OPINIONS

Κανονική ΑΕΚ, αλλά…

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την αγωνιστική νοοτροπία που έβγαλε η Ένωση στη Νέα Σμύρνη και η οποία πλησιάζει στο dna της, αλλά και όσα καλύτερα διορθώσει ενόψει των ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Εκτός από την τραγική βαθμολογική συγκομιδή που είχε η ΑΕΚ στη προ Χιμένεθ εποχή, εκείνο που ήταν περισσότερο ενοχλητικό και ανησυχητικό, ήταν πως έδειχνε να έχει αλλοιωθεί τοdnaτης ομάδας.

Υπήρχαν ματς που μόλις δεχόταν το πρώτο γκολ, κατέρρεε και ακολουθούσε και δεύτερο και τρίτο γκολ. Υπήρχαν επίσης παιχνίδια που φοβόταν να βγει μπροστά για να διεκδικήσει νίκη και βολευόταν με βαθμό ισοπαλίας. Κυρίως διότι φοβόταν μήπως στραβώσουν εντελώς. Θυμηθείτε τι έγινε στην Τούμπα πριν από μερικούς μήνες ή στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο πιο πρόσφατα.

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε ούτε στη Νέα Σμύρνη. Αλλά τουλάχιστον ο τρόπος που ήρθε αυτή η ισοπαλία, δεν είχε σχέση με οποιαδήποτε παρόμοια απώλεια βαθμών στη φετινή σεζόν. Ούτε καν αυτή του Καυτανζογλείου που και πάλι ήταν ο Χιμένεθ στον πάγκο αλλά και πάλι έβγαλε κακή νοοτροπία, βγαλμένη από τα έργα και τις ημέρες του Κετσπάγια και του Μοράις. Η ΑΕΚ που έπαιξε στη Νέα Σμύρνη, ήταν μια κανονική ΑΕΚ. Προφανώς με αδυναμίες αγωνιστικές, προφανώς με λάθη και από τους ποδοσφαιριστές αλλά και από τον προπονητή. Αλλά μια ΑΕΚ που μπήκε στο γήπεδο για να κερδίσει το ματς και αυτόν τον στόχο τον υπηρέτησε πιστά ότι και αν προέκυψε στην πορεία του παιχνιδιού.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ

Η ισοφάριση του Πανιώνιου ήταν βγαλμένη από την αμυντική λειτουργία παιδικής χαράς των προ Χιμένεθ στον πάγκο ημερών. Και ήρθε και κόντρα στη ροή του αγώνα, υπό την έννοια πως η ΑΕΚ το είχε φέρει το παιχνίδι εκεί ακριβώς που ήθελε να το φέρει. Στον δικό της ρυθμό και στα λάθη του αντιπάλου. Αλλά ένα τριπλό δικό της λάθος, έφερε την ισοφάριση. Πριν από λίγους μήνες, αυτό το γκολ του Πανιωνίου, θα μπορούσε να φέρει στην ΑΕΚ τεράστια τρικυμία και θεαματικό ναυάγιο. Αντ’ αυτού, μετά την ισοφάριση, η ΑΕΚ έβγαλε και αντίδραση και κυρίως άρχισε να ξαναψάχνει γκολ, για να ξαναπάρει προβάδισμα. Τον έβαλε τον Πανιώνιο μέσα στα καρέ του, τον πίεσε και τον έκανε να (ξανα) φοβηθεί πως θα το χάσει το παιχνίδι. Και ολοκλήρωσε το ματς παίζοντας με δίδυμους πύργους στην επίθεση, ψάχνοντας για το γκολ της νίκης. Ενώ μετά το ματς ήταν «νεκροταφείο» τα αποδυτήρια της ΑΕΚ και σκασμένος ο Χιμένεθ. Σαν ήττα με 3-0. Και αυτός ο χαρακτήρας, που είναι αυτός που αρμόζει στην ΑΕΚ, έχει την σημασία του. Ειδικά μετά απ’ όσα έχουν γίνει στη φετινή σεζόν.

ΤΑ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ

Προφανώς και στην ΑΕΚ ούτε αρκεί να δείχνει χαρακτήρα, ούτε αρκεί να κυνηγάει τη νίκη μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Θα πρέπει και να την παίρνει τη νίκη. Ειδικά όταν την αγνοεί εκτός έδρας στο πρωτάθλημα, από τις 17 Οκτωβρίου. Δηλαδή σχεδόν για ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως η ΑΕΚ έκανε απέναντι στον Πανιώνιο, ίσως το πιο σοφό παιχνίδι εκτός έδρας, στην φετινή σεζόν. Άριστα πήρε στο διάβασμα του ματς, άριστα στη διαχείριση, άριστα ακόμα και στον τρόπο που ο Κολοβέτσιος ανταποκρίθηκε στον ρόλο του δεξιού μπακ. Άριστα πήρε φυσικά και ο Αραούχο, ο οποίος χωρίς ίχνος υπερβολής έχει κίνηση και διαγώνια τελειώματα που δεν θυμίζουν καν σε Μπλάνκο, αλλά σε Ντέμη Νικολαϊδη. Προφανώς χωρίς να τίθεται ζήτημα σύγκρισης, που άλλωστε και δεν έχει και νόημα.

Βεβαίως είναι σχεδόν ανώφελο να κάνουμε κουβέντα για όλα τα άριστα του πρώτου ημιχρόνου, όταν η ΑΕΚ δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει στο δεύτερο ημίχρονο. Φυσικά έψαξε μέχρι τέλους τον τρόπο να κερδίσει. Φυσικά και δεν έπαθε πανικό και θάλασσα μετά την ισοφάριση. Αλλά για να φτάσει να ακυρώσει το προβάδισμα που είχε πάρει από το πρώτο ημίχρονο, έγιναν μια σειρά από λάθη. Ο Αϊντάρεβιτς από παίκτης κλειδί του ντέρμπι αλλά ακόμα και του παιχνιδιού κυπέλλου με τον Πλατανιά, έγινε ο μοιραίος στη Νέα Σμύρνη. Αλλού για αλλού ο Σουηδός στην φάση της ισοφάρισης του Πανιωνίου. Κίνδυνος θάνατος κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα, έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, διότι κατά κανόνα την έχανε και έβαζε τους υπόλοιπους να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Ίσως ο Χιμένεθ θα έπρεπε να είχε βγάλει νωρίτερα από το γήπεδο τον Αϊντάρεβιτς. Ίσως και να το είχε κάνει, αν ήταν στον πάγκο και όχι εκτός αποστολής ο Γαλανόπουλος. Όμως προφανώς ο Μανόλο είχε κάτι στο μυαλό του, όταν επέλεγε να κρατήσει τόσους πολλούς επιθετικούς δίπλα του. Άλλωστε χρησιμοποίησε τους τρεις εξ αυτών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.Όταν δηλαδή έψαξε για να πετύχει το γκολ, το οποίο θα έδινε τη νίκη.

Η ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ουσία του πράγματος, πέρα του τι έγινε και τι δεν έγινε στο ματς με τον Πανιώνιο, είναι πως η ΑΕΚ προσπαθεί να βρει την αγωνιστική της ισορροπία. Ανάμεσα σ’ ένα εξαιρετικό πρώτο και ένα προβληματικό δεύτερο ημίχρονο. Ανάμεσα σε σούπερ αποτελεσματικές εμφανίσεις εντός έδρας και ελλειμματικές μακριά από το ΟΑΚΑ. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Για περισσότερους από έναν λόγους, που έχουν να κάνουν με την χρονική συγκυρία, την ανάγκη να μαζευτούν οι αγωνιστικές απώλειες, αλλά και τις απώλειες που προκύπτουν από τραυματισμούς. Πάντως το μόνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι πως όπως και να έχει, η ΑΕΚ δείχνει περπατάει στον σωστό δρόμο. Έστω και αν πότε κάνει σπριντ και πότε υποχρεώνεται σε βάδην.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ