυαλό και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Αν δηλαδή θα είναι βάρος ή ώθηση. Σίγουρα όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και δεν είναι διόλου μικρό πράγμα. Φυσικά η ΑΕΚ θα πάει παιχνίδι με το παιχνίδι και δεν θα (θα πρέπει να) κοιτάξει ούτε… εκατοστό πιο μπροστά. Αλλά όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη χάρη να σε… κυνηγούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ